Val di Noto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Val di Noto késő barokk városai, Délkelet-Szicília
Világörökség
A Szentlélek-templom Ragusában, épült a 18. században
A Szentlélek-templom Ragusában, épült a 18. században
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, IV, V
Felvétel éve2002
Elhelyezkedése
Val di Noto (Olaszország)
Val di Noto
Val di Noto
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 36° 53′, k. h. 15° 05′Koordináták: é. sz. 36° 53′, k. h. 15° 05′
A Wikimédia Commons tartalmaz Val di Noto témájú médiaállományokat.

Val di Noto ("Notói kerület")[1] egy földrajzi terület Szicília délkeleti részén. Egy mészkő fennsíkon fekszik. 1693-ban egy erős földrengés során számos település megsemmisült, megrongálódott. A földrengés után a településeket, házakat a környéken található fehér mésztufából újjáépítették szicílai barokk stílusban, a fehér mésztufa házak a tűző napsugarak hatására idővel mézbarnára változtatták színüket. A területen lévő városok közül Noto az egyik legismertebb: napjainkban turista csalogató helynek számít a barokk épületeinek köszönhetően.

A területen található Palazzolo Acreide, amely az ókori Akrai város romjaira épült. Az ókori települést i. e. 664-ben alapították a korinthosziak. A romokat 16. században Tommaso Fazello történész fedezte fel újra, a régészeti ásatások a 19. században kezdődtek meg Gabriele Iudica vezetésével. Az ásatások eredményeképpen sikerült jobban megismerni Szicília ókori történetét.

2002 júniusában az UNESCO Val di Noto nyolc régi városát a világörökség részének nyilvánította, mint a "barokk művészet európai virágzásának emlékeit". A nyolc város: Caltagirone, Militello in Val di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa és Scicli.

Források[szerkesztés]

  1. A Val kifejezés Vallumot jelent, amely Szicília arab megszállása idején közigazgatási egység volt.