Velia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Park, Paestum és Velia régészeti lelőhelyeivel és a Padulai karthauzi kolostor
Világörökség
Velia
Velia
Adatok
OrszágOlaszország
Világörökség-azonosító842
TípusKulturális helyszín
KritériumokIII, IV
Felvétel éve1998
Elhelyezkedése
Velia (Olaszország)
Velia
Velia
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40° 10′, k. h. 15° 09′Koordináták: é. sz. 40° 10′, k. h. 15° 09′

Velia egy ókori antik város, mely napjainkban Ascea településhez tartozik (tőle pár km-re északnyugatra, a tengerpart közelében helyezkedik el), Olaszország Campania régiójában. Görögök alapították Elea néven i. e. 540 körül. Az ókori városban élt a filozófus Parmenidész és eleai Zénón, akik az eleai filozófiai iskola alapítói voltak.

A romterületen megmaradtak a város falának, kapujának és számos vártornyának maradványai. A falak hosszúsága meghaladja az 5 km-t. A tornyokat, falakat a környéken bányászott mészkőből építették. Az eredeti kőfalak mellett a város egy későbbi periódusában téglafalakat is emeltek. Az ókori város számos kútja, ciszternája és egyéb épületének maradványa is látható.

Története[szerkesztés]

Elea városát i. e. 540 körül alapították a phókaiai görög gyarmatosítók, akik a perzsa inváziótól menekülve hajóztak Ióniából Dél-Itáliába, ahol elfoglalták az oinotriaiak területét. Elea elsősorban befolyásos kereskedőosztályként jött létre, amely Kr. e. 4. században az italióták szövetségén belül a Siracusai háborúban vett részt. Az első pún háborúban Elea Róma szövetségese volt és a második pún háborúban fontos katonai támaszponttá fejlődte ki magát. Elea városa is része volt az ókori Magna Graecia – Dél-Itáliában fekvő görög városállamok formális, diffúz szövetségének.

A városállamok széthúzásának köszönhetően a római csapatok sorra foglalták el a környező görög poliszokat, Elea i. e. 273-ban került római fennhatóság alá, a Róma-Tarentum közti háború eredményeképpen.

Kr. e. 88-ban Elea, új néven Veliaként vált municípiummá és kapott polgári jogokat. A környéken befolyásos római polgárok, mint Marcus Tullius Cicero és a ifjabb Cato birtokoltak jól berendezett villákat.

A középkorban a romterületen a normannok felépítették Castellammare della Bruca várát. A kereskedelmi áramlatok és a kikötő feltöltése következtében a város elszegényedett, és a 9. század körül teljesen lakatlanná vált.

Napjainkban a Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Park részét képezi. 1998-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította az egykori görög város területét.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Elea-Velia
A Wikimédia Commons tartalmaz Velia témájú médiaállományokat.