IV. Fülöp spanyol király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Fülöp spanyol király
IV. Fülöp király arcképe (Diego Velázquez festménye)
IV. Fülöp király arcképe
(Diego Velázquez festménye)
Született
1605. április 8.
Valladolid
Elhunyt
1665. szeptember 17. (60 évesen)
Madrid[1]
Házastársa Bourbon Izabella spanyol királyné
Habsburg Mária Anna spanyol királyné
Gyermekei Ausztriai Mária Terézia francia királyné
Margit Terézia magyar királyné
II. Károly spanyol király
Juan José de Austria
Szülei Ausztriai Margit spanyol királyné
III. Fülöp spanyol király

aláírása
aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. Fülöp spanyol király témájú médiaállományokat.

IV. Fülöp (Felipe IV de España) (Valladolid, 1605. április 8.Madrid, 1665. szeptember 17.) spanyol király (1621-1665), a Habsburg-ház tagja.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

IV. Fülöp 1605. április 8-án született Valladolidban III. Fülöp spanyol király és Margit osztrák főhercegnő elsőszülött fiúgyermekeként. Hatéves korától félárva volt, ekkor halt meg ugyanis huszonhét éves édesanyja.

1621. március 31-én apja halála után foglalta el a spanyol trónt, mellyel együtt Portugália, Nápoly, Szicília, Szardínia, Milánó és Luxemburg trónját is örökölte. Uralkodása harmadik évében, 1623-ban miniszterére, Olivares hercegre bízta a kormányt, és az ő követelésére a hanyatló Spanyolország az osztrák Habsburgok oldalán részt vett a harmincéves háborúban. Népelnyomó uralma ellen több felkelés tört ki; ezek közül a portugáliai sikerrel járt, és 1640-ben az ország függetlenségének helyreállítására vezetett.

Első házassága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első felesége, Bourbon Erzsébet francia királyi hercegnő (Izabella királyné)

1615. november 25-én Bordeaux-ban feleségül vette IV. Henrik francia király és Medici Mária leányát, Erzsébet francia királyi hercegnőt, aki Bourbon Izabella néven lett Spanyolország királynéja. Ebből a házasságból nyolc gyermek született, de csak egyikük, a legifjabb leány érte meg a felnőtt kort:

Második házassága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Első felesége 1644. október 6-án meghalt. Fülöp négy évvel később, 1649. október 7-én Madridban feleségül vette unokahúgát, a 14 éves Mária Anna osztrák főhercegnőt, III. Ferdinánd német-római császár és magyar király leányát, akit eredetileg Baltazár Károly infánssal jegyeztek el, ő azonban időközben meghalt. A házasságból öt gyermek született:

Ezenkívül további hét, házasságon kívüli és törvénytelen gyermeke született, közülök a legismertebb Juan José de Austria (1629. április 7.1679. szeptember 17.), aki egy madridi színésznővel, María Calderónnal folytatott viszonyából származott.

Előd:
III./II. Jámbor Fülöp
Spanyolország és Szicília királya

16211665

Utód:
II. Babonás Károly
Nápoly királya

16211665

Portugália királya

16211640

Utód:
IV. Helyreállító János


  1. Integrált katalógustár, 2014. december 31.