Selyembörze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Selyembörze, a Világörökség része
Selyembörze
Világörökség
A Selyembörze Oszlopos Terme
A Selyembörze Oszlopos Terme
Adatok
OrszágSpanyolország
Világörökség-azonosító782
TípusKulturális helyszín
Felvétel éve1996
Elhelyezkedése
Selyembörze (Spanyolország)
Selyembörze
Selyembörze
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 39° 30′, ny. h. 0° 23′Koordináták: é. sz. 39° 30′, ny. h. 0° 23′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Selyembörze témájú médiaállományokat.

A valenciai Selyembörze vagy Tőzsdepalota ( spanyolul Lonja de La Seda, vagy Lonja de los Mercaderes, katalánul Llotja de la Seda) a város legismertebb műemléke. A 15. században épült. 1996 óta az UNESCO Világörökségének kulturális helyszíne. A gótikus világi építészet kiváló alkotása. Vasárnaponként érem- és bélyegkiállítás helyszínéül szolgál.

Fekvése[szerkesztés]

A Plaza del Mercado-n áll. A téren a középkorban lovagi játékokat tartottak.

Története[szerkesztés]

Legnagyobb része 1482 és 1492 között, Pere Compte mester tervei és irányítása szerint épült egy korábban itt álló mór kastély helyén. Dolgozott rajta Johan Yvarra és Johan Corbera is. Az épületet végül a mester halála után a tanítványainak egyike, Domingo Urtiaga fejezte be 1548-ban. Bár már megjelentek reneszánsz elemek az alkotáson, a Selyembörze mégis a legszebb világi jellegű gótikus épületek egyikének számít Európában.

Leírása[szerkesztés]

Az épület beépített és beépítetlen területe együttesen 2000 m²-t foglal el. Kőfalai középkori várakhoz teszik hasonlatossá. Főhomlokzatának hossza 54 méter, közepén magasodik a torony. Szökőkutas patioja is figyelemre méltó.

Részei[szerkesztés]

Az épület négy részből áll:
    • a torony (sp. la Torre, kat. la Torre)
    • a Tengerészeti Konzulátus Terme (spanyolul Sala del Consulado del Mar, katalánul Sala del Consolat del Mar),
    • a Narancsos udvar (sp. Patio de los Naranjos, kat. Pati dels Taronjers ), és
    • az Oszlopos Terem (sp. Salón Columnario vagy Sala de Contratación, kat. Saló de les Columnes).

Az Oszlopos Terem[szerkesztés]

A majdnem 16 méter magas és 21 méter hosszú Oszlopos Terem különösen figyelmet érdemel. Hálós boltozatát 24 karcsú, sodrott oszlop tartja. A terem falán egy bronzfelirat olvasható:

Inclita domus sum annis aedificata quindecim. Gustate et videte concives quoniam bona est negotiatio, quae non agit dolum in lingua, quae jurat proximo et non deficit, quae pecuniam non dedit ad usuram eius. Mercator sic agens divitiis redundabit, et tandem vita fructur aeterna.” (eredeti latin szöveg)
«Casa famosa soy en quince años edificada. Compatricios, probad y ved cuan bueno es el comercio que no usa fraude en la palabra, que jura al prójimo y no falta, que no da su dinero con usura. El mercader que vive de este modo rebosará de riquezas y gozará, por último, de la vida eterna.» (spanyol szöveg)
A kalmárság csak akkor helyes, ha a parolában nincs álnokság, ha a kereskedő betartja ígéretét, és pénzét nem uzsorára adja. Az e szabályokat betartó kereskedő nemcsak vagyont szerez, hanem az Örök Életet is jutalmul kapja.” (Doromby Endre: Spanyolország, 546-547. old.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Selyembörze témájú médiaállományokat.