Szent Kereszt és Szent Pál Kórház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szent Kereszt és Szent Pál Kórház
Világörökség
A kórház egyik pavilonja
A kórház egyik pavilonja
Adatok
OrszágSpanyolország
Világörökség-azonosító
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, IV
Felvétel éve1997
Elhelyezkedése
Szent Kereszt és Szent Pál Kórház (Barcelona)
Szent Kereszt és Szent Pál Kórház
Szent Kereszt és Szent Pál Kórház
Pozíció Barcelona térképén
é. sz. 41° 24′ 46″, k. h. 2° 10′ 28″Koordináták: é. sz. 41° 24′ 46″, k. h. 2° 10′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Kereszt és Szent Pál Kórház témájú médiaállományokat.

A Szent Kereszt és Szent Pál Kórház (katalánul Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, röviden Hospital de Sant Pau) Barcelonában a Calle Sant Antoni María Claret nevű utcában áll, az Ensache (katalánul Eixample) városrészben. Az épületcsoportot Lluís Domènech i Montaner tervezte 1901-ben a katalán modernizmus stílusában. Az építész korábban már tapasztalatokat szerzett a Pere Mata Intézet (Instituto Pere Mata, Reus) tervének megalkotásával.

Maga a Szent Kereszt Kórház 1401-ben jött létre korábbi hat kórház egyesülésével. A terv és a színvonalas klinika létrejötte egy bankár, Pau Gil adományának köszönhető, aki 4 millió pesetával járult hozzá az építés költségeihez.

Az épület csak tervezője halála után, 1930-ban készült el. Domènech i Montaner 1923-ban elhunyt, ezután fia, Pere Domènech i Roura folytatta a megkezdett munkálatokat.

Az óriási komplexum 100 000 m²–en helyezkedik el. Az eredeti tervekben 48 pavilon felépítése szerepelt, ám csupán 27 készült el. A klinikai komplexum fő épülete és a templom különösen figyelmet érdemlő alkotás.

A főépület középső része tornyos, tőle jobbra a Könyvtármúzeum (Biblioteca-Museo), míg balra a Titkárság és Archívum (Secretaria-Archivo) foglal helyet.

A főépítész mellett mások is dolgoztak a kórház épületének elkészítésénél, így például Eusebi Arnau és Pau Gargallo nevéhez fűződik a szobrok megalkotása. A festés- és mozaikdíszítés Francesc Labarta műve. A kovácsoltvas munkákat Josep Perpinyà készítette.

Ma is működő klinika, csak kertje, nyitott és reprezentatív célokat szolgáló helyiségei látogathatók.

Tervezője már 1913-ban kitüntetést kapott a várostól. 1997-ben az UNESCO a kulturális világörökségek sorába emelte. 2001-ben megkapta a Katalán Kormány által adományozott „Medalla de Oro” (Aranymedál) díjat.

Források[szerkesztés]

  • Bereznay István: Barcelona (Panoráma Külföldi városkalauz, Franklin Nyomda Bp. 1982.) ISBN 963-243-205-3