Kurd nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kurd nyelv az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágán az iráni nyelvek csoportjába tartozik. Becslések szerint kb. 20 millió ember beszéli, akik elsősorban Törökországban, Szíriában, Irakban és Iránban laknak. Törökországban latin betűkkel, a másik három országban arab betűkkel írják. Az indoeurópai nyelvekhez hasonlóan flektáló nyelv.

A főneveket a nyelv hím és nőnemű csoportba osztja, példa: xušk-a men (nőtestvérem), bera-e men (fivérem). A nőnemű főnevek a-ra végződnek, a hímneműek e-re.

Az igéknek jelen, múlt és jövő ideje van.

A melléknevek fokozhatók, és hasonulnak a főnévhez ragozásukat tekintve.

A kurd nyelvnek számos eltávolodott dialektusa van, illetve a jól elkülönült nyelvjárások némelyike már nyelvé is alakult. A Zagros vidékén, Iránban beszélik a laki nyelvet. Irak és Irán között oszlik meg szoráni nyelv. Szorán egykori önálló állam volt. A máig fennálló szoráni klán is jelzi a szoráni kurdok autonóm identitásának (és nyelvének) létét. Az Irak és Irán területén használt kurd részlegesen elkülönült a törökországi kurdtól. A délkurd nyelvnek, ahogy fent is említésre került arab ábécéje van, illetve a helyi nyelvjárások jellegzetességeit használja, több jövevényszava van az arab és perzsa nyelvből. A Törökországban beszélt kurmanji tulajdonképpen az általánosan ismert kurd irodalmi nyelv.

Példamondatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kābrā – a férfi hastāw – fölkelt čū – és sar – átment jēgākayu a helyére lē nūst – aludni

Magyarul:

A férfi fölkelt, és átment a helyére aludni.
Hemû mirov azad û di weqar û mafan de wekhev tên dinyayê.
Ew xwedî hiş û şuûr in û divê li hember hev bi zihniyeteke bratiyê bilivin.

Magyarul:

Minden ember szabadnak született egyenlő jogokkal.
Elméjük és lelkiismeretük szerint testvéri szellemben kell egymással szemben tevékenykedniük.
Wiktionary-logo-hu.png
Nézd meg Kategória:magyar-kurd szótár kurd nyelv címszót a Wikiszótárban!