Vézelay, Szent Magdolna apátsági templom

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vézelay-i Szent Magdolna apátság
Világörökség
A vézelay-i apátsági templom
A vézelay-i apátsági templom
Adatok
Ország Franciaország
Világörökség-azonosító 84
Típus Kulturális helyszín
Kritériumok I, VI
Felvétel éve 1979
Elhelyezkedése
Vézelay, Szent Magdolna apátsági templom (Franciaország)
Vézelay, Szent Magdolna apátsági templom
Vézelay, Szent Magdolna apátsági templom
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 47° 27′ 59″, k. h. 3° 44′ 54″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 59″, k. h. 3° 44′ 54″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vézelay, Szent Magdolna apátsági templom témájú médiaállományokat.

A vézelay-i apátság (más néven Szent Magdolna-bazilika) Benedek-rendi apátság Vézelay-ban (ejtsd: vezöle), Franciaországban, Burgundia Yonne megyéjében. A templom és a domb 1979 óta a Világörökség része.

Történet[szerkesztés]

A bazilika főhajója

A vézelayi benedekrendi apátságot a 9. században alapították. 1050 körül a szerzetesek azt állították, hogy ők őrzik Mária Magdolna ereklyéit, amelyeket a Szentföldről hozott magával a 9. századi alapító Badilo. Vézelay az egyik kiindulópontja volt a spanyolországi Santiago de Compostelába irányuló francia zarándoklatoknak.

A zarándokok számának növekedése miatt 1104. április 21-én új apátságot kezdtek építeni, de az építkezés költségeinek növekedésével annyira meg kellett emelni az adókat, hogy a parasztok fellázadtak és megölték az apátot.

Itt imádkozott Clairvaux-i Szent Bernát a második keresztes hadjárat sikeréért 1146 húsvétján VII. Lajos francia király előtt. I. Richárd angol király és II. Fülöp francia király itt találkoztak 1190-ben és három hónapot töltöttek az apátságban, mielőtt elindultak volna a harmadik keresztes hadjáratba. A száműzött Thomas Becket Vézelay-t választotta 1166-ban, hogy kihirdesse II. Henrik angol király legfőbb híveinek kiközösítését és kiközösítéssel fenyegesse meg magát a királyt is.

A főhajó 1165-ben leégett, akkor építették újjá jelenlegi formájában.

Vézelay hanyatlása egybeesett azzal a hírrel, hogy 1279-ben megtalálták Mária Magdolna testét Saint-Maximin-la-Sainte-Baume-ban. Ezt a helyet az Anjou-házból származó II. Károly nápolyi király patronálta, és Domonkos-rendi konventet építtetett. A Domonkos-rendi szerzetesek hamarosan híresztelni kezdték az ereklye csodatételeit.

A francia forradalom után Vézelay-t az összeomlás veszélye fenyegette. 1834-ben az újonnan kinevezett műemlékvédelmi felügyelő, Prosper Mérimée felhívta erre a figyelmet, és a fiatal építészt, Eugène Viollet-le-Duc-ot bízták meg, hogy felügyelje az átfogó restaurálást 1840 és 1861 között.

Külső hivatkozások[szerkesztés]