Lombardia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lombardia
(Lumbardia)
A Comói-tó
A Comói-tó
Lombardia címere
Lombardia címere
Lombardia zászlaja
Lombardia zászlaja
Közigazgatás
Ország Olaszország
RangRégió
SzékhelyMilánó
MegyéiBergamo (BG)
Brescia (BS)
Como (CO)
Cremona (CR)
Lecco (LC)
Lodi (LO)
Mantova (MN)
Milánó (MI)
Monza e Brianza (MZ)
Pavia (PV)
Sondrio (SO)
Varese (VA)
KormányzóAttilio Fontana (2018. március 26. – , 2018 Lombard regional election)
Népesség
Teljes népesség10 067 494 fő (2019)[1]
Népsűrűség406,8 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület23 861 km²
IdőzónaUTC+1
Lombardia régió elhelyezkedése
Lombardia régió elhelyezkedése
Lombardia weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lombardia témájú médiaállományokat.


Lombardia (IPA: [lombar'di:a]) Észak-Olaszország egyik közigazgatási egysége, régiója. Határai: északról Svájc, nyugaton Piemont, keleten Trentino-Alto Adige és Veneto, délen Emilia-Romagna. Közigazgatásilag tizenkettő megyére tagolódik, székhelye Milánó. Nevét a germán longobárdokról kapta, akik a 6. században foglalták el.

Lombardia területe 23 861 km². Lakossága: 9 749 593 fő (2012), s ezzel Olaszország legnépesebb régiója.

Földrajz[szerkesztés]

Fekvése[szerkesztés]

Természetes határa igen hosszú: északon az Alpok; délen a folyó, nyugatra a Lago Maggiore (melyen Piemont régióval és Svájccal osztozik) és a Ticino folyó; keleten a Garda-tó (melynek partjai Trentino-Alto Adige és Veneto régióhoz is tartoznak) és a Mincio folyó.

Tájegységei[szerkesztés]

Lombardia területének nagyságát tekintve a 4. helyet foglalja el Itália 20 régiója között, Szicília, Piemont és Szardínia után. Morfológiailag meglehetősen egyszerű a táj. Területének több mint 40%-a hegyvidék. Északi része az alpesi zónához tartozik (Alpi Lepontine e Retiche). Legmagasabb pontja a Bernina masszívuma (4049 m), de több impozáns hegycsúcs magasodik 3000 m fölé, köztük a Disgrazia (3678 m) Svájc határán, az Adamello (3554 m) és az Ortles-Cevedale (3899 m) Trentino-Alto Adige határán. Az Alpok déli irányban az Előalpok központi zónájában folytatódik, míg még délebbre a dombok veszik át helyét, mint a Brianza, a Varesotto stb. A déli területek fennmaradó része síkság (több mint 47%-a Lombardiának) és a Pó-síkságának (Pianura Padana) központi részét képezi. Az Oltrepo Pavese nevű területen már az Emiliai-Appenninek húzódnak, a hegység legmagasabb pontja a régióban a Lesima hegye (1724 m).

Alpok

A lombardiai Alpokat völgyek rendszere tagolja, Valtellina völgyétől kezdődően (ez a leghosszabb és legfontosabb az olasz Alpok rendszerében) egészen a Camonica-völgyig, amelyeket majdnem mindenütt a Pó folyó bal oldali mellékfolyói törik át. A legfontosabb nemzetközi átkelőhely a Spluga-hágó (passo dello Spluga) 2118 m magasságban Svájc határán. Az ország területén belül érdemes megemlíteni a Stelvio (2759 m) és a Tonale (1883 m) völgyeit, melyek elválasztják Lombardia földjét Trentino-Alto Adigétől. E területek mindig igen fontosak voltak a régió gazdasága, illetve közlekedése tekintetében.

Előalpok

A Comói-tó

A lombardiai Előalpok (Prealpi) megszakítás nélkül tartanak a Lago Maggiorétól a Garda-tóig (lago di Garda). Csúcsai alacsonyabbak, mint az Alpokéi, általában több a növényzet, de nem hiányoznak a mészkőmasszívumok sem, mint a Grigne (2410 m), a Resegone (1875 m) és legkeletebbre a Pizzo della Presolana (2521 m). Az Előalpok déli irányban a Pó-síkság felé egyre alacsonyabbá válik.

Pó-síkság

A Pó-síkság a pleisztocén korban keletkezett. Lombardia területén, akárcsak Venetóban és Piemontban, két részre osztható, egy északi vidékre (l'alta pianura) és egy délire (bassa pianura), amely vizekben gazdag.

Vízrajz[szerkesztés]

Folyói és csatornái[szerkesztés]

Lombardia valószínűleg Itália folyókban leggazdagabb régiója. Az Alpok és Előalpok számtalan a Pó folyóhoz tartozó kisebb víz, folyó és patak forrásvidéke. A legfőbbek a Ticino (a 7. leghosszabb olasz folyó, 248 km hosszú, 7228 km² vízgyűjtő területtel) és a Mincio ( 196 km), az Adda (a 4. leghosszabb Olaszországban, 313 km), a Brembo és a Serio, az Oglio (az 5. leghosszabb az országban, 280 km), a Mella és a Chiese.

A régió legnagyobb csatornái: a Naviglio Grande és a Naviglio della Martesana, melyek a Ticino folyót és az Addát Milánóval kötik össze, illetve a Canale Villoresi, amely a két folyó közt létesít összeköttetést.

Tavai[szerkesztés]

Lombardia vízrajzának jellegzetessége az előalpesi tóvidék, amely észak–déli irányban terül el. Legfontosabb tava nyugatról kelet felé a következők:

  • A Lago Maggiore vagy Verbano (a második legnagyobb az országban, területe 212,5 km²), 80,1%-a Olaszországban, 19,9%-a Svájcban található. Az Alpok déli részétől egészen a Pó-síkság széléig terjed. Más felső-olaszországi tavakhoz hasonlóan a jégkorszaki gleccserek olvadása során alakult ki. Különösen az északi oldalról magas sziklafalak veszik körül.
  • A Luganói-tó (lago di Lugano vagy Ceresio, területe 48,7 km² (18 km² Olaszországhoz, 30,7 km² Svájchoz tartozik), Nevét Lugano város nevéről kapta. Tengerszint feletti magassága 271 m, területe 48,7 km² (18 km² Olaszországhoz, 30,7 km² Svájchoz tartozik). Legmélyebb pontja 288 méter. A tó a jégkorszak után két gleccser összetalálkozásánál keletkezett, ezzel magyarázható több nyúlványos formája.
  • A Comói-tó (lago di Como vagy Lario, Itália harmadik legnagyobb tava, területe 146 km², több mint 400 méteres mélységével Európa egyik legmélyebb tava, a tófenék több mint 200 méterrel a tengerszint alatt található. Y alakú. Északi ága Colicónál kezdődik, míg délnyugati és délkeleti ágai Comónál, illetve Leccónál végződnek.
  • Az Iseói-tó (lago d'Iseo vagy Sebino, területe: 62 km²),
  • A Garda-tó (lago di Garda vagy Benaco, az ország legnagyobb tava, területe 370 km²) Olaszország legnagyobb tava, az utolsó jégkorszakban képződött. Elhelyezkedésének, a mediterrán flórának és a kellemes klímának köszönhetően a Garda-tó az egyik legnépszerűbb úticél Észak-Olaszországban.

Csak a Comói-tó és az Iseói-tó helyezkedik el teljes mértékben a lombardiai régióban. A legnagyobb tavakat a Pó folyó alpesi mellékfolyói táplálják: a Ticino a Lago Maggiorét, az Adda a Comói-tavat, a Sarca a Garda-tavat. A többi előalpesi tavacska Lombardia keleti részén kis méretű és glaciális eredetű, a fontosabbak köztük a Varesei-tó (lago di Varese), a Varesotto dombjai között.

Történelem[szerkesztés]

Az i. e. 3. században a mai régió a Római Birodalomhoz tartozott. A birodalom hanyatlása utáni időszakban a germán népek törtek be, a területet 568-ban északról, a Kárpát-medencéből az avarok elől menekülő, új hazát kereső longobárd törzsek foglalták el. Ők 774-ig uralkodtak e területek felett, amikor a Frank Birodalom megsemmisítette a longobárdok birodalmát. A Német-római Birodalom idején néhány város jelentős szerephez jutott, részben saját hercegségeket alakítottak ki, mint például a régió mai területét szinte teljesen lefedő Milánói Hercegség. Ezek aztán a 15-18. században Velence, Spanyolország, a Habsburg Birodalom és Franciaország uralma alá kerültek. 1815-ben a bécsi kongresszus döntése alapján Lombardia és Veneto közös királyság lett, az Osztrák Császárság részeként. 1859-ben az szárd–francia–osztrák háborúban elszenvedett osztrák vereség következtében a lombard régió előbb Franciaország, aztán a Szárd–Piemonti Királyság birtokává vált.

Népesség[szerkesztés]

Közigazgatás[szerkesztés]

Lombardia megyéi

Lombardia 12 megyéből (provicie) áll:

  • Bergamo (Provincia di Bergamo), közigazgatási székhelye Bergamo, települések száma 244
  • Brescia (Provincia di Brescia), közigazgatási székhelye Brescia, települések száma 206
  • Como (Provincia di Como), közigazgatási székhelye Como, települések száma 162
  • Cremona (Provincia di Cremona), közigazgatási székhelye Cremona, települések száma 115
  • Lecco (Provincia di Lecco), közigazgatási székhelye Lecco, települések száma 90
  • Lodi (Provincia di Lodi), közigazgatási székhelye Lodi, települések száma 61
  • Mantova (Provincia di Mantova), közigazgatási székhelye Mantova, települések száma 70
  • Monza e Brianza (Provincia di Monza e Brianza), közigazgatási székhelye Monza, települések száma 50
  • Milánó (Provincia di Milano), közigazgatási székhelye Milánó, települések száma 189
  • Pavia (Provincia di Pavia), közigazgatási székhelye Pavia, települések száma 190
  • Sondrio (Provincia di Sondrio), közigazgatási székhelye Sondrio, települések száma 78
  • Varese (Provincia di Varese), közigazgatási székhelye Varese, települések száma 141



Gazdaság[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Lombardia Olaszország egyik legfontosabb és legsűrűbben lakott gazdasági körzete. Mezőgazdasága jelentékeny, a Pó-síkságon intenzív gabonatermesztés, gyümölcstermesztés és tejtermelés folyik.

Ipar[szerkesztés]

Iparában vezető szerepet játszik a textil, különösen a selyem gyártása. Emellett fontos ágazatok még a vas- és acélgyártás, a gépgyártás, a vegyipar, és a ruhaipar. Jelentősek vízerőművei. Ipari és kereskedelmi központja Milánó.

Kereskedelem[szerkesztés]

Milánó egyike a világ legfontosabb pénzügyi és kereskedelmi központjainak: 2004-ben 241,2 milliárd euró volt a bruttó össztermelése ezzel a negyedik helyet foglalta el az európai nagyvárosok közötti rangsorolásban. A városban székel az Olasz Tőzsde (Borsa Italiana: S&P/MIB) valamint számos nagyvállalat: Alfa Romeo, Pirelli, Banca Popolare di Milano, Fastweb, Impregilo, Luxottica, Mediaset, Mediobanca, Arnoldo Mondadori Editore, Prysmian, Saipem, UniCredit stb.

Az európai pénzpiacon fontos szerepet töltenek be a milánói bankok. Az úgynevezett lombard hitel (kézizáloghitel) elsőként Milánóban honosodott meg.

A város számos divatháznak ad otthont, ezzel Milánó a világ egyik divatközpontjának számít: Armani, CoSTUME NATIONAL, Dolce & Gabbana, Etro, Fiorucci, Geox, La Rinascente, Luxottica, Missoni, Prada, Luciano Soprani, Versace, Ermenegildo Zegna. A divat közel 3%-át adja a város gazdaságának. A milánói divat fő utcája a Via Montenapoleone.

Turizmus[szerkesztés]

Gazdaságának egyik motorja az idegenforgalom, a régió több mint 7 millió vendéggel dicsekedhet minden esztendőben. A terület turisztikai vonzereje igen sokrétű:

Vallás[szerkesztés]

Lombardia a világ legnagyobb eklézsiáját alkotja, a 20. században két lombardiai pápa is állt a katolikus egyház élén: XXIII. János és VI. Pál.

A parókiák száma 3067. Ezek 10 püspökséghez tartoznak:

  • Milánói érsekség (Arcidiocesi di Milano) (területe 4234 km², 1100 parókia)
  • Vigevanói püspökség (Diocesi di Vigevano) (területe 1509 km², 87 parókia)
  • Cremai püspökség (Diocesi di Crema) (területe 276 km², 62 parókia)
  • Paviai püspökség (Diocesi di Pavia) (területe 782 km², 99 parókia)
  • Cremonai püspökség (Diocesi di Cremona) (területe 1917 ², 223 parókia)
  • Cómói püspökség (Diocesi di Como) (területe 4235 km², 341 parókia)
  • Lódi püspökség (Diocesi di Lodi) (területe 890 km², 126 parókia)
  • Bergamo püspökség (Diocesi di Bergamo) (területe 2442 km², 389 parókia)
  • Bresciai püspökség (Diocesi di Brescia) (területe 4538 km², 473 parókia)
  • Mantovai püspökség (Diocesi di Mantova) (területe 2080 km², 168 parókia)

Voghera környéke a Tortonai püspökség (Diocesi di Tortona) területéhez tartozik, amely azonban Liguria régióban helyezkedik el.

Oktatás[szerkesztés]

Egyetemek a régióban:

Híres emberek[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Olasz Wikipédia (Közigazgatás, Települések, Vallás)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Lombardy
A Wikimédia Commons tartalmaz Lombardia témájú médiaállományokat.