Máramaros fatemplomai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Máramaros fatemplomai
Világörökség
Adatok
OrszágRománia
Világörökség-azonosító 904
TípusKulturális helyszín
KritériumokIV
Felvétel éve1999
Elhelyezkedése
Máramaros fatemplomai (Románia)
Máramaros fatemplomai
Máramaros fatemplomai
Pozíció Románia térképén
é. sz. 47° 49′, k. h. 24° 03′Koordináták: é. sz. 47° 49′, k. h. 24° 03′
A Wikimédia Commons tartalmaz Máramaros fatemplomai témájú médiaállományokat.

Máramaros fatemplomai néven közel száz ortodox és alkalmanként görögkatolikus templomot találunk Észak-Erdélyben a Máramaros régióban. Ezek a templomok különböző építészeti megoldásokkal készültek, de faépítmények, jellemzően magas, vékony harangtornyokkal. A templomokat a 17. századtól egészen a 19. századig építették.

Világörökség[szerkesztés]

1999-ben vált a világörökség részévé nyolc máramaros megyei fatemplom. A 17–18. században épült templomok a karcsú tornyaikkal a havasi építészet jellegzetes példáját képviselik. A megye kilencvenhárom műemlékké nyilvánított temploma közül azokat választották, amelyek a legreprezentatívabbak építészeti, építéstechnikai és festészeti szempontból:

A templomok sajátos szintézist képviselnek a kelet- és nyugat-európai fő építészeti stílusok között: a bizánci alaprajzhoz gótikus forma társul. Az építmények fából készültek, hagyományos technikákkal és anyagismerettel.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Térkép
  • Fényképalbum
  • Thaler Tamás - Zsidi Vilmos: Kárpátalja és Észak-Partium - Barangolás a fatornyú templomok hazájában • Anno Kiadó, 2007.