Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Visszavonás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Visszavonás 
Wikipedia bureaucrat.svg
Ezen az üzenőfalon a szerkesztői jogok visszavonásával kapcsolatban hagyhatsz üzenetet a bürokratáknak.
Az üzenőfal használatához
 • Kérjük, hogy a lapot csak a jogok visszavonásával kapcsolatos kérésekre, megbeszélésre használd, és hozzászólásaidat mindig írd alá a ~~~~ karaktersorozattal!
 • Ne változtass vagy törölj korábbi kéréseket, a sajátjaidat se. A megoldott szakaszok keretet és kék hátteret kapnak, melyet a bürokraták helyeznek el a kérés lezárásakor. Ezért kérésed ne keretezd be, mert akkor megoldottnak tekintjük. A már lezárt megbeszélésekbe beleírhatsz (a kereten belülre), de a keretet ne töröld. Már lezárt kérést ne nyiss újra, új kérést mindig új szakaszban helyezz el.
 • A kérelmek elbírálása általában legalább egy hét után történik, hogy a közösségnek és az érintettnek is legyen lehetősége reagálnia rá. Ha ezután sem kapsz választ, nyugodtan jelezd ezt itt, vagy egy számodra szimpatikus bürokratának.
 • A bürokratáknak nem kötelességük külön értesítéseket hagyni, ezért kérünk, hogy kérésedet (a mások nevében kiírtat is) kísérd figyelemmel, mert annak elbírálása nem automatikus. Amennyiben a szerkesztők vagy a bürokraták kérdést intéznek hozzád, a válasz elmaradása esetén a kérést érdektelenség hiányában lezárhatják.
Kérelem benyújtása
Milyen jogok visszavonását lehet itt kezdeményezni?
 • Megerősített szerkesztő,
 • járőr,
 • sablonszerkesztő,
 • bot,
 • adminisztrátor,
 • bürokrata.

Súlyos működési probléma esetén a botok leállítását az adminisztrátoroktól kérheted.

Az IP-ellenőrök és a 4 napos várakozás alól felmentett szerkesztők jogainak visszavonásával kapcsolatosan a helyi irányelvre vagy közösségi döntésre hivatkozva az intézőket keresheted.

Szerkesztők IP-blokk alól felmentettek csoportjából való eltávolításával kapcsolatos kérelemmel az adminisztrátorokat kell keresni.
Hivatalban lévő bürokraták
Név Jogosultságok Hivatalban– Kapcsolatfelvétel További elérhetőségek
Bdamokos (vita | szerk.) admin • büro 2007. 06. 09. új üzenet • e-mail
Bencemac (vita | szerk.) büro 2017. 09. 12. új üzenet • e-mail
EniPort (vita | szerk.) büro 2017. 09. 13. új üzenet • e-mail E-mail: wikipedia@eniport.hu
Grin (vita | szerk.) admin • büro • IP 2005. 01. 11. új üzenet • e-mail lista
Hunyadym (vita | szerk.) admin • büro • IP 2009. 08. 10. új üzenet • e-mail E-mail: hunyadym@gmail.com, IRC: hunyadym
nyiffi (vita | szerk.) admin • büro 2016. 06. 20. új üzenet • e-mail E-mail: nyiffi.wikipedia@gmail.com
Samat (vita | szerk.) admin • büro 2008. 10. 04. új üzenet • e-mail Ha elérhető vagyok, hamarosan válaszolok.
Syp (vita | szerk.) admin • büro • IP 2011. 02. 19. új üzenet • e-mail E-mail: sypsyp@gmail.com
Lemondott, visszavonult bürokraták
 1. Dani (2008. május 27. – 2008. augusztus 31.)
 2. Glanthor Reviol (2008. december 30. – 2010. március 22.)
 3. RepliCarter (2010. december 9. – 2013. február 1., 2014. augusztus 8. – 2017. június 10.)
 4. Dorgan (2008. március 20. – 2014. szeptember 22.)
 5. eLVe (2010. április 25. – 2018. február 8.)

Szerkesztői és tisztségviselői jogok kérelmeinek archívumai:

Szerkesztői jogok visszavonására irányuló kérelmek archívumai:

Átnevezési és elbirtoklási kérelmek archívumai:

Botjogkérelmek archívumai (tartalomjegyzék):

A bürokraták üzenőfalának 2014. szeptember 15-ét megelőző archívumai (tartalomjegyzék):

Rendszernaplók


Bdamokos – adminisztrátor[szerkesztés]

Így van, jelenleg megvonandó a joga, de bármikor szerkeszthet... – KoBeAt Let’s discuss it! 2018. március 13., 13:07 (CET)

Nem néztem utána, ezért kérdem: büróként is lejárt a mandátuma? –  OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2018. március 13., 21:07 (CET)
@OrsolyaVirág: Nem, a bürokraták joga nincs büro-aktivitáshoz kötve, az csak akkor jár le, ha 12 hónapig egyáltalán nem szerkeszt (és akkor is figyelmeztetjük még előtte). Amúgy ha érdekel a téma, akkor itt találsz egy összegzést a jelenleg érvényes inaktivitási szabályokról. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. március 14., 01:34 (CET)

Az inaktív adminok deadminálását a közösség által elfogadott irányelv írja elő, így a kérdésben különösebb vitának nincs helye: adminisztrátori jogát megvontam, helyette visszakapta korábbi járőrjogát. Bürokrata joga változatlanul megmaradt. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. március 14., 01:35 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés A laptörténet-színezőben még sárga. 2014.03.09-én egyszer már "nyugdíjaztuk", de 17-én visszaadtuk, gondolom, visszajött és kérte.RuIsZa Blue old car.svgbevitel 2018. március 14., 07:28 (CET)

Hát ez elég udvariatlanra sikerült, mind jelölő, mind bürokrata részről. :-( Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. március 14., 09:03 (CET)

Egyetértek. Ennyi év szolgálat után legalább egy vitalapi értesítést megérdemelt volna, hogy hékás, már nem vagy admin. Pótoltam, és remélem, hogy ha egyszer én is így járok, akkor legalább egy értesítésre méltatni fogtok. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. március 14., 10:16 (CET)

Bocsánat.RuIsZa Blue old car.svgbevitel 2018. március 14., 10:22 (CET)

...ugye nem kiscicákat, télapókat meg nőnapi csokrétákat kell küldözgetni robotszerűen, hanem ilyenkor lehetne tanúbizonyságát adni annak, hogy figyelünk egymásra, udvariasak és figyelmesek vagyunk egymás iránt, megbecsüljük egymás munkáját. Dehát ez ugye nem így van. Ritka kisstílű eljárás volt. --PallertiLapin.svgthe cave of Caerbannog 2018. március 14., 11:06 (CET)

@Hungarikusz Firkász, Bináris, Pallerti: A véleményformálásotokhoz néhány átgondolandó megjegyzés:
 1. Az adminjogok esetében a bürokraták pusztán a közösség által elfogadott irányelvet hajtják végre, nincs az ügyben mérlegelési joguk.
 2. Ebben az ügyben visszanéztem az utolsó deadminálási esetet, és igyekeztem annak mintájára (ügyintézés, megszövegezés) eljárni.
 3. Azt is láttam, hogy 2014-ben már volt egy inaktivitás miatti jogmegvonása.
 4. A szerkesztőt a rendszer automatikusan értesíti neve beillesztéséről, amikor a visszahívási javaslat elindul.
 5. A szerkesztők jogaik változtatásáról automatikus üzenetet kapnak a rendszertől.
 6. Nem elvárás, és nem gyakorlat, hogy a szerkesztőket jogosultságaik változtatásáról a bürokraták értesítsék. Erre a büroüzenő fejlécében külön figyelmeztetés is van.
 7. A bürokraták által kezdeményezett legutóbbi inaktivitási szabályoknál (botok, bürokraták, felületszerkesztők esetében lett elfogadva) azt javasoltuk, hogy az inaktív szerkesztők a jogaikat csak egy figyelmen kívül hagyott értesítés után veszítsék el. Lehetőség van átalakítani ilyen módon az adminokra vonatkozó szabályt is (indítványozni kell az adott irányelv módosítását).
 8. Szintén el lehet gondolkodni azon, hogy az inaktivitás miatt adminjogukat automatikusan elvesztő szerkesztőknek a bürokraták kérésre visszaadhatják-e korábbi jogaikat, vagy újbóli szavazás szükséges (indítványozni kell az adott irányelv módosítását).
Szeretném továbbá megjegyezni, hogy akiről én veszem észre, hogy inaktív, azt privátban (tehát nem a vitalapján felhívva rá a figyelmet) megkeresem, ha kell figyelmeztetem. Ez személyes, tehát itt nem láthatjátok. Gondolom Ti is megkerestétek admintársatokat az elmúlt hét hónapban, hogy mennyire hiányzik, hogy várjátok vissza.
Amúgy én nem teszek különbséget a megerősített szerkesztő és az admin, az egy hónapja szerkesztő és a 4 éve inaktív között: próbálok mindegyikkel azonos mértékig korrekt lenni. Bdamokos több mint fél éve nem szerkesztett a magyar Wikipédián, és mivel én sajnos nem ismerem személyesen őt, így kicsit álságosnak éreztem volna, ha a két rendszerüzeneten túl még egy sablont is odadobok, vagy egy személyes hangú sajnálkozó üzenetet írok neki jogai elvesztéséről a vitalapjára (amit egyébként megteszek olyan szerkesztőknél, akiket ismerek). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. március 14., 11:39 (CET)
Van némi különbség az értesítések (pláne ha azok csak automaták), és a megköszönés között. Ha ezt nem ismered fel, vagy nem veszed észre, nem látod be, akkor komoly problémák vannak.
A válaszod nagy része egyébként irreleváns, olyan dolgokra reflektál, amik nem merültek fel. Ebből kifolyólag mindössze obstruálásnak tekinthetőek. Senki sem vitatta például az eljárás jogosságát, mégis érkezett ilyen jellegű reakció. Senki sem vitatta, hogy elvárás/nem elvárás és gyakorlat/nem gyakorlat tájékoztatni a megvontat. De itt nem is a tájékoztatáson van a hangsúly, hanem a köszönetnyilvánításon. Azt talán nem kellene irányelvbe foglalni, hogy meg legyen köszönve az eddigi munkája. Sajnálom, ha nem tudsz különbséget tenni a köszönetnyilvánítás és az értesítés között. Pláne úgy, hogy -- elméletileg -- mindketten bürokraták vagytok.
Valamint válaszod súlyos önellentmondásokat tartalmaz az utolsó bekezdésben. Sajnálom, hogy álságosnak érzed az alapvető udvariasságot betartani, csak mert nem ismered személyesen, de olyanoknak megteszed, akiket ismersz (amúgy senki sem mondta, hogy sablont kellene ehhez használni, sőt éppen, hogy nem, hanem személyes üzenetre volna szükség). Ez ellentmondás, ugyanis mégiscsak teszel különbséget.
Sajnálom, hogy mindezt el kell magyarázni. Így látható, hogy bajok vannak, és az, hogy nagyon rossz irányba kezdenek elmenni a dolgok. Ahogy Pallerti mondta: nem virtuális kiscicákat, meg virtuális söröskorsókat kellene küldözgetni, amely egy gombnyomás, és kész, hanem kicsit emberibbre venni a stílust. Zárógondolat: „A bürokrata az egy bürokrata!” de ugyanakkor nem kéne elfelejteni, hogy ugyanakkor egy ember is, sem azt, hogy akitől megvonja a jogot az is ember.

Elegendő lett volna annyit írnod, hogy „Bocsánat!”, a litánia helyett, amiben mindenféle kifogásokat keresel. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. március 14., 12:18 (CET)

Igazad van, én keverem kicsit a fogalmakat, mert bennem erőteljesen szétválik a kötelező udvariaskodás és a másikra őszintén odafigyelés, de a köznyelvben valóban mindkettőt udvariasságnak hívják.
Annyit viszont kérlek érts meg, hogy nehezen mond őszinte köszönetet az ember olyanért, amelyben nem volt része, amit nem is ismer (Te sem tudod megköszönni az én tegnapi vacsorámat). Ahogy írtam Bdamokost én sajnos nem ismerem, sosem dolgoztunk együtt, semmi admin-tevékenységével nem találkoztam, így nem tudom mit kell megköszönni (említed bürokrata is: több mint 7 éve nem végzett büro-tevékenységet, az elmúlt időkben nem vett részt a csapatmunkában, így a büroságát sem tudnám hitelesen méltatni).
Az én szememben a mostani nem több, mint egy kötelező adminisztratív lépés: nem köszönt el, nem vonult vissza, azt remélem még korai búcsúztatni. A szerkesztőlapján láttam, hogy mostanában a munkahelyén elfoglaltabb, én nem mondtam le róla végleg, azt remélem a közeljövőben újra látjuk.
Ezzel együtt megértve az igényt természetesen írok neki egy "általános" értesítést, kitérve az eset visszhangjára, de ez nem helyettesíti a Ti őszinte érdeklődéseteket, személyes üzeneteiteket (amelyek látom szépen gyűlnek is). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. március 14., 14:11 (CET)
Látom a próbálkozást és az igyekezetet, hogy megértsd, de látom, hogy nem érted:
 1. A tegnapi vacsorád nem a közösség érdekében készült, annak a közösségi felületen nincs nyoma, utánajárni nem lehet. Dami munkássága, ezzel szemben, a közösség érdekében történt, annak van nyoma, visszakövethető. Remélem, így érthető, hogy az egyiket miért lehet megköszönni, a másikat miért nem!
 2. Nem mondott le Damiról senki sem végleg. Senki sem mondta, hogy elköszönt vagy visszavonult. De tény, hogy elvesztette azt az eszközt, amely szükséges egy bizonyos tevékenységi kör elvégzéséhez. Nem elköszönésről volt szó, hanem megköszönésről. Bízom benne, hogy azért érzékelhető számodra a különbség. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2018. március 14., 14:24 (CET)
Írtam én is az oldalára, látom Ti is többen, remélem érzi a törődést, és nem veszi magára a túlzottan bürokratikus ügyintézést.
Viszont az ügy kapcsán lehetne gondolkodni azon, hogy az inaktivitás miatt felfüggesztett adminok jogának visszaadására nem kaphatnak-e felhatalmazást a bürok, illetve hogy nem volna-e jó bevezetni az előzetes értesítés intézményét az adminoknál is. Ezzel a két lépéssel előre gondolkodnánk, és nem utólag sajnálkoznánk. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2018. március 14., 14:41 (CET)

Láttam. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. március 14., 23:15 (CET)

BáthoryPéter – adminisztrátor jog[szerkesztés]


BáthoryPéter (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika) személyes barátomnak nevezhetem (gondolom), a kezdetektől figyeltem tevékenységét. Adminisztrátorként, de még inkább felületszerkesztőként, sablonguruként kiemelkedőt alkotott a Wikipédia döcögős időszakában. Sajnos, egy ideje felhagyott az adminkodással, az elmúlt egész évben egy akciója sem volt [1]. Ezt a helyzetet ismeri, és közölte velünk, hogy elfogadja.

Kérem az eljáró bürokratát, hogy az adminjog kibillentése mellett a felületszerkesztői jogosultságát tartsa meg. Remélem, egy kihagyás után visszetér és használni fogja.

Köszönöm, Péter, a munkádat! – Burumbátor Súgd ide! 2018. március 16., 17:09 (CET)

Az irányelvekben foglaltak alapján a bitet megvontam, helyét felületszerkesztői és járőr váltja. @BáthoryPéter: Viszlát, és kösz a halakat! Bencemac A Holtak Szószólója 2018. március 16., 18:51 (CET)

Köszönöm! – BáthoryPéter vita 2018. március 17., 22:35 (CET)