Dóm (Modena)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Világörökség logo.png  a dóm Torre della Ghirlandina, a Duomo és a Piazza Grande, Modena
világörökségi helyszín része
Dóm
A Duomo és a Torre della Ghirlandina
A Duomo és a Torre della Ghirlandina
Vallás katolicizmus
Egyházmegye Modena-Nonantolai főegyházmegye
Építése 1100
Stílus román építészet
Tervezője
  • Wiligelmo
  • Lanfranco
Világörökségi adatok
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV
Felvétel éve1997
Elérhetőség
Település Modena
Hely Corso Duomo, 41121 Modena MO
Elhelyezkedése
Dóm (Olaszország)
Dóm
Dóm
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 44° 39′, k. h. 10° 56′Koordináták: é. sz. 44° 39′, k. h. 10° 56′
A Dóm weboldala

A Duomo vagy modenai katedrális Modena városának legnagyobb temploma,a Modena-Nonantolai főegyházmegye főszékesegyháza. Az egyik legjelentősebb román stílusú épület nemcsak Olaszországban, hanem Európában is, 1997 óta része a világörökség listának.

Építése[szerkesztés]

A katedrális építése 1099-ben kezdődött meg, az építkezést Lanfranco építészmester irányította, a templom építését Matilda toszkánai őrgrófnő támogatta. Az építkezés azon a helyen indult meg, ahol már az ötödik századtól két kisebb templom állt, ám azok az idők során elpusztultak. A templomot Szent Geminianus tiszteletére ajánlották fel, a szent maradványait a katedrális kriptájában helyezték el.

A Duomo díszítése[szerkesztés]

Lanfranco munkáját Anselmo da Campione folytatta, aki a templom homlokzatát tervezte meg, ahol különböző stílusjegyek keveredtek. A nagy rózsaablakot a 13. században készítették el, a templom bejáratát kétfelől oroszlános oszlop fogja át, melyek a római időkben, az ókorban készültek, valószínűleg az építkezés közben ásták ki a földből és építették be a Duomoba.

A homlokzat[szerkesztés]

A homlokzati domborműveket Wiligelmus készítette Lanfranco irányítása alatt, a domborművek bibliai prófétákat és pátriárkákat ábrázolnak, a román stílus lenyűgöző példájaként. Ádám és Éva teremtése, a Bűnbeesés és Noé története a leghíresebb alkotások.

Wiligelmus domborműve Éva teremtéséről

Az oldalajtók díszítése is figyelemre méltó. A Porta Regina (’Királyi kapu’) és a Porta dei Principi (’Hercegi kapu’) körüli falakra Szent Geminianus életét ábrázoló domborműveket faragtak. A templom északi oldalán a Porta della Pescheria (’Halpiac kapu’) domborműveit a tizenkét hónap és a breton nyelvű Artúr-ciklus történetei ihlették.

Belső díszítések[szerkesztés]

A Duomo három hajóból áll, a templom középsó hajójában található a kripta és egy márvány szentélykorlát, mely Jézus szenvedését és az Utolsó vacsorát ábrázolja Anselmo da Campione munkájaként. A szószék Arrigo da Campione munkája, amelyet kis terrakotta szobrok díszítenek. Figyelemre méltó a templom fa keresztje a 14. századból. A Duomot további bibliai jelenetek díszítenek, így Jézus születésének freskói, amely Antonio Begarelli (1527-ben készítette) munkája, és a kriptában található terrakotta szoborcsoport – Szűz Mária és a kisded – mely Guido Mazzoni 1480-ban alkotott műve. A Torre della Ghirlandina a középkortól kezdve a Duomo része.

További információk[szerkesztés]