Vita:Kezdőlap/Archívum10

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Tartalomjegyzék

Mi legyen a kezdőlapon a két ünnep között?

Itt is jelzem, hogy áthelyezés miatt felszabadult egy hely a karácsony és szilveszter közötti időszakra. Itt megtalálhatók a linkek, amire az ajánláshoz szükség lehet: Wikipédia:Kezdőlapra jelölt_szócikkek_listája#2011 (jelölés/létrehozás) – CsGábor[±]  2011. november 24., 17:03 (CET)

Elkelt. :-)CsGábor[±]  2011. november 24., 22:13 (CET)

Tölcséres fúvókájú hangszerek jobb oda talán, mint egy betegség. De természetesen ez is csak javaslat, ha van jobb lehet cserélni. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2011. november 24., 22:52 (CET)

Nekem tetszik. :-)CsGábor[±]  2011. november 24., 23:05 (CET)

Felszabadulás napja Albániában

 • Ma, november 29-én kinn a Kezdőlapon.
 • Ha ráklikkelünk, láthatjuk, hogy a Felszabadulás napja szócikk az alapja.
 • De ha ráklikkelünk a november 29-re, e nap adatbázisában nem szerepel.
 • Viszont egy nappal korábban, november 28-án ez található:
== Nemzeti ünnepek, emléknapok, világnapok ==
 • Ezért javítandónak tartom.
 • Az ellentmondásra a Felszabadulás napja vitalapján már felhívtam a figyelmet. Itt is felhívom, hogy aki mára kitette, tudja megindolni, hátha neki van igaza.
 • Ha a nap folyamán senki nem indokolja a november 29. helyességét, se nem javítja, akkor én javítom a Kezdőlapon is, és a Felszabadulás napja szócikkben is.*feridiák vita 2011. november 29., 09:09 (CET)

xxx

 • A nap végére érve a kérdés nyitott maradt. Lássunk munkához, nézzük meg alaposabban.
1. Az "Enwiki" tegnapi Kezdőlapján: "November 28: Independence Day in Albania (1912), Mauritania [azaz Mauritánia] (1960) and Panama (1821); Navy Day in Iran [azaz Irán] (1980)". (Ezek egyikének megfelelője sem szerepelt a magyar változat Kezdőlapján.)
2. Az "Enwiki" mai Kezdőlapján: "November 29: Liberation Day in Albania (1944)."
3. A Liberation Day (Albania) szócikkben: "The Liberation Day (Dita e Çlirimit) is commemorated as the day, November 29, 1944, in which Albania was liberated from Nazi Germany forces after the Albanian Resistance of World War II."
4. E szócikk Albánia a második világháborúban című magyar párjában: "20 napig tartó, elkeseredett utcai harcok árán november 17-ére kiverték a nácikat Tiranából, és Shkodra feladásával Albánia 1944. november 29-én felszabadult."
 • Összefoglalás:
 • van két különböző történelmi eseményhez kötődő két külön nap; az egyik az 1912. november 28-i eseményhez kötődő Függetlenség napja, a másik az 1944. november 29-i eseményhez kötődő Felszabadulás napja;
 • a legnagyobb társlap, az angol nyelvű változatozat szükségesnek tartotta két egymást követő napon mindkettőt Kezdőlapra kitenni;
 • az egyiknek, az 1912-esnek jövőre épp kerek 100. évfordulója lesz;
 • most eddig jutottunk a tisztázásban, a többit bízzuk az időre, a kérdés jövőre úgyis visszatér;
 • ezt ideiglenes lezárásként átviszem a Felszabadulás napja vitalapjára is. --*feridiák vita 2011. november 29., 23:43 (CET)

Nem kerek és jelentéktelen évfordulók

Nem tudom, ki vadult meg, de a korábban kialakult gyakorlattól eltérően nem 5-tel osztható események tömegeit rakta be valaki. Lehet tudni ennek okát?

A másik, hogy Magyarországot vagy a világtörténelmet kevéssé befolyásoló személyek életének eseményei (pl. norvég király trónralépése) miért vannak a kezdőlapon? Jó lenne, ha egy józanabb valaki törölné ezeket. Hasonló súlyú eseményekkel oldalakat lehetne megtölteni, ez a válogatás teljesen szubjektív. misibacsi*üzenet 2011. november 18., 08:36 (CET)

Vince rakott be egy csomó nem kerek évfordulóst a mai sablonba... -- Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2011. november 18., 23:18 (CET)
Én sem értem. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2011. november 18., 08:44 (CET)

Olykor kétségtelenül hosszúra nyúlik ez a rovat, ami árt a Kezdőlap látványának is. OsvátA Palackposta 2011. november 18., 08:59 (CET)

Mutatom, hogy nálam, hogy néz ki a kezdőlapnak ez a része. Csúnyán. Nyilván van olyan felbontás, amin jól néz ki, az enyém pont nem olyan. Erre is kell(ene) gondolni a képek elhelyezésekor. Ez így nem jó. – CsGábor[±]  2011. november 25., 15:05 (CET)

Új rovat a zöld keretbe

Én ezt felvetettem korábban a kocsmafalon, de nem nagyon érdekelte a szerkesztőket. Egyébként a nagyságával nincs baj, a jobb oldalra javasoltam új részeket. A nem kerek évfordulókat elrejtettem, addig míg nem kapunk magyarázatot arra miért kell a kezdőlapon lennie. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2011. november 18., 09:09 (CET)

Be tudod linkelni ezt a javaslatodat? – CsGábor[±]  2011. november 24., 17:13 (CET)
Igen a kocsmafalon vetettem fel ezt: [1] Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2011. november 24., 21:09 (CET)

Elolvastam. Technikailag egy új rovat beszúrása nem probléma, rutinfeladat. A probléma inkább a folyamatos gondozás, karbantartás.

Megnéztem az olasz wikit, nekik van egy olyan rovatuk, ahol (a nálunk is meglévő Commonsos kép mellett) egy wikiidézetes, egy wikiforrásos és egy wikihírekes cikket ajánlanak. Utóbbi nálunk nincs, az kilőve, marad a két társlap, meg szóba jöhet még a wikikönyvek. A kérdés, hogy van-e nálunk annyi szerkesztő, aki hajlandó egy ilyen rovatot karbantartani, akkor amikor éppen azt látjuk, hogy viszonylag kevés szerkesztő vesz részt a kezdőlap gondozásában.

A Wikipédiával/Wikimédiával kapcsolatos hírekkel foglalkozik több, a közösségi portálon szereplő sablon, esetleg abban is lehet gondolkodni, hogy onnan valamelyik rovat kikerüljön a kezdőlapra is. – CsGábor[±]  2011. november 25., 10:46 (CET)

Továbbá volt egy olyan javaslat is (elő kellene keresni az archívumból), hogy Az év szócikke verseny nyertes cikkei is kaphatnának egy külön rovatot. Akkor készült ez a lap, de végül ez nem valósult meg. – CsGábor[±]  2011. november 25., 10:52 (CET)

Valamit tenni kell, mert a kezdőlap nem néz ki jól. Ha elrejtjük a képeket az nem segít és a gondozásban szívesen részt veszek. A nyertes cikket nem látom jó ötletnek, de a közösségi portál az jó ötlet lehet. Pl a hét fordítása már mehetne is, hisz így helyre állna az egyensúly. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2011. november 27., 17:55 (CET)

Jobb lett a kezdőlap. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2011. november 28., 12:36 (CET)

Elég abszurddá válik most már, ami a kezdőlappal történik. Tegnap betettem a zöld mezőbe egy új rovatot, ezzel eltűnt a fehér folt. Ma megint ott van. Az az érzésem, hogy ha még egy rovatot beerőltetnék a jobb oldalra, holnapra a bal oldal újra túlnőné. – CsGábor[±]  2011. november 29., 12:16 (CET)

Ne azért az nem abszurd, ha vannak hírek és aktualitások. Jobbra egyébként tényleg mehetne még egy cikk. De igazad van, hogy tényleg maximalizálni kellene az aktualitásokat, az ünnepeket és az évfordulókat. Az aktualitások szerintem ötnél nem lehet több és max egy képpel. Az ünnepek max. 5 és egy képpel. Az évfordulók meg nem lehet több szerintem tíznél és max négy sorban ehelyett vagy egy képpel függőlegesen. Ezt szavazzuk meg és kiveszem a többit vagy inkább ne is tegye be senki. Ha esetleg híre van, akkor egyet töröljön is ki. A tíz évfordulónál meg döntsön a józanész abban, hogy ki legyen az a tíz, akit kiteszünk. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2011. november 29., 15:26 (CET)

 • Az IRC csatornát, könyörgöm szedjük már ki a Kezdőlaporól! Kb. 3 éve kihalt, csak égetjük magunkat vele. -- OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2011. november 29., 22:08 (CET)
Bátorkodtam eltávolítani. <kontos/> 2011. november 29., 22:54 (CET)

Én meg bátorkodom figyelni a kezdőlapot és a túlzott növekedést kiigazítom. Ma is elrejtettem két aktualtást, ha valaki esetleg mást vett volna ki, akkor kérem cseréljen bátran. Tényleg legyen maximálva tízre, mert csúnya lesz a kezdőlap nézete. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2011. december 8., 13:58 (CET)

maximalizálás


NAGYON jó ötlet volt berakni a blogbejegyzéseket!!! Szinte ujjongok örömömben! Az aktualitások, az ünnepek és az évfordulók terjedelmi korlátozását pedig teljes mértékben Symbol support vote.svg támogatom! <kontos/> 2011. november 29., 22:48 (CET)Még egy újabb rovat a zöld keretbe

 • Javaslom a zöld keretben a Magyar Wikipédia Magazin alá behozni a Wikipédia más nyelveken rovatot,
 • mert egy elemnek még van szabad hely,
 • mert funkcionálisan idetartozó,
 • mert régen itt is volt,
 • és így lenne szépen és hasznosan kitöltve a zöld keret. --*feridiák vita 2011. december 1., 19:02 (CET)

Szerintem próbáljuk ki. – CsGábor[±]  2011. december 2., 12:08 (CET)

Szerintem jobb úgy, ahogy most van. 1) Jelenleg nincs elég hely a zöld keretben. 2) A "Wikipédia más nyelveken" szerintem logikailag jobban kapcsolódik a "Wikimédia-társlapok"-hoz, így azokat jobb egy helyre tenni. 3) Fontosabb lenne a sárga keret tartalmát kordában tartani - most épp jó, de általában nem így szokott lenni. (Mellesleg: Nem jobb, ha a képek oldalt vannak, nem alul?) <kontos/> 2011. december 3., 15:27 (CET)

A képek száma alapján történetesen kettőig jobb, de utána már nem. Én is javasolnék még valamit a jobb oldalra. Szerintem ne a wiki más nyelveken, hanem pl. a hét fordítása vagy valami hasonló jöhetne oda a közösségi portálról. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2011. december 4., 14:56 (CET)

Nobel-díjas adventi összefoglaló

Szent-Györgyi és köszöntöi
Szent-Györgyi és köszöntöi
 • Ezüstvasárnap és aranyvasánap között, a Nobel-ünnepek után s a közelgő karácsony előtt vagyunk. Ideje az óévi utunkat összefoglalni, hogy erre építve a jövőévi teendőinkről folytathassunk programadó tanácskozást.
 • Sok szó közt elvész a lényeg, mint sok bába között a gyermek. Fontos művelet a szétszórtan lévő ismereteket összeszedni, összegezni, összefogni, a lényeget tömören kiemelni. Wikipédiánkban is egyik alapművelet. Ha csak egyetlen szócikkünk egyik szakaszát kezdjük szerkeszteni, az elmentés előtt már ott is vár az összefoglalás kitöltendő üres helye. Ha az erre rendszeresített külön füllel új szakaszt kezdünk, a lényeget összefoglaló címadás az első feladatunk. És ezek az összefoglalásnak még csak kezdeti elemi.
 • Ahogy közösségi munkánknak, úgy összefoglalásainknak, a tömörített lényegkiemeléseknek is vannak egymást követő szakaszai, egymásra épülő szintjei. Az összefoglalások összefoglalásai egyre szélesebb látókört, egyre magasabb áttekintést, és ehhez egyre jobb összefogást, együttműködést kívánnak. Most egy olyan összefoglalás feladatához értünk, amely minden korábbit felülmúló kölcsönös megértést, egymást kiegészítő együttműködést és szárnyaló szellemet kíván.
 • December 13-án, Luca napján, egyben a Nobel-ünnepségek zárónapján nagy szellemek találkoztak, csodálatos csúcstalálkozó jött létre Kezdőlapunk felosztott és keretekkel elválasztott, külön-külön is fontos mezői felett. A "Kiemelt cikk" keretéből a kitűnő fizikus, a napra december 13-án elhunyt Jedlik Ányos szelleme emelt a szövegszerűen is megjelent Szellemi Panteon felé.
 • A "Tudtad-e, hogy" rovatból a fizikai és kémiai Nobel-díjas Marie Curie szelleme vezet ide. Tudod-e, hogy háromszoros első? Az első nő, aki Nobel-díjat kapott, egyben az első feleség is, a fizikai díjat Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curie-vel megosztva kapta meg, és ő az első Nobel-díjas dinasztia-alapító családanya is, mert Irène Joliot-Curie lánykuk 1897-ben született, aki ugyancsak férjével, Frédéric Joliot-Curievel megosztva ugyancsak kémiai-Nobel-díjat kapott. A harmadik díj az 1906-ban balesetben elhunyt férje halálának 5. évfordulóján, 1911-ben átvett kémiai Nobel-díj, mely esemény jelentőségét az is mutatja, hogy az Egyesült Nemzetek világszervezete a vegyészet egyre fontosabbá válására tekintettel külön Kémia Világévet hirdetett, és azt Marie Curie kémiai Nobel-díja cenenáriumára időzítette!
 • Az "Ünnepek" rovatból az orvosi, ill. élettani Nobel-díjjal kitüntetett Szent-Györgyi Albert, az "Évfordulók" rovatból pedig a kerek száz éve születtt közgazdasági Nobel-díjas Trygve Haavelmo, majd az Egyesült Nemzetek világszervezetének főtitkára, a 2001. évben Nobel-békedíjjal kitüntetett Kofi Annan következik, s vele sorra kerül a Nobel-díjas ünnepkörnek és a Világszervezet világünnepkörének egészen különös kapcsolata, amely a 2012. év Nobel-díjas jubileumainak felemelő ünnepi kérdései közé vezet. Mára ennyi. --*feridiák vita 2011. december 15., 02:12 (CET)

P.S.

 • Közösségi portálunk felül egy szép összefoglaló képsorral indít a Kezdetektől a Kétszázezredik szócikkig.
 • Kezdőlapunkon a képsor az Évfordulók alatt kapott helyet. A Kezdőlap vitalapján is a szöveges rész után alulra tettem. A folytatásban ez zavart keltett.
 • Ezért a szöveg élére teszem.– *feridiák vita 2011. december 20., 00:00 (CET)

Internetes enciklopédiáktól Nobel-díjas Enciklopédiánkig

B. Obama (2009)
B. Obama
(2009)
Al Gore (2007)
Al Gore
(2007)
J. Carter (2002)
J. Carter
(2002)
 • A december 19-i Kezdőlapon a jubileumi évfordulósok között még két további Nobel-díjas került a kezdőlapi aktuális csoportképbe, két Nobel-békedíjas: Andrej Szaharov és Mihail Gorbacsov:
  1986-ban Gorbacsov szimbolikus jelentőségű aktusként visszahívta Moszkvába a Gorkij városába száműzött Andrej Szaharov Nobel-békedíjas atomtudóst és emberi jogi küzdőtárs feleségét, Jelena Bonnert.
 • 1986-nek ötödik évfordulóján, 1991-ben karácsonyhoz közeledve két újabb jubileumi mérföldkő következett a hidegháború korszakát lezáró folyamatban:
  December 24-én, karácsony vigliáján az Oroszországi Föderáció zökkenőmentesen lépett az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Szovjetunió helyébe, és a Megváltó születésnapján, a béke és szeretet karácsonyi ünnepén Gorbacsov lemondott a megszünő Szovjetunió elnöki posztjáról.
 • Itt Gorbacsovnak az az arcképe látható, amely a róla szóló Wikipédia-szócikkben is szerepel, s mely az akkori időben mutatja, amikor átvehette a díjak díját - az indoklás szavaival - „abban a békefolyamatban játszott vezető szerepéért, amely jellemző fontos részét képezi a mai nemzetközi közösség jelentős részére”.
 • Az itt látható fénykép megvágott. Harmadikként a képsorba illesztem a teljes fotót. Azon Gorbacsov Ronald Reagan amerikai elnökkel látható, aki ugyanolyan hatalmas szerepet játszott a békés világtörténelmi átalakulásban - és aki nem kapott Nobel-békedíjat. Milyen szép, mily nemes gesztus lett volna, ha kettőjüknek megosztva adják át a díjat, ha 1990. december 10-én a norvég fővárosban együtt veszik át a kitüntetést.
 • A szakaszcím mutatja a távlati célt, képekben összefoglalva jelzem a közelítő folytatást, zárjelben a Nobel-békedíjjal kitüntetés éveit. – *feridiák vita 2011. december 28., 01:11 (CET)
 • A képaláírásokban pótoltam az egyetlen hiányzó évszámot Gorbacsov és Reagan közös képén, amely felvétel 1987. december 8-án történt a Fehér Ház könyvtárában.
 • Ha ennek folytatásaként már 2012-ben, mégpedig épp január 3-án (melynek magyarázatát még ma megírom) vetünk egy átfogó pillantást a kiválóságok sorára, látható, hogy közülük három az öttel osztható idei jubileumi évfordulós személy. Idén december 10-én lesz annak ötödik évfordulója, hogy Nobel-békedíjas lett Al Gore, és december 8-án idén lesz kerek huszonötödik évfordulója a nevezetes Gorbacsov-Reagan csúcstalálkozónak. Kettőjük közül is a kiemelten kiemelt az 1911. február 6-án született Ronald Reagan, mivel a születésének századik évfordulóján, 2011. február 6-án kezdődött jubileumi éve - melynek kiemelkedő eseménye volt szobrának Budapesten a Szabadság téren június 29-én történt felavatása - most fordult a célegyenesbe, és 2012. február 6-án kerülhet fel az "I-re a pont".– *feridiák vita 2012. január 3., 14:04 (CET)
 • Január 3. az Amerikai Egyesült Államok alkotmányában (alkománymódosítások XX. cikke):
  • "1. § Az elnök és az alelnök hivatali ideje január 20-án, a szenátoroké és képviselőké január 3-án déli 12 órakor jár le, abban az évben, amikor e cikkely ratifikálása nélkül különben lejárna; az őket hivatalban követők hivatali ideje ekkor kezdődik."
  • "2. § A Kongresszusnak évenként legalább egyszer, január 3-án déli 12 órai kezdettel össze kell ülnie, hacsak törvény útján más napot nem jelölnek ki."
  • Forrás Az Egyesült Államok Nagykövetsége Budapest, Magyarország honlapja: Az USA ALKOTMÁNYA - Alkotmánymódosítások XX. Cikk (1933)*feridiák vita 2012. január 3., 23:46 (CET)

Mai évforduló: Ernest Shackleton

A mai (01.05) évfordulók között ott van Ernest Shackleton sarkkutató, akihez az van írva, hogy 1922-ben ezen a napon született. Ezt kérném javítani, mert nem született, hanem meghalt ezen a napon... Köszönöm! - Tündi vita 2012. január 5., 14:13 (CET)

Aktuális képtelenség

 • A képtelenség alatt azt értem, hogy az Aktuálisban nincs kép, pontosabban hiányzott, amit pótoltam, és remélem, hogy nem kerül ismét képfosztásra a rovat. Azért, mert egy régi bölcsesség szerint egy kép többet fejezhet ki, mint tízezer szó. A szöveg mellett a kép kiemelt szerepet kap Wikipédiánkban is. A Kezdőlap önálló rovataiban rendre ott a kép is, köztük természetesen az Aktuálisban is. Az évindító héten rendhagyó eset történt, melyre az olvasók nem kaptak magyarázatot.

...

 • Stop. Későre jár. Majd reggel befejezem. Addig zárjelbe teszem.


Az idézett bölcsesség nagyon igaz, ha van aktualitása a kép témájának, sőt, ha van egyáltalán köze a szöveghez. Justitia istennő és az Aranybulla túlságosan távoli asszociáció - ha az alaptörvényről van szó - ami egy tényeket közlő enciklopédában nem engedhető meg, ezt bátran állítom. Egyébként is, hol van az meghatározva, hogy mindenhová kell kép - a helyzet pont fordíott: ha van megfelelő kép, akkor betehető. A "képfosztást" újra elkövetem. <kontos/> 2012. január 6., 00:27 (CET)

Aranybulla, Aranycsapat, Aranylabda

Wikipedia Day és Egyetemes Imahét

A Wikipédia napja (angolul: Wikipedia Day, a Wikipédia angol változatának 2001. január 15-i elindítása emlékére; tizenkettedik alkalommal megünneplése 2012-ben).
 • Az ünnepek kiegészítése:
Egyetemes Nemzeti Imahét (mozgó ünnep, 2012-ben január 15-től 22-ig, a magyar kultúra napjáig)
 • Az Egyetemes imahét minden évben két ünnep közötti ív vasárnaptól vasárnapig. 2012-ben egyben ünnepi ív a Magyar Wikipédiában az English Wikipedia Day és a Magyar Kultúra Napja között. Nagyszerű hét következik tehát.– *feridiák vita 2012. január 16., 00:00 (CET)

Aktuális, Archívum, Advent (avagy Jelen, Múlt, Jövő)

Rovatok a sárga keretben

 • Ha a Kezdőlapon a sárga keretben szerkeszteni kezdünk, az első az "Aktuális" rovat, amelyeben egy figyelmezetés fogad:
"Az új bejegyzéseket legfelülre tedd!"
Ezzel összhangban ezt a Kezdőlap vitalapján is legfelülre teszem, és elmentem.
 • Alatta következik az aktuális dátum, és a névnapok.
 • Még mindíg a sárga keretben maradva-haladva a harmadik rovat az "Ünnepek" rovat, illetve az emléknapok.
 • Negyedik rovat az "Évfordulók", amelynek tételei felülről lefelé és a múttól a jelen felé haladnak.
 • Tehát a Kezdőlap egyetlen keretén-mezőjén belül négy különböző rovat lett összepréselve, amelynek pontjai-elemei két ellentétes irányba, felül felfelé, alul lefelé haladnak.
Ezzel összhangban a Kezdőlap vitalapján is felülről lefelé haladunk, és a sárga keret rovataiban alulra érve az eddigieket is elmentem.

Kezdőlap és képernyő

 • Ha a fentiek elmentése után megnézzük a Kezdőlapot, azon felül egymás mellett kék keretben a "Kiemelt cikk", piros keretben "A nap képe" látható. Ezt emeli ki a figyelem fókuszába a Kezdőlap struktúrája. A többi nincs szem előtt.
 • Ha a "Nézet" fülben a "Szövegméret" két irányában akár a legnagyobb, akár a legkisebb fokig haladunk, a sárga kereten lévő rovatok közül nem az Ünnepnapok és Évfordulók, de még az Aktuális rovat tartalma sem láható. Sem mellette a zöld rovaté.
 • Mert más a Kezdőlap és más a képernyő. A képernyő kettéossza a Kezdőlapot a láthatási határ feletti és alatti részre.
 • Aki pl. az Évfordulók, vagy a Közösségi portál tartalmát is látni szeretné, annak nem elég ránézni a képernyőre, meg kell dolgoznia érte, a gördülősáv "liftjével" le kell mennie az aljára.
Ezzel összhangban a Kezdőlap vitalapján is lemegyünk a lap aljára, s ott azt találjuk, hogy a Kezdőlap struktúrális kérdéseiből éppen a sárga és zöld keretbe tartozó problémákról folynak viták. Ezért ezt is elmentem, és én is beszállok a vitákba. Majd azon keresztül térük vissza a most kezdődött Advent és új liturgiai év új kérdéseihez.
 • Mostanra ennyi. Folyt. köv. --*feridiák vita 2011. november 28., 01:44 (CET)

Az 500. évforduló

 • Ma van Szervét Mihály 1511. szeptember 29-i születésének kerek 500. évfordulója.
 • A társlapok közül csak spanyol szülőhazája emlékezik rá.
 • Meg a magyar wikisek, nálunk kinn a Kezdőlapon.
 • Bántó a hiány. Ennél jóval több illeti.
 • A méltó megemlékezésre a nagy jubileumi évből még előttünk áll egy nagy alkalom.
Az együttműködére nyitottan: – *feridiák vita 2011. szeptember 29., 21:36 (CEST)

Taksony, Géza, Mihály

Vucsangi felkelés vagy Wuchangi felkelés?

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!
 • A Vucsangi felkelés a kerek 100. évforduló napján kétszeresen szerepel a mai Kezdőlapon.
 • Először az Ünnepek között. Köszönet RepliCarternek a "Nemzeti ünnep (Tajvan)" szócikk hiánypótló munkájáért, és további társainknak a hozzádolgozásért.
 • Másodszor az Évfordulók között. Ezen Witéz kezdett dolgozni, én hozzátettem a "Vucsangi felkelés" adatait és következményeit
 • A nap végére maradt a szakaszcímben feltett kérdés.
A "Nemzeti ünnep (Tajvan)" szócikk párja a Vucsangi felkelés. A szócikk címe egyértelműen ez.
A cím-pár az Enwiki változatban "Double Ten Day" és "Wuchang Uprising".
 • Javaslom, hogy mindkét szócikk magyar változatában egységesen a "Vucsangi felkelés" szerepeljen.
 • --*feridiák vita 2011. október 10., 23:59 (CEST)

Kicsit bizonytalan vagyok, hogy mi is a kérdés, hogy hol szeretnél egységesítést, de ha jól értem, akkor a Nemzeti ünnep (Tajvan) szócikkben látható Wuchang szó a probléma. Ha megnézed, a szócikk tetején ott van az Ebben a szócikkben a „p./m.” feliratú fül segítségével szabadon lehet választani a kínai szavak pinjin és magyaros átírása között., vagyis a szócikkben nem a Wuchang szót használtam, hanem mindkettőt. Tehát ha rányomsz a p/m gombra, akkor váltani lehet, hogy a pinjin vagy a magyaros átírású szó látható. - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2011. október 11., 09:43 (CEST)

A megoldás újabb problémák tisztázásában is segít

 • Köszönöm visszajelzésed. Az induló probléma szerintem is megoldva. Már az nyereség volt, hogy megírtad a Double Ten Day párjaként a Nemzeti ünnep (Tajvan) szócikket.
 • Az is jó, hogy „p./m.” váltóval szabadon lehet választani a kínai szavak pinjin és magyaros átírása között. Hozzáteszem, hogy a magyar honlapon természetesen a magyaros átírás a helyénvaló alapeset. Így tért vissza e hét elején kiemelt cikként a Kezdőlapon:
 • "A Kínai Köztársaságot hivatalosan 1912. január 1-jén hozták létre az 1911. október 10-i vucsangi felkelést követően."
 • Ez a közelgő fontos centenárium felé fordítja figyelmünket és további nemzetközi jelentőségű kezdeményezésekre serkent.
 • De ma, november 10-én január 1. felé előretekintve a közbeeső december 10-én a kérdéskörnek egy újabb rendkívül érdekes része kerül napirendre. Van még időnk megvitatni. Most utazom Nagykanizsára a nemzeti és nemmzetközi tudomány párhuzamos ünnepén előadást tartani. Vasárnapra visszajövök, s akkor "folyt.köv.".

Üdv: --*feridiák vita 2011. november 10., 11:40 (CET)

 • P.S. Kérlek, szentelj egy kis figyelmet a Kezdőlapra napról napra kitett rejtvényes ünnepi üzeneteknek.


Folytatás

 • November 19-én (többek között) ez szerepelt a Kezdőlapon az "Évfordulók" rovatban, amely több mindenhez magyarázatot ad:
83 éve, 1936-ban született Li Jüan-ce (Yuan T. Lee) Nobel-díjas kémikus, aki születése 50. évfordulója évében, 1986-ban vehette át a díjat, megosztva Polányi János és Dudley R. Herschbach kémikus-társaival, és aki születése 75., és Nobel-díjjal kitüntetése 50. évfordulóján, a Kémia Világévében Budapesten a Tudomány Világfóruma (WSF) nyitónapján tartott beszédet a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) elnökeként.
 • A fentebb belinkelt december 10. egyszerre a legújabb Nobel-díjasok kitünetésének napja, és a korábbi kitüntetettek közül az idei évfordulósokra emlékezésé, köztük a Kémia Világévében kivált Li Jüan-ce (Yuan T. Lee) Nobel-díjas kémikust köszöntéséé. --*feridiák vita 2011. november 28., 01:57 (CET)

Véget ér vagy célba ér a Jubileumi Év?

– *feridiák vita 2012. február 6., 23:50 (CET)

Véget ér vagy célba ér a Hitközi Harmónia Hete a hetedik napon?

Rádiólokátor
Rádiólokátor
Szapporói fesztivál
Szapporói fesztivál
A NET
A NET

*Véget ér vagy célba ér a Hitközi Harmónia Hete a hetedik napon? Üdv: --*feridiák vita 2012. február 7., 00:52 (CET)

Aktuális 1.

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

A „Március 1-én” helyesen Március 1-jén. Üdv: --171.19.195.254 (vita) 2012. február 13., 11:54 (CET)

Javítva, köszi. - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. február 13., 11:58 (CET)

Aktuális 2.

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Nagy különbség van aközött, hogy valaki anyanyelvi szinten beszél egy nyelvet és aközött, hogy anyanyelvi beszélő. Így míg a szanszkrit szócikk jó, addig a kezdőlapon szereplő kérdés erősen félrevezető. --Vaganyik vita 2012. február 16., 15:56 (CET)

Tényleg félreérthető, ezért átírtam. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. február 16., 16:47 (CET)

A nap képe mérete

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaCsGábor[±]  2012. február 19., 13:12 (CET)
Vitalapomról idemásolva. – CsGábor[±]  2012. február 14., 10:26 (CET)

Szia! Van valami ötleted, hogy a nap képét, hogyan lehet kisebbre venni? Például a mai Sablon:Napképe szerintem túl nagy. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. február 10., 10:59 (CET)

A kép méretét a kezdőlap kódja tartalmazza. Jelenleg úgy van megadva, hogy a kép maximum 350 pixel széles ÉS maximum 350 pixel magas lehet. Álló képek tehát 350 pixel magasak, szélességük meg a méretaránytól függően változik; fekvőknél fordítva.

Ha van rá igény, technikailag megoldható, hogy a kép méretét ki lehet vinni külön sablonba. – CsGábor[±]  2012. február 10., 15:15 (CET)

Ha máshol akarod a sablont használni, akkor az első paraméterben lehet a kép méretét megadni:

 {{napképe|120px}} 

Lehet a magasságot is korlátozni:

 {{napképe|350x350px}} 

– CsGábor[±]  2012. február 10., 15:30 (CET)

Köszönöm, de ezzel hogyan lehet szabályozni a kezdőlapon megjelenő kép nézetét? A mai számi család az rendben, de a tegnapi bolha az nagy volt. Például február 14-én lesz a Mocsári ökörszem, annak is lehet csökkenteni a kezdőlapos méretét? Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. február 11., 12:49 (CET)

A kódban most megadott "350x350px" azt jelenti, hogy a kép egy képzeletbeli 350 képpont széles és 350 képpont magas négyzetbe zsugorítva jelenik meg. Ez más szóval azt jelenti, hogy az állóképek függőleges mérete 350 képpont, a szélességük valamivel kisebb (míg a fekvő képeknek a szélessége a 350 pixel, a magasságuk kisebb). Ezt a számot (a másodikat) lehet kisebbre venni, ha túl nagynak találod az állóképeket (pl. a bolhás képet).

Hasonlóképpen a Wikipédia:Kezdőlapműhely/A nap képe/2012-02 lapon a képek méreténél 100x100px van megadva. Látható, hogy a fekvő képek szélessége a maximális 100 pixel, míg az állóknál a szélesség ennél kisebbre van zsugorítva, ott a magasság a 100 pixel. Ezzel a két értékkel lehet szabályozni a képek méretét. – CsGábor[±]  2012. február 11., 16:44 (CET)

Megcsinálnád, hogy hol kell átírni a 350px-et mondjuk 200 vagy 250px-re a mai mocsári ökörszemnél? Nem jöttem rá, hogyan kell. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. február 14., 07:54 (CET)

Levettem 220px-re. – CsGábor[±]  2012. február 14., 10:22 (CET)

Bocsánat, eddig rosszul mondtam: Nem 350x350px, hanem 300x300px volt eddig megadva. A többi stimmel. Mostantól pedig 300x220px van megadva. – CsGábor[±]  2012. február 14., 10:24 (CET)

Köszönöm most már látom, hogyan kell. De akkor ezek szerint minden képnél a kezdőlapon át kell állítani, ha eltérő a nap képe mérete. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. február 14., 10:37 (CET)

Nem. Úgy kell megválasztani ezt a két számot, hogy az megfelelően határozza meg a képnek rendelkezésre álló keretet, függetlenül attól, hogy álló vagy fekvő kép kerül ki. – CsGábor[±]  2012. február 15., 20:58 (CET)

Kivigyem külön sablonba a képméretet, hogy lehessen szerkeszteni? Ez könnyen megoldható. – CsGábor[±]  2012. február 16., 08:45 (CET)

Én azt mondom igen. Több esetben előfordult már, hogy a kezdőlap nézetét elrontotta. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. február 16., 09:05 (CET)

Elkészült a {{Napképe/Méret}}(?) sablon, lásd a sablondokumentációt. Körültekintően használandó. :-) – CsGábor[±]  2012. február 16., 09:28 (CET)

Készítettem egy illusztrációt, ez remélhetőleg segít a sablon használatában. A rajzot a sablondokumentációba tettem. – CsGábor[±]  2012. február 16., 12:35 (CET)

Német genealógiai honlap címe megváltozott

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaAz üzenetet továbbítottam az egyéb kocsmafalra. CsGábor[±]  2012. február 20., 17:57 (CET)

Nem tudom minden lapra beírni, de mindenkit, akit a genealógia érdekel az alábbiakról tájékoztatom:

A leóni, navarrai stb. királyoknál is hivatkozott, kitűnő német web-lap elérhetősége megváltozott, ez az új!!!

http://www.manfred-hiebl.de/genealogie-mittelalter/

EI ‎

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Egresi István (vitalap | szerkesztései) 2012. február 19., 11:08

Köszönjük szépen. Régen jártál erre, köszöntünk újra itt. :-) – CsGábor[±]  2012. február 19., 11:16 (CET)

Nem ellenőrzött változat

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Valaki jelölje ellenőrzöttnek a kezdőlapot, mert addig a legutóbbi változtatás(oka)t csak a járőrjoggal rendelkezők látják, illetve akik rákattintanak, hogy a legutolsó verziót szeretnék látni és nem a legutoljára ellenőrzöttet. – Vince blabla :-) 2012. február 20., 12:44 (CET)

Az {{Ünnepek/02-20‎}} sablont módosították, ezt ellenőriztem és javítottam. – CsGábor[±]  2012. február 20., 13:09 (CET)

Danke – Vince blabla :-) 2012. február 20., 13:26 (CET)

Kezdőlapi Katedrális - Áldozócsütörtök - Hamvazószerda - Szerda - Vita

„Ember, emlékezz rá, hogy,
porból vagy és porrá leszel"
A hét napjai és a közepének
kérdése szerda és csütörtök között
 • Ezen a héten hétfőtől csütörtökön a délig harangszóig a Kezdőlapra kiemelt cikk kiemelt képe a Santa Maria Assunta-katedrális, Mária mennybevitelének/mennybemenetelének szentelt székesegyház. Mária mennybemenetele a katolikus egyház dogmává és ünneppé emelt teológiai tanítása Szűz Máriáról, melynek lényege: testének és lelkének felvitele a mennybe azért történt meg, mert élete mentes volt a bűntől. Ünnepe augusztus 15., az ünnepnap sajátos magyar elnevezése Nagyboldogasszony. Az ünnepek sorában ezt megelőzi az áldozócsütörtöki mennybemenetel.
 • Áldozócsütörtök, áldozónap, Urunk mennybemenetelének ünnepe (Ascensio Domini) húsvét után a 40. nap, ekkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus mennybemenetelét. A hazai katolikusok inkább az első két kifejezés valamelyikét, míg a protestánsok a harmadik megnevezést használják. Az ünnepek sorában ezt megelőzi a húsvéthoz vezető nagyböjt, amelynek hamvazószerda a kezdete.
 • Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap, a húsvét ünnepét megelőző 40 napos nagyböjt kezdete. Neve onnan származik, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez hamvazkodás a 12. századtól az egyházi szertartás része lett, melynek mai formája, hogy szentelt hamuból keresztet rajzolnak a hívők homlokára.
 • A 2012-es esztendő 12 hónapjából két hónap is szerdával kezdődik. Az egyik a Nagyboldogasszony ünnepét is magába foglaló augusztus. A másik épp a hamvazószerdát is magában foglaló február. Az idei februárban szerda volt elseje, a negyedik ahamvazószerda, és szerda lesz a hónap utolsó napja, a szökőévi február 29. is! Igazán időszerű a jövő szerda és a jeles szerdák kérdését részletesebben megvitani. Ennek segítéséhez szedtem össze ismertek idézésével ide tartozó mozaikokat.
 • A magyar szerda (amit a szlávból vettünk át), a német Mittwoch és az orosz среда egyaránt azt jelenti: (a hét) közepe. Az angol Wednesday a középkori angol Wednes dei-nek felel meg. Ez nem más, mint az óangol Wōdnesdæg, ami tkp. az angol Woden (Wodan) isten napját jelenti (Woden a 7. századig egy angolszász isten). A Wēdnes dæg megfelel a skandináv Oðinsdagr ("Odin's day") napnévnek, amely a latin dies Mercurii egyfajta fordításának tekinthető. Ebből is látható, hogy e nap eredeti fogalma egy olyan hét körébe illik bele, amely vasárnappal kezdődik, szombattal végződik és szerda a közepe. Ilyent szemléltet a hét angol nyelvű napjainak kölcsönzött elrendezési képe, és ilyent találunk a Wikipédiában angol társlapunk évfordulós táblázatában is! A hamvazószerdai és ezt követő csütörtöki, két déli harangszó között a hét közepének, egyik napjának kérdése a hét/week egészének problémájához vezetett.
 • A hét napjai a társadalmi időbeosztás fontos elemei, egy hónapban körülbelül négyszer ismétlődő ciklust alkotnak. A manapság használatos hetes csoportosítás a babilóni és zsidó vallásból öröklődött. A Biblia teremtéstörténete (Genezis) szerint Isten a világot hat nap alatt teremtette (vasárnap-péntek), és a hetedik napon (szombat) megpihent, és ezt a napot ünnepnapnak nyilvánította. A hétnapos időciklust hivatalosan Nagy Konstantin császár vezette be 321-ben.
 • Ezen fontos eseményt megelőzte és követte két még fontosabb, az időszámítás és naptárrendszer egészét érintő bevezetés. Az egyik a Caius Iulius Caesar által – Róma alapítása után 709-ben (Kr. e. 46-ban) – a nevét viselő Juliánus- vagy Julián-naptár bevezetése. A másik ennek XIII. Gergely pápa által javíttatott - meghatározó mértékben Christopher Clavius német matematikus és csillagász munkájával elkészült - változatának, ma a Földön legelterjedtebb típusú Gergely naptárnak 1582-es bevezetése. A Gergely-naptár bevezetésének épp most, február 24-én kerül sorra jubileumi évfordulója, melyet már feltöltöttem, holnap a Kezdőlapon lesz a helye. Innen jött a gondolat: a nagy példák nyomán csináljunk együtt mi is valami szépet, valami történeti léptékkel is nagyot. Legyünk társak az alkotásban. Nyissunk új szinten is vitát.
 • A vita - a Vita-szócikk szerint - érvek ütköztetése, célja a vitapartnerétől eltérő vélemény igazolása, a partner meggyőzése. A vitának van tárgya, szerkezete, legalább két résztvevője eltérő állásponttal. A vita versengő magatartás jellemzője. A vitának vannak erkölcsi szabályai, ezt nevezzük vitakultúrának. Eddig az idézet. Ennek megvitatásával szeretném, javaslom kezdeni. Szerintem már a vita ilyen felfogása maga is lényegbevágó pontosításokat kíván. Aki a véleményeteket kéri és várja:  *feridiák vita 2012. február 23., 05:06 (CET)

"Ma 2012. február 23. van, Alfréd névnapja."

 • Ma 2012. február 23. van, Alfréd névnapja.
 • Ha a névnapos Alfrédok közül hármat kiemelünk, az én választásom a következő hármas:
 • Azért Nobellel kezdem, mert a Nobel-díj három személy között megosztható, és mindenik aranyéremmel jár. A három Alfréd külön-külön is kiemelkedő. De a három együtt egy különleges nóvum. A most sorra kerülő jubileumi olimpiai évfordulók ennek kifejtésére jó alkalmat adnak. Már ma itt az első: 1992-ben e napon fejeződtek be a franciaországi Albertville-ben a február 8-án kezdődött XVI. téli olimpiai játékok. – *feridiák vita 2012. február 23., 06:17 (CET)

Churchill ki

Kivettem a kezdőlapról:

A saját cikke szerint Churchill 1965-ben meghalt, úgyhogy vélhetően nem ő jelentette be, vagy nem '72-ben. - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. február 26., 11:05 (CET)

Javaslat

A mai napon ez látszik az ezen a napon lévő ünnepeknél:

Ma 2012. február 27. van,

Edina névnapja
Szent Honorine emléknapja
Szent Leander emléknapja
Hatvanadvasárnap, böjtelő második vasárnapja
az Ayyám-i-Há ünnep második napja a bahái vallásban

A kérdésem az, hogy ilyen rövid ünnepek esetén, nem lenne-e célszerű két oszlopba rendezni a jobb helykitöltés miatt?

Nem lenne túl sűrű? Itt nem látszik, mert szélesebb a sor, de a kezdőlapi doboz kisebb. - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. február 27., 12:35 (CET)

Oda az üres részbe lehetne szintén képet tenni, ha lenne Szent Honorine vagy Szent Leander kép. - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. február 27., 12:36 (CET)
San Leandro.jpg

Tegyük be, mert így hiányosnak tűnik a lap. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. február 27., 12:58 (CET)

Egy kicsit nagyobbra esetleg? Biztos függ monitor beállítástól, de nálam elég kicsi a kép. - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. február 27., 13:25 (CET)

Most jó? Sajnos ezután van még pár nap, ahol nincs kép (Wikipédia:Ünnepek). Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. február 27., 13:33 (CET)

Tettem még párat... szentekből szinte mindig van kép. :-) -RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. február 27., 13:54 (CET)

Febr 28-ra jó az a bahái szimbólum? Menjen az 29-re és márc 1-re is? - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. február 27., 13:58 (CET)

Szuper, de szerintem minden napra nem kell betenni. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. február 27., 14:24 (CET)

Oké. Akkor a többi napra még keresgélni kell. - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. február 27., 14:38 (CET)

Kérdés

World Digital Library Logo 2008-04-24.png
Sparlampe.svg

A mai napon ez látszik az ezen a napon lévő ünnepeknél:

Ma 2012. március 6. van,

Leonóra, Inez névnapja
Ötvenedvasárnap, böjtelő harmadik vasárnapja
Árpád-házi Boldog Erzsébet, V. István király lányának emléknapja
Energiatakarékossági világnap
A Logopédia Napja 

A kérdésem az, hogy mindnek itt a helye a mai Kezdőlapon? És nem hiányzik-e nagyon fontos más?– *feridiák vita 2012. március 7., 00:00 (CET)

Azért elárulhatnád, hogy szerinted mi hiányzott. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. március 7., 06:37 (CET)
Kösz a reagálást. Még ma felfedem, mi hiányzott, és hiányzik egyre jobban. De csak este leszek szabad enciklopédiánkra szabad.
Addig szíveskedj ellenőrízni, hogy tegnap, kedden tényleg vasárnap volt, mégpedig böjtelő harmadik vasárnapja? Mert ha mégis kedd volt, súlyos ellenőrzési hiba, ha a Kezdőlapra kikerült, és egész nap végig ott is maradt.
Sőt, ez a nagyon súlyos kérdés már egy héttel korábban adva volt. Egy szakaszt visszalépve, február 27-én, hétfőn tényleg vasárnap, mégpedig böjtelő harmadik vasárnapja volt? – *feridiák vita 2012. március 7., 08:32 (CET)

Ha valami annyira hiányzott, akkor inkább gyorsan be kellett volna írni, és nem csak itt megírni. - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. március 7., 14:31 (CET)

Hogy ez már tegnapi "mai nap" volt... akkor már nem is olyan sürgős. :-) - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2012. március 7., 14:32 (CET)
A gond azokkal az ünnepekkel van, amelyek nem minden évben ugyanakkor vannak. Erre külön is figyelni kell. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. március 8., 10:30 (CET)

A nap képe - 2012.03.09.

Sziasztok,

a Kis Magellán felhőt mutató kép tényleg nagyon szép. De nem kellene valami leírás, annotáció, magyarázat is hozzá? Megtenném magam is, ha tudnám, hogy kell - bár egyszer már megmutatta valaki, de nem találom a posztot... Dávidvitalapom 2012. március 9., 06:41 (CET)

Itt a link: Wikipédia:Kezdőlapműhely/A nap képe/2012-03 a kép melletti piros létrehozás linkre katt és oda írhatod be a fordítást, felette a kék link angolul mutatja az eredeti szöveget és a más nyelvű fordításokat. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. március 9., 06:50 (CET)

Wikipédiánk hozzájárulása márciusi főünnepünk méltó megünnepléséhez.

A nap képe 2012.03.12.: Giuseppe Verdi: Aida című operájának plakátja 1808-ból??

Én ezt látom: Aida-plakát 1808-ból. Itt valami tévedés lehet (1888?): az Aidát 1871-ben mutatták be, vélhetően nem volt plakátja 1808-ban, főleg, hogy a szerzője is csak öt évvel később született. Jó lenne sürgősen javítani. Bazsola vita 2012. március 12., 08:23 (CET)

Jó felvetés és az olasz wiki után azt gondolom az a jó, ha mi sem tesszük ki az évszámot. Kösz az észrevételért, de legközelebb ilyen esetben te is kiveheted ne várj másra. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. március 12., 10:21 (CET)

Merseburgi vereség

Március 15. Érdekes, az angol Wiki megemlékezik róla, a magyar nem... Kaboldy vita

Igen és az is látszik, hogy lehetetlen koncepciót találni a kezdőlapos megjelenéseikben. Nálunk a kezdőlapon az 5-re és tízre végződő kerek évfordulók közül válogatjuk ki a kikerülőket. Ezért a 933. év az fel se merült, mert 1079 éve történt. Ám jövőre tényleg be lehetne tenni. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. március 15., 13:39 (CET)

Aktuális

 • Március 18-án, vasárnap Joachim Gauck evangélikus lelkészt, keletnémet polgárjogi harcost, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetőjét választották a Német Szövetségi Köztársaság 11. szövetségi elnökévé.
 • Ennek az eseménynek a Kezdőlapon az Aktuális rovatában a helye. Ha helyére tesszük, azzal láncreakciót indítunk el mind a Kezdőlapon, mind a Vitalapon.– *feridiák vita 2012. március 18., 18:16 (CET)

Ennek a fejleménynek is az aktualitások között a helye. – Vander vita 2012. március 30., 04:15 (CEST)

 • Kérem, előbb itt vitassuk meg, hogy mi kerüljön ki a Kezdőlapra és mi ne. Nem ok nélkül nincs kinn! *feridiák vita 2012. március 31., 09:12 (CEST)

Azt is megosztod, mi az az ok, amiért szerinted nincs ott a helye? Mert ez így roppant titokzatosan hangzik. És bizony szerintem is ott van a helye, mert ami aktuális és fontos és beszélnek róla, azt nem söpörhetjük a szőnyeg alá. Miféle láncreakciótól tartasz? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 31., 09:19 (CEST)

feridiák, légyszíves, ne politizálj, mert a végén még én is azt fogom hinni, hogy a wikin tényleg cenzúra van. Schmitt doktoriját visszavonták és ő nem mond le. Ezek tények. Kommentárt meg nem kell hozzáfűzni a kezdőlapon. - Tündi vita 2012. március 31., 11:41 (CEST)

Annyi igazság van benne, hogy a "lett átmásolva" szószerkezet csakugyan nem való egy magára adó enciklopédia címlapjára. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. március 31., 23:41 (CEST)

 • Április 2-án Schmitt Pál köztársasági elnök az Országházban elmondott és döntését indokló beszéde végén bejelentette lemondását.
 • Ez egyben a fentiekre is válaszol.
 • És most Szent-Györgyi Alberttel tekintsünk előre a sorra került kérdésre:
 • Ki lesz a következő köztársasági elnökünk?

– *feridiák vita 2012. április 2., 14:34 (CEST)

Nagyheti kérdés és a Heti Válasz

 • Április 2-án Schmitt Pál bejelentette lemondását, melyet az Országgyűlés elfogadott; az új államfő megválasztásáig a házelnök, Kövér László látja el a köztársasági elnök feladatait.
 • Március 18-án, vasárnap Joachim Gauck evangélikus lelkészt, keletnémet polgárjogi harcost, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetőjét választották Németország 11. szövetségi elnökévé.
 • Ki lesz a következő köztársasági elnökünk? - kérdeztem az eseménydús hétfőn itt a Vitalapon. A nagyhét végéhez s egyben a Feltámadás ünnepével új szinten újrakezdéshez érve kérem: a válasz keresésében is kezdjünk új szinten új szakaszt.– *feridiák vita 2012. április 8., 11:50 (CEST)

Britannica Hungarica újabb kiadása

 • Április 18-án a Kossuth kiadó gondozásában és a Metropol könyvtár keretében megjelent a Britannica Hungarica Nagylexikon új, díszkötéses sorozatának első kötete.
 • Ezt a fontos eseményt kiteszem a Kezdőlap Aktuális rovatába.
 • Azon mai nyilatkozatot megvitatását, hogy "a Wikipedia is teli van tárgyi tévedésekkel", tegyük el holnapra.– *feridiák vita 2012. április 18., 23:57 (CEST)

Nagykedd

Április 19. nagykedd lenne? --Regasterios vita 2012. április 19., 14:49 (CEST)

Az még tavalyról maradt, ezért kivettem és helyette betettem A Logisztika Napját, mert ma azt ünneplik. Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. április 19., 15:26 (CEST)

Mik a kiemelt kezdőlapi tennivalóink a két ünnep között?

 • Mi legyen a kezdőlapon a két ünnep között? - tette fel a kérdést CsGábor itt a vitalapon még a múlt év végén. Átfogó kérdését kétszeresen konkretizálta: térben a Kiemelt cikkek rovatára, időben a karácsony és újév december 26. és január 1. közötti hetének egyik felére, és a Tölcséres fúvókájú hangszerek kiemelt cikk a maga helyén és idejében meg is jelent.
 • Most újabb két ünnep, a húsvét és pünkösd közötti hétszer hét, ötven nap átfogó kérdéshez értünk.
 • Ebben az időkeretben a folyó hét kezdetétől ma 12 óráig a Kiemelt cikk rovatban a Kitüntetés látható, azután jön a hétközepi váltás, és vele vasárnap végéig a hétnek egy másik kitüntetett fontosságú és aktualitású témája következhet. Sőt, s ha a gondos szerkesztés még fokozható, ezen szócikk ráadásul még komplementer tartalmú is lesz, amely visszautal és előremutat új távlatok felé.
 • A csütörtök déli harangszó és a váltás után folyt. köv. --*feridiák vita 2012. április 26., 11:59 (CEST)

A hiányzó kép és szöveg a József-szócikkből

Felhívás hiánypótló szent munkára munkás Szent József és a munka ünnepén

 • Ma, 2012. május 1-én a Kezdőlapon együtt a munka ünnepe, a munkások világnapja és Szent József, a munkás ünnepnapja.
 • Egy klikkeléssel a Szent József szócikknél vagyunk, melynek bevezető szakasza figyelmünk fókuszába helyezi a Szent Család és teljes története szócikkének hiányát:
 • Jó munkát kívánva üdvözöl: – *feridiák vita 2012. május 1., 23:48 (CEST)

Ha mást szeretnél buzdítani, hogy bővítse a cikket, szerintem ne ide írd. Ezt a vitalapot olvassák a legkevesebben... inkább az egyéb kocsmára... - RepliCarter Smiley green alien depresive.svg Hagyj üzenetet 2012. május 2., 12:53 (CEST)

 • Kösz a tanácsot, de nem egy már meglévő cikk bővítésére szeretnék buzdítani, hanem a Szent Család hiányzó cikkének közös megalkotására kezdeményeztem együttműködést. De hogy a bővítésből is kivegyek ma egy további részt, a kezdő képeket egy képsornyi képtárrá fejlesztettem, úgy, ahogy a Kezdőlapon az Évfordulók rovat is naponta képsorral zár. – *feridiák vita 2012. május 2., 23:59 (CEST)

Húsvéti alkotmányhoz pünkösdi államfő?

 • Kitettem az Aktuálisban a Kezdőlapra:
 • Húsvéti alkotmányhoz pünkösdi államfő? *feridiák 2012. április 16., 22:06 (CEST)

Kopernikuszi fordulat a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján

 • A közlés forrása a Köztársasági Elnöki Hivatal www.keh.hu honlapja, amely két nyelven, angolul és magyarul tájékoztat az ünnepi eseményről.
 • Magyarország ötödik köztársasági elnökének beiktatási ünnepségével fontos kérdésekre kapunk feleletet és új ünnepi kérdéseket. – *feridiák vita 2012. május 10., 01:17 (CEST)

Tudtad-e

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva--Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2012. május 14., 12:32 (CEST)

„Nagy-Budapest 1950. január 1-én jött létre?” Január 1-én helyett január 1-jén.

A 100-ik helyett egyszerűbb és szebb lenne a 100. 171.19.195.254 (vita) 2012. május 14., 12:18 (CEST)

Nap képe 05.12

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva Andrew69. Blue a v.svg 2012. május 18., 06:25 (CEST)

Szerintem a mai lyukkártya-lyukasztós kép nem az 1890-es években készült. A frizura, a nő meztelen alkarja és a valószínűleg lakkozott körmei, plusz a kép minősége inkább 1930-1940 körüliségre utalnak. Nem mindegy! - Tündi vita 2012. május 12., 14:04 (CEST)

Javítsd, legalább az archívumban legyen jó! Hasonló okokból 1920-1930-ra tippelek (a képminőség nem mérvadó, azt lehet javítani!). Egyébként az eredeti leírásban az szerepel, hogy ezt a fajta gépet 1890-1950 között használták, csak ez az infó elveszett valahol... misibacsi*üzenet 2012. május 14., 16:47 (CEST)

Itt a commonsos vita a felvetésről: [2], ez alapján kijavítottam az évszámot, mert eddig csak a commons lett javítva. Andrew69. Blue a v.svg 2012. május 18., 06:25 (CEST)

Nap képe felirat tördelése 2012. május 20-án

 • Ez került ki a Kezdőlapra:
 • Ennyit változtattam rajta:
 • Indoklásul ezt tettem hozzá:
 • Képcím kiemelési módjának többi rovatéval harmonizálása és a teljes cím tipográfiájában tartalmi tagolás.
 • Kicsit részletezem. A képaláírás tartalmilag három részből áll: 1. Az alkotás címe. - 2. Az alkotó személye. - 3. Az alkotás lelőhelye.- Ad 1. A Kimelt cikk vagy az Évfordulók szövegének kezdete félkövér. Ehhez igazítottam a képaláírásból a Fáklyavivők szót. - Ad 2. A képaláírás eleve két sorból állt. A tördeléssel ugyanaz maradt. De tartalmilag és esztétikailag változott.
 • Bean49 társunk változtatásaimat törölte, és ezt fűzte hozzá:
 • Szia! Kérlek ne tegyél sortöréseket a nap képe felirataiba, mert sok helyen vannak megjelenítve, és a legtöbb helyen ronda, hogy többsoros. Különben is, rengeteg tényezőtől függ, hogy egy szöveg hogy jelenik meg, a beégetett sortörés ellenjavallott, csak különleges esetekben indokolt. --Bean49 vita 2012. május 20., 17:30 (CEST)
 • Szia! Szabadjon kérnem egy kicsit részletesebb kifejtést.
Üdv:– *feridiák vita 2012. május 21., 00:02 (CEST)

Gondolom arról van szó, hogy a nap képe más helyeken nagyobb méretben jelenik meg, és elférne alatta a felirat egy sorban is, és rosszul veszi ki magát a sortörés. Vagy éppen kis méretben (pl. mobilon), akkor meg eggyel több sorba kényszeríti a szöveget. Lehetne csinálni egy olyan sortörő sablont, ami csak a standard kezdőlapon hatásos (bár akkor már szebb lenne jelezni a feliraton belül a cím/személy/hely részeket, és azt kezelni le valahogy). --Tgrvita 2012. május 22., 22:15 (CEST)

Piroska és a farkas

Ha már szerepel a Tudtad-e... szakaszban erre vonatkozó utalás, akkor egyrészt linkesíteni kellene a címszót (Piroska és a farkas), másrészt javítani a szövegen, mert gyakorlatilag minden mondatában van nyelvtani hiba, fölös ottmaradt szó vagy pongyolaság.

"…a Piroska és a farkasból legalább 35 verziót tartanak számon a kultúrantropológusok, amelyben 70 különböző változó elem van. A kutatók és közös gyökerének egy 2600 éves Aiszóposz fabulát tartják. A mese változatai Kínában (tigrissel a farkas helyett) és Iránban is megjelentek aztán, de ismerünk japán, koreai, kínai és burmai verziókat is."

helyett:

"…a Piroska és a farkas címen ismert meséből legalább 35 verziót tartanak számon a kultúrantropológusok, amelyekben 70 különböző változó elem van. A változatok közös gyökerének Aiszóposz egy 2600 éves fabuláját tartják. A mese változatai később Kínában (farkas helyett tigrissel) és Iránban is megjelentek, de ismerünk japán, koreai és burmai verziókat is."

Mondjuk nekem az is kicsit furcsa, hogy az itt felsorolt információk egyik belinkelt szócikkben (beleértve magáét a meséét) sem szerepelnek. Ez így mintha nem egészen lenne a helyén a Wikipédia címlapján. Ragold vita 2012. május 29., 23:48 (CEST)

Javítottam a sablonban, de az országok linkjét elhagytam. Nem kell mindent linkelni a Tudtad-e rovatban. – Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2012. május 30., 00:22 (CEST)
Köszi. Linkspórolás: OK, akkor viszont a következőből a dollár linkjét is érdemes törölni, mert az ugyanígy akcidentális. Ellenben az továbbra is visszás, hogy az itt felsorolt infók a meséről tulajdonképpen NEM találhatók meg a Wikipédián. Nem az lenne a Tudod-e? egyik funkciója, hogy bemutassa, mennyi mindent meg lehet nálunk találni?? Viszont nem szerkeszteném bele a szócikkbe ezeket az infókat addig, amíg nincs forrásuk. Honnan van tkp. mindez? Ragold vita 2012. május 30., 00:42 (CEST)

Tévedés, szerepel a mese szócikkben csak jobban meg kellene nézni, bár most ki lett szedve a linkje így valóban nincs meg a kapcsolat. A helyesírás javítását köszönöm. --Szente vita 2012. május 30., 00:55 (CEST)

Hogy a kapcsolat meglegyen az infóval a mese linket visszaraktam. – Szente vita 2012. május 30., 01:03 (CEST)

És válaszolva a "Honnan van tkp. mindez" ott van a mese szócikkben a forrás is az infó mellett, de itt a közvetlen link. – Szente vita 2012. május 30., 01:13 (CEST)

Ehh beraktam az infót az átlinkelés miatt a Piroska és a farkas szócikkre is, hogy a főoldalról látogatók ne lepődjenek meg, de nem örülök neki, mert a szócikk többi része forrásolatlan. Nem véletlenül nem linkeltem rá korábban. A mese szócikk lehet, hogy helyesírásilag problémásabb, de forrásokra korrekt. – Szente vita 2012. május 30., 01:22 (CEST)

Most több időm volt, átnéztem jobban a Piroska és a farkas szócikket és hát problémás volt a tartam is. A korábban linkelt mese szócikk alapján javítottam, amit lehet, de így se egy minta szócikk. A tanulság, hogy ilyen esetben azért mindig nézzük meg, hogy milyen minőségű oldalra linkelünk a főoldalról. Az, hogy a specifikus tartamra van külön szócikk az még nem jelenti azt, hogy érdemes azt linkelni az általános helyett. --Szente vita 2012. május 31., 02:34 (CEST)

Június 2.

Kicsit furcsa, hogy június 2-án, szombaton (!) áldozócsütörtök van, méghozzá pünkösd után egy héttel. Kabaréjelenetbe illő ("csütörtökön kommunistaszombatot tartottunk")! Wikizoli vita 2012. június 2., 17:44 (CEST)

Már elmúlt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. június 2., 17:48 (CEST)

FIFA-érdemrend

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva Andrew69. Blue a v.svg 2012. június 5., 22:54 (CEST)

A szócikk szerepel a wikin, ki lehet egészíteni az előlapi cikknél.Lajos52 vita 2012. június 5., 08:15 (CEST)

Az aktualitásban benne van és belső hivatkozás is mutat rá. Andrew69. Blue a v.svg 2012. június 5., 22:49 (CEST)

MKKE

A link el van gépelve, piros, habár a cikk már létezik. Aki tudja javítsa! Nemezis vita 2012. június 10., 17:13 (CEST)

Kész. --Burumbátor Húzd, ki tudja meddig húzhatod 2012. június 10., 17:25 (CEST)

Kínai jóslócsonttól a Mennyei Palotáig

Ahová tart az űrhajó
Ahová tart az űrhajó
Vizet vesztett tavi hajó
Vizet vesztett tavi hajó
Vízözönben hullámovas
Vízözönben hullámovas
Kínai jóslócsont
Kínai jóslócsont
 • Wikipédiánk szimbóluma mozaik-logó.
 • Kezdőlapunkon ezen a héten összeillő mozaikok sora szerepelt együtt.
 • Javaslom, hogy a jövő héten keressük meg a hiányzó részeket, és rakjuk össze a képet.– *feridiák vita 2012. június 17., 23:58 (CEST)

A vizilovaktól a főünnepkörig

de Joanes: Krisztus az eucharisztiával
de Joanes: Krisztus az eucharisztiával
Ötkarika szimbólum
Ötkarika szimbólum
 • Vitalapunkon még a mai nap kezdetén is a "Csókolozó vizilovak?" kérdése szerepelt legfelül.
 • Kezdőlapunk mai nyitó állapota újra napirendre tűzte ünnepkörünk megválaszolatlan és megválaszolandó kérdéseit.
 • Javítás előtt idehozom, mi szerepelt nyitáskor a főoldalon:
Ma 2012. június 23. van,
Zoltán névnapja
 • Első lépésként javítom a súlyos hibát, majd visszatérek ide a tanulságok és teendőink megvitatásához.– *feridiák vita 2012. június 23., 07:17 (CEST)

Wikimánia Világkonferencia VisszaszámlálÓra

Átkerül a hírek kocsmafalra. Zastava S. Jugoslavije.png Szajci pošta 2012. június 25., 10:00 (CEST)

A Wikipédia pikinikezni megy?? (2012.06.27.)

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

Ki kellene törölni egy i betűt! Vagy akarattal van? Hogy rímeljen a wikire? 193.226.19.43 (vita) 2012. június 27., 11:01 (CEST)

Javítva, köszönjük. --Bean49 vita 2012. június 27., 12:44 (CEST)

A kifizetetlen adósság kamattal növelten visszatért!

 • Kezdőlapunkon és Vitalapunkon az ünnepek kérdése újra meg újra napirendre került. De az érdemi vita újra meg újra elmaradt, amelyért engem is felelősség terhel. Így egyre halmozódtak a megválaszolatlan kérdések, a megoldatlan problémák. A június 2-től július 2-ig eltelt utolsó hónapban ez a folyamat különösen éles szakaszába ért, s a mai nappal elérte a kritikus határt. Kérlek, Tisztelt Szerkesztőtársak, lássunk neki a tisztázó vitáknak. Kezdetnek vegyünk két szakaszhatároló eseményt.

Június 2.

Kicsit furcsa, hogy június 2-án, szombaton (!) áldozócsütörtök van, méghozzá pünkösd után egy héttel. Kabaréjelenetbe illő ("csütörtökön kommunistaszombatot tartottunk")! Wikizoli vita 2012. június 2., 17:44 (CEST)

Már elmúlt. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. június 2., 17:48 (CEST)

 • Egy hónap múlva tegyük hozzá: a jogos és súlyos kérdés nem kapott érdemi figyelmet. Azt az okot, amiért ez a súlyos hiba a Kezdőlapra kikerült, nem tártuk fel, nem adtunk rá magyarázatot, és nem szüntettük meg az okozót, hogy többé ne fordulhasson elő. Igy még súlyosabb hibáknak a Kezdőlapra kikerülése csak idő kérdése volt. Jöttek is sorozatban. A mai napon itt a következő:

Július 2.

Albertinelli: Vizitáció
Albertinelli: Vizitáció
Vizitáció
Vizitáció
 • Sarlós Boldogasszony ünnepe Magyarországon, megemlékezve az áldott állapotban lévő Szűz Mária látogatásáról rokonánál, a Keresztelő Jánossal állapotos Erzsébetnél (vizitáció)
 • Két áldott állapotban lévő asszony találkozik, mégpedig oly módon, hogy egyik meglátogatja a másikat: ez számtalanszor megtörtént már és megtörténhet újra meg újra. Ezen látogatás négy szereplőjétől válik üdvtörténeti eseménnyé és kiemelkedő ünneppé. A vizitáció négy kiemelt szereplője Jézus Krisztus, Szűz Mária, Keresztelő János és Szent Erzsébet. Erre a találkozásra csak Jézus Krisztusnak Szűz Mária méhében fogantatása, március 25. után és június 24. előtt, Keresztelő Jánosnak Szent Erzsébet általi világra hozatalát megelőzően kerülhetett sor. Június 2-án tehát biztosan nem, hisz már Keresztelő János születésnapját is megünnepelhettük június 24-én.
 • A vizitáció ünnepének ezt meg kellett előznie. Megelőzte. Witéz betette, *feridiék kiegészítette, és május 31-én ez volt olvasható a Kezdőlapon:
 • Vizitáció ünnepeVisitatio Beatae Mariae Virginis, a Jézus Krisztussal áldott állapotban lévő Szűz Mária látogatása a Keresztelő Jánossal ugyancsak áldott állapotban lévő Erzsébetnél
 • Képek tekintetében a július 2-án, mára kitett képet is megelőzte május 31-én egy előbbi, a kettőt ezen sorrendben tettem ide.
 • Most is megtehetném, mint tettem eddig sokszor, hogy szó nélkül kijavítottam a hibákat. De ez csak tüneti kezelés, és ez mostmár kevés. Növeli, ki elfedi a bajt. Eljött az ideje, hogy végre szétválasszuk a "katedrális", a "klinika" s a "kocsma" körébe tartozó tevékenységeket és vitakérdéseiket. – *feridiák vita 2012. július 2., 04:01 (CEST)

Csókolozó vizilovak?

Hippopotamus amphibius Whipsnade Zoo.jpg

Szerintem nem megfelelő "A nap képe" ma. Gyerekek is látogatják a wikipédiát! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 62.77.206.110 (vitalap | szerkesztései) 2012. május 25., 21:38‎ (CEST)

A gyerekek által nézett legelső mesekönyvekben, mesékben is vannak már állatok, akik "csókolóznak"... Kisvakond, Vuk, Bambi... - RepliCarter Lazy sleeping barnstar.svg Hagyj üzenetet 2012. május 25., 21:41 (CEST)

Nem látok semmi olyat ezen a képen amit egy bármilyen kicsi gyerek ne láthatna. A Jancsit meg a Juliskát majdnem megsütötték, a kis gömböc szereplők hadát fogyasztja el elfogadható indok nélkül, a kis gyufaárus lány pedig halva ébred újévkor, mert inkább az utcán éjszakázik, mintsem negatív mérlegű kereskedelmi tevékenységéről jelentsen nem kifejezetten megértő édesapjának. Ezek a vízilovak sem fognak ezeknél a meséknél súlyosabb mértékű lelki károsodást okozni a gyerekeknek. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2012. május 25., 22:28 (CEST)

és akkor mi van???– 195.225.231.250 (vita) 2012. június 15., 18:00 (CEST)

Megfogalmazná valaki, hogy itt mi a tényleges probléma amit meg kellene oldani és ami miatt indokolt a függőben sablon elhelyezése? --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2012. július 19., 11:11 (CEST)

Nincs probléma. Továbbá ez egy egyhetes történet. Eszméletlenül okafogyott. Mindamellett a nap képe a nagy közösből jön. Semmi beleszólásunk nincs, csak a képaláírásba. Majd legközelebb odaírjuk ezt: Vitatkozó vizilovak, és szó sincs már vadállati szexről. OsvátA Palackposta 2012. július 19., 11:21 (CEST)

Én is így látom, ráadásul még csak nem is egy egyhetes felvetés, hanem kettő hónapos. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2012. július 19., 11:30 (CEST)

Olimpiás Visszaszámláló


-->> Idevágóság amott. OsvátA Palackposta 2012. június 23., 13:55 (CEST)

Olimpiai labdarúgó játékvezetők

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaJoey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2012. augusztus 2., 05:03 (CEST)

Aktuális

Az aktuális szakaszban nem augusztus 1-én, hanem 1-jén! üdv --81.0.105.237 (vita) 2012. augusztus 6., 09:39 (CEST)

Másodikán ez kit érdekel? OsvátA Palackposta 2012. augusztus 6., 10:33 (CEST)

Javítottuk, köszönjük. --Bean49 vita 2012. augusztus 6., 13:02 (CEST)