Reimsi katedrális

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Világörökség logo.png  A Notre-Dame székesegyház, Saint Remi kolostora és a Palais du Tau, Reims '
világörökségi helyszín része
Reimsi katedrális
  • francia műemlék
  • francia műemlék
A reimsi katedrális
A reimsi katedrális
Egyházmegye Reimsi főegyházmegye
Építése 13. század
Stílus francia gótika
Tervezője Jean d'Orbais
Alapadatok
Magasság 81 m
Világörökségi adatok
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, II, VI
Felvétel éve 1991
Elérhetőség
Település Reims
Cím rue du Trésor
Elhelyezkedése
Reimsi katedrális (Franciaország)
Reimsi katedrális
Reimsi katedrális
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 49° 15′ 14″, k. h. 4° 02′ 02″Koordináták: é. sz. 49° 15′ 14″, k. h. 4° 02′ 02″
A Reimsi katedrális weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Reimsi katedrális témájú médiaállományokat.

A reimsi katedrális (francia nevén: Notre-Dame de Reims) Franciaország északi részén, Reimsben található, az ország egyik legfontosabb gótikus temploma, építészeti remekmű. 1991 óta az UNESCO Világörökség része. Évszázadokig itt koronázták a francia királyokat.

A háromhajós bazilikának kialakított katedrális a nyugati homlokzat kivételével már a 13. században (1211–1311) elkészült. Végleges formáját a 14. században nyerte el, miután a hajót meghosszabbították, hogy így több helyet alakítsanak ki, és a koronázási szertartásokon jelen levőknek elég helyük legyen. A tető és a tornyok egy 1481-es tűzvészben leégtek.

A templom legmarkánsabb jellegzetessége a reliefekkel és szobrokkal gazdagon díszített nyugati homlokzat – a középkori szobrászat nagyszerű példája. A két zömök és alacsony torony 81 méter magas, eredetileg tetőcsúcsot terveztek, így a magasságuk 120 méter lett volna. A főbejárat Szűz Máriának van szentelve. Közvetlenül a főbejárat fölött található a gótikus csúcsíven belül egy rózsaablak. A nyugati homlokzat közepét a fő rózsaablak foglalja el. A királyok galériája a rozetta alatt I. Klodvig keresztelését, valamint utódait ábrázolja.

Belül a katedrális 139 méter hosszú, az öthajós keresztháznak dupla négyezete van, és 55 méter széles, a háromhajós hosszház 32 méter széles.

A katedrálist 1870-ben IX. Piusz pápa nevezte ki ún. basilica minornak. A templom az első világháborúban súlyosan megsérült, többek között teljesen leégett a 15. századi fa tetőszerkezet. A felújítást 1919-ben kezdték el, amely húsz évig tartott. A második világháborút szerencsésen átvészelte. 1974-ben szentelték fel a Marc Chagall készítette színes ablakokat.

Forrás[szerkesztés]

  • Werner Schäfke: Frankreichs gotische Kathedralen. DuMont Kunst-Reiseführer. DuMont, Köln, 1994 (192. oldal és kk.)

További információk[szerkesztés]