A Kárpátok és Németország ősbükkösei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(A Kárpátok ősbükkösei szócikkből átirányítva)
A Kárpátok és Németország ősbükkösei
Világörökség
Stužica
Stužica
Adatok
Ország Németország, Szlovákia, Ukrajna
Világörökség-azonosító 1133
Típus Természeti helyszín
Kritériumok IX
Felvétel éve 2007, 2011
Elhelyezkedése
A Kárpátok és Németország ősbükkösei (Ukrajna)
A Kárpátok és Németország ősbükkösei
A Kárpátok és Németország ősbükkösei
Pozíció Ukrajna térképén
é. sz. 49° 05′ 10″, k. h. 22° 32′ 10″Koordináták: é. sz. 49° 05′ 10″, k. h. 22° 32′ 10″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz A Kárpátok és Németország ősbükkösei témájú médiaállományokat.

A Kárpátok ősbükkösei Szlovákia és Ukrajna területén, a Vihorlat hegységben fekvő Poloniny Nemzeti Parkban, közelebbről Rožok, Havešová és Stužica védett területein fekvő, érintetlen állapotban fennmaradt mérsékelt égövi erdőség, 2007. június 28-a óta a Világörökség része volt. 2011-től az eredetileg 29 278 hektárnyi területet kiterjesztették további öt erdővel (4391 hektárral), és az elnevezése A Kárpátok és Németország ősbükkösei lett.

Havešová[szerkesztés]

1964-ben lett védett. A szinnai járásban, Kálnarosztoka település mellett található. Területe 1 713 200 m². A védettséget elsősorban az ősbükkös jellegű erdők miatt kapta, ahol az itt élő lombhullató fák: juhar, kőris, szil különleges példányai fordulnak elő. Ezért Havešová kiváló helyszíne a tudományos-kutatói, oktató, és kulturális-nevelői munkának.

Stužica[szerkesztés]

Stužica természetvédelmi terület Szlovákia legkeletibb csücskében, Szlovákia, Lengyelország, Ukrajna közös határán található Poloniny Nemzeti Parkban található folyóvölgyben fekszik. Itt tekinthető meg egy részlet a Kárpátok ősbükköseiből.

A Kremenec hegy körül elterülő terület 1965-ben kapott állami védelmet. 1974-ben és 1993-ban további területeket csatoltak hozzá, így lett mára 761 hektár nagyságú. Több, ősbükkös jellegű erdő található itt, melyek különböző fejlődési stádiumot mutatnak. Különösen elterjedt és ősi faj itt a jegenyefenyő, a bükk és a hegyi juhar. Az ősbükkösben számos eredeti kárpáti és jó néhány endemikus növényfaj, gombafélék és állatok élnek. Stužica az egyik legfontosabb védett terület Szlovákiában, és nemzetközi jelentősége is számottevő.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stužica című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Havešová című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]