Ugrás a tartalomhoz

Daniel Burley Woolfall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Daniel Burley Woolfall
Született1852. június 15.
Blackburn
Elhunyt1918. október 24. (66 évesen)
Állampolgárságabrit
Foglalkozása
Tisztségea FIFA elnöke (1906–1918)
A Wikimédia Commons tartalmaz Daniel Burley Woolfall témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Daniel Burley Woolfall (Anglia, Blackburn, 1852. június 15. – Blackburn, 1918. október 24.) angol nemzetközi sportvezető. Polgári foglalkozása adóhivatalnok.

Életpálya[szerkesztés]

Az Angol labdarúgó-szövetség egyik adminisztratív vezetőjeként Blackburn Rovers FC képviseletében tevékenykedett. Sporttevékenységének eredményeként az angol és a kontinentális labdarúgás eredményesen közelített egymáshoz.

Sportvezetőként[szerkesztés]

A második FIFA elnökként 19061918 között tevékenykedett. Egyik célkitűzése a szabályok egységesítése volt. Eredményes kapcsolatot épített ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal,Angliában az V., az 1908. évi nyári olimpiai játékok, majd Svédországban az V., az 1912. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornájának egyik szervezője. Igyekezett kialakítani a profi klubcsapatok részvételével egy rendszeres játéklehetőséget biztosító bajnokságot, amit a kor szellemének megfelelően a sportvezetők elutasítottak. Diplomáciai munkájának eredményeként a FIFA taglétszáma az európai nemzeteken kívül Afrikából, Dél-Amerikából és Észak-Amerikából folyamatosan bővült.

Források[szerkesztés]

Nemzetközi adatok.[forrás?]

Elődje:
Robert Guérin

FIFA elnök
1906–1918

Utódja:
Jules Rimet