Joseph Blatter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joseph Blatter 2010-ben

Joseph „Sepp” Blatter (Visp, Svájc, 1936. március 10. –) svájci üzletember, sportdiplomata, jelenleg a FIFA elnöke.

Élete, iskolái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sepp Blatter 1936. március 10.-én született a svájci Matterhorn hegycsúcs közelében fekvő Visp városkában. Apja vegyi üzemben dolgozott, Blatter állítólag az ő egyenruhájának emlékére hord többnyire kék öltönyt. Blatter édesapja nem keresett annyira jól, hogy a család totális jólétben éljen, de ragaszkodott hozzá, hogy három fia megkapja azt az oktatást, amire neki nem volt lehetősége, így mindhárman egyetemet végezhettek: Sepp Lausanne-ban tanult üzleti adminisztráció és közgazdaságtan szakon. Persze meg is kellett élni valamiből, így egy időben esküvői éneklésből kereste a kenyerét. Közben focizni kezdett – első focicsukáját még a legelső melójáért kapott fizetéséből vette: hegymászók cipőit tisztította akkoriban. A legjobb svájci amatőr ligában játszott, állítása szerint szezononként húsz gólt vágott, ám amikor a Lausanne FC profi szerződést ajánlott neki, apja azt mondta, sosem fog megélni a futballból. Blatter visszautasította az ajánlatot, de a focitól nem szakadt el, húszéves korában pedig az ország sportmenedzsereit tömörítő Panathlon tagja lett. Gyengécske futballkarrierjét követően sportújságírónak állt, dolgozott a Svájci Jégkorongszövetségnél, aztán a Neuchatel Xamax focicsapatának elnökségébe került be, majd 1975-ben a Longines óragyártó osztályvezetője lett. Ezután megindult sportvezetői pályája.

Sportdiplomatai pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Részt vett az 1972-es münchen-i és az 1976-os montréali olimpia szervezésében, majd a FIFA-hoz került – méghozzá az akkori Adidas-főnök, Horst Dassler nyomására.

Itt egyből kitűnt jó retorikájával, eleganciájával, valamint nyelvtudásával is – még a FIFA-ban sem beszél mindenki spanyolul, franciául, olaszul, angolul és németül egyszerre. Fokozatosan egyre magasabbra emelkedett, míg eljutott a főtitkári, majd az elnöki pozícióig, ezalatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja is lett.

Elnöki tevékenysége és a vesztegetési ügyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1998-as elnökválasztáson Blatter az átláthatóságot ígérő svéd sportdiplomatával, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnökével, Lennart Johansson-nal csapott össze az akkor távozó FIFA-elnök, Joao Havelange székéért. Állítólag Blatter megválasztása nem volt teljesen tisztességes, ugyanis egy közel-keleti sportvezető húsz darab ötvenezer dollár értékű ajándékot osztott ki a szavazásra jogosultak között, hogy azok a svájcira voksoljanak. Azaz Blatter első elnökké választásakor egymillió dollár értékben vesztegettek meg sportvezetőket, mivel a pletykák szerint Havelange-nak sem tett volna jót, ha a svéd sportdiplomata fényt derített volna ügyeire. Így Lennart Johansson a voksolást követően hiába vetette fel, hogy vizsgálják ki a FIFA-n belül a vesztegetési vádakat, ebből nem lett semmi.

2002-ben Blattert újra a FIFA elnökévé választották. Ez azért volt meglepő, mert négyéves elnökségének időszakából pénzügyi szabálytalanságokat, háttérben kötött bizniszeket tártak fel. Egy korábbi FIFA-főtitkár, Michel Zen-Ruffinen 21 oldalas dossziéban hozta nyilvánosságra, mit tud, egy afrikai sportági vezető, a szomáliai Farah Addo pedig azt mondta, őt és 18 társát százezer dollárral próbálták megvesztegetni. Addo végül nem voksolt Blatterre, ám társai igen. A vádakat már a FIFA sem hagyhatta szó nélkül, vizsgálat indult Blatter ellen, aki 2002 májusában megnyerte az elnökválasztást, decemberre pedig semmi nem lett a belső vizsgálatból. Majd miután Blattert megválasztották, Zen-Ruffinent eltávolították a FIFA-ból, és azóta sem keveredett a labdarúgás közelébe.

Blatter – akiről a mauritiusi Trianon városában a helyi szövetség székházát nevezték el – attól sem rettent vissza pályafutása során, ha közeli ismerősöket kellett félretenni az útból. A 2011-es elnökválasztáson úgy tűnt, több komoly ellenfele is lehet, ám végül elnök maradt. Először a FIFA reformját követelő chilei Elías Figueroa lépett vissza a jelöltségtől, mondván, nincs ideje támogatókat gyűjteni, majd a katari Mohamed bin Hammam nem sokkal a szavazás előtt tett ugyanígy.

Bin Hammam az 1998-as és 2002-es FIFA-elnökválasztáson még Blatter oldalán állt, állítólag ő is részt vett a vesztegetési ügyekben. 2011-re viszont csalódott benne, így elindult volna ellene – ám Blatternek megvoltak a maga eszközei arra, hogy visszalépésre kényszerítse egykori társát. A FIFA etikai bizottsága vesztegetési ügyben indított eljárást Bin Hammam ellen, majd végül el is tiltották mindenféle futballtevékenységtől. Sokan kritizálták a svájcit amiatt, hogy úgy is megtartották az elnökválasztást, hogy ő volt az egyedüli jelölt. Blatter egyébként a negyedik ciklusát úgy kezdte meg, hogy kijelentette: nem indul ötödször. Persze indul, és ha nyer, 2019-ig maradhat a világ egyik legbefolyásosabb politikusa – ez több mint húszévnyi uralmat jelent. Ám közel sem biztos, hogy újraválasztják, és ennek pont a bin Hammam-féle katari szál lehet az oka. A 2022-es világbajnokság helyszínéről 2010-ben döntöttek, végül Katar lett a befutó. Blatter már akkor hozta a formáját. Katarban tiltott a homoszexualitás, erre reagálva a sportvezető azt mondta, hogy a meleg drukkerek jobban tennék, ha nem lennének szexuálisan aktívak a vb alatt. De ez még nem okozott akkora botrányt, mint hogy kiderült: a katariak lényegében megvették a vb-rendezést. Bin Hammam 5 millió dollár kenőpénzért és a "szavazatért szavazatot" elv érvényesítése révén juttatta hozzá országát a tornarendezéshez. Egy olyan országban, ahol olyan meleg van nyáron, hogy a vb miatt a téli olimpia időpontját is változtatni kellene, és borulna a komplett futballszezon.

Szabályváltoztatások az elnöksége alatt :

  • Aranygól helyett ezüstgól: A hosszabbítást ismét teljes egészében le kell játszani, bármi legyen is az eredmény.
  • Nem jut ki automatikusan a vb-re a címvédő: 2002 óta már nincs ilyen szabály.
  • A piros lapot automatikus eltiltás kell kövesse: Akár hibázott a bíró, akár nem. Az angol szövetség kibújt a direktíva alól, ott lehet fellebbezni.
  • Túlzott gólörömért sárga lap: Már a mezlevétel is annak számít 2004 óta.
  • Nincs meccs háromezer méter fölött: 2007 óta tilos tengerszint felett 3000 méternél magasabban nemzetközi meccset játszani. Kivétel: Bolívia

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Blatter első felesége Liliane Binert volt, akitől megszületett egyetlen lánya, Corinne, később Blatter még azelőtt elvált Binert-től, hogy megkezdődött volna sportdiplomata karrierje. Blatter második felesége Barbara Kaser lett, aki a korábbi FIFA-főtitkár, Helmut Kaser lánya. A kapcsolatot az apuka nem nézte jó szemmel, olyannyira, hogy a FIFA-hoz került Blatter és Barbara esküvőjére sem ment el. Helmut Kasert aztán pont Sepp Blatter követte a főtitkári pozícióban, az apóst pedig kirúgták a FIFA-tól. Barbarával tíz év után váltak el.

A kilencvenes évek közepén aztán behálózta lánya barátnőjét, a lengyel Ilona Boguskát. Amikor összeköltöztek, Sepp Blatter már 59 éves volt, hátproblémákkal is küszködött, míg Boguska harminc évvel fiatalabb volt nála. Először hét évig voltak együtt, akkor Blatter lányának egy másik barátnője zavart be a képbe. A kétezres évek elején a harmincas éveinek elején járó Graziella Biancáról van szó, akit el is vett feleségül – ő lett a harmadik neje, azonban már nem tarthatott templomi esküvőt, ugyanis kétszer vált el, ennek ellnére a FIFA elnökeként kérte II. János Pál pápát, hogy adjon speciális engedélyt számára templomi esküvőre. Ám a korábban kapusként sokat focizó egyházfő tartotta magát a római katolikus egyház szabályaihoz, így a második válást követően Blatter nem tarthatott templomi esküvőt.

A nő mellett Blatter egyébként megváltozott, mégsem maradt sokáig Graziellával, nem sokkal a házasság után visszatért korábbi barátnőjéhez, Ilonához, akivel aztán 2009-ben szakított. Blatter diplomáciai érzékét dicséri, hogy egyik nő sem mondott róla soha egy rossz szót sem.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

http://vs.hu/sport/osszes/cipotisztitastol-a-korrupt-focimilliardokig-portre-sepp-blatterrol-1130#!s0

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]