Reimsi katedrális

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Notre-Dame székesegyház, Saint Remi kolostora és a Palais du Tau, Reims
Világörökség
A reimsi katedrális
A reimsi katedrális
Adatok
Ország Franciaország
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, VI
Felvétel éve 1991
Elhelyezkedése
A Notre-Dame székesegyház, Saint Remi kolostora és a Palais du Tau, Reims (Franciaország)
A Notre-Dame székesegyház, Saint Remi kolostora és a Palais du Tau, Reims
A Notre-Dame székesegyház, Saint Remi kolostora és a Palais du Tau, Reims
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 49° 15′ 13″, k. h. 4° 02′ 03″Koordináták: é. sz. 49° 15′ 13″, k. h. 4° 02′ 03″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Reimsi katedrális témájú médiaállományokat.

A reimsi katedrális (francia nevén: Notre-Dame de Reims) Franciaország északi részén, Reimsben található, az ország egyik legfontosabb gótikus temploma, építészeti remekmű. 1991 óta az UNESCO Világörökség része. Évszázadokig itt koronázták a francia királyokat.

A háromhajós bazilikának kialakított katedrális a nyugati homlokzat kivételével már a 13. században (1211–1311) elkészült. Végleges formáját a 14. században nyerte el, miután a hajót meghosszabbították, hogy így több helyet alakítsanak ki, és a koronázási szertartásokon jelen levőknek elég helyük legyen. A tető és a tornyok egy 1481-es tűzvészben leégtek.

A templom legmarkánsabb jellegzetessége a reliefekkel és szobrokkal gazdagon díszített nyugati homlokzat – a középkori szobrászat nagyszerű példája. A két zömök és alacsony torony 81 méter magas, eredetileg tetőcsúcsot terveztek, így a magasságuk 120 méter lett volna. A főbejárat Szűz Máriának van szentelve. Közvetlenül a főbejárat fölött található a gótikus csúcsíven belül egy rózsaablak. A nyugati homlokzat közepét a fő rózsaablak foglalja el. A királyok galériája a rozetta alatt I. Klodvig keresztelését, valamint utódait ábrázolja.

Belül a katedrális 139 méter hosszú, az öthajós keresztháznak dupla négyezete van, és 55 méter széles, a háromhajós hosszház 32 méter széles.

A katedrálist 1870-ben IX. Piusz pápa nevezte ki ún. basilica minornak. A templom az első világháborúban súlyosan megsérült, többek között teljesen leégett a 15. századi fa tetőszerkezet. A felújítást 1919-ben kezdték el, amely húsz évig tartott. A második világháborút szerencsésen átvészelte. 1974-ben szentelték fel a Marc Chagall készítette színes ablakokat.

Forrás[szerkesztés]

  • Werner Schäfke: Frankreichs gotische Kathedralen. DuMont Kunst-Reiseführer. DuMont, Köln, 1994 (192. oldal és kk.)

További információk[szerkesztés]