Dóm (Modena)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 a dóm Torre della Ghirlandina, a Duomo és a Piazza Grande, Modena
világörökségi helyszín része
Dóm
A Duomo és a Torre della Ghirlandina
A Duomo és a Torre della Ghirlandina
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeModena-Nonantolai főegyházmegye
Építési adatok
Építése11. század
Stílusromán építészet
Tervezője
  • Wiligelmo
  • Lanfranco
Világörökségi adatok
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV
Felvétel éve1997
Elérhetőség
TelepülésModena
Elhelyezkedése
Dóm (Olaszország)
Dóm
Dóm
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 44° 39′, k. h. 10° 56′Koordináták: é. sz. 44° 39′, k. h. 10° 56′
Térkép
A Dóm weboldala
SablonWikidataSegítség

A Duomo vagy modenai katedrális Modena városának legnagyobb temploma,a Modena-Nonantolai főegyházmegye főszékesegyháza. Az egyik legjelentősebb román stílusú épület nemcsak Olaszországban, hanem Európában is, 1997 óta része a világörökség listának.

Építése[szerkesztés]

A katedrális építése 1099-ben kezdődött meg, az építkezést Lanfranco építészmester irányította, a templom építését Matilda toszkánai őrgrófnő támogatta. Az építkezés azon a helyen indult meg, ahol már az ötödik századtól két kisebb templom állt, ám azok az idők során elpusztultak. A templomot Szent Geminianus tiszteletére ajánlották fel, a szent maradványait a katedrális kriptájában helyezték el.

A Duomo díszítése[szerkesztés]

Lanfranco munkáját Anselmo da Campione folytatta, aki a templom homlokzatát tervezte meg, ahol különböző stílusjegyek keveredtek. A nagy rózsaablakot a 13. században készítették el, a templom bejáratát kétfelől oroszlános oszlop fogja át, melyek a római időkben, az ókorban készültek, valószínűleg az építkezés közben ásták ki a földből és építették be a Duomoba.

A homlokzat[szerkesztés]

A homlokzati domborműveket Wiligelmus készítette Lanfranco irányítása alatt, a domborművek bibliai prófétákat és pátriárkákat ábrázolnak, a román stílus lenyűgöző példájaként. Ádám és Éva teremtése, a Bűnbeesés és Noé története a leghíresebb alkotások.

Wiligelmus domborműve Éva teremtéséről

Az oldalajtók díszítése is figyelemre méltó. A Porta Regina (’Királyi kapu’) és a Porta dei Principi (’Hercegi kapu’) körüli falakra Szent Geminianus életét ábrázoló domborműveket faragtak. A templom északi oldalán a Porta della Pescheria (’Halpiac kapu’) domborműveit a tizenkét hónap és a breton nyelvű Artúr-ciklus történetei ihlették.

Belső díszítések[szerkesztés]

A Duomo három hajóból áll, a templom középsó hajójában található a kripta és egy márvány szentélykorlát, mely Jézus szenvedését és az Utolsó vacsorát ábrázolja Anselmo da Campione munkájaként. A szószék Arrigo da Campione munkája, amelyet kis terrakotta szobrok díszítenek. Figyelemre méltó a templom fa keresztje a 14. századból. A Duomot további bibliai jelenetek díszítenek, így Jézus születésének freskói, amely Antonio Begarelli (1527-ben készítette) munkája, és a kriptában található terrakotta szoborcsoport – Szűz Mária és a kisded – mely Guido Mazzoni 1480-ban alkotott műve. A Torre della Ghirlandina a középkortól kezdve a Duomo része.

További információk[szerkesztés]