Augustusburg és Falkenlust kastélyok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Brühli Augustusburg és Falkenlust kastélyok
Világörökség
A Falkenlust vadászkastély
A Falkenlust vadászkastély
Adatok
Ország Németország
Világörökség-azonosító 288
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok II, IV
Felvétel éve 1984
Elhelyezkedése
Augustusburg és Falkenlust kastélyok (Németország)
Augustusburg és Falkenlust kastélyok
Augustusburg és Falkenlust kastélyok
Pozíció Németország térképén
é. sz. 50° 49′, k. h. 6° 54′Koordináták: é. sz. 50° 49′, k. h. 6° 54′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Augustusburg és Falkenlust kastélyok témájú médiaállományokat.

Az Augustusburg és Falkenlust kastélyok a Rajna-vidéki Brühl város keleti felén találhatóak, és a régió legjelentősebb barokk és rokokó műemlékei közé tartoznak. A két kastélyt a kastélyparkon áthaladó sétány köti össze.

Történet[szerkesztés]

A kölni érsekeknek már a 12. században volt itt birtokuk és vadasparkjuk. 1284-ben Siegfried von Westerburg kölni érsek építtetett egy vizesárokkal körülvett várat, amely 1298-ra készült el. Walram von Jülich érsek alatt a várat megerősítették. Ez a vár 1689-ig maradt fenn, ekkor a franciák lerombolták.

Kelemen Ágost (Georges Desmarées festménye)

I. Kelemen Ágost kölni érsek (1700–1761) a Wittelsbach-házból a romok helyén építtette az Augustusburg kastélyt. A munkálatok 1725-ben kezdődtek Johann Conrad Schlaun vesztfáliai építész tervei alapján. Az új épületet 1728-ban alakította ki François de Cuvilliés müncheni udvari építőmester a régence és korai rokokó stílusában. Ebben az időben keletkezett a nyugati szárny is a galériákkal. A lépcsőház Johann Balthasar Neumann alkotása (17401746), a belső munkálatokat Johann Heinrich Roth vezette.

A Falkenlust vadászkastélyt 17291740 között de Cuvilliés építette az Amalienburg mintájára. 1730-ban egy gazdag díszítésű kápolnát emeltek a vadászkastély parkjába. 1760-ban Casanova itt adott díszvacsorát a kölni polgármesternének.

A második világháború vége felé az Augustusburg kastély súlyosan károsodott, de már 1946-ban elkezdték a helyreállítást. A vadászkastély is átfogó restaurálásra szorult. 1994-ig a német államfő a kastélyban adott fogadásokat állami vendégek részére.

Leírás[szerkesztés]

Az Augustusburg kastély keleti oldala

Az Augustusburg kastély kontytetős, háromszárnyas épület, amely egy díszudvart fog közre. Az északi és déli szárny homlokzata a német barokk legjelentősebb alkotásai közé tartoznak.

Az első emeleti gárdatermet sárga és zöld márványstukkók díszítik és oszlopok tagolják. A mennyezeti freskó Carlo Carlone alkotása. Az egész terem a Wittelsbach család dicsőségét hirdeti. Carlo Carlone műve a lépcsőházban levő mennyezeti freskó is. A stukkók alkotói Giuseppe Artario, Carlo Pietro Morsegno és Joseph Anton Brillie. A második világháborúban megsérült lépcsőházat lengyel restaurátorok segítségével hozták helyre.

Az 1493-ban felszentelt kastélykápolna korábban ferencrendi kolostor volt. Az impozáns oltár Balthasar Neumann munkája (1735).

A Falkenlust vadászkastély főépületének a tetején egy kilátó található, ahonnan a sólyomvadászatot lehetett figyelemmel kísérni. A főépületet két melléképület kíséri, ahonnan egy-egy kovácsoltvas rács ível előre.

A vadászkastély földszintje az Amalienburghoz igazodik. Mindkét épületben a központi tengelyen egy előtér helyezkedik el, amely a szalonba vezet. Mögötte egy-egy hálószoba, dolgozószoba és öltözőszoba található a herceg és a vendége részére. A kastély déli oldalán helyezkedik el a lépcsőház, amelyet holland csempék díszítenek. A Laurenz de la Roque által festett mennyezeti képek vadászjeleneteket ábrázolnak. Az ebédlőben található Kelemen Ágost bátyjának, a későbbi VII. Károly német-római császárnak életnagyságú arcképe.

Az Augustusburg kastély

A kert tervei Dominique Girardtól származnak: a kastély déli oldalán kétrészes francia kertet alakítottak ki, amelyet a 19. században Peter Joseph Lenné tervei alapján angolparkká alakítottak át. A kastélypark érintetlenül hagyott 50 hektáros részét, a 300 éves fákkal és gazdag állat- és növényvilágával természetvédelmi területté nyilvánították.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Schlösser Augustusburg und Falkenlust című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]