Trieri Miasszonyunk-templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 Ez a templom a Világörökség része 
Trier római kori műemlékei, a Szent Péter-dóm és a Miasszonyunk-templom
  • műemlék Németországban
  • világörökségi helyszín része
A templom déli és nyugati szárnya
A templom déli és nyugati szárnya
Valláskatolicizmus
EgyházmegyeTrieri egyházmegye
Építési adatok
Építése1260
Stílusgótika
Világörökségi adatok
Világörökség-azonosító367-009
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, III, IV, VI
Felvétel éve1986
TelepülésTrier
Elhelyezkedése
Trier római kori műemlékei, a Szent Péter-dóm és a Miasszonyunk-templom (Németország)
Trier római kori műemlékei, a Szent Péter-dóm és a Miasszonyunk-templom
Trier római kori műemlékei, a Szent Péter-dóm és a Miasszonyunk-templom
Pozíció Németország térképén
é. sz. 49° 45′, k. h. 6° 38′Koordináták: é. sz. 49° 45′, k. h. 6° 38′
Térkép
A Trier római kori műemlékei, a Szent Péter-dóm és a Miasszonyunk-templom weboldala
SablonWikidataSegítség

A trieri Miasszonyunk-templom a város központjában található, közvetlenül a dóm mellett. A marburgi Erzsébet-templom mellett ez Németország legrégebbi gótikus temploma. Szűz Mária mellett a templom védőszentje Szent Lőrinc is.

Ezen a helyen eredetileg egy kettős bazilika állt, amelyet 882-ben a normannok leromboltak. A 10. században ezt a templomot egyhajós formában újjáépítették.

A templom építését Theoderich von Wied kezdte el 1230-ban, de néhány év múltán kimerültek az anyagi eszközei. Az építkezés csak 1243-ban, a kölni egyházmegyében végzett gyűjtés után indult újra.

A templom jellegzetessége a kereszt alakú alaprajz. A központjából négy sokszögű szárny nyúlik ki, amelyekben kápolnák találhatók. Az alaprajz egy tizenkétszirmú rózsához hasonlít, amely Szűz Mária jelképe (rosa mystica). Ugyanakkor utal Izrael tizenkét törzsére és a tizenkét apostolra is. Az apostolok képe illetve az Apostoli hitvallás tizenkét pontja a tizenkét tartóoszlopra van festve.

A valamikori gazdag berendezés a francia forradalmi csapatok fosztogatásai és a második világháború következtében erősen megfogyatkozott.

Alaprajz

1951-ben XII. Piusz pápa a basilica minor címet adományozta a templomnak. 1986-ban a templom, a trieri Szent Péter-dómmal és a trier római kori műemlékeivel együtt a világörökség része lett.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Liebfrauenkirche (Trier) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]