I. Ferdinánd portugál király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Ferdinánd Portugália királya
I. Ferdinánd király uralkodásának fő eseményei:
1. portugál–kasztíliai háború
2. a Ferdinánd-fal felépítése Lisszabonban,
3. Népi elégedetlenség a király és Leonora Teles házassága miatt
4. az angol–portugál szövetségi szerződés megkötése

I. Ferdinánd (Fernando I.) más néven Szép (portugálul: o Formoso), vagy Állhatatlan Ferdinánd (Santarem, 1345. október 31.Lisszabon, 1383. október 29.) Portugália utolsó Burgundi-házi királya.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

I. Kegyetlen Péter király fiaként apja halála után, 1367-ben került a trónra. Kétszer is háborút indított Kasztília trónjának megszerzéséért, de sikertelenül. A háborúk alatt Portugália gazdasága megromlott, nőtt a belső elégedetlenség.

Az elégedetlenséget jelentősen fokozta a király magánélete. Ferdinánd beleszeretett Leonore Teles de Menezes-be, egy portugál nemes feleségébe, és elválasztatta őt férjétől, hogy maga vehesse feleségül. A nemesség és a nép elítélte ezeket a lépéseket, majd amikor Eleonóra királyné a kormányzásba mind jobban beavatkozva üldözni kezdte a király e lépését nem helyeslő nagyurakat, és mindent elkövetett azért, hogy Beatrix leányának biztosítsa a trónt, az elégedetlenkedők fegyveresen is fölkeltek hatalma ellen.

Fiú örökös nélkül halt meg, és formálisan valóban Beatrix követte a trónon. Eleonóra azonban a kormányzati hatalommal élve összeházasította leányát János herceggel, Kasztília trónörökösével, hogy e házassággal egyesítse Kasztíliát és Portugáliát. A portugálok erről hallani sem akartak, és a szervezkedők elől a királyné Kasztíliába menekült. A portugálok Ferdinánd féltestvérét, Jánost választották az ország védőjévé és kormányzójává. Ő két csatában is legyőzte a kasztíliai trónkövetelőt, és ezzel megszerezte magának a koronát.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Feleségétől, Teles–Meneses Eleonóra úrnőtől, akivel 1372-ben házasodtak össze, 3 gyermeke született:

Ezenkívül volt egy házasságon kívüli lánya:

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Ferdinánd portugál király témájú médiaállományokat.


Előd:
I. Kegyetlen Péter
Portugália királya

13671383

Utód:
I. Beatrix