Paestum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Cilento és Vallo di Diano Nemzeti Park, Paestum és Velia régészeti lelőhelyeivel és a Padulai karthauzi kolostor
Világörökség
Poszeidón temploma
Poszeidón temploma
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokIII, IV
Felvétel éve1998
Elhelyezkedése
Paestum (Olaszország)
Paestum
Paestum
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 40° 25′, k. h. 15° 00′Koordináták: é. sz. 40° 25′, k. h. 15° 00′

Paestum az UNESCO Világörökség részeként elismert romváros Campania vidékén, Salerno megyében, Olaszországban. A hely Capaccio községhez tartozik.

A várost Poseidonia néven Kr. e. 600-ban szübariszi görögök alapították. A város jólétéről a Kr. e. 5. és 6. századi nagy templomok tanúskodnak, amelyek romjai a mai napig láthatóak. Kr. e. 273-ban a lukániaiak meghódítják a várost és Phaistos néven latin tartomány lesz. A római császárság idejében a város veszít úgy a jólét mint a fontosság terén. A 9. századi szaracén, illetve a 11. századi normann pusztítások következtében a város lakatlanná vált. A város hanyatlását a környék elmocsarasodása és a maláriaveszély is siettette. A lakosság a maláriát kerülendő elmenekült egy magasabban fekvő területre, ahol megalapították Capaccio települést.

Paestum a görög és római időkből jelentős emlékművekkel szolgál. Különös jelentőséggel bír a három dór stílusú templom, amelyek a dór stílus építészeti korszakban mintaértékűnek számítanak.

Az ősi bazilika (Kr. e. 450-ben), amely Hérának volt szentelve, az egyik legnagyobb görög kőtemplom volt a maga idejében. Athéné temploma (Kr. e. 500-ban) (korábban Cerest tisztelték benne) jelentősen kisebb, de formában kiemelkedőbb. A Poszeidón templom (Kr. e. 450-ben), úgyszintén Hérának szentelt, az akkoriban felemelt olimpiai Zeusz-templom építészeti formáját idézi.

Továbbá egy kisebb amfiteátrum, a polgárok gyülekezőhelye, a fórum, és a római idő számos nyilvános épülete érdemel említést. Ugyancsak jó állapotban van a 4,75 km hosszúságú városfal, amely lukániai és római építészeti korszakokra tesz tanúbizonyságot. A négy városkapu római korú.

A múzeum a dél-olaszországi ókori görög kultúra leleteinek gyűjteményét mutatja be valamint a Paestum környékén talált tárgyakat állították ki, főként a görög és lukániai temetőkből. Ezenkívül számos váza, fegyver és festett kőtál van kiállítva, ez utóbbiak koporsófödélként vagy oldalfalként szolgáltak.

A 11. század után Paestum feledésbe merült, és csak a 18. században fedezték fel, egy időben Pompeiivel és Herculaneummal.

A település újra felfedezését a 18. században nagy érdeklődés övezte.

Látogatása[szerkesztés]

A romváros és a vele szemközt felépített múzeum egy közös jeggyel látogatható. A romvárosban megtekinthetőek a város kövezett utcái, házai, a római fórum, fürdők és egy görög színház, templomok is. Az utca túloldalán álló múzeumban megtekinthető a nagyon gazdag lelet anyag, a használati tárgyak széles köre, a templomok és lakóházak díszítése, katonai felszerelések, a búvár sírjának híres falképe és további sír számtalan illusztrációja.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Paestum
A Wikimédia Commons tartalmaz Paestum témájú médiaállományokat.

Galéria[szerkesztés]