Habsburg Johanna toszkánai nagyhercegné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Habsburg Johanna osztrák főhercegnő szócikkből átirányítva)
Giuseppe Arcimboldi: Habsburg Johanna főhercegnőnek, Toscana nagyhercegnőjének portréja
Giovanni Bizzelli: Habsburg Johanna és fia, Filippo, 1586

Habsburg Johanna osztrák főhercegnő (németül Johanna von Österreich, olaszul Giovanna d'Asburgo); (Prága, 1547. január 24. - Firenze, 1578. április 11.) Habsburg főhercegnő, a Habsburg-ház osztrák ágának sarja, 1565-től Toscana nagyhercegnője.

Gyermekévei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1547. január 24-én született I. Ferdinánd német-római császár és Jagelló Anna tizenötödik gyermekeként. Három napos korától fogva félárva volt, ekkor halt meg ugyanis negyvennégy éves édesanyja a szülést követő gyermekágyi lázban. Az ifjú főhercegnő kiváló nevelést kapott, a filozófia, a művészet és a zene ismeretén kívül franciául, spanyolul, olaszul, magyarul és latinul is beszélt. Négyéves korában, 1551-ben apja eljegyezte a tizenegy éves Szapolyai János Zsigmond választott magyar királlyal, az eljegyzést azonban hamarosan felbontották.

Házassága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Firenzében 1565. december 15-én férjhez ment Francesco de’ Medicihez, aki 1574-ben apja, I. Cosimo halála után Toscana nagyhercege lett. A házasságból egy fiú- és hét leánygyermek született:

1578. április 10-én Johanna leánygyermeknek adott életet, aki édesanyja után a Johanna nevet kapta. A sors fintora, hogy másnap, április 11-én Johanna a szülést követő gyermekágyi lázban vesztette életét, hasonlóképpen, mint ahogyan az ő születésénél, 1547 januárjában édesanyja, Jagelló Anna. A 31 évet élt főhercegnőt Firenzében temették el a Basilica di San Lorenzo di Firenze templom kriptájában.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]