Watt-tenger

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Watt-tenger
Világörökség
A Watt-tenger fekvése
A Watt-tenger fekvése
Adatok
OrszágHollandia, Németország, Dánia
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVIII, IX, X
Felvétel éve2009, 2014
Elhelyezkedése
Watt-tenger (Németország)
Watt-tenger
Watt-tenger
Pozíció Németország térképén
é. sz. 53° 32′, k. h. 6° 53′Koordináták: é. sz. 53° 32′, k. h. 6° 53′
A Wikimédia Commons tartalmaz Watt-tenger témájú médiaállományokat.

A Watt-tenger (hollandul Waddenzee, frízül Waadsee, alnémetül Wattensee, németül Wattenmeer, dánul Vadehavet), az Északi-tenger melléktengere Hollandiában, Németországban és Dániában, melyet a Nyugati-Fríz-szigetek választanak el a nyílt tengertől. Területe része a Föld legnagyobb összefüggő árapálysíkságjának, amely Európa északnyugati partvidéke és a Fríz-szigetek között terül el. Tágabb értelemben véve a hollandiai Den Heldertől Németország északnyugati partjain át a dániai Esbjergig húzódó watt-típusú tengerpartokat is a Watt-tengerhez sorolják. Hossza mintegy 500 kilométer, területe körülbelül 10 000 km².

Turizmus a Watt-tengeren

Neve a holland wad szóból származik, ami iszapos lapályt jelent. A frízek körében népszerű a wadlopen (iszapséta) nevű hagyományos sport, illetve kikapcsolódási mód, ami azt jelenti, hogy apály idején a tenger iszapjában sétálnak. A tenger meglehetősen sekély, jellemző rá a számos nagy kiterjedésű iszapos zátony, amit mélyebb tengeri árkok és szigetek szakítanak meg. A tájat jelentős részben vihardagályok alakították ki.

A Watt-tenger híres gazdag állat-, madár- és növényvilágáról. Ma a tenger nagy része természetvédelmi terület, a három ország kormánya 1978 óta összehangoltan végzi a fauna védelmére és fenntartására irányuló munkáját. Az együttműködés irányítási, megfigyelési, kutatási és politikai területre is kiterjed. Ezenfelül 1982-ben egy nemzetközi megegyezés is született a védelem módjáról és mértékéről (Közös Nyilatkozat a Watt-tenger Védelméről), 1997-ben pedig elfogadták a Háromoldalú Watt-tenger Tervet.[1] 2009-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A háromoldalú Watt-tenger terv. [2012. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 5.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Szabó József: Egy különleges árapály övezet. A Watt-tenger vidéke / A peculiar tidal zone. The Waddenzee region; KLTE, Debrecen, 1983 (Közlemények a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Földrajzi Intézetéből)