V. Péter portugál király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
V. Péter portugál király

V. Péter (Pedro V., teljes nevén Pedro de Alcántara Maria Fernando Miguel Rafael Gabriel Gonzaga Xavier João António Leopoldo Victor Francisco de Assis Júlio Amélio de Saxe-Coburgo-Gotha e Bragança) (Lisszabon, 1837. szeptember 16.Lisszabon, 1861. november 11.) Portugália királya.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szász-Koburg-Koháry Ferdinánd herceg és II. Mária legidősebb fiúgyermeke. Anyja halála után, 1853. november 15-én lépett a trónra, de még két évig apja gyámsága alatt állt. Mint önálló uralkodó, 1855-től, tiszteletben tartotta az alkotmányt. Uralkodása alatt az ország pénzügyi jelentősen javult, mert az olaszok a Nagy-Britannia ellen vívott Krími háborúban elért sikerekért jelentős összeget adományozott Portugáliának. Amiből az uralkodó városokat alapított, fejlesztett több új nagy kikötőt építtetett vagy bővített ki. Fejlesztette az ország iparát. Megakadályozta a gyarmatbirodalom szétesését, sőt bővítette új gyarmatokkal. A gyarmatokat fejlesztette, jogokat adott nekik és később fel is szabadította a gyarmatok nagy részét, emellett sokat tett a régi tengeri nagyhatalom felélesztéséért.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz V. Péter portugál király témájú médiaállományokat.

1858-ban feleségül vette Hohenzollern-Sigmaringen-i Stefánia hercegnőt, aki alig egy év múlva özvegyen hagyta, de hamarosan maga a király is meghalt. Így gyermekük nem született, a trónon pedig öccse követte.

Származása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
II. (Dicsőséges) Mária
Portugália királya
1853 – 1861
Bragança-ház
Portugália királyi címere
Következő uralkodó:
I. (Népszerű) Lajos