FIFA Érdemrend

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

FIFA Érdemrend a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a labdarúgó-sport területén eredményesen kifejtett munka elismeréseként több díjat alapított.

Elismerések[szerkesztés]

FIFA Érdemrend[szerkesztés]

A FIFA legmagasabb megtiszteltető kitüntetése. A díjat a FIFA soros kongresszusán, az ajánló bizottság javaslatára adják át. Olyan személyek kaphatják, akik jelentősen hozzájárultak a labdarúgó-sport fejlődéséhez. Minden évben a hat kontinentális szövetség és a FIFA egy-egy jelöltje veheti át.

2012. május 24-én a FIFA 62., budapesti kongresszusának ünnepélyes megnyitóján Joseph Blatter FIFA-elnök és Jerome Valcke FIFA-főtitkár elismeréseket adott át.

FIFA Centenáriumi Érdemrend[szerkesztés]

A FIFA a centenáriumi évben tartott kongresszusán a rajongók, szervezetek, klubok, a labdarúgók javaslata alapján olyan személyek, szervezetek, támogató cégek kaphatják, akik jelentős szerepet vállaltak a labdarúgó-sport fejlesztésében. Az elismerét kapónak nem kell közvetlenül részt vennie a labdarúgás életében, de méltóvá vált az érdemrendre. Ilyen volt Nelson Mandela, aki Dél-Afrikát újra FIFA taggá tette.

Nemzetközi Játékvezetői Érdemrend[szerkesztés]

A FIFA az 1966-ban alapította az International Referee Special Award kitüntetést, amit oklevél kiséretében annak a játékvezetőnek adományozza, aki

  • 10 éven keresztül nemzeti szövetségének élvonalbeli játékvezetője volt,
  • 10 nemzetek közötti "A" válogatott mérkőzést vezetett (beleértve a vb, olimpiai játékok elő- és döntő mérkőzéseit és más olyan amatőr tornák mérkőzéseit, amelyeket a FIFA szervezésében bonyolítottak le),

Források[szerkesztés]