Paestum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
A Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Park, Paestum és Velia régészeti lelőhelyeivel és a Padulai karthauzi kolostor
Világörökség
Poszeidón temploma
Poszeidón temploma
Adatok
Ország Olaszország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok III, IV
Felvétel éve 1998
Elhelyezkedése
Paestum (Olaszország)
Paestum
Paestum
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40° 25′, k. h. 15° 00′Koordináták: é. sz. 40° 25′, k. h. 15° 00′

Paestum az UNESCO Világörökség részeként elismert romváros Campania vidékén, Salerno megyében, Olaszországban. A hely Capaccio községhez tartozik.

A várost Poseidonia néven Kr. e. 600-ban szübariszi görögök alapították. A város jólétéről a Kr. e. 5. és 6. századi nagy templomok tanúskodnak, amelyek romjai a mai napig láthatóak. Kr. e. 273-ban a lukániaiak meghódítják a várost és Phaistos néven latin tartomány lesz. A római császárság idejében a város veszít úgy a jólét mint a fontosság terén. A 9. századi szaracén, illetve a 11. századi normann pusztítások következtében a város lakatlanná vált. A város hanyatlását a környék elmocsarasodása és a maláriaveszély is siettette. A lakosság a maláriát kerülendő elmenekült egy magasabban fekvő területre, ahol megalapították Capaccio települést.

Paestum a görög és római időkből jelentős emlékművekkel szolgál. Különös jelentőséggel bír a három dór stílusú templom, amelyek a dór stílus építészeti korszakban mintaértékűnek számítanak.

Az ősi bazilika (Kr. e. 450-ben), amely Hérának volt szentelve, az egyik legnagyobb görög kőtemplom volt a maga idejében. Athéné temploma (Kr. e. 500-ban) (korábban Cerest tisztelték benne) jelentősen kisebb, de formában kiemelkedőbb. A Poszeidón templom (Kr. e. 450-ben), úgyszintén Hérának szentelt, az akkoriban felemelt olimpiai Zeusz-templom építészeti formáját idézi.

Továbbá egy kisebb amfiteátrum, a polgárok gyülekezőhelye, a fórum, és a római idő számos nyilvános épülete érdemel említést. Ugyancsak jó állapotban van a 4,75 km hosszúságú városfal, amely lukániai és római építészeti korszakokra tesz tanúbizonyságot. A négy városkapu római korú.

A múzeum a dél-olaszországi ókori görög kultúra leleteinek gyűjteményét mutatja be valamint a Paestum környékén talált tárgyakat állították ki, főként a görög és lukániai temetőkből. Ezenkívül számos váza, fegyver és festett kőtál van kiállítva, ez utóbbiak koporsófödélként vagy oldalfalként szolgáltak.

A 11. század után Paestum feledésbe merült, és csak a 18. században fedezték fel, egy időben Pompeiivel és Herculaneummal.

A település újra felfedezését a 18. században nagy érdeklődés övezte.

Látogatása[szerkesztés]

A romváros és a vele szemközt felépített múzeum egy közös jeggyel látogatható. A romvárosban megtekinthetőek a város kövezett utcái, házai, a római fórum, fürdők és egy görög színház, templomok is. Az utca túloldalán álló múzeumban megtekinthető a nagyon gazdag lelet anyag, a használati tárgyak széles köre, a templomok és lakóházak díszítése, katonai felszerelések, a búvár sírjának híres falképe és további sír számtalan illusztrációja.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Paestum témájú médiaállományokat.

Galéria[szerkesztés]