Szerkesztő:*feridiák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ÜDVÖZÖLLEK ÜNNEPMŰHELYÜNKBEN


Áldott Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket!


Tartalomjegyzék

1. hét: 2008. december 29. – 2009. január 4.[szerkesztés]

2. hét: január 5–11.[szerkesztés]

3. hét: január 12–18.[szerkesztés]

...

51. hét: december 14–20.[szerkesztés]

52. hét: december 21–27.[szerkesztés]

Feldíszített karácsonyfa

53. hét: 2009. december 28. – 2010. január 3.[szerkesztés]


ünneparchívum[szerkesztés]

Szia! Miért hoztad létre a Wikipédia:Ünnepek/Archív1 lapot? A tartalma megegyezik a Wikipédia:Ünnepek/2007, Wikipédia:Ünnepek/2008, Wikipédia:Ünnepek/2009 lapokéval. Van valami terved vele? - Kontos vita 2010. december 22., 21:55 (CET)

Válaszom Ünnepi kívánságoktól ünnepi kérdésekig[szerkesztés]

 • Szia! Kösz jelentkezésed. Mindenek előtt fogadd tőlem is az ünnepi jókívánságokat.
 • Hétfőig szeretteim körében ünneplek.
 • A két ünnep között válaszolok kérdésedre, s azon túl részletes tájékoztatást adok arról, amin hosszabb ideje dolgozom, s melyhez Tőled is segítséget kérek.
 • Addig csak annyit, hogy köszönöm a tettekben gazdag 2010-es évet, amellyel fordulóponthoz értünk.

Üdv: – *feridiák vita 2010. december 24., 15:19 (CET)

Nem akarok tolakodó lenni, de ígértél nekem egy választ... :) - Kontos vita 2011. január 2., 17:37 (CET)

Újévnyitó válasz és viszakérdezés[szerkesztés]

Átmásolás a küldött válaszomról, emlékeztetőül:

Kedves Kontos!

 • BUÉK 2011-ben!
 • Kösz a megértő türelmed.
 • Kérdésedre, hogy vannak-e terveim az ünnepkörben, a válaszom határozott igen.
 • Pontosabban nem nekem vannak terveim, hanem mi kaptunk közös kérdéseket, feladatokat. Szerintem épp az ünnepek kérdéskörében válaszúthoz értünk.
 • Egyfelől enciklopédiánk egészében szépen haladunk, amelyben én is örömömet lelem, s Te egyike vagyn azoknak, akinek szép munkájáért már írásban is köszönetet mondtam, s mondok most az új év kezdetén is újra nyomatékosan.
 • Másfelől épp azon a területen, amelyet kiemelkedően fontosnak tartok, s ezért évek óta főleg ezen dolgom, úgy látom, hogy a sok befektetett munka ellenére nem javul, hanem romlik a helyzet.
 • Ezért már holnap, az új év első munkanapján rá is teszem a közös vitalapa erre vonatkozó gondolataimat.
 • Ha az előbb írtak figyelembe vételével megnézed a Kezdőlap vitalapját, láthatod, hogy ott az évnyitó ünnepnapra tekintettel igen tapintatosan, de már január 1-én hozzákezdtem a csomag kibontásához. Köszönettel venném, ha Te lennél az első, aki megteszi a Kezdőlap ünnep-rovatának helyzetével és jövőjével kapcsolatos észrevételeit.

Neked is BÚÉK!

 • A kérdésem konkrétan a Wikipédia:Ünnepek/Archív1 című lapra vonatkozott, ami a fentebb említett archívumok tartalmának másolata, és amit te hoztál létre és azóta nem nyúltál hozzá. Azért kérdezem, hogy van-e még valami terved vele, mert ha nincs, akkor nincs ok arra hogy ne töröljük.
 • Észrevételeim az Ünnepek-rovat helyzetével és jövőjével kapcsolatban: 1) Nem vettem észre, hogy romlana a helyzet, nem tudom mire gondolsz. 2) Az elmúlt évek ünnepeit már az archívumból átmásoltam az új rendszerbe. 3) Tervezem egy lista létrehozását, ami a változó dátumú ünnepeket sorolná fel, ezt azonban saját erőből nem tudom tökéletesíteni.

Kontos vita 2011. január 2., 20:51 (CET)

Kérlek, reagálj a fentire, mint admin, meg mint a törlés megakasztója, külön kíváncsi vagyok a válaszodra! Köszönettel, és BÚÉK, – Burumbátor Speakers’ Corner 2011. január 4., 15:22 (CET)

Ünnepkörünk a célkeresztben[szerkesztés]

(Válasz Burumbátornak és másolat Kontosnak)

Kedves Kontos!
Érintettséged okán tájékoztatásul megküldöm másolatban a Burummbátornak írt válaszom.

 • Kedves Burum!
 • BUÉK!
 • Üzeneted véve évindítóként köszönöm, hogy felemelted a STOP-táblát. Megvallom, nem tudtam róla. Mivel Téged különösen tisztellek, máskülönben már írtam volna.
 • Miután az anyagot saját körömön belül archiváltam, mint a törlés megakasztóját kérlek, engedj szabad folyást a további munkálatoknak.
 • A mellékes kérdésen ezzel túljutva rátérhetünk a tulajdonképpeni problémákra. Szerintem az ünnepek kérdéskörében válaszúthoz értünk. Ezt a kört én az egyik kiemelkedően fontos területnek tartom, s ezért évek óta főleg ezen dolgom. Ezért sajnálattal látom, hogy a sok befektetett munka ellenére a helyzet nem javul, hanem romlik.
 • Erre vonatkozó kérdésemre Kontostól azt a választ kaptam, hogy ő nem vette észre, hogy romlana a helyzet, és nem tudja mire gondolok.
 • Ebből magából látható, hogy álláspontunk egy lényeges kérdésben lényegesen különbözik, s a probléma nagyobb, mint gondolná az ember. Aludjunk hát rá egyet, s holnap vágjunk bele.
 • Üdv:– *feridiák vita 2011. január 4., 22:49 (CET)
 • P.S. Másolatban Kontosnak is elküldöm, és emlékeztetőül saját vitalapomra is ráteszem.

BUÉK Neked, Feri! Töröltem a már nem használt fenti Wikipédia-lapot. Az általad archivált anyagot itt találod: Szerkesztő:*feridiák/ÜNNEPArhív-III (2010), átneveztem, mert tévedésből Szerkesztés előtaggal hoztad létre, így helytelenül ott díszelgett a szócikknévtérben. Az archiválásról jut eszembe: lassan ideje lenned ezt a vitalapot is archiválni, mert a mérete miatt már nagyon nehezen nyílik meg szerkesztésre. A Kezdőlap vitalapján hozzászóltam a vitaindítódhoz. Üdv: – Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2011. január 4., 23:42 (CET)

Az év szócikke[szerkesztés]

Szia Feri!

Örömmel látom, hogy szavaztál a fenti versenyen, azonban ott kategóriánként 3 szócikkre kell szavazni, szóval légy szíves pótold a szavazataidat onnan, ahonnan kell. Köszönöm. – OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2011. január 25., 13:16 (CET)

Szia Feri! Vasárnap este zárul az Év szócikke verseny. Kérlek, hogy Nyelv, irodalom, Egyéb művészetek és Termésszettudomány kategóriákban pótold a szavazataidat, különben nem fogjuk tudni őket értelmezni.
UI:Nem tudnál archíválni? 5 percbe telik, amíg betöltődik a vitalapod. Köszönöm. -- OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2011. február 24., 12:58 (CET)


Válasz:
Kedves Orsika!
 • Jelentem, hogy a házifeladatot elvégeztem: a hiányzó szavazatokat pótoltam.
 • UI: Tudnék archíválni - ha megtanítanál. Lécci taníts meg. Kösz.
Üdv:– *feridiák vita 2011. február 24., 21:20 (CET)

Szia Feri!

Nagyon köszönöm, hogy pótoltad a szavazataidat! ;) Jövő hét elején kiderül kik nyerik a versenyt!

Archiválni nem egy nagy kunszt, le van írva tüzetesen a Wikipédia:Archiválás oldalon. Egyébiránt beraktam már neked az archívumod ide a lap tetejére. Annyit kell tenned, hogy innen kivágod a 2009-es és a 2010-es megbeszéléseket, és a 2 archív lapra meg bemásolod őket külön-külön. Remélem érthető.
Üdv, -- OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2011. február 25., 10:22 (CET)


Szia Feri!

Beírtam a piros pontot az archíválásért! ;)

Szalax Tanár Úr most vette észre, hogy zene kategóriában 2x szavaztál. Légy szíves éjfélig valamelyik szavazatoda húzd ki! Ha nem látod ezt az üzenetem ma, akkor a másodikat fogom én kihúzni, mert ez így fair. Köszönöm. -- OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2011. február 27., 13:48 (CET)

Április 1.[szerkesztés]

Szia Feri!

Csak szólni szerettem volna, hogy április 1-én mi is megbolondulunk testületileg, és különleges Kezdőlappal fogunk készülni az olvasóknak.

A Kezdőlap akkor csak meghökkentő/vicces információkat fog tartalmazni, így jó lenne, ha tudnál abban segíteni, hogy van-e akkor valamilyen évforduló, vagy ünnep ami illene ide?

Linkek:

Köszönöm, -- OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2011. március 21., 13:01 (CET)

Aktuális[szerkesztés]

Szervusz! Meg lehetne oldani, hogy ha a kezdőlap aktuális rovatát szerkeszted, akkor törlöd a régebbi bejegyzéseket, hogy ne legyen húsz kilométer hosszú a lap? – Deni vita 2011. június 29., 09:33 (CEST)

Új sablon létrehozása[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. Megoldva-- Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2011. június 29., 23:45 (CEST)

Szia! Tudnál segíteni? Létrehoztam ezt a sablont, de nem tudom eldönteni, hogy jó helyen e. Szeretném a művész urat a születésnapján (július 9) meglepni azzal, hogy ezen az úton is elérhető lesz a szócikke azon a napon. Elére is köszönöm a segítséget. Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. június 29., 23:27 (CEST)

A feltöltött tartalmat átemeltem az 1 évvel későbbi sablonba, mert akkor lesz 5-tel osztható az évforduló. A mostani sablont töröltem, és majd újra létre kell hozni releváns tartalommal. -- Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2011. június 29., 23:45 (CEST)

Köszönöm, olvastam a vitalapján, amikor láttam FV-n, hogy írtál neki. Üdv: -- Joey Olympic rings without rims.svg üzenj nekem 2011. június 30., 00:03 (CEST)

Köszönöm a választ. Pelsőczy Lászlóról lett volna szó, de ha jól értelmeztem Joey válaszát, akkor idén még úgysem kerülhet fel. Hungarikusz Firkász Nuvola apps ksig.png Ide írkássz! 2011. június 29., 23:48 (CEST)

Bolyai János[szerkesztés]

Kedves Feridiák! Nem értem a Vita:Bolyai János lapon tett kijelentésedet (a valóságtól még messzebb van, mint "Makó Jeruzsálemtől"). Válaszoltam is neked ugyanott; majd ha lesz időd, kérlek, nézz ismét be a vitalapra. Üdvözlettel --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2011. augusztus 29., 16:32 (CEST)

Köszi a fuvart![szerkesztés]

Choco chip cookie.png Szia Feri!

Köszi szépen a ma reggeli fuvart neked és Csongornak,

Üdv, Dami vita 2011. október 2., 00:44 (CEST)

Dicsérte[szerkesztés]

Szerény képességeim alpján készült munka után köszönettel vettem a dicséretet.Lajos52 vita 2011. október 5., 16:33 (CEST)

Már húszmillió[szerkesztés]

Tisztelt Szerkesztőtárs!

A Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#HÚSZMILLIÓ FELETT! című fejezetében olvashatsz az újabb mérföldkő eléréséről. Ebben a fejezetben tettem néhány -remélem nem ünneprontó- javaslatot. Ha időd engedi kérlek látogass el a platformra és írd le véleményedet! Üdvözlettel: --Kispados vita 2011. október 26., 10:59 (CEST)

László[szerkesztés]

Szia, ezt a szerkesztésedet nem egészen értem. Miért vetted ki a zárójeles egyértelműsítéseket a nevek jelentős részéből? Töröltél három interwikilinket, pedig azok jók voltak. (Más kérdés, hogy az összes többihez hasonlóan egyértelműsítő lapokra mutatnak, szóval akár mindegyiket lehetne törölni.) A férfikeresztnév szó pedig egybeírandó. Ne haragudj, de kénytelen voltam visszavonni minden változtatást. --Regasterios vita 2011. november 2., 00:07 (CET)

Kivéve Szögi Lászlót, azt visszatettem. Egyébként az Ulászló névről van külön szócikk. --Regasterios vita 2011. november 2., 00:33 (CET)

Üzenetváltás a Lászlók köréről[szerkesztés]

Tisztelt Szerkesztőtárs!

Köszönettel Vettem 2011. november 2., 00:07-es üzeneted, melyben tájékoztattál, hogy kénytelen voltál visszavonni minden változtatásomat.
Majd 00:33-kor újabb üzeneted érkezett, amelyből örömmel látom, hogy visszavontad visszavonásaidat.
Konkrétabban: holnap, november 3-án 9:00-kor a budai Nagy Imre-téren a Magyar Tudmány Ünnepén együtt koszorúzunk Szögi László tanár úrral. A rendezvény szervezése közben benéztem a László szócikkbe, hogy ott találom-e a nevét. Meglepve láttam, hogy még hiányzik. Pótoltam a hiányt. És ha már a Lászlók körében szerkesztői üzemmódban voltam, az abc szerinti sorból kilógó Szvétek Lászlót kivettem Szlávics és Szollás közül, és a helyére, a végére tettem.
Te november 1-én 23:55-kor egy lendülettel törölted Szögi László nevét és visszatetted Szvétek Lászlót Szlávics és Szollás közé. Majd 00:07-kor gyorsan küldtél egy intőt nekem.
Aztán észrevetted, hgy Szvétek kilóg a sorból, és 00:14-kor visszatetted az abc szerinti helyére, majd 00:23-kor beírtad a laptörténetbe: "abc-rend".
Öt perc múlva, 00:28-kor megtetted a hátralévő lépést: "Szögi László akkor persze visszakerül".
Ezzel részemről minden rendben, a többit tedd legjobb belátásod szerint. Ha írásaimban tévedéseket találsz, kérlek, szíveskedj javítani. Gyarló ember vagyok, aki tudja: tévedni emberi dolog. Nekem is, Neked is.
Egy teendőm még maradt. 23:55-ös szerkesztői összefoglalódban ezt örökíted meg a laptörténet, s ezen át a történelem részére: "Visszavontam az utolsó 2változtatást (szerkesztette *feridiák és Laci.d); előző változat: 10546037 (Einstein2): tessék jobban megnézni". Ebből az ember azt gondolná, hogy párhuzamosan küldesz üzenetet az általad összekapcsolt két személy részére. Megnéztem Laci.d vitalapját, ahol érdekes és korrekt viták olvashatók. Úgy tartom illőnek, hogy érintettsége okán Veled párhuzamosan Neki is megküldjem üzenetváltásunkat. Ezért is írtam előbb saját vitalapomra, s onnan küldöm tovább.
Üdv:--*feridiák vita 2011. november 2., 03:00 (CET)
 • P.S.
Mint a fent írt november 3-i rendezvény szervezője ezennel tisztelettel meghívlak, hogy ha időd engedi, gyere el. Alkossunk és ünnepeljünk együtt!


Tisztelt Szerkesztőtárs!

Személyes érintettséged okán megküldöm szíves tájékoztatásul Regasterios szerkesztőtársukkal való üzenetváltásunkat.
Az utóiratban szereplő Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott rendezvényünkre - mint annak szervezője - ezúton Téged is tisztlettel meghívlak. Szabadjon megismételnem a kocsmafali "húszmilliós" kérdéshez tett képaláírásomat: Alkossunk és ünnepeljünk együtt!

Üdv:--*feridiák vita 2011. november 2., 03:00 (CET)

Kedves Feridiák!

Először is elnézést kérek, ha megbántottalak az üzenetemmel. Nem hazudok, ha azt írom, hogy az éjjel az ágyamban forgolódva jöttem rá, hogy mindketten egy "műszaki hiba" áldozatai lettünk. Ha megnézed a fentebb beküldött linket a szerkesztésedről, abban az látható, hogy sokkal több változtatást "végeztél", mint Szögi László feltüntetését a cikkben és Szvétek László áthelyezését. Mivel nagyon sok volt a hibás "szerkesztésed", ezért egyszerűbbnek láttam az egészet visszavonni, és utána újra betenni, amit szerettél volna, illetve amit a szerkesztési összefoglalóban megemlítettél, s magam is hasznosnak ítéltem (erre azért megkésve került sor, mert nehezen tudtam napirendre térni az egész szerkesztés felett, nem értettem a dolgot, ezért írtam előbb neked, s csak utána raktam vissza, ami jó volt). Laci.d szerkesztését pedig azért vontam vissza, mert egy szerkesztést csak az utána következőkkel együtt lehet visszavonni, külön nem (ő olyasmit törölt egyébként, ami amúgy is a te változtatásaid után került be a lap szövegébe).

Most jön a lényeg. Az imént természetesen nem véletlenül tettem két szót is idézőjelbe, mivel közben eszembe jutott, hogy pár hónapja már történt egy olyan műszaki hiba a wikipédián, amely során egy gyanútlan szerkesztő módosításaival együtt észrevétlenül olyan tartalmak kerültek be a lapba, amelyek valamikor régen valóban ott voltak, de aztán törölte őket valaki. Így úgy tűnik, mintha az adott szerkesztő gyakorlatilag vandalizálta volna a lapot, holott erről szó sincs. Erről itt olvashatsz bővebben: Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)#Ellenőrizetlen szerkesztés keletkezett. Szóval magam is belátom, hogy a kifogásolt szerkesztéseket csak látszólag te végezted, valójában azonban nem. Ezért elnézést kérek! Nem a rossz szándék vezérelt, amikor írtam neked.

A meghívást köszönettel, de nem tudom elfogadni.--Regasterios vita 2011. november 2., 11:18 (CET)

Még valamit elfelejtettem: a "tessék jobban megnézni" nem neked szólt, hanem azoknak, akik utánad jártak a lapon (Laci.d-nek, de főleg a lapot újra ellenőrzötté tevő Petejnek). Többet is akartam írni magyarázatképpen, de nem fért már oda. Az esetet megemlítettem a kocsmafalon is, ld. itt: Wikipédia:Kocsmafal_(műszaki)#Újabb ellenőrizetlen szerkesztés műszaki hiba miatt--Regasterios vita 2011. november 2., 11:42 (CET)

Kedves Szerkesztőtársak! Nem mondom, hogy a fenti polémia minden vonatkozását értettem - de biztos ezért is lehet, hogy én tévedtem, éppen ezért - elnézést is kérek a figyelmetlenségemért. Emlékszem, hogy jártam a lapon, de hogy milyen állapotában, azt nem tudom, mert a laptörténetben nem találtam meg az ellenőrzésem nyomát. Valamit furcsának találtam - de már nem emlékszem, hogy mit, de nem találtam vandalizmust, ezért ellenőrzötté tettem. Sajnálom, hogy ekkora felfordulást okoztam. Még egyszer mindenkitől elnézést kérek, igyekszem óvatosabban eljárni. Üdvözlettel:--Petej vita 2011. november 2., 17:37 (CET)

A felfordulást alapvetően az okozta, hogy Feridiák szerkesztésével olyan szövegek kerültek be a szócikkbe, amelyeket valójában nem ő tett be, hanem egy programhiba következtében kerültek oda valahogyan. Meg aztán én sem kapcsoltam időben, így mindent Feridiák fejére olvastam, amiért elnézést még egyszer. A rendszernapló szerint egyébként 23.50-kor jártál a lapon. A laptörténetben azért nem látszik a neved, mert csak úgy tudtam egyszerre két szerkesztést visszavonni, hogy ellenőrizetlenné tettem őket. --Regasterios vita 2011. november 2., 18:02 (CET)

Boldog szülinapot![szerkesztés]

Igaz, még csak holnap lesz, de előre is boldogot kívánok! Heart-beat.gif Vadszederkecall me 2011. december 1., 23:09 (CET) Szia! Sok-sok boldog wikiszülinapot kívánok erőben, egészségben. Üdvözlettel Tambo vita 2011. december 3., 16:09 (CET)

Én is! - RepliCarter Chinese entertainment.jpg Hagyj üzenetet 2011. december 3., 23:04 (CET)

Én is köszöntelek ebből az alkalomból, s további jó szerkesztői munkát kívánok! --Regasterios vita 2011. december 4., 00:08 (CET)

Wiki logo The Cunctator.png
Köszönöm köszöntéseiteket. Nyakig vagyok az évvégi hajrában. Nagy születésnapi meglepetésen dolgozom. Remélem, hogy elnyeri majd tetszéseteket. Most csak egyetlen jelzést adok: kerek 10 éve, 2001. december 6-án kiemelkedő jelentőség esemény történt a Wikipédia világában az identitásban kulcsfontosságú logó-használat terén: az addig a Nupédiától kölcsönzött logót az első, kifejezetten soknyelvű szabad enciklopédiánk számára alkotott új logó váltotta föl, melynek évfordulós hírét a Kezdőlapra betettem, s a képét ide kitettem.
Üdv: --*feridiák vita 2011. december 7., 00:21 (CET)

Wikipédia:A magyar Wikipédia fontosabb eseményei‎[szerkesztés]

Szia! Örömmel értesítelek, hogy 2011. november 30-al megalakult a Wikipédia:Műszaki tudományok műhelye röviden WPM:MTM Üdv. Tambo vita 2011. december 19., 15:01 (CET)

K.k.ü.![szerkesztés]

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.

Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,

És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.
Kosztolányi Dezső – Karácsony
Kellemes karácsonyi ünnepeket!--Istvánka Gnome-face-cool.svg posta 2011. december 24., 00:53 (CET)

Kezdőlap aktualitásai[szerkesztés]

Szia!

Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója tiszteletére négynapos konferenciát rendeznek Szegeden harminc országból jött közel ezer tudós

Javítottam a megfogalmazáson és az elíráson, a tartalmat nem ellenőriztem, de 1000 tudós soknak tűnik. Biztos ez a szám?? misibacsi*üzenet 2012. március 24., 09:08 (CET)


Forrás: Szent-Györgyi Albertre emlékezik a tudományos világ

"Valóban egyedülálló dolog történt hetvenöt évvel ezelőtt, ha ennyi Nobel-díjas kutató és világhírű tudós gyűlt ma össze Szegeden – mondta Pálinkás József a Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából rendezett konferencia megnyitóján. A március 22-25. között tartott tanácskozáson több mint ezer külföldi kutató - köztük kilenc Nobel-díjas - tiszteleg a C-vitamin magyar felfedezőjének emléke előtt."

Üdv: *feridiák vita 2012. március 24., 09:18 (CET)

Kezdőlap aktualitásai 20120410[szerkesztés]

Idézem magam a Wikipédia-vita:Aktuális utolsó szakaszából, amelyen már jeleztem az alábbiakat:

„Szervusztok! Nem tudom, ki szerkeszti, de ez már egy hetes is elmúlt. Nálam ez látszik:

„ Április 2-án Schmitt Pál bejelentette lemondását, melyet az Országgyűlés elfogadott; az új államfő megválasztásáig a házelnök, Kövér László látja el a köztársasági elnök feladatait.
 Március 22–25. között Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója tiszteletére négynapos konferenciát rendeztek Szegeden harminc országból jött közel ezer tudós, köztük kilenc Nobel-díjas részvételével.
 Március 21-én bejelentették, hogy Szemerédi Endre magyar matematikus kapta az idei Abel-díjat. A díj tízéves történetében ezzel, Lax Péter után, a második magyar részesült a díjban.
 Március 19-én, a 2012-es alpesisí-világkupa-sorozatban a férfiaknál az osztrák Marcel Hirscher, a nőknél az amerikai Lindsey Vonn győzött. Vonn ezzel már negyedik összetett győzelmét aratta.
 Március 18-án, vasárnap Joachim Gauck evangélikus lelkészt, keletnémet polgárjogi harcost, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetőjét választották Németország 11. szövetségi elnökévé.”

Amit láttam pl. a francia wikipédián az aktuálisok között a mai napon:

„Actualités et évènements

 9 avril : pour la première fois depuis le début de la révolte syrienne, l’armée bombarde un camp de réfugiés situé en Turquie.
 8 avril : après la publication de son poème Ce qui doit être dit, le prix Nobel de littérature Günter Grass est déclaré persona non grata par le gouvernement israélien.Bingu wa Mutharika
 6 avril : mort de Bingu wa Mutharika (photo), président du Malawi ; la vice-présidente Joyce Banda lui succède.
 6 avril : le MNLA proclame unilatéralement l’indépendance de l’Azawad après avoir pris le contrôle des régions de Kidal, Gao et Tombouctou, dans le nord du Mali.
 5 avril : Slavica Đukić Dejanović devient présidente par intérim de la Serbie.”

A baj az, hogy nem tudok franciául, de gondolom, hogy frissíteni kellene. Csak jelezni szerettem volna, hogy baj van ezzel a résszel.” Sosem tudom, hogy csak megerősített felhasználó, megvont megerősített szerkesztői joggal tehet-e a frissítés érdekében valamit. Másrészt, mint már írtam: nem tudok franciául. Üdv. a szerkesztőknek:Margit51 titkos megbeszéd 2012. április 10., 19:35 (CEST)

Magyar nagylexikon[szerkesztés]

Üdv! Nem félkövérítünk adatokat a cikkekben, nem kell kiabálniuk. --Pagonyfoxhole 2012. április 23., 01:02 (CEST)

Kwame Nkrumah[szerkesztés]

Kedves *feridiák! Miért vetted ki Kwame Nkrumah-ot az évfordulókból? Andrew69. Icône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svgIcône étoile d'or à cinq branches.svg 2012. április 27., 15:05 (CEST)

kép[szerkesztés]

Kép:Feridiák.JPG. Üdv, --Vince blabla :-) 2012. május 20., 16:30 (CEST)

Nap képe felirat tördelése[szerkesztés]

Szia! Kérlek ne tegyél sortöréseket a nap képe felirataiba, mert sok helyen vannak megjelenítve, és a legtöbb helyen ronda, hogy többsoros. Különben is, rengeteg tényezőtől függ, hogy egy szöveg hogy jelenik meg, a beégetett sortörés ellenjavallott, csak különleges esetekben indokolt. --Bean49 vita 2012. május 20., 17:30 (CEST)

Tildy Zoltán fényképének linkje[szerkesztés]

Szia!

Tildy Zoltán fényképét sajnos törölni kellett. A szerkesztői lapodon is be van linkelve a kép, de nem szeretnék beleszerkeszteni a szerkesztői lapodba. Hungarikusz FirkászIde írkássz! 2012. május 23., 20:58 (CEST)

Törölni kell vagy keresni és találni is lehet?[szerkesztés]

Tisztelettel azoknak, akiket illet:

 • Valóban csak egyetlen megoldás van: törölni kell?
 • Vagy pedig általában, Tildy Zoltán esetében lehet más megoldást is keresni?
 • A népi bölcsesség, a közmondás arra tanít, hogy aki keres, talál.
 • Nekem egyenesen foglalkozási ártalmam, szakmai szenvedélyem a keresés és találás.
 • Kiváltképp az itt, a Wikipédiában egyenesen mániám, ahol mondhatni Wikimániám.
 • Kérem, aki tud, szíveskedjen segíteni, hogy a Washingtoni 2012-es Wikimánia kezdetére pótoljuk a hiányt.

Üdv: – *feridiák vita 2012. május 28., 13:50 (CEST)

Válaszolok: Természetesen a törlés a konkrét fájlnak szólt, mivel annak felhasználhatósága jogilag tisztázatlan. Azonban ha sikerülne kivágni korabeli filmhíradóból róla filmkockát, akkor az filmkocka licenccel használható lenne. Vagy ha a törölt képnek sikerülne megtalálni a szerzői jogtulajdonosát (vagy örököseit), és engedélyezné a kép használatát, akkor használható lenne ez a kép. Hungarikusz FirkászIde írkássz! 2012. május 28., 20:49 (CEST)

Wikimánia Világkonferencia 2012. július 12-15.[szerkesztés]

Wikimania 2012 banner.svg
-2345
Days until Wikimania
Olympic rings without rims.svg
-2330
Napok az Olimpiáig


Kedves feridiák, ha megengedsz néhány észrevételt: magyarul nem 54 napok az olimpiáig, hanem 54 nap. Másrészt szerintem a számoknak jobb lenne olyan betűtípus, amelyiknek nincs "kalapja", pl. Arial. – Rlevente Műemlék piktogram.jpg vita 2012. június 3., 19:23 (CEST)

Kérted, hogy nézzek be. Nekem nincs ellenemre az olimpiás visszaszámláló, én elgondolkodnék azon, hogy lehetne-e Olimpia rovat a kezdőlapon releváns aktuális cikkekkel, de a döntésre semmi kihatásom nincs, azt pl. a kocsmafalon érdemes felvetni és bevonni a sportműhelyt a megvalósításba. Üdv, Dami vita 2012. június 4., 10:55 (CEST)

Ehhez mit szólsz?--Rlevente Műemlék piktogram.jpg vita 2012. június 4., 17:27 (CEST)

Olympic rings without rims.svg
MÉG
-2330
NAP

Tebenned bíztunk...[szerkesztés]

Reformed church in Újpest 02.JPG

Zavaró járókelők (fotósok) nélkül... – Rlevente Műemlék piktogram.jpg vita 2012. július 7., 19:49 (CEST)

Kezdőlapvita[szerkesztés]

Szia! Megbeszélést kezdeményeztem a kezdőlap vitalapjáról, mert szerintem tarthatatlanná vált rajta a helyzet, és már nem látok más utat. Kérlek, kísérd figyelemmel és szólj hozzá itt: Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#A kezdőlap vitájának különös helyzete. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2012. június 23., 08:14 (CEST)


A HARMADIK WIKITÁBOR ÉS A HÁRMAS JUBILEUMI WIKIÉV[szerkesztés]

 • Veszprémi Wikitáborunkban vasárnap mi is szólni fogunk. Az emlékezet felfrissítésére csatolunk három linket:

--*feridiák vita 2012. augusztus 3., 15:46 (CEST)

Érdekességek[szerkesztés]

Szia! Látom szerkeszted az érdekességeket és csak így tovább! De valamit tudnod kell - ami miatt vissza kellet vonnom az augusztus 30-on tett változtatásod - : max 10 érdekesség lehet a lapon, mert ha több, akkor tönkre teszi a kezdőlap nézeti képét.--dr.Garfbob10(2) Wall25.gif labirintus 2012. augusztus 30., 15:11 (CEST)


Kezdőlap[szerkesztés]

Az uniós zászlót kivettem. Ne haragudj, de az uniónak a világon semmi köze a Nobel-díjakhoz, pláne hgy több amerikai meg ázsiai díjazott is van köztük. Hogy jut ilyesmi az eszedbe egyáltalán? Teemeah Smiley green alien big eyes.svg poke me 2012. október 12., 13:48 (CEST)

Nemzeti Évfordulóink kiadványsorozat 2012-es kötete[szerkesztés]

Elnézést, csak most olvastam a leveledet. Itt a kép:

*feridiák Londonban a Nemzeti Évfordulóink kiadványsorozat 2012-es kötetével.jpeg

Évfordulók[szerkesztés]

Kedves *feridiák! Ránéznél az elkövetkező napok évfordulóra, mert nincs netem és nem tudom összeállítani őket. Holnaptól nincs megcsinálva és a szolgáltató továbbra is csak hiteget, hogy mikor köti be, így ha majd tudok jövök, de addig kellene valaki aki megcsinálja. Üdv: Andrew69. Blue a v.svg 2012. november 30., 12:05 (CET)

Wikiszülinap[szerkesztés]

Szia! Sok-sok boldog wikiszülinapot kívánok erőben, egészségben. Üdvözlettel Tambo vita 2012. december 3., 15:50 (CET)

Üdvözlet a wikiszülinapod alkalmából!  … szalax üzenőlap 2012. december 3., 17:36 (CET)

Boldog wikiszülinapot kívánok én is! - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2012. december 3., 18:28 (CET)

Boldogat! --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2012. december 3., 19:06 (CET)

Tambo, Szalax, RC, Burum+1. Boldog wikiszülinapot!Aros Távírda 2012. december 3., 19:21 (CET)

Gratulálok negyedik szülinapod alkalmából! --Karmela posta 2012. december 3., 20:48 (CET) Útólag én is :-), visszajött a netem is, bár nem tudok még teljes erővel itt lenni, de azért megteszem majd amit lehet. Üdv. Andrew69. Blue a v.svg 2012. december 7., 11:43 (CET)

A kezdőlap aktualitásai[szerkesztés]

Szia!

Nem lehetne az úszó-világbajnokság híreit valahogy összevonni egy pontba? Kicsit hülyén veszi ki magát, hogy az öt aktualitásból három tulajdonképpen ugyanarról szól. Köszönettel,

--Malatinszky vita 2012. december 14., 23:07 (CET)

Szia!

Az egyéb kocsmafalon megbeszélést kezdeményeztem a kezdőlap Aktualitások rovatával kapcsolatban. Örülnék, ha te is elmondanád ott a véleményedet.

--Malatinszky vita 2012. december 18., 18:22 (CET)

Lövöldözés[szerkesztés]

Olvastad ezt a felvetést Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)#Iskolai lövöldözés? Nagyon rossz lesz, ha elmegyünk arrafelé. Andrew69. Blue a v.svg 2012. december 15., 10:19 (CET)

Boldog karácsonyt![szerkesztés]

Boldog karácsonyt, kellemes pihenést és jókedvű 2013-at kívánok! --Rlevente Műemlék piktogram.jpg vita 2012. december 22., 14:21 (CET)

Érdekességek[szerkesztés]

Ne haragudj, de visszavonom őket. Ezek sehol nem szerepelnek a Wikipédia:Érdekességek oldalon, felborítod a kiosztási sorrendet. Ezen felül, amint láthatod, a hétre karácsonyi témájúak az érdekességek. Légy szíves te is kövesd az érdekességek kiosztásának már kialakult módját. Minden héten négy darab érdekesség megy ki, nem 5, nem 6. És semmiképp sem teszünk ki egyforma érdekességeket, mert onnantól nem érdekesség. Mostanában teljesen kisajátítod a kezdőlapot, ráadásul mindenféle közösségi megegyezést felrúgva. Tisztelettel kérlek, hogy vedd figyelembe, hogy ez egy közösség, kialakult munkarenddel. Köszönöm. Teemeah Smiley green alien big eyes.svg 편지 2012. december 25., 23:55 (CET)

Megbeszélés a kezdőlap Aktualitások rovatáról[szerkesztés]

Nagyon sajnálom, hogy többünk kérése és saját többszöri ígéreted ellenére kivontad magadat a kezdőlapi aktualitásokról szóló megbeszélésből. A te felfogásod a rovatról jól láthatóan ütközik számos más szerkesztőével (köztük az enyémmel), és jó lett volna megbeszélni és elsimítani ezeket a nézetkülönbségeket. --Malatinszky vita 2012. december 26., 00:01 (CET)

A Kezdőlap Vitalapjáról tranzit célra ide átmozgatva[szerkesztés]

Megoldandó: elírástól megírásig[szerkesztés]

Kösz, hogy jeleztétek és javítottátok az elírást. Ezzel egyben alkalmat adtatok arra, hogy az elírástól a megíráshoz lépjünk tovább. Vagyis: az Oxfordi Egyetem kiemelkedő fontosságú könyvtára a mai angol: Bodleian Library, orosz: Бодлианская библиотека és a magyar kezdőlapon egyaránt szerepel. A három közül csak a magyar Bodleian Library szócikke az, amely még megírásra vár. Javaslom, hogy a szépirodalmi szócikkíró verseny után vegyük sorra a könyvtárak, tágabban közgyűjtemények körének szócikkíró versenyét. Mi a véleményetek? --*feridiák vita 2012. november 8., 15:20 (CET)

A felvetést esetleg írd meg az egyesületi vagy az elnökségi levlistára szerintem, mert ezt a lapot nem sokat nézik. - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2012. november 8., 17:15 (CET)

Köszönöm a tanácsot. Kicsit még várok, s ha hiába, a tanácsoltat fogom tenni.--*feridiák vita 2012. november 22., 10:07 (CET)

Levettem az egy hónapos függősablont, mivel a téma inkább a kocsmafalra való, és a "kicsit még várok" valószínűleg nem jelent ennél többet. A mostani aláírásommal így is ittmarad még a szakasz annyi ideig, hogy át lehessen tenni valami megfelelő helyre. Bináris ideWikidata Kelt: Wikipédia,  2012. december 22., 10:33 (CET)

Országgyűlési Könyvtár[szerkesztés]

Szia! Megkérlek, ne rakd vissza a Magyarország könyvtárai kategóriát a szakaszcímben szereplő cikkbe, mert már benne van annak egyik alkategóriájában, a Budapest könyvtárai katban. Több megbeszélés volt már arról, hogy mindig a lehető legszűkebb kategóriába soroljuk csak be a cikket, mellesleg a Wikipédia:Kategóriák útmutatása is ezt írja: „a cikkek ne legyenek egyszerre tagjai ugyanazon kategóriának és annak alkategóriáinak, ha lehetséges”. ✮ Einstein2 vitalap 2013. január 9., 10:50 (CET)

"1 000 000 000. szócikk "?[szerkesztés]

Szia!

Javítottam 1 millióra = "1 000 000" misibacsi*üzenet 2013. január 24., 13:19 (CET)

Élet és Tudomány[szerkesztés]

Szia! Bedigitalizáltam és feltöltöttem a képet, amit kértél. Fájl: Élet és Tudomány 2013 január címlap.jpg címen éred el. Majd küldd el a főszerkesztő úr engedélyét az OTRS-kezelőknek. Utólagos engedelmeddel felhasználom a képet a Veszprémportálon. Üdvözlettel: Forgács Máté alias Matteo55 és a kritikák rólam 2013. január 30., 16:58 (CET)


25 millió szócikk[szerkesztés]

Szia! ezt az információt honnan szedted? A en:Wikipedia:Milestones semmi ilyet nem említ, összedva sem jön ki ilyen nagyságrend, és sehol másutt nem szerepel ez az információ. Mi alapján számoltad ezt ki? Teemeah Smiley green alien big eyes.svg 편지 2013. február 20., 09:58 (CET)

Kedves Teemeah!

Kérdésedet közérdekűsége okán átvittem a közösségi fővitalapra és ott válaszoltam meg, melyet a Te személyes vitalapon is megismétlek.

Üdv: --*feridiák vita 2013. február 20., 13:05 (CET)

 • Teemeah személyes vitalapomon az alábbi kérdést intézte hozzám, melyet közérdekűségére tekinttel itt megismétlek:
 • "Szia! ezt az információt honnan szedted? A en:Wikipedia:Milestones semmi ilyet nem említ, összedva sem jön ki ilyen nagyságrend, és sehol másutt nem szerepel ez az információ. Mi alapján számoltad ezt ki? Teemeah Smiley green alien big eyes.svg 편지 2013. február 20., 09:58 (CET)"
 • Először is köszönöm a megtisztelő kérdést, amely azt is jelzi, hogy mennyire fotos az informció, ha a közlés igaz. Nos a válasz a Kezdőlapról egyetlen klikkeléssel elérhető. A baloldali sávban a Teljes lista adja meg. Ráklikkelve List of Wikipedias címen a Wikipédiák összes nyelvi változatának teljes listáját adja, és a lap jobb felső sarkában a Contents/Tartalom 2.9 Grand Total sora mutatja a mindösszesent. Azóta a Grand Total már a 25,012,573 szócikknél tart!
 • Tisztelettel kérem és várom a megerősítést, hogy a Kezdőlapon és Vitalapján a 25 millió szócikk mérföldkőről írt közlés igaz. Akkor folytatom. --*feridiák vita 2013. február 20., 12:57 (CET)

Okés, köszönöm. :) Jó lenne ilyenkor a szerkesztési összefoglalóban jelezni, hogy honnan van az infó, vagy akár belinkelni a forrást magába a mondatba. Teemeah Smiley green alien big eyes.svg 편지 2013. február 20., 13:30 (CET)


re:Kezdőlap kiemelt cikkei/2013-18-1 képcseréje[szerkesztés]

Szívesen. ✮ Einstein2 vitalap 2013. május 2., 12:24 (CEST)

Vastag betűk az aktualitásokban[szerkesztés]

Egyetértek veled abban, hogy „minden tételben emeljük ki kövérítéssel a kulcsfogalmat” a kezdőlapi aktualitások listájában. Ez egyébként a sablon szerkesztői nézetében látható instrukciók között is szerepel. --Malatinszky vita 2013. május 8., 13:29 (CEST)

Üdvözöllek,

A vitalapomon hagyott bejegyzésedre válaszul:

A kulcsfogalmak kövérítése nem az én ötletem: ha megnézed a kezdőlap aktualitásait részletező sablon szerkesztői nézetben, ott láthatod, hogy „Az adott bejegyzést részletező cikket rakd félkövérbe!” Ezzel együtt ezt jó ötletnek tartom, és alkalmazzuk csak tovább következetesen, ahogy te is mondod.

Abban sajnos egyáltalán nem értünk egyet, hogy az aktualitások felsorolásánál a helyesírási szabályoktól eltérve, több mondatot a szokásos mondatvégi írásjelek és nagy mondatkezdő betűk helyett egyszerűen pontosvesszőkkel fűzzünk egybe. Ezt a kérdést felvetettem a helyesírási kocsmafalon. Lássuk meg, mint mondanak a többiek, és alkalmazkodjunk ahhoz.

További jó munkát,

--Malatinszky vita 2013. május 9., 16:02 (CEST)

Boldog névnapot[szerkesztés]

kívánok! --Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2013. május 11., 07:35 (CEST)

A világ emlékezete program[szerkesztés]

Szia, ha már a Kezdőlapra került, beírtam Semmelweis Ignácot A világ emlékezete program cikkbe is. Ki tudnád egészíteni további adatokkal (2011, 2013)? Köszönöm. --Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2013. június 25., 06:37 (CEST)

Statisztikai cikkírás?[szerkesztés]

Kedves Feridiák!

Hallottam a wikitalálkozón elmondott buzdító szavaidat. Ám vannak fenntartásaim

 1. Statisztikát csak kellő számú és teljes forrás alapján szabad írni. Hogy tudok ilyesmire szert tenni?
 2. A Wikipédia számára a statisztika nem öncél, hanem eszköz - eszköz, amely a millió féle cikket használhatóvá teszi
 3. Tudsz-e példát adni, hogy hogyan képzeled el a statisztikai cikkeket? MZ/X vita 2013. június 27., 12:15 (CEST)

Köszönöm,[szerkesztés]

hogy gondoltál rám. --Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2013. június 27., 22:21 (CEST)

Jubileumi logóalkotó együttműködés[szerkesztés]

 • A Héber Wikipédia jubileumi logója fenn és lenn ünnepi logogalériája:
A Héber Wikipédia jubileumi logója és ünnepi galériája

Wikitalálkozó Miskolc[szerkesztés]

Nagyön örülök, hogy jössz és előadsz. De, szeretném tudni, hogy az előadásod mennyi időt vesz igénybe. Köszi, Heart-beat.gif Vadszederke' 2013. július 17., 22:12 (CEST)

Küldtem egy e-mailt, kérlek majd nézz rá! Előre is köszönöm. – Laci.d National Emblem of the Republic of China.svg vita 2013. július 23., 18:18 (CEST)

Wikitábor[szerkesztés]

Kedves Feridiák! Nem tudom, megkaptad-e a wiki-e-mail-t...? Mindenesetre készül - nem csak, de azért nagy részben neked - egy meglepetés...! ;o) Fauvirt vita 2013. július 23., 17:23 (CEST)

Évfordulók 2013. szeptember 6.[szerkesztés]

Kedves *feridiák! Tudom, hogy az évfordulók terén nehéz újat mondani, de a mai magyar szempontból teljesen kivételes. Az 1658-ban Gyergyószárhegynél vívott szárhegyi csata ugyan nem a népek nagy küzdelmét vetítette előre, de az 1813-ban zajlott dennewitzi csata szövetséges győzelme vezetett később a lipcsei népek csatájához. Hát nem szép egy napon a népek nagy csatájára felkészülés, melyben egyébként mi is nyertünk és ott a mai a történelmet ugyan meg nem rengető, de a nemzeti büszkeségünket méltán erősítő győzelem. Még a párhuzam is gyönyörű és hát az i-re a pont ma este jöhet fel egy későbbi még nagyobb diadalt megalapozó magyar győzelem esetén Bukarestben. Andrew69. Blue a v.svg 2013. szeptember 6., 16:36 (CEST)

Válasz:

Üzenet és teendők a kívánt győzelem helyetti vereség után[szerkesztés]

Kedves *Andrew69! Köszönettel vettem küzdőszellemet és győzni akarást sugárzó soraidat. Nekünk, mai magyaroknak nagy szükségünk van a nemzeti büszkeségünket erősítő győzelmekre. Különösen a remélt győzelem helyetti vereség után. Te az évfordulókat húztad alá. Tegyük hozzá párját, az ünnepeket is. (Lásd az emlékezet felfrissítésére: Az ünneprend mint fegyvernem, s az ünnepkör mint küzdőtér.) Holnap folytatom. Addig Adyval szólva "Bár zord a harc, megéri a világ, / Ha az ember az marad, ami volt: / Nemes, küzdő, szabadlelkű diák."
Szabad enciklopédiánkban egyik szabadlelkű diáktársad: *feridiák vita 2013. szeptember 6., 23:33 (CEST)

Köszönet[szerkesztés]

Teljesen váratlanul ért a megtisztelés. Nagyon meg vagyok hatva (ez nem udvariasság) Kaboldy vita 2013. szeptember 7., 11:33 (CEST)

Előlap.jpg[szerkesztés]

Szervusz Feridiák! Elfejtetted licencelni ezt a képet, légy olyan kedves alkalomadtán pótolni. Előre is köszönöm! --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2013. október 16., 18:58 (CEST)

re:*feridiák[szerkesztés]

Köszönöm szépen a választ! Bocsánatodat kérem és ígérem: észben tartom. Nem esett le, és tiszteletből nagybetűsítettelek. Barátsággal és nagyrabecsüléssel: --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2013. október 18., 17:51 (CEST)

Elírás a kezdőlapon[szerkesztés]

Kedves feridiák!

Nem tudom, hol kell kijavítani a kezdőlapon, de el van írva egy szó, megállapodást helyett megállapdást szerepel ebben a mondatban: 1818-ban írta alá az Amerikai Egyesült Államok és a Brit Egyesült Királyság az USA és Kanada közötti határt rögzítő megállapdást.

Kérlek, javítsd ki! Üdv Apród vita 2013. október 20., 23:15 (CEST)

Bajorországi Boldog Gizella[szerkesztés]

Kedves Feridiák!

A Kezdőlap "Ezen a napon" részében olvasható Regensburgi Szent Wolfgang emléknapjának bekezdésében: Ő volt Bajorországi Boldog Gizella egyik nevelője. Biztos, hogyha valaki ezt a mondatot olvassa, rájön, hogy Gizella magyar királynéről van szó? Vagy mégis maradjon így a mondat? További kellemes napokat kívánva Apród vita 2013. október 31., 02:06 (CET)

Kedves Feridiák!

Isten útjai kifürkészhetetlenek (bár ez közhelyes mondat volt részemről). Pl. IV. Béla leányát, Margitot már 1274-ben boldoggá avatták, mégis mikor avatták szentté? 1943-ban. Vagyis több évszázadnyi különbséggel. Apród vita 2013. október 31., 10:07 (CET)

Zeneakadémia[szerkesztés]

Kedves Feridiák, ez a megnevezés, így írva teljesen egyértelműen a budapestit fejezi ki, nincs is több a huwikin. Felesleges tehát kiegészítened a szövegben mellette már amúgy is szereplő pontosításokkal. Ha csak műveltségedet szeretnéd fitogtatni, azt megteheted máshol is. --Voxfax vita 2013. október 31., 07:56 (CET)

Horthy-szobor[szerkesztés]

Szia! Miért lenne a korábban a {{kezdőlap aktualitásai}}(?) sablonban szereplő Horthy-szobor-avatás hamis vagy megtévesztő hír? Több internetes oldal is beszámol róla ([1], [2], [3], [4], [5]) és elég nagy visszhangja volt az utóbbi napokban. ✮ Einstein2 vitalap 2013. november 7., 22:26 (CET)

Himnusz-könyv a Wirodában[szerkesztés]

Nagyon szépen köszönöm a kedvességedet, igazán megtisztelő – nem hiszem, hogy bármi olyat tettem, ami miatt köszönetet érdemelnék, – mindenesetre nagyon kedves Tőled. Ritkán járok Budapesten, de alkalomadtán szerét ejtem – ha máskor nem, akkor remélem a 250.000. cikk ünneplése alkalmából rendezendő találkán remélem ott tudok lenni. --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2013. november 9., 11:37 (CET)

Wikiszülinap[szerkesztés]

Megszámlálhatatlan sok szeretettel tőlem:) Heart-beat.gif Vadszederke' 2013. december 3., 18:49 (CET)

Szia! Sok-sok boldog wikiszülinapot kívánok erőben, egészségben! Üdvözlettel Tambo vita 2013. december 3., 11:16 (CET)

Csatlakozom az előttem szólóhoz, boldog wikiszülinapot!  … szalax üzenő 2013. december 3., 18:29 (CET)

Sok boldog wikiszülinapot kívánok! Apród vita 2013. december 3., 23:37 (CET)

Kiemelési javaslat[szerkesztés]

Szia! Megköszönném, ha elolvasnád a Debreceni Református Kollégium szócikket és szavaznál itt, hogy érdemesnek tartod-e a kiemelésre. Üdv. Ercsaba74 vita 2013. december 16., 19:58 (CET)

Szia. Köszönöm támogató szándékodat és a rászánt időt. Őszintén szólva nem tudom még tudsz-e szavazni érvényesen, máig volt az eljárás, de őszinte legyek, nem tudom a mai nap beleszámít-e még (ez számomra kérdés). Mindenképp, ha egyetértesz a kiemeléssel, és arra érdemesnek találod, illetve megfelelőnek, megköszönöm, ha ezt jelzed szavazatoddal. Mint olvashattad, már csak egy helyen hiányzik egy szavazat, pontosabban az összehasonlítás pontban. Ercsaba74 vita 2013. december 17., 10:21 (CET)
Hát sajnos úgy néz ki ezen az egy szavazaton elbukott a dolog, mert ahogy látom szavazatodat – melyet ezúton is köszönök – már külön számolja. Ercsaba74 vita 2013. december 17., 10:31 (CET)

Karácsony és jön az Újév![szerkesztés]

Boldog karácsonyt és örömökben gazdag, szerencsés Új Évet és sok-sok szerkesztést kívánok! Szeretettel:Kossuthzsuzsa vita 2013. december 26., 23:28 (CET)

Kedves Örökké Diák *feri! Nagyon Boldog Karácsonyt és BUÉK! Andrew69. Blue a v.svg 2013. december 23., 18:55 (CET)

Békés karácsonyt és boldog új évet kívánok! Szalakóta vita 2013. december 24., 20:08 (CET)

Re:Postacím ellenőrzése és súlypontáthelyezés[szerkesztés]

Jó az e-mail cím melyet írtál, de nem jött át semmi. Ha megpróbálod az E-mail küldése ezen szerkesztőnek funkciót, mely ha belépsz a szerkesztői lapomra, akkor ott van balra az eszközök fül alatt, akkor talán sikerülni fog. Andrew69. Blue a v.svg 2013. december 29., 19:31 (CET)Kedves *feridiák!

Azok közé tartozol, akik 2013-ban gazdagították a Wikipédia cikkanyagát, és ezáltal egy kicsit hozzáférhetőbbé tették a világra vonatkozó ismereteket.

Köszönetet mondunk a munkádért, és bízunk benne, hogy továbbra is kitartasz a közösen szerkesztett enciklopédia mellett.

Viszontlátásra az új évben is!

Wikimédia Magyarország Egyesület

Star of Likeable Editor and Contributor.png

Gárdonyi[szerkesztés]

Bocs h ilyesmivel zargatlak, de legutóbb te végeztél több javítást is Gárdonyi cikkében igy hozzád fordulok. Nálam gáz van a forrásainak sablonjaival (látható noinclude meg hasonlók). Ha nálad is ilyen kérlek nézz rá, vagy szólj vlkinek aki ért hozzá, mert erre én alkalmatlan vagyok. Kösz! üdv. Taz vita 2014. január 8., 08:28 (CET)

Kösz, arra gondoltam hogy a források tele voltak ilyen forráskódos szöveggel, de akkor ezek szerint javitották, vagy frissült vlmi (legalábbis nálam már jó). Taz vita 2014. január 9., 22:28 (CET)

Re: Miskolci "wikitalink" és visszapattant leveled[szerkesztés]

Kedves Feri! A miskolci előadásod nagyon jól sikerült, sok információt tartalmazott – remek és lenyűgöző előadásmóddal társulva. Nekem élmény volt, fogadd maximális elismerésemet és köszönetemet. Nem véletlenül szerepelt a naptáramban, mint ki nem hagyható program, mióta csak megjelent a helyi médiában. Ami a küldeményemmel kapcsolatos: én nem küldtem semmit, valószínűleg másról lehet szó. Üdvözöl  … szalax üzenő 2014. január 24., 12:46 (CET)

WP:800*[szerkesztés]

Szia! Mikor dől el, felkerül-e? Üdv. Tambo vita 2014. január 29., 13:43 (CET)

Szia! Láttam, kezdőlapra került. Kár, hogy lemaradt, hogy 800., és a közösségi oldal is. Üdv. Tambo vita 2014. február 14., 22:19 (CET)

Székelyföld és Tervezett székely székek[szerkesztés]

Amennyiben nem okoz gondot neked, és kerül annyi időd, megkérlek nyilváníts véleményt mindkét vitás kérdésben 1. itt ('és alatta a következő szakasz), illetve 2. itt. Fáradságodat előre is köszönöm. Ercsaba74 vita 2014. január 31., 23:52 (CET)

Kiemelt cikkek[szerkesztés]

Nagyon köszönöm, hogy szavaztál a Skizofrénia szócikk kiemelésénél. Most már csak azt kell kitaláljuk, hogy mikor legyen a kezdőlapon. Andrew69. Blue a v.svg 2014. február 3., 18:39 (CET)

Köszönöm, hogy szavaztál a tüdőgyulladásra is. Mátol ez is kiemelt. Andrew69. Blue a v.svg 2014. március 4., 18:13 (CET)

Székelyföld[szerkesztés]

Szia! Megköszönném, ha elolvasnád a Székelyföld szócikket és szavaznál itt, hogy érdemesnek tartod-e a kiemelésre. Üdv. --Ercsaba74 vita 2014. február 14., 15:21 (CET)

Ugyanez a helyzet Székelyek szócikkel, amelyik már azonnal kiemelési munkapadra került és szavazni lehet rá itt, ha érdemesnek tartod a kiemelésre. --Ercsaba74 vita 2014. február 14., 18:44 (CET)

A Székelyföld és a Székelyek szócikkek kiemelési eljárásán kaptak egy-egy szükségesnek ítélt változtatási észrevételt. Ránéznél a kiemelési eljárásokra? Üdv  … szalax üzenő 2014. március 1., 09:58 (CET)

Szavazást írtam ki a Székelyföld kiemelése kapcsán. Lásd: Kiemelési vita, illetve Vita.  … szalax üzenő 2014. március 1., 19:48 (CET)

Székelyek[szerkesztés]

Köszönöm gratulációdat. Tudom, hogy sok szócikket kell még megírni vagy rendbe tenni és nemcsak a székely témakörben. Szándékomban is áll, de behatárolja haladásomat gyógyulásom, illetve a néha „helyben topogás” itt a wikin. Lásd a székelyek szócikk kiemelési munkapadján tegnap kiírt szavazást. --Ercsaba74 vita 2014. március 15., 11:10 (CET)

Fejléc-fejlesztő művelet kérése[szerkesztés]

Szia!

Sajnos nekem nem akart összejönni a dolog technikailag. Andrew69. viszont ügyesen megoldotta. Elnézést, hogy nem tudtam a segítségedre lenni. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. március 16., 17:26 (CET)

Kért kép[szerkesztés]

Voglia vita 2014. március 27., 16:31 (CET)

Főrész - Fejrész - Fejléc - fejrész[szerkesztés]

 • Főrész - Fejrész - Fejléc - fejrész:
Vita:Kezdőlap/Fejrész
Sablon:Közösségi portál/Fejléc
Wikipédia:Wikitalálkozók/fejrész

kiemelt pajzsoscankó[szerkesztés]

Szia! Köszönöm szépen a tanúsításokat! Üdv. DenesFeri vita 2014. április 4., 11:45 (CEST)

Igen, ez jó volt; druszám! DenesFeri vita 2014. április 4., 12:12 (CEST)

A legkitartóbb szerkesztőnek[szerkesztés]

LotusBud0048a.jpg A legkitartóbb szerkesztőnek
Köszönet a pontos és szép munkáért, a mai napon pedig még boldog névnapot is kívánok. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. május 11., 19:20 (CEST)

Ismételt kérés: kérünk szépen, légy megértőbb és együttműködőbb[szerkesztés]

Ne haragudj, nem értem ezt az üzenetedet, több okból sem:

 • mit jelent az ismételten? (nem emlékszem, hogy korábban ilyen kérést kaptam volna)
 • mit jelent a többes szám (kérünk)?
 • melyik szerkesztésem váltotta ki az üzenetet? én magamat együttműködőnek tartom - de ha nem így van, akkor azt szeretném korrigálni. Üdvözlettel --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. május 13., 18:04 (CEST)

III. Richárd angol király azonosításával kapcsolatos cikk[szerkesztés]

Kedves Feridiák!

Mivel annak idején te jegyezted be az utolsó hivatkozásokat III. Richárd angol király azonosításával kapcsolatban, ezért küldöm ezt a cikket: Valóban III. Richárd csontvázát találták meg? BBC History Magazin/Index.hu. Szép napot kívánok! Apród vita 2014. május 14., 02:38 (CEST)

Miskolc története kiemelt[szerkesztés]

Kedves *feridiák! Köszönöm támogatásodat a Miskolc története szócikk kiemelésének kissé „zivataros” folyamatában. Köszönöm támogató tanúsításaidat és a kihelyezett {{szükséges}} sablonnal kapcsolatos szavazatodat. Üdvözöl  … szalax üzenő 2014. május 31., 20:12 (CEST)

WT választás[szerkesztés]

Kedves *feridiák!

Köszönöm szépen a WT választás során rám adott támogató szavazatodat és azt is, hogy kiállsz a miskolciak mellett! Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. június 3., 18:33 (CEST)

Kedves *feridiák! Én is köszönöm a támogató szavazatodat! Üdvözlettel:Kossuthzsuzsa vita 2014. június 3., 22:55 (CEST)

Kezdőlap[szerkesztés]

Most már látom, hogy mire is gondoltál, reggel még nem észleltem. Gratulálok, remek lett! Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. június 30., 18:02 (CEST)

Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2014-41-1[szerkesztés]

Szia! Válasz a fenti linken. Üdv. Tambo vita 2014. július 18., 07:22 (CEST)

Szia! Válasz ismét a fenti linken. Üdv. Tambo vita 2014. augusztus 7., 13:00 (CEST)

Vitalap[szerkesztés]

Szia, *feridiák! Láttam a vitát azzal kapcsolatban, hogy a kezdőlap vitalapján milyen tartalmakat helyezel el. Rossz érzéseim vannak, mert mindkét vitaoldalon vannak fontos és érvényes érvek, ugyanakkor mindkét oldal használ olyan fordulatokat is a vita hevében, amelyek bántóak, sértőek lehetnek. Bízom benne, hogy nem fogsz rákérdezni nálam a pontos forrásra, nem fogok ilyet hozni, a jelenségről szeretnék írni Neked.

Kérlek, hogy a kezdőlap vitalapját ne használd úgy, mintha saját blogod lenne, vagy akár úgy, mintha a kezdőlap fejlesztése érdekében gyűjtenél ott képeket, egyéb tartalmat. Amennyiben az aktualitások vagy a naptár rovatot kívánod fejleszteni, és a jártodban-keltedben előtalált képeket előre elraktározni, arra a Szerkesztő:*feridiák/kezdőlap oldalt javasolnám inkább. Ez így a saját allapod, senki nem fog beleszólni, hogy itt mit tárolsz, vagy az itt lévő tartalommal mit csinálsz. Úgy szerkeszted módosítod, ahogy akarod, ez csak a Te ügyed lesz.

A vitalap ugyanakkor megmarad annak, amit Malatinszky és Karmela szerkesztőtársak is írtak: a kezdőlap szerkesztésével kapcsolatban felmerülő ügyes-bajos kérdések megvitatására szolgáló felületnek. Ezt a funkciót nem szabad rombolni, nem szabad képgalériákkal, bemásolni előkészített szövegekkel terhelni a lapot, hiszen azt több szerkesztő is a figyelőlistáján tartja, bármilyen módosítására odamennek megnézni, hogy mi a kérdés, felvetés. Az enciklopédikus tartalomnak nem a vitalapon a helye.

Kérlek, fogadd ezt el, és a jövőben inkább az általam javasolt módszerrel készülj a tartalom frissítésére. előre is hálás köszönettel, --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. július 29., 08:40 (CEST)

Nevezetesség (sport)[szerkesztés]

Szia! Jelenleg szavazás zajlik a kivételes teljesítményt nyújtó sportolókkal kapcsolatban. Amennyiben érdekel a téma, arra kérlek, hogy vegyél részt a szavazáson. A sporttal kapcsolatban egy átfogó nevezetességi irányelv is kidolgozás alatt van, amennyiben van ezzel kapcsolatos javaslatod, észrevételed, azokat írd meg a vitalapján. Köszönettel --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. augusztus 25., 02:04 (CEST).

Köszönet[szerkesztés]

Kedves *feridiák, hálásan köszönöm a William Lee szócikk vitalapjára írt méltatásodat és az elismerő szavakat. --Elkágyé vita 2014. augusztus 28., 08:06 (CEST)

Érdekességek[szerkesztés]

Szia! Négy db érdekességet kell a kezdőlapra tenni. Érdekességet csak úgy lehet kitenni, ha szócikkben szerepel forrásolva és szerepel a Wikipédia:Érdekességek táblázatainak valamelyikében, mert enélkül lehetetlen lekövetni, ki mit mikor és miért tett címlapra. szeretnélek megkérni, hogy ha lehet, kövesd a kialakult szokásokat és procedúrát, vagy szólj a kocsmafalon vagy vitalapi üzenetben, ha nem kerül ki érdekesség és valaki majd pótolja őket. Köszönöm. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. augusztus 29., 09:23 (CEST)

Ünnepműhely kapunyitás[szerkesztés]

 • Amikor 2008. december 22-én elindítottam szerkesztői lapomat, elsőnek belső használatra Ünnepműhelyünkről gondoskodta.
 • A 2014/2015-ös tanévnek ünnepi tanévnyitóval kezdett első hetében olyan viták indultak, amelyek lehetővé s egyben szükségessé teszik Ünnepműhelyünk kapujának kinyitását és közösségi tevékenységének magasabb szintre emelését.--*feridiák vita 2014. szeptember 6., 15:02 (CEST)

Kötőgép/W.Lee[szerkesztés]

Kedves *feridiák, legutóbbi találkozásunkkor említést tettél egy esetleges előadás megtartásáról. Ha még aktuális, kérlek, hívj fel, hogy megbeszélhessük. Köszönettel és üdvözlettel --Elkágyé vita 2014. szeptember 17., 10:27 (CEST)

Köszönöm a visszaigazolásodat, én a megbeszéltek szerint készülök. Kérlek, ne felejtsd el a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesületet időben értesíteni. Üdv. --Elkágyé vita 2014. szeptember 30., 14:45 (CEST)
Nagyon köszönöm a részletes tájékoztatást. Teljesen egyetértek akár RepliCarter, akár Andrew69 levezető elnökségével, mindkettőjüket nagyra becsülöm. A Ti előadásaitok is nagyon érdekeseknek ígérkeznek. Remélem, hogy a rendezvény a textilesek körében érdeklődésre tart majd számot. Üdv. --Elkágyé vita 2014. szeptember 30., 16:56 (CEST)

Szentté avatás[szerkesztés]

Köszönöm a jelölést a jócikk-státuszra, így legalább kiderült, hogy bőven lehet fejleszteni a cikket és muszáj volt megcsinálni. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. október 15., 08:10 (CEST)

Jó szócikkek[szerkesztés]

Szia! Kérlek, hogy jó szócikk-eljárásra jelölés előtt ol vasd el alaposan a Wikipédia:Jó szócikkek kritériumait. Sokadszorra jelölsz olyan szócikket, ami nem felel meg a követelményeknek. Nem attól lesz egy cikk jó cikk, hogy hosszúnak néz ki. És a plecsnit sem az alapján kell osztogatni, hogy egy szócikk a témáját tekintve mennyire fontos nekünk. Ha nincs jól megírva, hiányos, forráshiányos, probléma sablon van rajta, nem lehet jelölni a cikket. A jó szócikk munkapadja NEM feljavító munkapad, csak értékelő. Apró hibákat szoktunk javítni csak, a cikket nem a munkapadra vitel után kell megírni jóra. Ráadásul felteszed a cikkeket, majd othhagyod őket, és a felvetett problémákra nem reagálsz, nem javítod. A jelölőnek kötelessége a szócikkel foglalkozni, máskülönben ne jelöljön. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. október 16., 12:15 (CEST)

Csatlakozom Timi véleményéhez. Tetszik az ötlet, hogy minél több Jó szócikkünk legyen, de nem az a megoldás, hogy a "fontosnak ítélt" cikkeket jelölünk tömegesen, függetlenül attól, hogy megütik-e kívánt minimális szintet. Kis hibákat javítunk, de cikkeket nem írunk újra csak azért, hogy biztosan megkapják a plecsnit. - Tündi vita 2014. október 17., 10:14 (CEST)

Ki?[szerkesztés]

Henri de la Rochejaquelein talán olyan. Andrew69. Blue a v.svg 2014. október 19., 18:01 (CEST)

Ünnepek[szerkesztés]

Kedves Feri, köszönöm jobbító szándékú módosításaidat az aktuális ünnep-sablonokban, de még jobb volna, ha azokat még a Kezdőlapra kerülés előtt, az adott sablon vitalapján tennéd meg (pl. itt van a holnapi és a holnaputáni ünnepek vitalapja), hogy másoknak is legyen ideje és lehetősége hozzászólni. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. október 23., 10:54 (CEST)

Kezdőlapra jelölés[szerkesztés]

Szia Feri bácsi, kérlek szépen, kezdőlapra szócikket ha jelölsz, ne tegyél a sablon vitalapjára képeket, pláne ne teljes formátumban. Iszonyúan összekavarja a Wikipédia:Szócikkek a kezdőlapon oldalt, átláthatatlanná teszi, a vitalapra betett képek belelógnak a kezdőlapra jelölt szócikkek szövegébe, letolják, eltolják, kivehetetlen melyik kép mihez tartozik. A vitalap arra van, hogy röviden indokoljuk a cikk választását, vagy megbeszéljük, ha probléma van a jelöléssel, nem arra, hogy ott tároljuk a szócikkbe kerülő képeket meg szövegeket... És nem is kell minden cikk jelölését indokolni. Azokat szoktuk csak, ahol különleges helyzet miatt kerülne ki a cikk címlapra. Akkor sem kell litániát írni róla és levezetni Ádámtól a cikk fontosságát. Egy rövid megjegyzés, hogy "XY évforduló miatt jelölöm" bőven elegendő. Sokat segítene az oldal átláthatóságában és kezelhetőségében, ha nem blogfelületként használnánk. Köszönöm a megértésed és a segítséged. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2014. október 29., 21:37 (CET)

A kötés és a kötőgép fejlődése - előadás[szerkesztés]

Lázár WP előadás címlap.jpg

Kedves Feri! Ez úton is hálásan köszönöm, hogy lehetőséget adtál előadásom megtartására és nagy örömömre szolgál, hogy azon mind a Wikimédia Magyarország, mind a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület, mind a Magyar Kémikusok Egyesülete képviseltette magát. A kapott visszajelzések alapján úgy látom, az előadás sikeres volt. Nagyon köszönöm neked a kitűnően sikerült szervezést és kérlek, tolmácsold köszönetemet a Wikimédia Egyesület irodavezetőjének is a technikai feltételek biztosításáért.

Nagyon megtisztelne, ha az előadásról pár szó és a prezentáció címlapja megjelenne a Wikipédia Magazinban. Kérem ebben a segítségedet. Üdvözlettel --Elkágyé vita 2014. október 30., 06:20 (CET)

Kedves Feri, nagyon köszönöm, hogy előadásomról megemlékeztek a Wikipédia Magazinban. Üdvözlettel --Elkágyé vita 2014. november 10., 15:59 (CET)

Tudomány és béke világhete[szerkesztés]

Kedves Feri, amint feljebb már említettem, az ünnepek tartalmának és formájának megbeszélését az adott napi sablon vitalapján folytatjuk, pl. a nov. 9-i ünnepeket a Sablonvita:Ünnepek/11-09 lapon. Kérem, hogy a módosítási javaslatodat oda írd megfelelő forrással alátámasztva. Hozzáteszem, hogy a felülvizsgálatban részt vevőkkel abban már megegyeztünk, hogy a hosszabb ideig tartó eseményeket, ahol az egyes napoknak nincs külön ünnep jellege (mint pl. nagyhéten nagypéntek) nem tekintjük ünnepnek, ennélfogva a Tudomány és béke világhete valószínűleg nem fog szerepelni az Ünnepek rovatban.--Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. november 7., 21:48 (CET)

Bolyai-Nagydíj[szerkesztés]

Kedves Feri!

A Bolyai-Nagydíjról kellene valami információ. Tudnál nekem segíteni, hol találok valamit?

Köszi előre is. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. november 10., 22:57 (CET)

Köszönöm szépen, a többit majd, ahogy megbeszéltük. Csongornak jobbulást kívánok! Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. november 14., 21:57 (CET)

Pipacsokkal ünneplik[szerkesztés]

Szia! Honnan lehet tudni, hogy a világháború áldozatainak a napját ünneplik a műpipacsokkal? A kép leírólapján nem szerepel. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 11., 22:30 (CET)

köszönet[szerkesztés]

Elnézést, ha tegnap nem tettem volna meg: köszönöm szépen a kiadványokat! --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. november 16., 14:14 (CET)

Sablongyár[szerkesztés]

Láttad már? Van már ilyenünk is: Sablon:Magyar vagy magyar származású Nobel-díjasok. Üdv. Andrew69. Blue a v.svg 2014. november 28., 14:16 (CET)

Hymnus[szerkesztés]

Kedves Feri, köszönöm a mai beszélgetést, különösen, amit a Himnuszról megosztottál velünk. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. november 29., 22:55 (CET)

Wikiszülinap[szerkesztés]

Candles on a cake.jpg

Szia! Sok boldog wikiszülinapot kívánok erőben, egészségben! Üdvözlettel Tambo vita 2014. december 3., 06:56 (CET)

Sok boldogságot és jó egészséget kívánok, valamint sok-sok örömmel eltöltött napot, kedves Feri! Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. december 3., 07:45 (CET)

Csatlakozom a jókívánságokhoz, még sok wikiszülinapot kívánva --Elkágyé vita 2014. december 3., 07:49 (CET)

Ezzel a tortával csatlakozom az előttem szólókhoz. Boldog wikiszülinapot! --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2014. december 3., 10:18 (CET)

Én is kívánok e csodás virággal minden szépet és jót! Van már kép a tulipánunkról is! Andrew69. Blue a v.svg 2014. december 19., 19:56 (CET)

Kellemes ünnepeket![szerkesztés]

Kedves *feridiák, kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet, jó egészséget és sok sikert kívánok.--Elkágyé vita 2014. december 20., 17:23 (CET)

Olimpia[szerkesztés]

Szia! Szándékosan ürítetted ki a 2024. évi nyári olimpiai játékok cikkét? Mert jelenleg üres. --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2014. december 22., 14:48 (CET)

Köszönöm válaszodat, valóban, a vitalapot elfelejtettem megnézni. Egyébként köszönöm bizalamadat, nyilván ha tudok majd hozzáteszek én is a cikkhez, remélem lesz rá alkalom, de szerintem tucatnyi szerkesztő van, aki jobban ért az olimpiai témákhoz, én első körben rájuk bízom a bővítést/építést. De addig is a te változatod is megállja a helyét, hiszen még kerek 10 év van addig, míg a cikk aktuális lesz! Az nagyon hosszú idő ám! :-) Üdv, --XXLVenom999 Gas mask.svgThe Bunker 2014. december 22., 17:09 (CET)

Válasz:

2024. évi nyári olimpiai játékok szócikkéhez[szerkesztés]

Szia! Köszönöm a megkeresést. Kérdésedre a 2024. évi nyári olimpiai játékok vitalapján ott a felelet. Idézem: A lapra előbb feltettem az indító részt, majd második lépésben tiszta lapot adtam mindenki másnak, hogy társak lehessünk az alkotásban.--*feridiák vita 2014. december 22., 09:29 (CET)

Megkeresésed hatására a szócikk-kezdetet láthatóvá tettem. Elsőre valóban úgy látszik, hogy üres. A rejtett tartalom egyetlen kattintással már reggel óta itt látható: 2024. évi nyári olimpiai játékok. Utolsó sora az angol nyelvű társlap 2024 Summer Olympics szócikkének belinkelése, amely a magyar nyelvű szócikk készítéséhez is jó forrás.

Kérlek, tedd hozzá Te is a magad részét, legyünk társak az alkotásban.

Üdvözölettel: - *feridiák vita 2014. december 22., 17:04 (CET)

Karácsony[szerkesztés]

Boldog karácsonyt! Szalakóta vita 2014. december 24., 21:51 (CET)

WP:NPOV[szerkesztés]

Feri bácsi, ilyet többé ne csinálj, kérlek! [6] A Wikipédia nem a személyes blogod! Olvastad már a WP:NPOV irányelvet? Büszkék vagyunk, meg gyönyörködünk? Ne haragudj, de ez itt nem a Facebook, nem fórum, nem a saját weboldalad. Semleges, objektív enciklopédia vagyunk! nagyon kérlek, hogy ne változtasd meg a szócikkek szövegét kezdőlapra kerüléskor. Olyan, mintha a saját felületednek tekintenéd a kezdőlapot. Nagyon szépen kérlek, hogy tartsd be a Wikipédia irányelveit! Köszönettel Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. január 1., 16:12 (CET)

Kezdőlap vitalapja[szerkesztés]

Kedves *feridiák! Szeretnélek nyomatékosan megkérni arra, hogy a kezdőlap vitalapját csak arra használd, amire való. Ez részletesen le van írva az oldal fejlécén, nem szeretném itt megismételni. Megemlékezéseknek, egyéb blogbejegyzéseknek nincs helye azon a lapon, csak áttekinthetetlenné teszik az oldalt, és akadályozzák a rendeltetésszerű használatát. Megértésedet előre is köszönöm! --Puskás Zoli vita 2015. január 8., 09:14 (CET)

Olyan, mintha abszolút nem is érdekelne mások véleménye. Én is kértem már többször, hogy tartsd be az érdeksségek szabályait, és ne tegyél ki öt érdekességet különösen ne olyat, ami nem szerepel a Wikipédia:Érdekességek oldalon. Úgy tudom, közösségi enciklopédiát írunk, te viszont úgy kezeled, mintha a saját weboldalad lenne, ahol kedved szerint úgy és azt teszel, ami jól esik. Vannak közössgileg kialakított szokásaink, jó lenne őket betartani! Köszönöm. Xiaolong Chinese black dragon.svg Üzenő 2015. január 12., 15:25 (CET)

A megadott e-mail címről nem érkezett válasz. Heart-beat.gif Vadszederke' 2015. február 21., 12:52 (CET)


Számomra vicces....[szerkesztés]

"Miklós Edit a 3. helyen végzett a St. Moritzban megrendezett lesikló-világkupaversenyen, és vele ezen sportágban először állhatott fel magyar sielő a dobogóra."
Nyilvánvalóan a sportsajtó lezser nyelvezete hatására jelenti itt a "vele" a "személyében"t, hiszen különben ketten lettek volna.... (v.ö. Karinthy: álmomban két cica voltam és játszottam egymással).
Jó éjt!--Linkoman vita 2015. január 25., 23:54 (CET)

Feladatkijelölés[szerkesztés]

Ezt te komolyan gondolod, hogy egy személyben feladatkijelölsz a Wikipédián, vagy ez csak valami végtelenül szerencsétlen szóhasználat? Pasztilla vita 2015. március 7., 18:06 (CET)

Javaslatok jó szócikkekre[szerkesztés]

Kedves *feridiák! Kérlek a jó szócikkekre történő javaslattételkor ne csak a munkalapot készítsd el, hanem a jelölést indítsd is el a Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre a fejlécben leírtak szerint a {{Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/SZÓCIKK CÍME}} sablon elhelyezésével, különben senki nem fog róla értesülni, hogy jelöltél egy szócikket, hacsak véletlenül valaki meg nem találja a kallódó jelöléseket, ahogy ez a legutóbbi két esetben is történt. Köszönöm! --Puskás Zoli vita 2015. március 10., 09:35 (CET)

Szeretnélek megkérni, hogy válaszolj az itt feltett kérdésemre! Köszönöm! --Puskás Zoli vita 2015. március 19., 11:54 (CET)

Nagyszombat egyértelműsítésének kezdeményezése[szerkesztés]

Nagyszombat (kereszténység) – Ez a szócikk egy keresztény ünnepről szól a húsvéti ünnepkörben; lásd itt: Nagyszombat (kereszténység).

Nagyszombat (Trnava) Ez a szócikk egy történelmi településről szól Szlovákiában, és a szlovák neve Trnava; lásd itt: Nagyszombat (Trnava).

Ezen kezdeményezés az egyértelműsítés elvégzéséhez elküldendő egy erre jogosítvánnyal rendelkezőnek.

Kelt Wikihonban, József Attila születésnapján *feridiák vita 2015. április 11., 13:09 (CEST)

P. S. Ünnepek: {{Ünnepek/12-14}}

Az Isteni irgalmasság ünnepének kifejtése és beiktatása az ünnepek sablonrendszerébe[szerkesztés]

Az Isteni irgalmasság ünnepe 2015-ben[szerkesztés]

Kiemelési eljárás[szerkesztés]

Szia! Te is szerkesztettél benne, ezért tájékoztatlak, hogy az "évszázad sakkmérkőzésének" nevezett, Fischer–Szpasszkij 1972-es sakkvilágbajnoki döntőről szóló szócikk kiemelési eljárás alatt áll. Ha érdemesnek tartod arra, hogy "Kiemelt szócikk" váljon belőle, akkor kérlek támogasd, hogy elérhesse azt. Támogatásodat a Wikipédia:Javaslatok_kiemelt_szócikkekre/1972-es_sakkvilágbajnokság lapon tudod megtenni. Köszönettel --Dodi123 vita 2015. április 13., 13:42 (CEST)

Tényleg nem érted?[szerkesztés]

Kedves *feridiák! Tényleg nem érted amit kérünk? (Például itt, itt, itt és itt, és még számtalan helyen az elmúlt hónapokban, években.) Ez volt az utolsó dobásod, nincs több kérés, figyelmeztetés, a következő blogbejegyzésed után zavarkeltésért blokkolni fogom a szerkesztési jogaidat. --Puskás Zoli vita 2015. április 20., 21:56 (CEST)

Ferenc napra[szerkesztés]


Híven szeretni a jót,
gyülölni vesztig a gonoszt,
eszköze lenni az isteni kéznek,
egy hasznos tagjaként az Egésznek,
Kedves *feridiák! ez gyönyörű jutalom.

   – Andrew69. Blue a v.svg 2015. május 11., 12:53 (CEST)

Kezdőlap[szerkesztés]

Apró megjegyzés miért is van Kulin György a kezdőlapon, aki távcsőtükröt vizsgál. Andrew69. Blue a v.svg 2015. május 14., 21:14 (CEST)

Vandalizmus[szerkesztés]

A leghatározottabban felszólítalak, hogy tartózkodj az ilyen szerkesztésektől, amelyekkel mások szavait a kontextusukból elmozdítva értelmetlenné teszed. Nyilván észrevetted, hiszen sokszor szóltunk, hogy a Kezdőlap és az Aktualitások-sablon vitalapjának szétzilálásával nem egy szerkesztőtársadat (köztük engem is) bosszantasz, de amit itt csináltál, az már túlmutat a bosszantáson, az már vandalizmus. Őszintén remélem, hogy ilyesmire nem fog többet sor kerülni; egy ilyen tapasztalt wikipédistától, mint te, ennél többet várok.

--Malatinszky vita 2015. május 24., 02:48 (CEST)

Blokkolási értesítő[szerkesztés]

Kedves *feridiák!

Szerkesztési jogaidat 3 óra időtartamra felfüggesztettem, mivel a nagyon-nagyon sok kérés ellenére ismét blognak használtad a kezdőlap vitalapját. Ez most egy jelzés, hogy elérted azt a pontot, amiről már úgy gondolom, hogy nem kell, sőt, nem szabad tovább tolerálnunk. Kérlek figyelj oda arra amit sokan, sokszor kérünk tőled, mert ez így nem megy tovább, ha nem változtatsz ezen a szokásodon, emelkedő időtartamú blokkokat kaphatsz.

Tisztelettel és köszönettel: Puskás Zoli vita 2015. május 27., 13:31 (CEST)

Kezdőlap Esztergommal[szerkesztés]

Üdv *feridiák!

Láttam ám a kezdőlapot, és meglehetősen tetszik! Szóval jól néz ki, és Esztergom is jól fest rajta, kiemelt cikk létére. Üdv, --Pkᑌᘗᖾpalackᐁᐧᐦᑕᒪᑫᐃᐧᐣ 2015. június 13., 16:49 (CEST)

Hír a lista végén[szerkesztés]

Szia! Most látom, hogy azt a hírt dobtam ki rögtön, amit te betettél a címlapra. Elnézést kérek, de sok mindenre számítottam, arra viszont a legkevésbé sem, hogy a friss hír nem az elején, hanem a végén lesz, a laptörténetet meg nem mindig nézem, csak a tartalmat. Amúgy van egy megállapodás, hogy mindig öt hír legyen kint, és sokkal egyszerűbb lenne az életünk, ha amikor új hírt teszel be, akkor egy füst alatt a legrégebbit rögtön törölnéd is. Üdvözlettel: Puskás Zoli vita 2015. június 22., 22:18 (CEST)

Szentté avatás[szerkesztés]

Köszönöm a javaslatot, gondoltam rá én is, hogy kiemeltre viszem, de júliusban kétszer egy hetet nem leszek itt, addig nem akartam. Majd utána jelölöm, október 22-ig még belefér. --Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. június 24., 19:56 (CEST)

WMM CEE Tavasz[szerkesztés]

Kedves Feri!

Köszönöm a gratulációt! Sokat dolgoztam a cikken és örülök, hogy tetszik. Heart-beat.gif Vadszederke' 2015. június 28., 20:15 (CEST)

Nem tudom, hogy mire lesz időm és lehetőségem, de Bp.-en pontosan elmondtam neked, hogy mi is az igazi oka ennek. Heart-beat.gif Vadszederke' 2015. június 28., 21:37 (CEST)

Nagyon köszönöm. Heart-beat.gif Vadszederke' 2015. június 28., 21:47 (CEST)

CEE Tavasz és Portugália[szerkesztés]

Köszönöm szépen a gratulációdat, nagyon jól esett. Nagyon örülnék ha a portugálos cikkemet jelölnéd a Kezdőlapra! :-) -Történelem pWas gibt's Neues? 2015. június 28., 20:42 (CEST)

Wimbledon[szerkesztés]

Feri bátyám! Kérlek, hagyd a terjengősséget, annak nem a kezdőlapon kell megjelennie, ez nem bulvárlap!! A szócikkben, ha valaki rákattint úgyis meglátja mindazt, amit te tolni próbálsz a kezdőlapon. Ott kint csak HÍREKET írunk, és hagyjuk az olvasóra a búvárkodást, véleményalkotást, számolgatást. De ezt csak a szócikkben csinálja! Üdv, --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. július 13., 19:03 (CEST)

Furcsa elképzeléseid vannak a szerkesztők szerkesztéseikhez való viszonyáról, valamint arról, hogy akciót és reakciót azonos elbírálással kell kezelni. Te azt gondolod, hogy mivel arányaiban Te szerkeszted a legtöbbet azt az oldalt, monopoljogaid alakultak ki annak tartalma és formája fölött. Ez, Feri bátyám, téves elképzelés. Érdemes újra tanulmányozni a "bárki kíméletlenül átszerkesztheti" szavak körül található szövegrészeket. Ezekben az olvasható, hogy kizárólag akkor küldj el valamit a Wikipédiára, ha tisztában vagy azzal, és megbékélsz a helyzettel, hogy akármit is írsz, azt bárki, bármikor kíméletlenül átszerkesztheti.

Természetesen igen jó irány, amit mondasz, hogy ha valaki az általad létrehozott tartalmon változtatni akarna (reakció), az keressen veled kapcsolatot ELŐTTE egy vitalapon és beszéljétek meg a változtatást. Igen ám, de amikor Te létrehozod a tartalmat (akció), akkor Te senkitől nem kérsz engedélyt, senkivel nem konzultálsz, csak egyszerűen beírod az általad helyesnek tartott formát. Feri bátyám, ha Te a reakciót tevőtől elvárnád az előzetes konzultációt, akkor azt magadra, az akció elkövetőjére miért nem tartod kötelezőnek? Nem úgy lenne fair? Hogy pl. előre megállapodnál a közösséggel abban, hogy mik és milyen részletességgel, terjengősséggel kerüljenek ki erre az oldalra? Utána azután már lenne mire hivatkozni, valamint hitelesen lehetne kérni a változtatótól a veled való konzultációt.

A szöveget visszaállítom. Üdv, --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2015. július 14., 08:43 (CEST)

Wikipédia:Javaslatok jó szócikkekre/Magányos cédrus (festmény)[szerkesztés]

Szia, Feri!

Ne haragudj, de Te hányszor olvastad el a fenti cikket mielőtt azt JÓ-ra jelölted volna?

Megválaszolom: egyszer sem! Hogy tanúsíthatod, hogy megfelel a kritériumoknak, mikor az egész egy jogsértő idézethalmaz volt, amit törölnünk kellett?

Utoljára szólok, hogy NE jelölj cikkeket WP:JÓ-ra úgy, hogy azt nem olvastad el és/vagy nem felel meg a kritériumoknak! A Wikipédia nem arról kellene, hogy szóljon, hogy másoknak adsz állandóan munkát! Ha valamit kiemeltté vagy jóvá akarsz fejleszteni, akkor dolgozz rajta Te magad, és utána tedd fel a munkapadra!

Üdv, OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2015. július 30., 23:06 (CEST)

A laptörténet használata[szerkesztés]

Szia! Ez a szerkesztési összefoglaló elég megtévesztő, mert azt a benyomást kelti, mint ha én vettem volna ki azt a szöveget, amit előtte egy csomó munkával javítottam. Érdemes megnézni ilyenkor a laptörténetet, amiből kiderül, hogy te magad vetted ki indoklás nélkül a saját szövegedet, mert így pontosabb szerkesztési összefoglalót lehet írni. Az alapprobléma egyébként a hullámos ő és kalapos ű betűkkel van, amiket rendkívül nehéz javítani. Ilyeneket sose lenne szabad betenni (egyébként általában akkor fordulnak elő, ha valaki a webről bemásol egy szöveget, és ezért ezt a benyomást is keltik, hogy ez történt). Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2015. augusztus 6., 13:01 (CEST)

jávai orrszarvú - 2. jelölése[szerkesztés]

Szia!

Köszönöm szépen, hogy támogattad a jávai orrszarvú kiemelését! Üdv. DenesFeri vita 2015. augusztus 24., 09:22 (CEST)

Köszönöm! DenesFeri vita 2015. augusztus 24., 12:21 (CEST)

XXIII. János pápa és II. János Pál pápa szentté avatása[szerkesztés]

Szia, korábban aktívan részt vettél a fenti cikk bővítésében, illetve jó cikké fejlesztésében. A szócikket most kiemelésre vittem. Kérem, ha időd engedi, ellenőrizd és tanúsítsd, hogy megfelel-e a kívánalmaknak! Köszönöm. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. augusztus 24., 11:41 (CEST)

A szócikk kiemelt lett, köszönöm a támogatást! – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2015. szeptember 23., 16:24 (CEST)

Köszönet[szerkesztés]

Kedves *feridiák, a Textilanyagok színezése c. szócikkem megkapta a kiemelt státuszt. Köszönöm pártoló szavazataidat. Üdv. – Elkágyé vita 2015. augusztus 30., 09:55 (CEST)

Kedves @Elkágyé:, a Textilanyagok színezése szócikk kitüntetéséhez gratulálok. A szócikket a sikerben bízva s a kiemelést megelőlegeze 2015. augusztus 23., 18:41-kor a Kezdőlap Kiemelt cikk rovatának 41. hét október 5. és 8. közötti első felére javasoltam. Ennek folytatásaként a mai örömhír hatására a Textilanyagok színezése vitalapján Kezdőlapra jelöltem. Kérlek, szíveskedj a címlapra az ajánlót megírni, s ha igényled, nekem feltevésre elküldeni. Üdv. *feridiák vita 2015. augusztus 30., 14:33 (CEST)

Textilanyagok színezése kezdőlapra jelölése[szerkesztés]

Szia! @Elkágyé: vitalápján más is, és a kiemelt szócikk szavazásán én is jeleztem, hogy a szócikkben HIBÁS ADATOK! színelméleti fogalmi zavarok vannak! Jóindulatúan visszavontam a kifogásaimat, mert a hibás adatok forrásolva vannak, de egy forrás is lehet hibás. Azt viszont már túlzásnak tartom, hogy mindezeket figyelmen kívül hagyva így kikerüljön a szócikk a kezdőlapra... JSoos vita 2015. augusztus 31., 03:14 (CEST)

Kedves *feridiák, köszönöm a dicsérő szavaidat, de a @JSoos: által felvetett problémák miatt egyelőre én sem tartom időszerűnek a címlapra helyezést. Igyekszem JSoos-sal tisztázni a helyzetet és módosítani, amit szükséges, mert szeretném, ha a cikk mindenféle szakmai szempontól kifogástalan lenne. Üdv. – Elkágyé vita 2015. augusztus 31., 08:31 (CEST)

Szia! Megkaptam a telefonüzenetedet, de mivel nem tudom a telefonszámodat, nem tudlak visszahívni. Ha legközelebb hívsz, és nem lennék itthon, légy szíves hagyd meg a számot az üzenetrögzítőn. Köszönöm. Üdv. – Elkágyé vita 2015. augusztus 31., 13:52 (CEST)

Kedves *feridiák, tájékoztatásul ide idézem @JSoos:-nak írt kérésemet:

Kedves JSoos, kérlek, nyissunk új lapot a vitánkban. – Mint már jeleztem, én a színtanban nem vagyok járatos, a színezékekkel és a színezés technológiájával csak ipari gyakorlatom során kerültem kapcsolatba. Elsősorban az ehhez kapcsolódó szakirodalmat forgattam és ismerem. Méltányolom a te feltételezhető szakismeretedet ezen a téren, bár a szerkesztői lapodról nem derül ki, tulajdonképpen mi is a foglalkozásod. Szívesen kijavítom a hibákat a szócikkben, de arra kérlek, hogy röviden foglald össze pontokba szedve, hogy mit is kellene módosítanom. Úgy látom, hogy a problémák két pontban csúcsosodnak ki: 1) hiányolod, hogy nem teszek említést a fluoreszkáló színekről, és 2) "A vegyület által elnyelt szín és a vegyület színe közötti összefüggés" c., német forrásból származó táblázat értelmezése. Arra kérlek, légy szíves indulatoktól mentesen és a lehető legközérthetőbben írd le, hogy mit is kellene módosítanom a szövegben, add meg az általad hitelesnek tartott forrást, vagy esetleg kérlek, te tedd meg a szükséges módosítást a cikkben. Csak arra kérlek, vedd figyelembe, hogy ennek a cikknek a hangsúlya nem a színelméleti ismeretek részletes taglalása, hanem egy textiltechnológiai eljárás összefoglaló ismertetése. – Bízom benne, hogy sikerül egyetértésre jutnunk.

– Elkágyé vita 2015. augusztus 31., 15:29 (CEST)

A kezdőlapi vitakör felemelkedésért[szerkesztés]

Paternoster animated.gif

Az jutott erről az eszembe, hogy óvatosság nem gyávaság. De azt is mondhatnám mértékletesség, mert ami nem épít az sajnos rombolhat. Szerintem olyan szép dolgokat megbeszéltünk már és sokat fejlődtek azok is, akik nem szeretik az ilyen megjegyzéseidet ezért nem csak nekik, hanem mondjuk ki neked is le kell vonni a tanulságokat. Nem kell mindenről beszámolni és tényleg lehet a vitalapon a véleményünket akár sajátos stílusban is képviselni, (ott például szerintem azt beszéltük meg, hogy azért kapcsolódjon valamilyen szinten a kezdőlaphoz és ebben támogatlak is) de neked is meg kell érteni, hogy nem kell mindenáron mindenről beszámolni. Ha direkt provokálod (például ezzel: A József Attila Emlékház meglátogatása után Balatonszárszóról egy étterem vendéggépéről írom e sorokat. Holnap már saját gépemről folytatom.) a téged egyébként se nagyon kedvelőket, akkor ez szerintem nem jó irány. Bár nyilván a te döntésed és bátran tégy saját belátásod szerint, de szerintem ne provokálj ki még egy felesleges műbalhét, hogy most majd jön valaki azzal, hogy akkor naplót se írj a kezdőlapra. Baráti üdvözlettel: Andrew69. Blue a v.svg 2015. szeptember 3., 06:37 (CEST)

Köszönet[szerkesztés]

Elnézést, véletlenül neked küldtem az előbb azt a köszönetet, amelyet Witéz eggyel előtted végzett szerkesztéséért akartam küldeni. További jó munkát! --Malatinszky vita 2015. október 12., 16:27 (CEST)

A →létrehozás létrehozása[szerkesztés]

Első szint[szerkesztés]

45. hét eleje (november 2. – november 5.) Harckocsi (v) →létrehozás →létrehozás

Emlékeztetőül a mai napon a létrehozandók létrehozására. - *feridiák vita 2015. október 17., 12:03 (CEST)

P.S. És a létrehozás ára

Második szint[szerkesztés]

45. hét eleje (november 2. – november 5.) Harckocsi (v) → 2015-45-12015-45-1

Hiánypótlással pirosról kékre váltás. - *feridiák vita 2015. október 20., 15:49 (CEST)

P.S. Három a magyar igazság. A harmadik következik.

Kezdőlapi vitakörben körhinta és körforgó[szerkesztés]

Paternoster animated.gif
Üdv, *feridiák és Andrew69! A „kezdőlapi vitakör” kifejezés miatt +1 pont jár mindkettőtöknek. – Pkᑌᘗᖾpalackᐁᐧᐦᑕᒪᑫᐃᐧᐣ 2015. október 18., 00:38 (CEST)

Appendix[szerkesztés]

A párhuzamosok problémája és a Magyar Tudomány Ünnepe
-*feridiák vita 2015. november 3., 23:48 (CET)

Wikipedia 15[szerkesztés]

* {{wd|Q1200052}}

Wikipedia 15[szerkesztés]

Boldog wikiszülinapot és névnapot![szerkesztés]

Erőt, egészséget és boldogságot kívánok neked, mind a két alkalomra: Heart-beat.gif Vadszederke' 2015. december 3., 19:23 (CET)

Boldogat és persze tegnap Ferenceket is ünnepeltek országszerte rendesen. Isten Éltessen hát Sokáigǃ Andrew69. Blue a v.svg 2015. december 4., 16:34 (CET)

Karácsony[szerkesztés]

Szia! Áldott, békés karácsonyt és boldogságban gazdag újévet kívánok Neked!–Történelem pWas gibt's Neues? 2015. december 25., 21:48 (CET)


Két déli harangszó között az óév búcsúztatásától az újév köszöntéséig[szerkesztés]

Nagyboldogasszony templomának harangjai közszemlén
Nagyboldogasszony templomának harangjai közszemlén

Az 1956-os nádorfehérvári diadal emlékére napról napra felhangzik a déli harangszó. Ahogy szócikkében olvasható: a déli harangszó az egész keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet, III. Kallixtusz pápa a déli harangszóval hívta fel az emberek figyelmét arra, hogy imádkozzanak a szabadságukért. Percek múlva ma is felhangzik. Én is meghallgatom, s utána folytatom. - *feridiák vita 2015. december 31., 11:53 (CET)

Persze 1456-ról van szó...!
Vagy lehet, hogy nem csupán egyetlen jel elütés?

A Google évzáró emlémája: 2015 szilvesztere, amely a figyelmet 2016, a jövő év felé fordítja. - *feridiák vita 2015. december 31., 22:57 (CET)

A Google évnyitó emlémája: Boldog Újévet kíván a Google!

A két ünnepi embléma egy pár, amely egybefogja a 2015. december 31-én történt óév búcsúztatását és a 2016. január 1-jén történt újév köszöntését. - *feridiák vita 2016. január 1., 23:44 (CET)

Köszönet[szerkesztés]

Köszönöm a Nyolcvan nap alatt a Föld körül (regény)re leadott szavazatodat! :-) --Jávori István Itt a vita 2016. január 6., 18:56 (CET)

Ünnepeljük együtt Wikipédiánk jubileumát![szerkesztés]

-1063
A Wikipédia szülinapjáig

Kapcsolódó szócikkek (a Wikipédián belül)[szerkesztés]

Top 10 képsor 2008-2016
Top 10 képsor
2008-2016

Műselyem =[szerkesztés]

Kedves *feridiák, Köszönöm a címlapra jelölést. Kiegészítettem a címlapszöveget. Üdv. – Elkágyé vita 2016. január 17., 12:55 (CET)

15 éves a mozgalom
A már 291 nyelvi változatú Wikipédiánk a Wikimédia projektek családi körében
A már 291 nyelvi változatú Wikipédiánk a Wikimédia projektek családi körében

Kedves @Elkágyé:, kösz a visszajelzést. Példadó egyetlen szócikk sorsának alakulása, fokozódik értéke Kezdőlapunk kiemelt cikk rovatába beillesztésével, tovább gazdagodik, ha ezt épp a január 16-i ünnepi Wikitalin beszéljük meg, majd ennek szintjén és szellemében folytatjuk bővülő közösségben tovább.

1. @Elkágyé: 2010. május 8-án kezdeményezte a Habselyem (textilanyag) szócikket, amelybe beillesztette az 1941-ben készített, így idén kerek 75 éves reklámot.
2. Ezen cikkből indult ki 2013. január 14-én a Műselyem szócikk.
3. 2015. december 16-án Elkágyé kiemelésre jelölte, és 2016. január 13-án (a szócikk 2013-as "születésnapja" vigiliáján) megkapta a kiemelt státuszt.
4. Ugyanezen napon, 2016. január 13-án készült el a 15 éves a Wikipédia sajtóközlemény, mely Budapest, 2016. január 14. keltezéssel és Wikipédia – 15 éve a szabad tudás szolgálatában címmel lett közhírré téve, és ez a kezdő szakasza:
2016. január 15-én ünnepli 15. születésnapját a Wikipédia, a mindenki által szabadon szerkeszthető enciklopédia. A héten az enciklopédia szerkesztői és olvasói világszerte összejönnek megünnepelni az elmúlt tizenöt évben keletkezett tudást. Az ünnepléssorozat keretében Budapesten január 16-án szombaton wikipédistatalálkozót rendeznek.
5. Január 16-án a wikitalin a sok más fontos között @Andrew69.: társunkkal hármasban megbeszéltük a teendőket, s még este csapatmunkához láttunk. A Műselyem szócikket javasoltam a Kezdőlapon a 2016-3-1 helyre. - Mire beírtam, ezzel párhuzamosan Andrew69. már a cikkajánlót is megcsinálta. Elkágyé is bekapcsolódott, egymást váltva dolgoztunk a cikkajánlón, ma folytattuk s a hétfői startra kész. - Már csak kiváló olvasószerkesztőnk, @Pásztörperc: végső simításaira vár.
6. A jól sikerült és további tettekre indító ünnepi wikitalin csak fizikailag voltak távol @Hkoala: és @Rlevente:. Míg mi a Kezdőlapra kiemelendő szócikkek közül a holnap következőn dolgoztunk, Hkoala és Rlevente már a hónap, sőt az egész félév végéig dolgoztak előre.
7. Ehhez mi is csatlakoztunk, s hívogatunk másokat is: csináljuk meg kezdetnek a Kiemelt rovatban a jelöléseket hónap végére a félév végéig.
Üdv a párbeszédnek! - *feridiák vita 2016. január 17., 18:29 (CET)

Kezdőlap[szerkesztés]

Megszólítottál a kezdőlapi vitában, váloszolnék, ha regisztrációkor megadtál volna egy "emil" címet. --Texaner vita 2016. január 25., 08:28 (CET)

Tisztelt @Texaner:, köszönöm megkeresésed. A kért "emil" cím: info@wikifest.hu. - *feridiák vita 2016. január 25., 13:02 (CET)

Mi kerüljön a hirdetőoszlopra? Régóta kérdés, nem is tudom a választ, de azt igen, hogy ma megírtam Ernst Litfaß szócikkét. A családi nevének első része azt jelenti - lit angolból szabadon -, hogy valami világít, de ha a név másik részét elemezzük most csak magyarul, akkor azt gondolom azt bátran bekaphatja az, aki azon az oldalon áll, ahol nem szerkesztik hanem csak korlátozzák a Wikipédiátǃ Ez Andrew69. magánvéleménye nem kell megosztani. Andrew69. Blue a v.svg 2016. január 25., 19:16 (CET)

Mondjuk nomet et omen a neve magyarra fordítva =világitóhordó (der Faß=hordó). --Texaner vita 2016. január 25., 19:52 (CET)

Miért kell egyáltalán lefordítani magyarra a nevét? --Elkágyé vita 2016. január 25., 21:12 (CET)

Miért kéne? Feri elnézést a szemetelésért! --Texaner vita 2016. január 25., 21:22 (CET)

A szócikkben is ott szerepel, hogy Litfaß Ernő. Miért van erre szükség? (Régen valóban divat volt az idegen keresztneveket magyarra fordítani, lásd May Károly, Beethoven Lajos, Shakespeare Vilmos stb., de ma már ez nem szokás!).– Elkágyé vita 2016. január 25., 21:29 (CET)

Ne tépelődj rajta! Szerintem pont elég, hogy én értem. Ugye, Andrew69.? – Puskás Zoli vita 2016. január 25., 23:13 (CET)
Nem kell magyar név, azért tettem be, mert a magyar források hivatkoznak rá így, sőt a szokásos nagymagyar álmok ködében sokan úgy gondolják magyar volt, de erre nem találtam olyan forrást, ami ezt alátámasztaná. A hordót nem tudtam, bár arról Gellért püspök jutott elsőre az eszembe és az már majdnem olyan, mint a dobozolás. Az a véleményem, hogy hagyni kell dolgozni azokat, akik a kezdőlap jobbításán fáradoznak. Nekem például egyre kevésbé van hozzá kedvem, de legalább így mások is odaférnek, csak sajnos nincs nagy tolongás. Ha az a két-három fanatikus se lenne, aki naponta rendezi a sorokat, akkor már régen oda jutottunk volna, hogy valami állandó képet kitehetnénk és talán egyedül az aktulis hírek mennének a többi rovatot pedig be lehetne zárni. Lásd pl. a ma reggeli évfordulókat, sajnos ez nem jó és ha nem bírjuk erővel, akkor lejjebb kell menni és annyit kell vállalni, amit elbírnak a kezdőlappal még érdemben foglalkozók. Andrew69. Blue a v.svg 2016. január 26., 07:00 (CET)
@Andrew69.: Az éremnek – mint mindig – két oldala van. Tavaly év vége felé bő két hónapig csináltam például a Tudtad-e… rovatot. Ráértem, más nem csinálta, miért ne? Ez azzal is járt, hogy a kezdőlap vitalapját intenzívebben figyeltem a korábban megszokottnál. Egy idő után viszont ismét eljutottam oda, hogy ha meglátom a laptöriben *feridiák nevét, akkor futva menekülök, mert semmi kedvem a lényeget keresni a sok oda nem való, megfejthetetlen célú és időnként tartalmú szöveg között. És bárki bármit mond, ezt már sokan, sokszor szóvá tettük. Hol udvariasan, hol kevésbé, ez tény, de a falnak beszélni egy idő után mindenki számára unalmas. És el kéne gondolkozni ezen is, mert talán ez is lehet az oka, hogy csak két-három fanatikus jár rendszeresen a kezdőlap környékén. – Puskás Zoli vita 2016. január 26., 21:51 (CET)
A lejtőn lévő tárgyra ható erők
Lehet így van, de az is biztos, hogy amit Bináris vitalapjára írtam sajnos igaz. Fogalmazzunk úgy, hogy lejtmenetben van a kezdőlap, szinte minden téren és ezt nem varrnám feridiák nyakába. Sőt ő a maga módján szenvedélyesen küzdött érte, persze most már nem nagyon ír, de ha így megy tovább nem is lesz hova. Tényleg hajlok affelé, hogy csinálják botok és, akkor nem is kell már szerkesztő és nem lesz probléma, hogy gondolkodik és szeretné jobbá tenni amit csinál, olvasni se fogja majd a kutya se, de kit zavar. Meg jó lenne újabb szabályokat is létrehozni, hogy nehogy valaki bele tudjon szerkeszteni, ha aberrált módon kedvét lelné benne. Nekem sajnos a mostani állapot nem tetszik, de próbálok nem ránézni a kezdőlapra és akkor nem is zavar annyira, meg persze nem látom, hogyan lehetne elindulni felfelé, mert hiányzik a kép szerinti f, mely f≠feridiák és ≠faß. De talán jó ez így, hiszen kívülálló számára látszólag sikeresnek mondható a hadjárat én kicsit óvatosabban fogalmaznék és azt mondanám ilyen rövid távlatból még nem lehet pontosan tudni, hogy mi volt a hozadéka. Andrew69. Blue a v.svg 2016. január 27., 06:57 (CET)
Egy megjegyzés: azt írtam, hogy „talán ez is lehet az oka”. Amit meg az újabb szabályok szükségességéről írsz, az már olyan szinten csúsztatás, hogy ezen a ponton a magam részéről le is zártam ezt a vitát. – Puskás Zoli vita 2016. január 27., 20:08 (CET)
Igaz és a kedvenc dalom jöhet is. (Talán ezért még bináris sem fog blokkolni) Andrew69. Blue a v.svg 2016. január 27., 22:41 (CET)
Tudnivalók

Ez az oldal a Kezdőlap vitalapjával és magával a Kezdőlappal kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre ad választ. A célja az, hogy ne kelljen minden alkalommal újból megfogalmazni a választ.

Kezdőlap[szerkesztés]

Kérdés
Mi a Kezdőlap, és mire való?
Válasz
A Kezdőlap az az oldal, ami a https://hu.wikipedia.org címet (vagy egy másik nyelvű Wikipédiában a hu: interwikilinket) beírva elsőként jelenik meg a böngészőben, ha nem valamilyen cikket keresve jut el az olvasó a Wikipédiába. A felépítését és frissítési rendszerét a Wikipédia:Kezdőlap oldalon foglaltuk össze.
Tudnivalók

Gyakran Ismétlődő Kérdések – itt a magyar Wikipédiában gyakran felbukkanó kérdésekre olvashatsz válaszokat. Az olyan válaszokat, amelyiknél ilyen megjegyzés is látható: {{subst:Tipp-...}}, be lehet illeszteni a kérdezők vitalapjára.

Tudnivalók

Gyakran Ismétlődő Kérdések (röviden WP:GYIK) lapja, amely a magyar Wikipédia Kezdőlapjával és ezen Kezdőlap Vitalapjával kapcsolatos, gyakran ismétlődő kérdésekre ad feleletet. A célja az, hogy ezen kérdésekre ne kelljen minden alkalommal újból megfogalmazni a választ.

Kezdőlap érdekességei[szerkesztés]

Kezdőlap érdekességei

Kezdőlap érdekességei[szerkesztés]

Kedves *feridiákǃ Nem tetted be az adattárba az érdekességeid. Kérlek figyelj arra, hogy szerepeljenek az adattárban. Betettem helyetted, mert rend a lelke mindennek, de legközelebb kélek ne felejtsd elǃ Üdvözlettel Andrew69. Blue a v.svg 2016. február 29., 19:37 (CET)

Egyébként jók nagyon és ilyet csak Te tudsz, remélem nem vette el a kedved az ilyen és hasonló szerkesztésekhez, de figyelni kell mert az archívum az a lelke mindennek. Andrew69. Blue a v.svg 2016. február 29., 23:39 (CET)

Kérés[szerkesztés]

Kedves *feridiák!

Szeretnélek megkérni, hogy a továbbiakban mellőzd a megemlítésemet az értelmetlen és végeláthatatlan összefoglalóidban! Úgysem olvasom el, ha meg esetleg válaszolnék rá, abban sok örömöt nem találnál. Persze a legjobb lenne, ha ezeket az értelmetlen és végeláthatatlan összefoglalókat meg sem írnád, vagy legfeljebb csak itt a vitalapodon, ahol csak az látja akit érdekel is, de ebben már nem reménykedem. Köszönöm! – Puskás Zoli vita 2016. március 3., 22:25 (CET)

A párhuzamosok problémája interdiszciplináris vitakörben[szerkesztés]

2001-ben, annak is első negyedévében két történeti esemény követte egymást, egy fizikai és egy szellemi. Január 15-én megkezdődött enciklopédiát alkotó wikiközösségünk világvállakozása és március 4-én összeomlott egy híd. Ezen két egészen különböző, egymástól függetlenül induló történésnek egybeestek a 2006-os, 2011-es, 2016-os jubileumi évfordulói. A sorozat folytatása következik a 2021-es és 2026-os mérföldkövekkel a következő évtizedben is. Ebben a 2001 és 2026 közti negyedszázadban rendkívüli év a 2016-os, amely az öttel oszthatók között az egyetlen egyben szökőév, nyári olimpiai játékok éve és az amerikai elnökválasztásé.

A két párhuzamos történést összekapcsolták és nemzetközivé tették a hídnak s tragédiájának a Wikipédiában különböző nyelveken már meglévő s teszik még inkább azzá a jövőben elkészülő újabb szócikkei. A már meglévők közül az utolsó a 2016. március 4-én megszületett magyar változaté. A témakör ezen új szócikke olyan különböző helyekről és irányokból induló kezdeményezések találkozásából és összefogásával született, amely unikális a Wikipédiában, mondhatni hungarikum. Ezzel szükségünk lett egy találkozási helyre, ahová összegyűjthetjük és ahol megvitathatjuk e kiemelt téma történetét, teendőit, távlatait. - *feridiák vita 2016. március 15., 17:51 (CET)

várom okfejtésedet akár a vitalapján a kérdéses eseménynek, akár nálam, mert némileg elvesztettem a fonalat.– Porbóllett vita 2016. március 28., 20:32 (CEST)

Már mindenki elvesztette a fonalat... szokás szerint. :O OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. március 28., 20:41 (CEST)


                         * * *
Tudnivalók

A Kezdőlap/FAQ, illetve Kezdőlap FAQ és GYIK/FAQ a gyakran ismétlődő kérdések alternatív kísérleti lapja egyfelől a WP:FAQ, WP:GYIK, Wikipédia:Gyakran ismétlődő kérdések, másfelől a Vita:Kezdőlap/GYIK között a hídépítés szolgálatára.


J Bourdichon 1507 Sanctus Francescus de Paula.jpg

NB!
Paolai Szent Ferenc (latinul: Franciscus de Paula; Paola, 1416. március 27.Plessis-lès-Tours kastélya, Indre-et-Loire, 1507. április 2.) olasz remete, ferences rendi szerzetes. A Legkisebb Testvérek Rendjének (Ordo Minimorum), azaz a Paulánusok rendjének alapítója. X. Leó pápa avatta szentté 1519-ben.
Ha..., akkor...

 • 602 éve, 1416-ban született, így > 2016. március 27-én lesz-van-volt a 600. évfordulója
 • 2007-ben volt halálának 500. évfordulója és lesz 2017-ben az 510.
 • 2019-ben lesz szentté avatásának 500. évfordulója.

Ezért az Évfordulók rovatban a Húsvéti Feltámadás Vasárnapja Évfordulók/’1 és ’6/03-27 helyi tartalom vitalapjára hiánypótlásként beillesztettem:

Valamint az Ünnepek rovatban az Ünnepek/04-02 helyen ünnepnapját idén mint az Isteni Irgalmasság Szentévében az Isteni Irgalmasság Vasárnapja vigliáját egész Közösségünknek, április 2-i találkozónk résztvevőink különösen is figyelmébe ajánlom. - *feridiák vita 2016. március 30., 12:34 (CEST)

Amilyen az „Adjon Isten”, olyan a „Fogadj Isten”![szerkesztés]

Ortodox húsvét[szerkesztés]

Üdvözöllek!

Ha nem bánod, visszacsinálom a változtatást, amit az ortodox húsvét körül csináltál, mert hosszú távon jobb a rendszernek, ha a mozgóünnepek a mozgóünnep-mechanizmust használják, és nem egy adott nap ünnepei közé vannak besorolva. Inkább kijavítom a korábbi hibát a mozgóünnep-sablonban.

--Malatinszky vita 2016. május 1., 03:41 (CEST)


Lepanto[szerkesztés]

Köszönöm a cikk támogatását! Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2016. június 14., 7:01 (CET)

Sablon:Évfordulók/’1 és ’6/07-04[szerkesztés]

Szia!

Kérlek, keress egy módot arra, hogy Grandpierre Atilla fényképe visszakerülhessen a sablonba. Köszi előre is! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. július 2., 19:32 (CEST)

Visszaszámolás a 17 napos riói olimpia nyitóünnepétől záróünnepéig[szerkesztés]


Rio 2016 logo.svg
MÉG
-844
NAP

Visszaszámlálás a 2016. évi nyári olimpiai játékok kezdetéig[szerkesztés]

Már kevesebb, mint száz nap, még a felének is csak a fele van hátra az 2016. évi nyári olimpiai játékok augusztus 5-i kezdetéig, melynek ünnepi megnyitóján Rióban a 2012-es londoni olimpia kardvívó bajnoka, Szilágyi Áron viszi a magyar zászlót. (Szilágyi Áron viszi a magyar zászlót Rióban)

A londoni olimpiára készülve Rlevente egyetértésével és támogatásával elkészült egy visszaszámláló. Ez Dami tetszését is elnyerte, aki még további gondolatokat is fűzött hozzá, és javasolta a sportműhellyel való együttműködést. A riói olimpia megnyitójára készülésben az utolsó 25 naphoz érve az együttműködés egyik lépésként javaslom a visszaszámláló aktualizálását.

Kérdezem elsőnek @Rlevente wikitársat, s rögtön utána Téged: „Ehhez mit szólsz?” – *feridiák vita 2016. július 11., 13:12 (CEST)

Rio 2016 logo.svg
MÉG
-860
NAP

Kedves @*feridiák, a Kezdőlap vitalapján válaszoltam. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. július 11., 19:58 (CEST)

Kongresszus, szenátus[szerkesztés]

Szia! Köszönöm a támogatást a kongresszusi szócikknél. Lentebb van még egy, ami hasonló, a szenátussal kapcsolatosan. Megkérhetlek, hogy arra is nézz rá? – Némo (Morgóhely) 2016. július 24., 15:27 (CEST)

Az Olimpiaportálból a riói visszaszámáló kiemelése és középre helyezése[szerkesztés]

2016. évi nyári olimpiai játékok szócikke 2007. október 8-án startolt. Még az is csak 2009. október 2-án dőlt el, hogy ki rendezheti meg. De már csak néhány nap és augusztus első péntekjére felkészülést segítő itteni visszaszámolásunk is végéhez, céljához ér. A célfázisba érve most húzzunk bele.

Rio de Janeiro
Folyamatban
XXXI. nyári olimpiai játékok
Phjongcshang
Folyamatban
XXIII. téli olimpiai játékok
Buenos Aires
Folyamatban
III. nyári ifjúsági olimpiai játékok
Lausanne
Még 393 nap
III. téli ifjúsági olimpiai játékok

{{jövő}}

Rio de Janeiro
Folyamatban
XXXI. nyári olimpiai játékok

Már csak egyetlen kattintás a XXXI. nyári olimpiai játékok fülre és máris az aktuális vita közepén vagyunk. – *feridiák vita 2016. július 24., 22:18 (CEST)

Emlékeztető a Wikipédia-nap 2016 január 15-ig visszaszámlálójára[szerkesztés]

A mai nap sorszáma az idei évkörben: Ha hozzáadjuk január 1-jétől január 15-ig a 15 napot, akkor az aktuális napot kapjuk. Ez ma kerek 200!

Ma 2018. december 14. van,   Július 18. az év 199. (szökőévben 200.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 166 nap van hátra.
*feridiák vita 2016. július 17., 20:34 (CEST)
-1063
Visszaszámlálás világünnepig

Mi a kérdés?[szerkesztés]

De mi a kérdés: Kezdőlap vitalapjának július 25. 00. 13-as lapváltozata? Apród vita 2016. július 25., 01:55 (CEST)

Megváltó Krisztus-szobor a Corcovado-hegy tetején
Megváltó Krisztus-szobor
a Corcovado-hegy tetején

Bár nem válaszoltál, de ezt aféle válasznak tekintem. Viszont arra, hogy Nem lehetne valahova kitenni a Kezdőlapra?, válaszoltak többen is. Rlevente is, Malatinszky is, Fmvh is, Joeyline is. Apród vita 2016. július 25., 22:04 (CEST)

Visszaszámlálás a 2016. évi nyári paralimpiai játékok kezdetéig[szerkesztés]

A 2016. évi nyári olimpiai játékok szócikkének ez az első mondata: „A 2016. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén a XXXI. nyári olimpiai játékok egy több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény lesz, melyet 2016. augusztus 5. és augusztus 21. között rendeznek meg a brazíliai Rio de Janeiróban.”

Még, s egyben már csak hat nap van hátra, és augusztus 5-re a visszaszámlálás a végéhez: a megnyitó ünnephez ér. Időben ezzel párhuzamosan az április 21-én a görögországi Olümpiában meggyújtott olimpiai láng, amely május 3-án Brazíliába érkezett, az országot bejárva a 106 napos fáklyafutásban augusztus 4-én már Rio de Janeiróban lesz és a „nulladik napon” célhoz érve az olimpiai lánggal befutnak a nagy ünnepre a Maracanã Stadionba.

Ezzel az olimpiai visszaszámláló feladatát teljesítve átadja helyét annak a visszaszámlálónak, amelyet már a 2016. évi nyári olimpiai játékok szócikkének második mondata következő feladatként előrejelez: „A rendezvényt a szeptember 7-től 18-ig tartó 2016. évi nyári paralimpiai játékok követik.” – *feridiák vita 2016. július 30., 13:55 (CEST)

MÉG
-827
NAP


Jószócikk és kiemelési eljáráson tanúsítások és jelölések[szerkesztés]

Ne haragudj, Feri bácsi, de felettébb felháborítónak tartom, amit a kiemelésen és ajó szócikk eljáráson csinálsz. Konkrátan a a hasra láttamozásra gondolok, hogy ellenőrzés és elovasás nélkül tanúsítotok Witézzel kiemelt minőségűnek olyan cikkeket, amelyek nem ütik meg a kiemelési színvonalat és jelöltök jó szócikknek olyan cikkeket, amik semmiben nem felelnek meg a kiírásnak. Komolyan fontolgatom, hogy Wikitanács elé fogom ezt vinni, amennyiben nem változtattok a plecsniznek olvasás nélkül mert "fontos magyar téma" hozzálláson. Az, hogy egy cikk hosszú, sok benne a szöveg meg a kép, nem jelenti azt, hogy megfelel a színvonalnak. Források nélkül, esetenként borzalmas megfogalmazással, máskor tárgyi tévedésekkel, alá nem támasztott állításokkal - és ti rendre tanúsítjátok, hogy ezek a cikkek a Wikipédia legjobbjai. Semmilyen lelkiismeret-furdalásod nincs ilyenkor, Feri bácsi? Hogy tanúsítod, hogy egy források nélkül létrehozott szöveg ? Hogy egy totálisan elfogult szöveg semleges? Mert ezt csinálod, a kiemelésen is, meg a jó szócikk eljáráson is. Meg még Witéz és Andrew is rendszeresen. A számotokra annyira kedves "mert ez fontos téma" érvvel. Szóval, ha fontos a téma, akkor már mindegy, hogy rosszul van megírva, hogy nincs megfelelő forrás az állításokra, csak legyen rajta egy plecsni? Felelőtlenségnek és a Wikipédia szellemiségével teljesen ellentétesnek tartom, amit csináltok a kiemelésen és a jó szócikk eljáráson. Ne haragudj, de ez a véleményem. És nem látom, hogy az évek folyamán bármiben is változott volna ez a hozzáállás, pedig nem először szólok miatta. Jó lenne végre elolvasnod, hogy mik a kiemelt cikkek és a jó szócikkek kritériumai, és be is tartani őket jelöléskor és tanúsításkor is. Xia Üzenő 2016. augusztus 3., 16:23 (CEST)

Sajnos egyet kell értenem Timivel. :-( Furcsállom ezt olyan embertől, aki egyébként úgy a szívén viseli nagyjaink életművének elismerését és elismertetését. Pocsék színvonalú cikkek inkább csak ártanak ezen embereknek, és a Wikipédiának is. - Tündi vita 2016. augusztus 6., 11:06 (CEST)

Ragozás[szerkesztés]

Szia!

Tudom, hogy "nehéz nyelv" a magyar (a külföldiek számára), de próbáld megjegyezni, hogy

Rio de Janeiro - Rio de Janeiróban

Vagyis az utolsó magánhangzóból hosszú magánhangzó lesz, ha ragozzuk. Egyszerűbb példa:

opera - operát

ui. a Kezdőlapon az "Aktuális" szakaszban így írtad: Rio de Janeiroban, ezért szólok, mert ez hibás. Már javítottam, csak jegyezd meg ezt a nyelvtani szabályt. Sokan eltévesztik, pedig elég egyszerű.

misibacsi*üzenet 2016. augusztus 7., 10:38 (CEST)

Vita:Kezdőlap#Visszaszámlálás a 2016. évi nyári olimpiai játékok kezdetéig[szerkesztés]

Archiváláshoz rekonstruálás. Eltart még pár óráig. Addig elnézést kérek. - *feridiák vita 2016. augusztus 7., 14:27 (CEST)

Fölösleges körök[szerkesztés]

Szia! Kérlek, jelezd, hogy ez és ez a pont számodra érthetően van-e fogalmazva, vagy további magyarázatot igényel. Köszönöm! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 7., 14:28 (CEST)

Kérlek, fejezd be az ámokfutást a kezdőlap vitalapján. Az archiválás megtörtént, nincs mit előkészíteni rajta. Amit csinálsz, az érthetetlen, és káoszt zűrzavarra halmozol. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 7., 14:59 (CEST)

Blokkolva

Szerkesztési jogaidat destruktív szerkesztéseid miatt két napra felfüggesztettük. Ha szeretnél érdemben hozzájárulni az enciklopédia fejlesztéséhez, megteheted a blokk lejárta után, addig azonban ne szerkessz, mert a blokk automatikusan meghosszabbodik! Ha szerinted a blokkolás félreértés következménye, lépj kapcsolatba valamelyik adminisztrátorral a megadott e-mail címükön!

Szilas vita 2016. augusztus 7., 18:41 (CEST)

Blokkolva

Szerkesztési jogaidat a kezdőlapvita kitartó szétverése miatt 3 napra felfüggesztettük. Ha szeretnél érdemben hozzájárulni az enciklopédia fejlesztéséhez, megteheted a blokk lejárta után, addig azonban ne szerkessz, mert a blokk automatikusan meghosszabbodik! Ha szerinted a blokkolás félreértés következménye, lépj kapcsolatba valamelyik adminisztrátorral a megadott e-mail címükön! A blokk részletesebb indoklása: https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Vita:Kezd%C5%91lap&diff=17837310&oldid=17827922 Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 16., 21:11 (CEST)

Tényleg megéri egy olimpia miatt emelkedő számú blokkokba futni? Apród vita 2016. augusztus 16., 23:45 (CEST)

Kérdésedre válaszolva javaslom, kérem, hogy majd a 2016-os olimpia záróünnepsége után és a 2024-es olimpia nyitóünnepségére előretekintve elemezzük a tanulságokat s a tennivalókat. Előlegbe alább két önmagáért beszélő tényre szeretném felhívni figyelmedet: egy 16-án napirendre került kérdésre és a 18-án kapott csattanós feleletre. - *feridiák vita 2016. augusztus 18., 22:54 (CEST)

És ezek közül melyik olimpiai bajnok vagy miniszter véd meg blokkolások esetén? Apród vita 2016. augusztus 18., 23:05 (CEST)

Tisztelt @Apród, nagyon fontos kérdést fogalmaztál meg és tettél fel. Mi együtt egy enciklopédia-alkotó önkéntes közösség vagyunk, és egyenként ennek tagjai. Tehát magának közösségünknek kell megvédeni a jogfosztástól tagjait. Ha pedig közösségünk egy tagja tévedésből vagy szándékkal jogsértés áldozata lesz, akkor közösségünk előtti nyilvános eljárással történő igazságszolgáltatás, jogorvoslat illeti meg. De ez még a jövő kérdése. Ami a jelené, az az, hogy akár jogtalanul, akár jogosan történt tevékenységem blokkolása, annak lejárta után meg kellett volna szüntetni. “A blokk lejárata: 2016. augusztus 19., 19:50.” - ez szerepelt a megkezdésekor. Ez már lejárt, de a szerkesztéstől jelenleg is megfosztott vagyok. Ezért nem olimpiai bajnok segítségét kérem, hanem a Te segítségedet, először abban, hogy ha lejárt a határidő, miért nem szünt meg a blokkolás, másodszor abban, hogy mielőbb szünjön meg. Segítséged előre köszönve üdvözöl: – *feridiák vita 2016. augusztus 19., 21:51 (CEST)-

2016. augusztus 16-án 21:08-kor blokkoltak 3 napra, tehát a blokkod 19-én 21:08-kor járt le. A szoftver intézi a dolgot, nem az ember. – Pagony foxhole 2016. augusztus 20., 00:45 (CEST)

Már megszűnt, legalábbis nincs a szerkesztéseidnél kiírva, hogy blokkolva vagy. Apród vita 2016. augusztus 19., 22:04 (CEST)

Ha késéssel is, de már megszünt. Első szerkesztésként a Kezdőlapon az Évfordulók rovatba betettem a hiányzó tizedik tételként, hogy 700 éve, 1316. augusztus19-én kelt kiváltságlevelével I. Károly magyar király megadta Kolozsvárnak a városi rangot. Holnap a 2016. évi nyári olimpiai játékok vitalapján szeretném a Veled szembeni ottani adósságomat rendezni. – *feridiák vita 2016. augusztus 19., 23:19 (CEST)

Az augusztus 16-i kérdés és az augusztus 18-i felelet[szerkesztés]

Kié/kiké lesz a következő érem, és vele egyben az 500.?[szerkesztés]

Megvan a hatodik magyar arany a riói olimpián, amely egyben a 499.! A Magyar Olimpiai Bizottság honlapján a jobb felső sarokban ott két újabb olimpikonunk képe és ez a képaláírás: KOZÁK DANUTA, SZABÓ GABRIELLA OLIMPIAI BAJNOK.

Ha megyünk az oldalon lefelé, a következő cím: Olimpiai érmeink, amely mutatja a magyar sportolók által eddig nyert arany-, ezüst- és bronzérmek számát: 174 + 151 + 174. Ha összeadjuk, a végeredmény 499. Ebben benne a Balczó András és Egerszegi Krisztina által nyert érmek is, akik épp ma születésnaposok, amint a MOB holnapján az éremsor alatt épp ez olvasható.

Köszönjük az eddigi 499 érmet és várjuk, nagyon várjuk a következőt. Hajrá, Magyarok! - *feridiák vita 2016. augusztus 16., 20:44 (CEST)

Kozák Danuta duplázott Rióban: megvédte olimpiai bajnoki címét egyesben, övé az 500. magyar érem![szerkesztés]

Kozák Danutának nem volt ellenfele K–1 500 méteren: a magyar kajakos közel két másodperccel nyerte meg a döntőt, ezzel megvédte olimpiai bajnoki címét. Az UTE sportolója többszörösen is sporttörténelmet írt, hiszen az első magyar négyszeres olimpiai bajnok kajakos, valamint ő nyerte a 500. magyar olimpiai érmet (a téli és a nyári olimpiákat is számolva), köztük a 175. aranyat.

Borkai Zsolt: Mérföldkő az 500. érem! (2016.08.18.)[szerkesztés]

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy mérföldkő az 500. magyar érem az olimpiák történetében, amely Kozák Danuta csütörtöki sikerével, negyedik olimpiai aranyérmével született meg.

Balogh Zoltán az 500. magyar olimpiai érem után beszélt Rióban a budapesti olimpiarendezésről[szerkesztés]

Balog Zoltán szerint Magyarország olimpiai eredményességének nagy elismerése lenne, ha Budapest kapná meg a 2024-es ötkarikás játékok rendezési jogát. A sportért is felelős miniszter az 500. magyar olimpiai érem megszületése, azaz Kozák Danuta sikere után nyilatkozott a riói kajak-kenu pályán.

Kiemelt szerkesztési kérdésekre konstruktív feleltek[szerkesztés]

*feridiák vita 2016. augusztus 28., 22:58 (CEST)

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 441 073 szócikke van,
ebből 995 kiemelt.

Összes portál


Welcome to Wikipedia,
441 073 articles in English

Добре дошли в Уикипедия,
Съдържа 441 073 статии на български език.

Üdvözlünk a Wikipédiában!
Ezt az enciklopédiát az olvasói szerkesztik.
A magyar változatnak 441 073 szócikke van,
ebből 995 kiemelt.


Kiemelt cikk  
Sonja Graf és Vera Menchik Nottinghamben, 1936-ban
Sonja Graf és Vera Menchik
Nottinghamben, 1936-ban

Sonja Graf (születéskori neve Susanna Graf, férje után Sonja Graf-Stevenson), (München, 1908. december 16.New York, 1965. március 6.) német-amerikai sakkozónő, női nemzetközi mester (1950), az 1930–1940-es évek második legerősebb női sakkozója volt a világbajnok Vera Menchik mögött, akivel két alkalommal játszott a világbajnoki címért. Kétszeres amerikai bajnok (1957, 1964). 2016-ban beválasztották a World Chess Hall of Fame (Sakkhírességek Csarnoka) halhatatlanjai közé.

Külsőségekben, szavakkal és tettekkel nyíltan vállalta a náci ideológiával szembeni ellenszenvét. 1936-ban például férfiként megjelenve ült a sakktáblához, így tiltakozott a nőkkel kapcsolatos náci ideológia ellen. Bár lehetősége lett volna más állampolgárság megszerzésére, az 1948-as Amerikai Egyesült Államokba történő költözéséig végig német színekben sakkozott. 1934 után nem tért vissza hazájába Németországba.

Alkoholizmusa és más szenvedélybetegségei ellenére zseniális sakkozó volt, aki 22 év alatt ötször is harcba indult a világbajnoki cím megszerzéséért, de egyszer sem sikerült megvalósítania nagy álmát. Legközelebb ehhez az 1939-es világbajnokságon állt, amikor csak a világbajnok Vera Menchik elleni játszmáján múlt elsősége. Sakkozói nagyságát és tehetségét jelzi, hogy még élete utolsó évében, 56 évesen is nagy fölénnyel nyerte meg az Amerikai Egyesült Államok bajnokságát. Halálát alkoholizmusa miatti májbetegsége okozta.

A kezdőlapon legutóbb megjelent szócikkek: Hagia Szophia • János angol király • Crossrail • Fülöp orléans-i herceg (1674–1723) • 2018-as sakkolimpia • Puskás Ferenc (labdarúgó) • Empedoklész 

Javaslatok


Összes portál
*feridiák vita 2016. augusztus 29., 09:58 (CEST)

Wiki3A.jpg Üdvözlünk a Közösségi portálon!

15 év, 441 073 szócikk, 995 kiemelt cikk, 1 közösség  

*feridiák vita 2016. augusztus 29., 13:22 (CEST)

Blog[szerkesztés]

Kedves *feridiák! Elárulnád, miért csinálsz blogot a vitalapodból, amely kizárólag a más szerkesztőkkel való kommunikációra szolgál? – Pagony foxhole 2016. augusztus 29., 16:59 (CEST)

Ha megnézed a vitalap alját, legalább nyolc megtévesztő kategóriába soroltad be ezzel a másolással. Ez baj. Azt gondolom, hogy a legkevesebb, hogy substolni kéne ezeket a sablonokat, hogy el lehessen távolítani a kategóriákat belőlük. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. augusztus 29., 19:09 (CEST)

Kedves @Pagony: és @Bináris:, köszönöm, hogy figyelmet szenteltek a kiemelt szerkesztési kérdésekre konstruktív feleltek munkacímmel megkezdett fáradozásaimnak. Szeptember 1-jére készülök egy közérdekű felvetést megvitatásra előterjeszteni s előmunkálataként rövid időre itt gyűjtöm össze ehhez az anyagot. Kérem és köszönöm megértéseteket. Üdvözlettel: – *feridiák vita 2016. augusztus 29., 20:39 (CEST)

előmunkálataként rövid időre itt gyűjtöm össze ehhez az anyagot. Nincs allapod? Jó éjt! Apród vita 2016. augusztus 30., 23:42 (CEST)

Tényleg célszerűbb volna, bár ebből a szempontból mindegy, hogy egy allapot vagy egy vitalapot sorolunk be megtévesztő módon egy rakás kategóriába. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 1., 13:34 (CEST)

Blogbejegyzések vagy Magyar Wikipédia Magazin?[szerkesztés]

Kedves @Bináris, köszönöm a gyors és konstruktív reagálást. Most csak három pontot szeretnék kiemelni.

1./ Ugyanazon tartalom, amely a Kezdőlap utolsó rovatában Magyar Wikipédia Magazin címen jelenik meg, Vitalapunkon Blogjegyzetek címen található.
2./ Ebből következően ha a hangsúlyt a formai különbségekre helyezzük, sok vita se hoz közelebb. Szerintem itt a kulcsa annak is, hogy ha a vitázó felek egyike az egyik formát tekinti a kizárólag helyesnek, s a másikat kizárólag helytelennek, akkor a másikat nem is tekinti vitapertnernek, akivel érdemben megvitatná a megoldandó prolémát, és együtt keresné vele a megoldást, hanem törli, offolja, blokkolja az övétől eltérően gondolkodót. Aki a közös tartalomból indul ki, a másikat nem kirekesztendőnek tekinti, akit legfeljebb kioktatni akar, hanem kiegészítőnek, akitől tanulni tud és akar. Sok mással együtt én is ilyen vagyok. (Lásd még: a mai csütörtökön Kezdőlapra került kiemelt cikk, a Buda visszafoglalása cikkajánlójának vitalapját és a Wikipédia:CEE Tavasz 2016 verseny új szócikkek kategória győztese, Teemeah és a Bulgária természetföldrajza vitalapjának gazdag tanulságait.)
3./ A mai nap új tanév kezdete. Mi egy enciklopédia-alkotó önkéntes közösség tagjai vagyunk, s ebben a közösségben egyszerre lehetünk egymás tanítói és tanulói. Nyissunk mi is és vitáinkban is új tanévet. Neked van itt egy szerintem fontos felvetésed, amely figyelmünk fókuszába hozza a fejlécen/fejrészen túl a „lábrészt”, a lap alját, s az ott található kategóriák, portálok, salonok kérdéskörét. Ezekről jelenleg is folynak különböző helyeken párhuzamosan viták. Nem az eddigi részviták helyett, hanem azok mellett, azokkal párhuzamosan találjuk meg, vagy teremtsük meg azt a közös vitahelyet, ahol a kategóriák, portálok, salonok általános részéről, közös alapjairól is konszenzusig visszük a vitát. Akkor természetesen az én itteni „blogolásom” is okafogyottá válik. Minden javaslatodra nyitottan kérem és várom válaszod. – *feridiák vita 2016. szeptember 1., 17:39 (CEST)

Szerintem ugyanazt a vitát párhuzamosan több helyen folytatni semmilyen előnnyel nem jár, de elég sok hátránnyal. Mindegy, ebbe belefáradtam, és ha csak a saját vitalapodból csinálsz szemétdombot, az már nem érdekel. Viszont ahogy említettem, ez a vitalap legalább nyolc megtévesztő kategóriába van besorolva, ahol semmi keresnivalója, és ez érdekel, mert használhatatlanná teszi a kategóriarendszerünket. Kérlek, görgess le a lap aljáig, és nézd meg, milyen kategóriák vannak ott a válogatás nélküli másolások folytán. Ezeket kéne eltüntetni. Ha másképp nem megy, akkor a sablonok substolásával, hogy eltűnhessenek a kategóriák. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 14., 20:20 (CEST)

Meg is csináltam, utólagos engedelmeddel kitakarítottam az ide nem való kategóriákat és sablonokat, részben nowikizéssel, hogy a tartalomjegyzékek, a kezdőlap sablonjai, a jövőbeli események kategóriájában és öt másikban ne a te vitalapod díszelegjen mindenhol. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. szeptember 14., 20:36 (CEST)

Tanévkezdés a WikIskolában[szerkesztés]

Wikipédia őslogó
Wikipédia
őslogó

Az új tanév első hétfőjén, szeptember 5-én Kezdőlapunkon ez látható-olvasható: 17 éve, 2001-ben elindult a magyar nyelvhez kapcsolódó első Wikipédia nulladik változata, amikor is egy – még ismeretlen – szerkesztő kérésére Larry Sanger, az angol Wikipédia akkori koordinátora létrehozta a http://hu.wikipedia.com/ címet. (A mai változat 2003július 8-án indult.)

Lásd még: Wikipedia

A legelső szócikk kérdése a hét második tanítási-tanulási napján, a keddi tannapon[szerkesztés]

Mi volt a legelső szócikk a magyar Wikipédián? Lehet tudni? – Elkágyé vita 2016. szeptember 6., 16:01 (CEST)

Kedves @Elkágyé! Lehet tudni, és tudjuk is. Az Omega együttes. Ha rákattintasz az itt belikelt Omega együttes szócikkére, majd benne felül a laptörténet fülre, már azt is tudod, hogy @Grin: kezdeményezte és hogy 2003. július 14-én. Ha még egy lépést haladsz, az Omega együttes vitalapjára kattintva a legfelső szakasz címe a Tudtad-e?, s ebben kérdésedre a legilletékesebb, maga a szócikk szerzője válaszol, aki feltette a Tudtad-e? kérdést, melyet így folytat:

„…hogy ez a Magyar Wikipédia első szócikke? 2003. július 14-én éjjel három órakor született.” – grin 2010. február 18., 22:54 (CET).

Kielégít a felelet? – *feridiák vita 2016. szeptember 6., 21:48 (CEST)

Köszönöm, teljes mértékben kielégített. Üdv. – Elkágyé vita 2016. szeptember 15., 15:33 (CEST)

Brit kelet-indiai Társaság[szerkesztés]

Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot a cikkem elolvasásához és támogatásához! Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2016. szeptember 9., 9:52 (CET)

Szócikkajánlás[szerkesztés]

Sziaǃ Hogy megy ez? Dudva Skull and crossbones.svg vitalap 2016. szeptember 14., 15:05 (CET)

Üdv @Dudva! Javaslom, kérem, hogy fogjuk meg ezt a szakaszt, menjünk vele egy kattintással a helyszínre: Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2016-42-1 és ott folytassuk tovább. – *feridiák vita 2016. szeptember 14., 16:21 (CEST)

Javaslat a vitalapos problémákra[szerkesztés]

Szia!

Nem szoktam foglalkozni sem a Kezdőlappal sem annak vitalapjával. Ennek ellenére érzékelem azt, hogy folyamatosan konfliktusok vannak a vitalap nem megfelelő használata miatt (ennek jogosságába-nem jogosságába most nem mennék bele). Szeretnék tenni neked egy egy javaslatot, amelyről úgy gondolom, hogy megoldás lehetne arra, hogy megszűnjenek a konfliktusok közted (köztetek) és a másik oldalon álló felek között: A javaslatom az, hogy a Kezdőlap vitalapjának hozzunk létre egy allapot (régebben voltak ilyen allapok Megjegyzések esetleg todo néven), ahova írhatjátok azokat a gondolatokat, amelyeket fontosnak tartotok a Kezdőlappal kapcsolatban, de amelyek a másik oldal szerint, nem odavalóak. Erre az allapra lehetne hivatkozni a Kezdőlap vitalapjáról és – szerintem – megszüntethetné a konfliktust is. Nem vitatkozna ezen senki, nem vonogatná vissza senki senki hozzászólását, nem generálódnának blokkok. Szeretném ha átgondolnád a javaslatomat, és választ adnál rá. A megoldás kulcsát a kezedbe adtam ezzel, a kérdés rajtad áll: kinyitod-e vele az ajtót? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. szeptember 23., 10:21 (CEST)

Áldás a bejövőnek, béke a kimenőnek![szerkesztés]

Szia @Hungarikusz Firkász:!

Mi enciklopédia-alkotó közösség tagjai vagyunk. Közösségünkben Veled ellentében én főleg a Kezdőlappal és annak vitalapjával foglakozom. Ezért különösen érdekel az allapra vonatkozó javaslatod. Azt köszönöm, és viszonozom. Nekünk van egy nyitott székelykapunk, melyhez azt bezáró kulcsra sincs szükségünk. A kapura ez van írva: Áldás a bejövőnek, béke a kimenőnek! Ám legyen, lássuk, mire megyünk ketten. De a mondás szerint három a magyar igazság. Így éppen jókor jelentkezett harmadiknak @Malatinszky: wikitársunk, aki ráadásul szívesen meg is csinálja az általad javasolt allapot. Kérek egy kis türelmet, hogy néhány függő ügyet lezárjunk, s utána kerüljön ez is naprendre s járjunk a végére.

Üdvözlettel: – *feridiák vita 2016. szeptember 24., 20:46 (CEST)

Nekem tetszik ez az ötlet, és köszönöm HuFi-nak a javaslatot meg az igyekezetet, amivel a konfliktust oldani akarja. Az allap neve lehetne „Megjegyzések és tennivalók”, és kaphatna egy külön fület a Kezdőlap vitalapján, hasonlóan a GYIK-hez (ami így lehet, hogy idővel okafogyottá válna és meg is szűnhetne). *feridiák, ha akarod, szívesen meg is csinálom az allapot. Malatinszky vita 2016. szeptember 23., 15:32 (CEST)

El is készült az allap: Vita:Kezdőlap/Megjegyzések. – Malatinszky vita 2016. szeptember 25., 17:12 (CEST)
Nagyon-nagyon rossz ötletnek tartom! Ez csak egy újabb olyan lap lesz, amin Feri határtalanul offolhat/blogolhat. Úgy látszik a Kezdőlap vitalapja és az ő saját vitalapja már nem volt elég erre... OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. szeptember 25., 17:31 (CEST)

Sag schon. Az úri közönség nem olvassa sem ezt, sem azt. Az úri közönség rákeres (mellesleg a gugliban, és a Wikipédiát kapja), hogy mit kell tudni Einsteinről, vagy a galambgombáról. Csak mi duzzogunk magunk közt. OsvátA Palackposta 2016. szeptember 25., 17:40 (CEST)

A baj az, hogy az úri szerkesztők viszont olvassák, és nem 1 és nem is 2 hagyta már ott a Kezdőlap munkacsoportját Feri makacsságának és kommunikációjának köszönhetően... OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2016. szeptember 25., 17:53 (CEST)

Már véget ért és nem aktuális vagy nagyon is az?[szerkesztés]

Szia @Malatinszky:!

Köszönöm a felajálásodat, amelyre pozitívan reagáltam. Istenszülő Szűz Mária? igen fontos szakaszban lényegbevágóan különböző álláspontot képviselünk. Azt javasoltad, hogy erre a témára a Kezdőlapa vitalapján tegyünk pontot, s más helyen folytassuk tovább. Készültem rá, hogy részletesen kifejtem ellenvéleményemet, de az itt megindult megbeszélés várható fontosságára tekintettel hallgattam, hogy kívánságod szerint archiválásra kerülhessen, s majd másutt és máskor folytassuk tovább. Kezdőlapunk vitalapján a @Porbóllett: wikitárs kezdeményezte és jelenleg első helyen lévő vitaszakaszban egészen más a helyzet. Ott részletesen hozzá is szóltam, mert amik Tőled jelenleg olvashatók, szerintem lényeges pontosításokat és kiegészítéseket kívánnak, de az kitörlése került. Most próbaképp röviden másodszor is hozzászólok, és kérlek, szíveskedj az érdemi vitát hozzászólásoddal, vagy törlés esetén az enyém helyreállításával segíteni. Ha ez megtörtént, azonnal hozzákezdhetünk itt is az érdemi munkához.

Konstruktív hozzáállásod kérve és várva üdvözöl: - *feridiák vita 2016. szeptember 24., 22:52 (CEST)

Köszönöm, a Kezdőlap vitalpján válaszoltam neked. Malatinszky vita 2016. szeptember 25., 17:11 (CEST)

Magyar Közlöny[szerkesztés]

Kedves feridiák, kérésedre feltöltöttem a Közlönyt a Commonsra, itt tudod elérni: File:Magyar Közlöny 1956. november 12.pdfRlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. szeptember 25., 11:17 (CEST)

Kedves @Rlevente! A fordulópontot jelentő jogforrás beszkennelésért az OGYK ügyeletes kollégájának, a Wikipédiába beiktatásért pedig Neked mondunk itt is köszönetet. – *feridiák vita 2016. szeptember 25., 12:37 (CEST)

Ráadás: Szerkesztő:*feridiák/Hét Országos Népszavazás (HON)*feridiák vita 2016. október 2., 23:13 (CEST)

Újabb ráadás: az Origo hírportál is átvette az 1956/93. MK képét: http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem/20161122-nagy-imre-elrablasa-diplomaciai-feszultsegforrassa-valt-jugoszlavia-es-a-szovjetunio-kozott.htmlRlevente Műemlék piktogram2.png [[User vita:|üzenet]] 2016. november 22., 21:01 (CET)
@Rlevente, kösz az üzenetet és kösz a sikeres együttműködést. Üdv: – *feridiák vita 2016. november 22., 21:49 (CET)

Tudósnaptár[szerkesztés]

Kedves Feri!

Találtam egy tudósnaptárat a KFKI gondozásában. Nem tudom, van-e kapcsolat a Wikipédia tartalma és közte, mindenesetre profilba vág neked. Samat üzenetrögzítő 2016. szeptember 26., 09:47 (CEST)

Kedves @Samat!

Köszönöm a tájékoztatást és jól látod. Üzeneted jól kiegészíti @Rlevente: 56-os küldeményét. Mivel 56-os forradalmunk gyémántjubileumának méltó megünneplése mindhármunk számra kiemelt prioritás, tájékoztatlak, hogy holnap lesz 15:00 órai kezdettel az Arany János utcában az Akadémiai Könyvtár és Információs Központ könyvbemutatója a Műegyetem 1956. novemberében világgá menet és világhírűvé lett profeszora önéletírásának. A Meghívót a honlapon itt olvashatod: Meghívó.

Egyben ellenőrzésre küldök egy kis szépséghiba javítására tett javaslatot, és kérlek, hogy ha lehet, szíveskedj megerősíteni, ha találsz rajta javítandót, akkor javítani, s ha javíthatatlannak találod, a régire visszaállítani. *feridiák vita 2016. szeptember 26., 11:51 (CEST)

A Portál-doboz kerete és benne az Összes portál szószöveg hossza méretkülönbségéről[szerkesztés]

Kezdőlapunk Fejrész dobozában a Portál-doboz kerete és benne az Összes portál szószöveg hosszának méretkülönbsége miatt van egy kis szépséghiba: a 12 portálnévből a 12. szövege hosszában külöbözik a többi 11 kiemelt portálétól. Amint az alábbi képen látható, a többitől eltérően nem fér bele a keretbe, sortörést szenved, amely elrontja az összhangot:

Ez a kis szépséghiba könnyen kozmetikázható. Ha a Wikipédia:Kategóriák közül a Kezdőlap sablonjai alkategóriából a Sablon:Kezdőlap portálok sablonban a források szerkesztése fülre kattintunk, akkor a megnyitott szöveg kezdő sorában a 452 szám látható: „...border="0" style="width:452px; margin:0; padding:0; border:1px solid #a7d7f9; background-color:#f6f6f6; vertical-align:top; color:#000000; padding:5px; padding-top:0px; padding-bottom:0px;...” Ha a 452 helyébe az 537 kerül, máris megoldva a probléma: <noinclude>{{folyamatosan félig védett tartalom|lakat=igen}}</noinclude>

Kedves @Samat! Szíveskedj a kis kozmetikázást ellenőrízni, és ha arra megfelelőnek találod, megerősíteni, ha javítandónak, akkor javítani, ha elfogahatalannak, akkor a régit visszaállítani. – *feridiák vita 2016. szeptember 26., 11:57 (CEST)

Kiegészítés és megismételt kérés[szerkesztés]

Kedves @Samat! Miután választ mostanig nem kaptam, megismétlem kérésemet, hátha az előbbi elkerülte figyelmedet. Egyben bővítem a választékot. A Kezdőlap fejrészét @Bennó a laptörténetből tudhatóan 2007. augusztus 20., 10:02‎ szerkesztésével az alábbira változtatta. Ebből láthatóan a jelenlegi magyar egy vonatkozásban eltér mind a jelenlegi angoltól, vagy bulgártól, mind a korábbi magyar változattól. A szépséghiba javításához segítséged kérve üdvözöl: – *feridiák vita 2016. október 11., 10:13 (CEST)

Üdvözlünk a Wikipédiában,
amit immár több mint 250 nyelven szerkeszthetsz és olvashatsz!
A magyar változatnak 441 073 szócikke van.
Megbízható-e a Wikipédia? · Mit jelent a szabad lexikon? Portálok · Kategóriák · Gyakori kérdések

Kategória[szerkesztés]

Ezt a szerkesztői vitalapot eltávolítottam a Kezdőlap sablonjai kategóriából, hiszen nyilvánvalóan nem odavaló, csak tévedésből kerülhetett bele. – Malatinszky vita 2016. október 9., 15:21 (CEST)

Értesítés blokkolásról[szerkesztés]

Blokkolva

Szerkesztési jogaidat destruktív szerkesztéseid miatt 3 napra felfüggesztettük. Ha szeretnél érdemben hozzájárulni az enciklopédia fejlesztéséhez, megteheted a blokk lejárta után, addig azonban ne szerkessz, mert a blokk automatikusan meghosszabbodik! Ha szerinted a blokkolás félreértés következménye, lépj kapcsolatba valamelyik adminisztrátorral a megadott e-mail címükön! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 12., 11:52 (CEST)

Indoklás a már ezerszer unásig ismételteken kívül: miután Malatinszky szóvá tette, hogy csak azért írsz be valami oda nem tartozó dolgot egy elintézett szakaszba három perccel éjfél előtt, hogy ne tudjon archiválódni a szakasz (és figyelmeztetést is kaptál, hogy ez zavarkeltésnek minősül), most dafke ugyanezt csináltad, nagyon ravasz módon ezúttal 4 perccel éjfél előtt. Pont azután, hogy egyedülálló módon saját homokozót csináltunk neked, ahova szabadon irkálhatod a kezdőlap tartalmához, felépítéséhez nem tartozó élménybeszámolóidat és merengéseidet. Láthatóan hiábavaló erőfeszítés volt ez tőlünk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 12., 11:52 (CEST)

Korábbi hasonló előzmények ugyanebből a műfajból:

Jól látszik a minta, hogy rendszeresen és tudatosan a lejárt szakaszok archiválódását próbálod öncélúan akadályozni. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 12., 12:04 (CEST)

Kérlek, állj le![szerkesztés]

Stop hand.svg

Amit a Sablonvita:Évfordulók/’1 és ’6/10-06 lapon csináltál, az teljesen elfogadhatatlan. Pillanatnyi kusza ötleteid szerint hurcolsz vitákat ide-oda, mint a mókus, amely rejtekhelyet keres télire a dióinak. A Wikipédia lehetőségeit az irányelvekkel, a szokásokkal és a közmegegyezéssel ellentétesen, random módon használod, mintha a saját homokozód lenne az egész. Határozottan felszólítalak, hogy ne másolgasd a hozzászólásaimat és az aláírásomat, különösen ne ilyen módon, hogy a céloldalon nem látszik a forrás, én pedig nem tudok róla, csak véletlenül, hogy hol és mire használod őket. Mindenkinek lehet valami bogara, amíg több hasznot hajt a Wikipédiának, mint amennyi problémát okoz, de te alaposan átbillentetted a mérleget. Fejezd be ezt a gyerekes randalírozást a vitalapokkal. Nagyon utálok véleménykéréseket meg WT-beadványokat írni, de ha így megy tovább, akkor kénytelen leszek rá, hogy hosszú távon időt takarítsak meg vele. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2016. október 21., 00:22 (CEST)

Witéz[szerkesztés]

Szeretném megtudni, hogy van a barátod, kórházban van-e még? Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 4., 21:59 (CET)

Kedves Ági!
Köszönöm érdeklődésed. Sajnos nagyon beteg és munkaképtelen. Abból is láthatod, hogy nincsenek szerkesztései. Legalább ezt a szócikket szerette volna kiemelt státuszig vinni: Szerkesztő:Witéz/Goldziher Ignác, de szeptember 29-én ez is megszakadt. Ha átnéznéd, és kiemelt cikknek jelölnéd, nagy örömet szereznél Csonginak egy ilyen karácsonyi ajándékkal. (Kiss Csongor a rendes neve, és innen Csongi a beceneve.)
Szeretettel üdvözöl: Feri.
Ismerem a valódi nevét. Sajnos semmit sem ígérhetek, főleg, hogy a témában egyáltalán nem vagyok járatos. Különben is szerintem neki egész más dolgok fontosak most. De tudom, hogy te megoldod ezt is mint mindent eddig az enciklopédiában. Köszi a válaszodat. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 5., 01:53 (CET)

Kérlek, add át Witéznek jókívánságaimat és mielőbbi gyógyulást kívánok neki. Nagyon kedves hozzám mindig, amikor találkozunk a Wikitalálkozók alkalmával. Remélem, lesz még rá alkalom. Üdv. – Elkágyé vita 2016. november 5., 10:53 (CET)

Csatlakozom Elkágyéhoz; nagyon sajnálom, hogy ilyen állapotban van és remélem, hogy lesz még lehetőség arra, hogy lássuk egymást, bár amit korábban mondtál róla, csak azt kívánhatom neki, hogy ne szenvedjen. Légyszíves mondd meg neki, hogy sokat gondolok rá, sajnos korábban nem tudtalak elérni, hogy ezt megbeszéljem veled. Heart-beat.gif Vadszederke' 2016. november 5., 19:23 (CET)

Én is jobbulást kívánok. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. november 5., 21:25 (CET)

Kedves @Módis Ágnes Vadszederke, Elkágyé, Rlevente! Felhívtam Witézt/Csongit és telefonon beolvastam üzeneteiteket. Nagy örömet szereztetek Neki. Nevében is köszönöm.
Nagyon hiányzik, barátként és munkatársként egyaránt. Betegsége nekem is figyelmeztetés. 78. évemben vagyok, két infarktus után, wikitevékenységem is szűkíteni kényszerülök. De az egykori iskolámba és új Wikiskolánkba egyaránt érvényes Ady-üzenet szellemében: Bár zord a harc, megéri a világ, / Ha az ember az marad, ami volt: / Nemes, küzdő, szabadlelkű diák.
Üdvözlettel: nagyferi/*feridiák vita 2016. november 6., 11:11 (CET)

Ezt láttad már?[szerkesztés]

Wikipedia in GhentTexaner vita 2016. november 7., 09:53 (CET)

Tisztelt @Texaner, Kedves Kálmán, kösz a figyelmeztetést. Közhasznú lenne ha írnál róla s a további teendőkről egy közösségi lapra, például a Kocsmafal javaslataihoz. Engem a Te október 19-i előadásod, s annak továbbgondolása foglakoztat. Tudod-e, hogy mintegy folytatásként ugyancsak a Wikipartner KSH kiemelt közreműködésével másnaptól kétnapos nemzetközi konferenciát tartottak a Magyar Tudományos Akadémián. Egy csomó anyagot összegyűjtöttem. Jó lenne a héten valamikor kicsit beszélni ezekről. Ha érdekel, írd ide a mobilod számát és felhívlak a hol és mikor egyeztetésére. Kösz és üdv: – *feridiák vita 2016. november 8., 11:48 (CET)

Miután múlik az idő, lassan egy hónapja, hogy megtartottad Bevezetés a Wikipédia-univerzumba 1. – A Wikipédia-szerkesztés alapjai címmel sorozatnyitó előadásodat, addig is, amíg válaszolsz, csinálok a Bevezetéshez egy további bekötőutat. – *feridiák vita 2016. november 13., 15:56 (CET)

Öt kattintással a Wikipédia–univerzum közútján indulástól érkezésig[szerkesztés]

WIKIPÉDIA
URL www.wikipedia.org
WIKIPÉDIA
Wikipedia wordmark.svg
Oldal típusa Internetes enciklopédia
URL www.wikipedia.org
A Magyar Wikipédia
Kezdőlapjának Fejrésze
1. Az első kattintással be a Wikipédiában a Wikipédiáról szóló Wikipédia szócikkbe.
2. A második kattintással be a Wikipédia szócikkben a Weboldal infoboxba.
3. A harmadik kattintással a Weblap infoboxban a www.wikipedia.org linkről fel a főhonlapra/közhonlapra.
4. A negyedik kattintással a Főhonlapon/Közhónapon a Magyar linkre klikkelve a magyar „Main Page” felületére, a Wikipédia magyar nyelvű változatának Kezdőlapjára érkezünk.
5. Az ötödik kattintás ... ?

Kiemelt Óriásfogú cápa[szerkesztés]

Szia!

Az Óriásfogú cápa szócikk kiemelt lett; köszönöm szépen amiért tanúsítottad! Üdv. DenesFeri vita 2016. november 28., 10:52 (CET)

Konföderáció kongresszusai[szerkesztés]

Üdv! Örömmel jelzem, hogy elkészültem Az Amerikai Konföderációs Államok első kongresszusa és Az Amerikai Konföderációs Államok második kongresszusa szócikkekkel, melyeket jelöltem jó szócikkre. Kérlek, ha lehetséges ezeket is támogasd! Köszönettel: -Némo (Morgóhely) 2016. december 1., 15:23 (CET)

Anastacia[szerkesztés]

Szia! Köszönöm szépen a szócikk támogatását a szavazáson! :-) Szép napot! Üdv, – VikiFanily vita 2016. december 2., 09:02 (CET)

Szia! Kiemelt lett a szócikk! :-) Szeretném megköszönni, hogy felfigyeltél rá és támogattad a szavazáson! :-) Szép estét! – VikiFanily vita 2016. december 18., 16:47 (CET)
Kedves @VikiFanily! Köszönet a 924. kiemelt szócikkért. A Kezdőlapra kiemelt szócikkek sorában a soron következő szabad helyre jelöltem, mely jelölést itt olvashatsz: Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-2-1. Kérlek, szíveskedj a Sablon:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-2-1 sablonba a szócikkajánló nyersfogalmazványát mielőbb elkészíteni, hogy együtt csiszolhassuk tovább. Üdv: – *feridiák vita 2016. december 19., 09:21 (CET)
Létrehoztam; kérlek, nézz rá, ha időd engedi! :-) Üdv! – VikiFanily vita 2016. december 20., 12:53 (CET)

Kedves @VikiFanily! Kösz a munkát. Kicsit dolgoztam még rajta s betettem a címsorba. Gondolom, tudod az eljrást, de ismétlésként azért ide írom, hogy mindkettő a következő módon nézhető-olvasható: 1. Kattintás a lap bal felső sarkán a logóra. Ezzel a Kezdőlapra jutunk. - 2. Az első rovat élén vastagítva a Kiemelt cikk cím látható. Innen lemegyünk a rovat alján a Javaslat szóig, és ezen linkre kattintunk. - 3. Ekkor megjelenik a Kezdőlapra jelölt szócikkek listája lap. Ezen lemegyünk a 2017. első félév szakaszcímig, s abban a harmadik sor 2017. január 9-től 12-ig az Anastacia, mellette az általad készített cikkajánló, s a harmadik a vitalap, melyen @Pásztörperc lektor és olvasószerkesztő társunknak adjuk tovább a következő szakasz elvégzését kérve a stafétát. Üdv: - *feridiák vita 2016. december 20., 18:04 (CET)

Igazán nincs mit! Igen, már olvastam és köszönöm a kiegészítést! Egy kicsit fogalmaztam még rajta, de szerintem jó lesz. :-) – VikiFanily vita 2016. december 20., 18:12 (CET)

Gerentsér[szerkesztés]

Szia! Köszönöm szépen a támogatást. Szép és :-))) estét!
-- Ulrich von Lichtenstein vita 2016. december 2., 18:21 (CET)


Ünnepek[szerkesztés]

Áldott karácsonyt és boldog újévet kívánok!– Történelem pWas gibt's Neues? 2016. december 26., 16:22 (CET)

Áthelyezés[szerkesztés]

Szia!

Bocs, de ezt áthelyeztem a – direkt erre a célra – létrehozott Megjegyzések lapra. Nyilván te is belátod, hogy már a szakasz első megállapítása is alátámasztja azt, hogy az ilyen beírás nem a vitalapra való. A vitalapnak nem az a funkciója, hogy a nagyvilágban történt eseményeket közöljön vagy azokkal kapcsolatosan dolgokat tárgyaljon ki. Kérlek, az ilyenekre a Megjegyzések lapot használd. Emlékeim szerint üdvözölted az ötletet. Akkor pedig használd is arra, amire való, ezzel is elkerülve a további felesleges hadakozást és frusztrációs mindkét oldalról. Köszönöm a megértésed! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2016. december 27., 09:59 (CET)

Áthelyezés[szerkesztés]

Szia!

Szeretném viszonozni figyelmességedet. Ezért én meg a vita átfogóbb folytatásra ugyanonnan ezt ide helyeztem, hoztam át. – *feridiák vita 2016. december 27., 23:50 (CET)

Vitalapra visszahelyezés, és a megfelelő vitahely kérdésének megvitatása[szerkesztés]

Karácsony ünnepén a a Fekete-tengerbe zuhant az áldozatok között az Alekszandrov-kórus tagjait szállító Tu–154-es repülőgép[szerkesztés]

Vitalapunk ezen új szakaszának címe egy megrázó gyászos tényt közöl, amely tény kiemelt a mindennapi munkákkal velejáró kicsinyes vitáktól egy nagy felemelő együttműködésig. Ezen együttműködésbe azzal szeretnék bekapcsolódni, hogy áttekintve a mások által már megépített utat, azt egy megindokolt újabb lépéssel kiegészíteni.

Az Országház karácsonyfával (Budapest, Magyarország)[szerkesztés]

 • Az idei évben a mai nap, december 23-án képeslapján Kellemes ünnepeket kíván a Google!
 • Ma A nap képe rovatban is karácsonyfás képeslap köszönt, mégpedig a Wikipédia magyar nyelvű változatának Kezdőlapján is Németország fővárosában, Berlinben a Reichstag előtti karácsonyfával. A Reichstag karácsonyfával (Berlin, Németország) a képaláírás.
 • Javaslom, hogy e példa nyomán folytatásként a magyar nyelvű Kezdőlap A nap képe rovatában december 23-ról december 24-re váltás képfrissítéskor Az Országház karácsonyfával (Budapest, Magyarország) kép és aláírás következzen, Magyarország fővárosában, Budapesten az Országház előtti karácsonyfával, annak fényeivel kívánjon kellemes ünnepeket a Wikipédia, a Wikipédiában s a Wikipédiával is kívánjunk kellemes ünnepeket.
 • A példa a rovatban adott, a képaláírás adott, az Országház karácsonyfával Budapesten adott. Két kérdés még válaszra vár: ki készíti el a fotót és ki teszi fel a képet, kik készítik el ezt szép közösségi karácsonyi ajándékot? - *feridiák vita 2016. december 23., 15:04 (CET)
Ha van ilyen kép a tarsolyban, akkor jó ötlet. Andrew69. Blue a v.svg 2016. december 23., 15:41 (CET)

Szerintem egy enciklopédiának egyáltalán nem feladata, hogy olvasóit valamilyen ünnep kapcsán köszöntse. Az ünnepekről való megemlékezésre a Kezdőlap Ünnepek rovata való, és ott, ahogy kell, meg is fog jelenni holnap mind a két nagy vallási ünnep (nyilván ti sem felejtkeztetek el a hanukáról). Nem hiszem, hogy szükség lenne tovább növelni az ideológiailag semleges enciklopédiánkon a kereszténység jelenlétét túl azon, hogy már hetek óta tájékoztatjuk az olvasót a karácsonyi ünnepkörről, holnap, holnapután és azután is kiemeljük az Ünnepek rovatban, hogy karácsony van, ma karácsonyfás kép a nap képe, holnap egy keresztény kápolna belsejét láthatjuk ezen a helyen, holnapután meg a kisded Jézust tartó Madonnát. Megkockáztatom, hogy annak az olvasónknak, aki még ezen a ponton sem vette észre, hogy karácsony van, felesleges lenne további jelzéseket adnunk. Őszintén szólva kicsit bosszant, hogy ezt az egészet minden karácsonykor el kell magyaráznom.

Ugyanakkor, mivel ezen a vitalapon nem az olvasókhoz, hanem hozzátok, a szerkesztőtársaimhoz és barátaimhoz szólok, hadd mondjam el: remélem, mindannyiatoknak örömben és szeretetben telik a következő néhány nap, és a ti karácsonyotok is olyan boldog lesz, mint amilyennek a mienk ígérkezik, akár ünnepeltek valamit, akár nem. – Malatinszky vita 2016. december 23., 16:04 (CET)

Symbol oppose vote.svg ellenzem Telejesen egyetértek Malatinszkyval. A wikipédiának egyáltalán nem feladata, hogy bárkit is köszöntsön ünnepek alkalmával, sem az, hogy karácsonyi ajándék képpel örvendeztesse meg a látogatóit. A wikipédia az univerzális tudás tárháza, elég, hogyha ennek a feladatnak minél jobban megfelel. A kezdőlapi kép pedig a kialakult rendszer szerint a Commons kiemelt képei közül kerül ki. Ezek kiemelt képek, nem hinném, hogy szükség lenne kétes minőségű képeket erőszakolni a magyar wiki kezdőlapjára. Egyébként a magyarországi parlamenti karácsonyfa semmivel sem karácsonyfább, mint a Reichstag előtti karácsonyfa. – VargaA vita 2016. december 23., 16:26 (CET)

Hasonló Szépeket kívánok minden Ünneplőnek, Olvasónak és Szerkesztőnek és Boldog Hanukát is az azt ünneplőknek. Az mindig különleges dolog ha a különböző vallások egy napon ünnepelnek. De a javaslathoz visszatérve kép is kellene, mert anélkül nehéz eldönteni, hogy mi legyen holnap a kezdőlap nap képe rovatában. Szerintem ideológiailag sem növelnénk semmit, hiszen ha jól látom pont egy Hegyi kápolna belseje Andelsbuch közelében (Vorarlberg, Ausztria) lesz ott. Ha magyar lenne a kép, akkor talán a magyar jelleget egy picit igen, de ezzel talán csak nem sértenénk vérig az olvasóinkat. Persze továbbra is hangsúlyozom, mert kerestem a commonsban és nem találtam ilyet, szóval ez a vita teljesen meddő, amíg nincs egy szép kép de még csak egy kétes minőségű megerőszakolt se, amivel esetleg leváltható lehetne a holnapi osztrák templombelső. Andrew69. Blue a v.svg 2016. december 23., 16:47 (CET)

Névnap-sablon rossz[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaRlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. december 29., 17:59 (CET)

Sziasztokǃ

Szent Család
Szent Család

A mai névnap-sablon rossz. Lehet látni, hogy "ünnep/család-sablon".– Ltbuni vita 2016. december 29., 16:06 (CET)

Javítva. Wikizoli vita 2016. december 29., 16:41 (CET)

A hiba a Sablon:Ünnepek/Szent Család sablonban volt - ott javítottam. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2016. december 29., 17:59 (CET)

Bocs, ez csak érintőlegesen tartozik ide, de nem tiszáztuk már egyszer, hogy a szent család nem tulajdonnév és ezért nem írjuk nagybetűvel? (És persze akkor az ünnep neve maga is kisbetűs lenne.) – Malatinszky vita 2016. december 29., 18:21 (CET)

Közben megtaláltam: itt volt egy konklúzió nélküli megbeszélés, ahol kiderült, az OH szerint nagy betűvel kell írni a kifejezést, de nem sikerült olyan AkH-szabályt találni, ami ezt alátámasztaná. Malatinszky vita 2016. december 29., 18:32 (CET)

A Szent Család ünnepe és ünneplése a Karácsonyi ünnepkörben[szerkesztés]

Hanukai menóra a 8. napon
Hanukai menóra
a 8. napon

Minden jó, ha a vége jó. Három kérdés várt válaszra, és mint a Kezdőlapon az Ünnepek rovatban látható, mindhárom pozitív feleletet kapott.

1. Nagybetűs vagy kisbetűs a Szent Család? A válasz ott a képaláírásban itt is és ma a Kezdőlapon is: Szent Család.
2. Szentlelkes vagy szentlelketlen a Szent Család családi képe? A válasz ott magán a szentképen itt is és ma a Kezdőlapon is: Jézus Krisztus szülőanyja, Szent Mária felett ott a Szentlélek szimbóluma is, akitől fogantaték, aki által áldott állapotba került.
3. Melyik napon ünnepeljük a Szent Család ünnepét, ha az a Jézus Krisztus december 25-án ünnepelt születésnapja után következő vasárnap január 1. napjára esik? A válasz az, hogy létezésével jelen van itt is és ma, december 30-án a nap kezdetétől végpéig jelen van az Ünnepek rovatban kinn és fenn a Kezdőlapon is.
WIKIPÉDIA
URL www.wikipedia.org
Colorful 2017 sticker sign.jpg
Köszönöm Közösségünknek ezt a főünnepköri szép és jó napot. Kérem, hogy napról napra e nap szellemében haladjunk tovább ünneprontó és ünnepjavító események és emberek között. – *feridiák vita 2016. december 30., 13:22 (CET)

„Appendix”

A Szent Család ünnepe és ünneplése a Karácsonyi ünnepkörben, a Karácsonyi ünnepkör a Wikipédiában

Az évkezdés átmeneti aktualitásai: BÚÉKHoly FamilySzent Család ünnepeSablon:Ünnepek/Szent CsaládSzűz Mária istenanyaságának ünnepeVízkereszt

Kossuth Lajos és John Glenn az Amerikai Egyesült Államok szenátusában[szerkesztés]

Kezdőlapunk Évfordulók rovatának alul mai Évfordulók/’2 és ’7/01-05 sablonjában a négy képből az elsőn Kossuth Lajos látható és a szöveges témasorból a 3. tartalmazza ezt a tényt:

Ugyanitt az utolsó képen a Space Shuttle program keretében egy űrrepülőgép startja látható, s az utolsó témasor ezen program indításáról ad tájékoztatást:

Ugyancsak a Kezdőlapon, de felül a Kiemelt cikk rovatban a mai naptól vasárnap végéig a Space Shuttle cikkajánló szerepel, melyhez két kép tartozik: egy másik űrrepülőgép startjának és egy másik politikusnak, John Glenn űrrepülő-szenátornak a képe, aki igazán otthon volt az Egyesült Államok szenátusában.

Ez a Wikipédia világenciklopédiában egyedüli teljesítmény. De a java vasárnap végéig következik. – *feridiák vita 2017. január 6., 00:00 (CET)

Anastacia - új kép hozzáadása[szerkesztés]

Anastacia Londonban 2015. január 23-án
Anastacia Londonban
2015. január 23-án
Anastacia Sydneyben 2015. április 29-én
Anastacia Sydneyben
2015. április 29-én

Szia!

Szerintem nem kellene az a kép az infobox alá, amit legutóbb betettél, hiszen ezt a 2016-os fotót a megfelelő szakaszban (Ultimate Collection, Strictly Come Dancing és A4App...) már felhasználtam egyszer. Így most elég furán néz ki a kép a cikk legelején, én úgy gondolom. – VikiFanily vita 2017. január 6., 12:07 (CET)

Kedves @VikiFanily!

Igazad van, jól gondolod. Már kivettem a szócikkből a főleg Neked címzett „képrejtvényt”. Jogos büszkeséggel írod szerkesztői lapod Mérföldkövek szakasz végén: „2016. december 18.Kiemelt státuszba került az "Anastacia" cikk. A magyar nyelvű Wiki-oldal lett az első, ahol elérte ezt a pozíciót! :-)

András és Anasztázia: magyar királyi pár
András és Anasztázia:
magyar királyi pár

A célegyenesbe értünk, már csak pár óra, és hétfőn a nap kezdetétől csütörtökön délig Anastacia lesz a főszereplő Kezdőlapunk Kiemelt cikk rovatának színpadán, és jogos büszkeséggel írhatod az újabb mérföldkövet és egyben írhatjuk együtt a közös világcsúcsjavítást: „2017. január 9. – A Kiemelt cikk rovatban Kezdőlapra került az "Anastacia" cikk. A magyar nyelvű Wiki-oldal lett a világelső, ahol elérte ezt az újabb, még magasabb pozíciót! :-)”

Ekkor kerül majd napirendre a „képrejtvény” kérdése. Most annak jött el az ideje, hogy véglegesítsük a cikkajánlót, ezért javaslom a súlypontot ezen vitahelyről egy kattintással a Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-2-1 vitahelyre áthelyezni. – *feridiák vita 2017. január 8., 18:54 (CET)

Szia! Köszönöm az egyetértést!

Épp olvastam az általad összefoglalt 7 vázlatpontot itt: Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-2-1 , és a 7. pont kapcsán csak annyi, hogy azt már teljesítettem rögtön azután, hogy Andrew felvetette. :-) Vagyis átjavítottam néhány dolgot a cikk bevezető szakaszában. A fotó pedig szerintem maradhat nyugodtan, amit betettél legutóbb a budapesti koncertről. – VikiFanily vita 2017. január 9., 12:02 (CET)

Anastacia magyar wikiszócikke történetének mérföldkövei a starttól a világelsőségig[szerkesztés]

Akkor még két további mérföldkő előttünk volt ahhoz, hogy a „képrejtvény” kérdése napirendre kerüljön. Mára, január 27-re ide értünk, napirendre került, s szerintem az Anastacia szócikk történetében ennek megválaszolása lesz a következő hét kiemelt feladata. – *feridiák vita 2017. január 27., 23:54 (CET)
 • 7. Újabb szakasz volt a még magasabb pozícióba, a Kezdőlapon a Kiemelt cikk rovatba felkerülés. Ezt 2016. december 19-én *feridiák kezdeményezte és a 2017. január 9. és 12. közötti helyre, melyet közösségi alkotással szintén elértünk.
 • 8. Ismét VikiFanily vette át a stafétát és január 22-én, vasárnap, egyben a magyar kultúra ünnepnapján és az ökumenikus imahéten beírta az újabb mérföldkövet: * 2017. január 9. és 12. között – A Kezdőlapon szerepelt az "Anastacia" szócikk ajánlója.
 • 9. Január 27-én a „képrejtvény” kérdéséhez értünk. Az Anastacia - új kép hozzáadása szakaszcímben jelzett művelet, újabb és újabb képek hozzáadása következett. Most a képekhez tartozó képaláírások és a képföléírások jöhetnek. People & Music + Híres Anasztáziák
 • 10. Ma van a január 27-től számított 7. nap, holnap a 8., ekkor következhet a nagyhét mérlege. – *feridiák vita 2017. február 2., 09:42 (CET)

József Attila névnapja, születésnapja és halálának napja 2017-ben[szerkesztés]

Évről érve az új év hetedik napján, január 7-én köszöntjük névnapján a nagy költőt, József Attilát. Születésnapján, április 11-én ünnepeljük a Magyar Költészet Napját. Idén halála napján, december 3-án egyszerre ünnepelhetjük halhatatlan Attilát és advent első vasárnapját, vele a karácsonyi ünnepkörbe belépést. - *feridiák vita 2017. január 7., 23:57 (CET)

A riói nyári olimpiától a téli jeges Dunán át a nyári vizes világbajnokságig[szerkesztés]

Nemzeti ünnepi tűzijáték a Duna felett
Nemzeti ünnepi tűzijáték a Duna felett
Széchenyi lánchíd a befagyott Duna felett
Széchenyi lánchíd a befagyott Duna felett

A magyar és ezen felül az angol nyelvű Wikipédia Kezdőlapján már kerek két napja kiemelt kép a hideghullámtól befagyott Duna képe Budapesten a Lánchídnál. A képet, amely világsikert aratott Kemenymate szerkesztőtársunk készítette, akinek a kiemelési eljárásokban kiemelt szerepe van. Ráadásul a magyaron ott Hosszú Katinka képe is, aki télen egyszerre emlékeztet a tavalyi nyáron a riói olimpia sikereire és fordítja előre figyelmünket az idei nyárra, január 14-én július 14-re, a nyári 2017-es úszó-világbajnokság ünnepi nyitónapjára. A képsor szellemi híddal szolgál télen két nagy nyári esemény között. – *feridiák vita 2017. január 14., 23:54 (CET) - P. S. Hátha valaki kedvet kap: a 2017. januári európai fagyhullám már önálló szócikkel is rendelkezik, benne a Lánchidas fotóval: January 2017 European cold wave.

A 2017. januári hideghullám Rómától Moszkván át Budapestig[szerkesztés]

A napokban ránéztem a Dunára, és nem látom sehol, hogy "a hideghullámtól befagyott (volna) Duna". A magyar nyelvben a "befagyott" azt jelenti, hogy "a teljes belátható felületet összefüggő, nem mozgó jégréteg borítja". A jelenlegi Dunán (2017. január 15.) néhány jégdarab úszkál, ez tény, befagyásról nincs szó. A "hideghullám"-ról az a véleményem, hogy Mo-on valahol -15°C alatt, illetve akkor beszélhetünk, ha az legalább hetekig fennáll. Az egy-két napos lehűléseket csak a bulvársajtó kapja fel, hogy legyen miről írniuk, különben 1-2 nap múlva már enyhül az idő és akkor más szenzációt kell kitalálniuk. misibacsi*üzenet 2017. január 15., 10:45 (CET)
A Víz körforgása
A Víz körforgása
Igazad van, ki is javítom a befagyott részt. Az csak jeges, nem befagyott. (Ez a cikk azt állítja, hogy többet nem is fog befagyni... http://index.hu/tudomany/2017/01/11/miert_nem_fagy_be_tobbe_a_duna/) Amúgy a hideghullámról szóló angol szócikkben is csak a hajózás felfüggesztéséről írnak. A kép alatt azonban azt írja: frozen Danube. De a vak is látja...– Fmvh vita 2017. január 15., 11:42 (CET)
Mindkettőtöknek igaza van és mindkettőtöknek köszönöm. Nektek köszönhetően a 2017. januári hideghullám fontos téma January 2017 European cold wave angol nyelvű szócikke mellett magyar nyelvű változata is „megfogant”. Elsőnek Tőletek kérdem, s aztán a téma további szakértőitől is, hogy a „January 2017 European cold wave” szócikknek melyik a megfelelőbb magyar címe: 2017. januári hideghullám vagy 2017. januári fagyhullám vagy egy harmadik? Segítségeteket kéri, s azt előre köszöni: – *feridiák vita 2017. január 15., 15:35 (CET)
Nem vagyok szakértő, de szerintem 2017. januári hideghullám.– Fmvh vita 2017. január 15., 16:19 (CET)
Köszönöm, én is így gondolom, és alszakasz címeként beteszem. Azért most jutottam hozzá, mert az ökumenikus imahétnek a Kálvin téri országos nyitóünnepségén voltam, majd az eseményt a Kezdőlapra feltettem. Ehhez is hozzáteszek az angol szócikkből vett kiegészítő képekkel egy képsort.– *feridiák vita 2017. január 15., 23:51 (CET)

"2017. januári hideghullám fontos téma": nem létező dolgok nem fontosak. Nem kell létrehozni, illetve "azonnal törlendő". misibacsi*üzenet 2017. január 15., 16:21 (CET)

Több mint 10 wiki ír róla. Csak lehet írni róla. A kriptidek sem léteznek, mégis van szócikk róluk...– Fmvh vita 2017. január 15., 16:35 (CET)
Szeretném az emlékezett felfrissíteni. November 28-tól 30-ig Budapesten volt a Vizes világtalálkozó. A Kezdőlap Aktuális rovatában ez volt olvasható: November 28-án 117 országból közel 1800 résztvevővel Magyarország fővárosában megkezdődött a háromnapos Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 (Budapest World Water 2016). „A víz a politikai gondolkodás és cselekvés legfontosabb kérdésévé kell váljon” - hangsúlyozta a megnyitón Áder János államfő. Ezen szöveghez volt feltéve a víz körforgásáról az itt megismételt szemléltetés. Ennyit a téma fontosságához. Kiemelten fontos. – *feridiák vita 2017. január 15., 23:51 (CET)

Megtisztelő, hogy ennyire felkapta az angol wiki a képemet (azt ugyan nem tudom miért pont ezt), de azt én se értem mi annyira különleges a dologban. Tél van, hideg van, megfagy a víz. Nyáron lehetne szócikk arról, hogy meleg van. :) Kemenymate vita 2017. január 15., 20:41 (CET)

Kérlek, légy elnéző velünk, hogy büszkék vagyunk a sikeredre, s arra, hogy Veled egy alkotó közösségbe tartozunk. Kösz és üdv: – *feridiák vita 2017. január 15., 23:51 (CET)


kezdőlap[szerkesztés]

Sziaǃ Az lenne a kérdésem, hogy a kezdőlapi hírekhez nem kerülhetne ki valamely úton-módon a Müncheni légikatasztrófa szócikk? Igaz csak most van jó cikk eljárás alatt, csak gondoltam, ma van az 59. évforduló..Válaszod köszönömǃ – Gerry89 vita 2017. február 6., 18:21 (CET)

Szia @Gerry89!

1. Nem lehet. Az 1958-as müncheni katasztrófa az Évfordulók rovatba tartozik. A szabály szerint 2017-ben 2-re és 7-re végződő évfordulók jöhetnek eleve szóba, így 1958-as csak jövőre aktuális. Ha olyan fontosságú, hogy megkapja a kiemelt státuszt, akkor a Kiemelt cikk rovatban kerülhet fel a Kezdőlapra.
2. Idén is van müncheni is, drámai is, évforduló is, van szócikke is és az a Évfordulók/’2 és ’7/09-05 sablona tartozik. Ez az 1972. szeptember 5-én kezdődött Túszdráma a müncheni olimpián. Egy kattintással ellenőrízheted, hogy oda már 2012-ben éppen én fölettem: *46 éve, 1972-ben Münchenben a XX. nyári olimpiai játékok alatt arab terroristák túszul ejtettek tizenegy izraeli sportolót, akik - nagyrészt a rendőrség elhibázott szabadító-akciójának következtében - valamennyien életüket vesztették.
3. Mától kinn a Kiemelt cikk rovatban a Kezdőlapon az Ikarus 260. Tegnap a Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-6-1 helyen Neked is személyre szóló pingelt üzenetet küldtem, amely az előbbiekhez is kapcsolódik. Kérlek, szíveskedj elolvasni, s ha válaszolsz is, megköszönöm.

Üdv: – *feridiák vita 2017. február 6., 23:32 (CET)

Szubcsonk figyelmeztetés[szerkesztés]

Puzzle stub.png
Üdvözöllek a Magyar Wikipédiában! Az általad létrehozott Kőhalmi Ferenc (tanár) szócikk témáját tekintve fontos lehet a Wikipédiának, de sajnos a lap jelenleg annyira kevés információt tartalmaz, hogy nem éri el még a csonk szintet sem. Az ilyen rövid cikkeket szubcsonknak hívjuk, és ha 4-5 napon belül senki nem bővíti ki őket legalább elfogadható csonk szintre, akkor töröljük. Ha szeretnéd, hogy megmaradjon, nosza, bővítsd ki! Keress megbízható forrásokat és ügyelj arra, hogy megfeleljen a nevezetességi kritériumoknak is! Ha mindezek stimmelnek, bátran bővítsd a cikket! Ha a szócikk már elég sok információt tartalmaz, kérlek, távolítsd el a {{szubcsonk}}(?) jelzést a szócikk elejéről. Ha bármilyen kérdésed támadt, nézd meg az útmutatót, amiből legtöbb kérdésedre választ kaphatsz, de hozzám is nyugodtan fordulhatsz segítségért! Köszönöm! LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. február 12., 13:55 (CET)

@LaSza, kösz a figyelmeztetést. Szíveskedj kivenni. Majd alkalmasabb időben visszatérünk a szócikkre. Most más igényli az időt, figyelmet, energiát. – *feridiák vita 2017. február 12., 14:07 (CET)

Sajnálom, de kivenni akkor lehet, ha eléri a csonk szintet, különben öt nap múlva törlésre kerül. Maximum cikkjelöltté tehetem, és akkor még három hónapig lehetne bővíteni. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. február 12., 14:09 (CET)

Esetleg egyik allapodra átirányíthatnád és akkor nem veszne el a tartalom. – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. február 12., 14:10 (CET)
Köszönöm a tanácsot. Ha átirányítom Szerkesztő:*feridiák/Kőhalmi Ferenc (tanár) allapra , megfelel? – *feridiák vita 2017. február 12., 14:19 (CET)
Elvégeztem az átirányítást, kiszedtem a szubcsonkot és rejtetté tettem a kategóriákat. További jó munkát! :) – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. február 12., 14:27 (CET)
Kösz. – *feridiák vita 2017. február 12., 16:38 (CET)

Cetcápa[szerkesztés]

Szia! Köszönöm szépen, amiért tanúsítottad ezt a szócikket! DenesFeri vita 2017. február 13., 10:33 (CET)

Melyik lett a 2016-os év legjobb szócikke és mikor lesz az eredményhirdetés?[szerkesztés]

Ma reggel Wikipédiánk Kezdőlapján, s a többi lapokon, így ezen vitalapon is felül még ez olvasható: „Melyik lett a 2016-os év legjobb szócikke? Ma este zárul a szavazás!” Ez mára módosult, s gondolom rövidesen írott üzenetben is módosul. Tegnap este lezárult a szavazás és ezzel sorra került a következő kérdés: mikor lesz az eredményhirdetés?

Az év szócikke/2016 lap alján az Eredményhirdetés szakasz még üres. A lapon felül az Eredményhirdetés fülre kattinva erről ez olvasható: „A kiértékelésre és az eredményhirdetésre a szavazás lezárását követő 3-4 napban fog sor kerülni ezen a lapon, illetve a Kocsmafal (hírek) oldalon.” Tehát az eredményhirdetés szerdára-csütörtökre várható.

De tegnaptól húshagyókeddig a farsang farka van és hamvazószerdán már belépünk a húsvéti ünnepkörbe. Közösségünk nagy eredménye lenne, ha hamvazószerdáig elkészülne és közlésre kerülne az eredményhirdetés. Ezért lett ez az aktuális kérdés: Melyik lett a 2016-os év legjobb szócikke és mikor lesz az eredményhirdetés?

Ki korán kel, aranyat lel![szerkesztés]

Az év szócikke/2016 vitalapján már feltettem a kérdést, amelyet az elvégzendő közösségi munkához rendelkezésre álló idő rövidsége miatt itt is megismétlek és a közösségi megválaszoláshoz az első lépéssel kiegészítem: Arany János szócikkét illeti a 2016-os év legjobb szócikke cím. - *feridiák vita 2017. február 27., 08:16 (CET)

Kedves OrsolyaVirág! Szeretnék Neked mint a Az év szócikke versenysorozat hétéves történetében vezető szerepet játszó wikitársunknak külön is köszönetet mondani a hat lezárt és az aktuális hetedik év sikereiért, s egyben Téged külön is kérni, hogy ha lehet, hamvazószerda estére készítsétek el az eredményhirdetést. Arany János elsőségéhez pedig hozzáértendő, hogy az a Művészet és kultúra kategóriában a Nyelv és irodalom körére vonatkozik és azon alapul, hogy 29 wikitárs szavazott és közülük 22 Arany Jánost tette az első helyre. - *feridiák vita 2017. február 27., 09:44 (CET)

Egyért-igény[szerkesztés]

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaRlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. február 26., 22:17 (CET)

Sziasztok! Barbara Jordant egyértelműsíteni kellene. – Rakás vita 2017. február 26., 19:52 (CET)

Nem egészen értem a kérdésed, hiszen még cikkünk sincs róla. OrsolyaVirágExtracted pink rose.pngHardCandy 2017. február 26., 20:27 (CET)
@OrsolyaVirág: Szia! Nem olyan bonyolult az. Ha rákattintasz a piros linkre, majd megnézed, hogy mi hivatkozik rá, akkor látszik, miért. Ez a hölgy politikus volt, a linkek közt mindenféle teniszes dolgok is vannak, ami nem róla szól. De van ilyen néven költőnő is. – Rakás vita 2017. február 26., 20:53 (CET)

A nap képe: Barbara Jordan[szerkesztés]

Ahol elhangzott a híres beszéd
Ahol elhangzott
a híres beszéd
 • Rakás kérte az egyértelműsítést. Rlevente megcsinálta és feltette a megoldva sablont. Kész.
 • OrsolyaVirág Rakás igényét kérdésesnek találta, „hiszen még cikkünk sincs róla”. Innen hiányzik a folytatás: Rakás kezdeményezte Barbara Jordan politikus szócikkét és elvitte addig, ameddig az egyértelműsítéshez elég.
 • A harmadik kérdés az indíték, az aktualitás, amely itt még említésre sem került. A Kezdőlapon a Kiemelt cikk rovat mellett A nap képe rovatban február 26-án Barbara Jordan képe szerepel.
 • Barbara Jordan képe és pályája magában is érdekes. Érdekességét fokozza, hogy két nap múlva, február 28-án Martin Luther King szerepelt A nap képe rovatban. Az ehhez fűzött hozzászólásom jelenleg az utolsó ezen a vitalapon. Ha a két képet itt együtt láthatjuk, talán ad egy lökést a vita eredményes folytatásához. – *feridiák vita 2017. március 5., 22:32 (CET)


Kezdőlapunk Vitalapjára a szünetelő, hiányzó vita folytatása érdekében feltettem A nap képe: Barbara Jordan szakaszt. Azt Rlevente azonnal törölte ezen megjegyzéssel: „‎Egyért-igény: ezen nincs mit vitázni, egy hete megoldottuk az egyértelműsítés kérdését.” Az egyértelműsítés kérdését Rakás tette föl és azt Rlevente valóan megoldotta. De ez a három megoldandó problémából csak az egyik, a kezdő. A vita java utána következik s az már egy hete ott vár bennünket Kezdőlapunk Vitalapján. – *feridiák vita 2017. március 6., 08:52 (CET)


Nap képe: Martin Luther King[szerkesztés]

A mai nap képe Martin Luther Kinget ábrázolja egy 1963-as rendezvényen, „ahol elmondta a Van egy álmom… kezdetű beszédét”. Az idézett képaláírással az a probléma, hogy ez a híres beszéd nem a „Van egy álmom” szavakkal kezdődik: a beszédnek ez a legismertebb része, ahol MLK újra meg újra az I have a dream szavakkal kezdődő mondatokban beszél arról, hogy egy nap harmonikus kapcsolat lehet majd feketék és fehérek között, a szónoklat második felében van. Ugyanakkor a beszédet valóban ezeknek a szavaknak az alapján szokták emlegetni: közkeletű angol neve "I have a dream speech". Hogy lehetne ezt jól kifejezni magyarul? – Malatinszky vita 2017. február 28., 15:09 (CET)

Javaslatok:

 1. ahol elmondta a Van egy álmom… kezdetű mondatokról híressé vált beszédét
 2. ahol elmondta a Van egy álmom… szállóigéről híressé vált beszédét
 3. ahol elmondta a Van egy álmom… kifejezésről híressé vált beszédét
 4. ahol elmondta a Van egy álmom… néven híressé vált beszédét
 5. ahol elmondta a Van egy álmom… beszédét
 6. ahol elmondta a „Van egy álmom…” beszédét

Most így elolvasva a 4. vagy az 5. tetszik a leginkább. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. február 28., 15:17 (CET)

Szerintem is ez a kettő, de talán lehet ez is: ahol elmondta az I have a dream speech... („Van egy álmom…”) néven híressé vált beszédét. – *feridiák vita 2017. február 28., 22:09 (CET)


Szócikkek kezdőlapra[szerkesztés]

Szia *feridiákǃ Szemezgettem a Wikipédia-vita:Szócikkek a kezdőlapon a Cikkek, amelyek még sosem kerültek kezdőlapra cikkei közt és, bár még van időnk, de pár ötletem azért lenne. A Batman: A gyilkos tréfa épp tavaly év végén jött ki animébe is, ez bármikor mehetne, Gera Zoltán (labdarúgó) pedig április 22-én, 38. születésnapjára, ugyanez a helyzet Buzsáky Ákossal, aki május 7-én lesz 35 éves. Tudom még odébb vannak ezek a dátumok, csak látom, hohy kb. 3 héttel előre tervezel. Július 17-én meg majd különösen fontos lesz a már elhunyt Jules Bianchi kezdőlapra tétele, ekkor van a születésnapja. (Bianchi már tényleg csak lábjegyzet, jó pár hét van még addig). Remélem Marilyn Monroe és Joker (DC Comics) is szerepelhet előbb-utóbb kezdőlapon. – Gerry89 vita 2017. március 10., 10:45 (CET)

Szia @Gerry89! Kösz a megkeresést.

 • 1. Jól látod, hogy több hétre előre tervezünk s dolgozunk. Épp ma este jutottunk el április 6-ig, és írtam meg az összefoglalót, amelyben pingelve üzentem Rólad is és Neked is. Egy kattintás erre, és láthatod: Összefoglalás és előredolgozás.
 • 2. Az összefoglalás 7. pontjában azt is láthatod, hogy Marilyn Monroe szócikkét, amely 2017. március 11-én, tehát tegnap kapta meg a kiemelt státuszt, már beütemeztük, s ha ráklikkelsz erre, már azt is tudod, hogy hova: Marilyn Monroe.
 • 3. Rátérek arra, akit - megérdemelten - ennyire kiemeltél: „Július 17-én meg majd különösen fontos lesz a már elhunyt Jules Bianchi kezdőlapra tétele, ekkor van a születésnapja. (Bianchi már tényleg csak lábjegyzet, jó pár hét van még addig)”. - Valójában születésnapja 1989-ben augusztus 3. 2015-ben július 17. tragikus halálának napja. Wikipédiánk Kiemelt cikk rovatában a 29. hét elején július 17. és július 20. között a Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-29-1 helyen Jules Bianchi a Kezdőlapra kijelölt, mint azt vastagított nevére kattintva Magad is láthatod.
 • 4. Remélem, szereztem némi örömet és javaslom: gyűjtsd szorgalmasan javaslataidat, hogy mikor március végén/április elején ismét előre tervezünk és dolgozunk, már ebben is fontos társunk lehess és legyél. – *feridiák vita 2017. március 12., 21:48 (CET)

Szia! Igen, örülök, hogy két javaslatomat is jónak tartottad, remélem a "többiek" is lehetőséget kapnak, plusz készül a többi kiemeltnek szánt szócikk, a Voldemort cikk kiemelési eljárása tegnap kezdődött, így most én Emma Watsonra koncentrálok, utána pedig Gilles Villeneuve-öt is befejezem. Üdv: Gerry89 vita 2017. március 12., 22:29 (CET)

Szia! Ma van/lassan volt Ayrton Senna 57. születésnapja. Ha mostanra nem sikerült, remélem május 1-jén (környékén) méltó módon emlékezhetünk minden idők legjobb Forma-1-es pilótájâról és az egyetemes sport egyik legnagyobb alakjáról. Üdv: Gerry89 vita 2017. március 21., 20:47 (CET)

Szia! Fentebb a 4. pontban látható, hogy legközelebb április elejére javasoltam a folytatás megvitatását, addig "már minden hely elkelt". Akkor pedig indokoltan azon újak kapnak prioritást, amelyek még nem voltak kiemelten a Kezdőlapon. Ayrton Senna 2009. április 27. és 2009. május 3. között egy egész hetet szerepelt a Kezdőlapon, míg például Jules Bianchi még egyetlen napot sem. Továbbá mivel Ayrton Senna 1960. március 21-én született és 1994. május 1-jén hunyt el, az Évfordulók rovatban halálozása napján 2019-ben és születése napján 2020-ban kerül sorra a szabályok szerint. De kérlek, szíveskedj megnézni, hogy közös munkánk eredményeként milyen gazdag ma is Kezdőlapunk. Üdv: – *feridiák vita 2017. március 21., 22:11 (CET)
Sziaǃ Igen, kétség kívül azǃ :-)Gerry89 vita 2017. március 22., 05:25 (CET)

A labdarúgás és Puskás Ferencék a Kiemelt cikk rovatban a Kezdőlapon[szerkesztés]


Az Aranycsapatból a csapatkapitány: Puskás Ferenc diákokkal a focisuliban
Az Aranycsapatból a csapatkapitány:
Puskás Ferenc diákokkal a focisuliban
Összekötő a két rivális: Újpest FC és Ferencvárosi TC között
Összekötő a két rivális: Újpest FC
és Ferencvárosi TC között

Szia @Gerry89!
Március 12-én ezt javasoltam: „gyűjtsd szorgalmasan javaslataidat, hogy mikor március végén/április elején ismét előre tervezünk és dolgozunk, már ebben is fontos társunk lehess és legyél”. Ennek folytatásaként március 21-én ezt kértem: „kérlek, szíveskedj megnézni, hogy közös munkánk eredményeként milyen gazdag ma is Kezdőlapunk.” Erre Te másnap reggel ezt válaszoltad: „Sziaǃ Igen, kétség kívül azǃ :-)Gerry89 vita 2017. március 22., 05:25 (CET)” Ugyanezen nap délutánján már együtt dolgoztunk Kincsem szócikkünk szintre emeléséért és a jó státusz hivatalos megszerzéséért.

Jogos reményünk szerint „Kincsem” kincsünk szócikke ezt a mai napon megkapja. Ha ez ma vagy holnap megtörténik, akkor szerintem nem túlzás, nem dicsekvés, hanem tény ha azt mondjuk, hogy e csapatgyőzelemhez Te is meg én is jelentős résszel járultunk hozzá. Miután a jó státusz megadása megtörtént, s az írásban is kihirdetésre került, akkor közösségünk kiemelt feladatai között is napirendre kerül, hogy a következő szakaszban, mondjuk május 15-ig mely szócikkek kerüljenek a Kiemelt cikk rovatban a Kezdőlapra, és a (ki)válogatottba bekerült kiemelt cikkek közül melyik hol legyen. Addig is üdvözöl: - *feridiák vita 2017. április 5., 14:19 (CEST)

P.S. Gondolom, értetted a csíziót, hogy jövő időben írtam a múltról, mivel @LaSza már megállapította és kihirdette a jó szint elérését. Ezzel közösségünk számra is napirendre kerültek a következő szakasz és szint feladatai. Ezek közül javaslom, hogy bemelegítésként - @Andrew69. sporttársat megfigyelőnek és tanácsadónak felkérve - Veled itt és most a labdarúgást, benne is az Aranycsapatot, az Aranylabdásokat és az aranyjubileumok sorát vegyük-tegyük első helyre. Válaszod kérve és várva üdvözöl: – *feridiák vita 2017. április 5., 15:03 (CEST)

Rendben van, szívesen segítek. Annyi. , hogy aktivizálni majd akkor tudom magam, ha az Emma Watson kiemelt, és két jócikk jelölésem kifut. Üdvözlettel:Gerry89 vita 2017. április 5., 16:49 (CEST)

„Sablon:Évfordulók/’2 és ’7/12-15”[szerkesztés]

Szia! A Mechwart liget hogyan viselhetné Ganz Ábrahám nevét? Tambo vita 2017. április 10., 14:58 (CEST)

Szia @Tambo! Sehogy. Töröltem a bakit. Kösz a figyelmeztetést. De az ugye jó, hogy a 150 éves évforduló alkalmából a magyar nyelvű wikibe betettem Ganz Ábrahám hiányzó képét? - *feridiák vita 2017. április 10., 15:30 (CEST)

A Kezdőlap aktualitásai rovat szerkezeti és fejlesztési kérdései[szerkesztés]

A nap képétől az év képén át a Föld napjáig[szerkesztés]

 • A nap képe” rovat ott a Kezdőlap jobb felső részében, amelynek tartalma napról napra frissül egész éven át.
 • Az év képe/2016” évenkénti versenyében idén április 20-án ma éjfélig lehet szavazni, és rövidesen kihirdetik, hogy melyik lesz a galéria képei közül a három dobogós és közülük az első.
 • A Föld napja” bölcsőnk, otthonunk évről évre április 22-én megtartott világünnep.
 • Találjunk ki valamit nagy ünnepit mi is idén április 20. és április 22. között, április 21-én. – *feridiák vita 2017. április 20., 23:45 (CEST)

P. S. 1. Kezdőlap üdvözlet

Az év képe/2016 galériájából a három dobogós[szerkesztés]

Az év képe/2016 galériájából az általunk kiválasztott „Urbi et Orbi” jeligés három dobogós. – *feridiák vita 2017. április 21., 23:25 (CEST)

P. S. 2 Az első kép Rómában az Angyalvár, a második a Föld bolygó, a harmadik önfotó: Hoside Akihiko űrhajós szelfije űrsétán. Ez kapcsolódik össze a mai Kezdőlapon alul az Évfordulók/’2 és ’7/04-21 sablonban a nap végén betett utolsó szöveggel (s a hozzá tartozó utolsó képpel): *46 éve, 1972-ben szállt le a Hold felszínére a Kennedy Űrközpontból április 16-án startolt Apollo–16 Orion nevű holdkompja az Apollo-program tizedik embert szállító missziója és az ötödik Holdra szállási küldetés keretében, amely a John Young parancsnok, Thomas Mattingly parancsnoki modul pilóta és Charles Duke Jr. holdkomp pilóta személyzettel április 27-én ért vissza a Földre. - *feridiák vita 2017. április 21., 23:57 (CEST)

P. S. 3. Az év képe verseny rendezői megköszönték a szavazást és közölték:

Május elején lesz az eredményhirdetés. – *feridiák vita 2017. április 28., 23:46 (CEST)

P. S. 4. Ezen szakaszt Malatinszky levette helyéről a Kezdőlap vitalapján. Az eredményhirdetés megtörténte után visszatérünk a vitára. – *feridiák vita 2017. április 30., 22:11 (CEST)


„Péterfillérek a wikiperselybe”[szerkesztés]

Péterfillérek a wikiperselybe


vitalapok frissítése a kezdőlaposoknál[szerkesztés]

Sziaǃ Csak egy észrevételǃ Nem kellene frissíteni, hogy melyik mikor szerepelt a kezdőlapon? – Gerry89 vita 2017. május 15., 07:56 (CEST)

@Gerry89, de igen, kellene. Szoktam is frissíteni a vitalapokat és a Kiemelt szócikkek listáját. Az elmúlt hetekben egy kicsit elmaradtam, de most pótoltam. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. május 15., 13:41 (CEST)

@Rlevente: köszönöm!

Szia @Gerry89ǃ Köszönöm a megkeresést. Kérdésedre azért nem válaszoltam azonnal, mert tudtam, hogy többnyire @Rlevente szokta csinálni a frissítéseket, így a válaszra is ő az illetékes, melyet válaszával igazolt.

Most viszont én fordulok kéréssel Hozzád. Május 23-án Emma Watson szócikke - a Te kezdeményezésedre és a mi támogatásunkkal - megkapta a kiemelt státuszt. Ezzel megnyílt annak lehetősége, hogy a Kezdőlap kiemelt cikkei rovatban kitegyük a Kezdőlapra. Kérlek, szíveskedj a még szabad helyek közül kiválasztani és kijelölni azt a helyet, amelyre Emma Watson szócikkét javaslod. Igény esetén segítek. Csapatmunkánkra referencia például a jelenlegi Kezdőlapon lévő a Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-23-2 és vitalapja, a Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-23-2 is. Üdv: – *feridiák vita 2017. június 9., 11:00 (CEST)

Szia! Először is köszönöm, hogy a szócikket alkalmasnak találod a Kezdőlapon való szereplésre, nem kis munkám van benne! Annyi kérdésem lenne csak, hogy milyen apropóból tehetnénk ki, mert ha csak születésnap, akkor a jövő évi 15. hét végére tehető, lévén április 15-én született. Idénre nem tudom, hogy milyen indokkal lehetne szerepeltetni. Gerry89 vita 2017. június 9., 11:28 (CEST

Pl. lehetne év végén, mert az első HP-filmet 2001. november 16-án mutatták be az USA-ban és december 13-án Magyarországon. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. június 9., 11:58 (CEST)

@Rlevente javaslatát támogatom. Másodsorban a @Gerry89: „a jövő évi 15. hét végére tehető, lévén április 15-én született” válaszából következő biztonsági tartalékkal folytatom. Akkor jövőre a 15. hét második fele, április 12-én, csütörtökön a déli harangszótól április 15-én, vasárnap az éjféli harangszóig, pont Emma Watson születésnapjára lenne szócikke a Kezdőlapon. E kettő közül akármelyiket választod, támogatom. – *feridiák vita 2017. június 9., 12:13 (CEST)

@Rlevente: javaslata is jó, de ott most a Kincsem szerepel javaslatként, szerintetek nincs esély, hogy valaki addig korrigálja az apróságok és jelölje? De a december 13-ai hely szabad, ha arra gondoltatok, akkor megköszönöm és elfogadom. Gerry89 vita 2017. június 9., 13:50 (CEST)


A messze vezető és magasba emelő döntés[szerkesztés]

A Kezdőlap kiemelt cikkei/2018-15-2 helyre @*feridiák és @Rlevente szerk.társakkal való megbeszélés következtében az Emma Watson szócikket jelölöm, tekintettel Watson kisasszony április 15-ei 28. születésnapja alkalmából. – Gerry89 vita 2017. június 9., 15:26 (CEST)

Miután mostanáig nem kaptam megerősítő visszajelzést, indokolt igazolni, hogy valóban olyan fontos döntés született, amely méltó a figyelemre s ehhez mért tevékenységeket kíván. Világenciklopédiánk, a Wikipédia Statistics at 00:00, 14 June 2017 (UTC) időpontban 45 117 831 szócikkel rendelkezett. Ez rengeteg. És rohamosan gyarapodik. Június 4-én lépte át a 45 milliós határt és mindössze tíz nap alatt további 117 ezer szócikkel bővült. A 296 nyelvi változattal rendelkező Wikipédia szócikk-rengetegében 1 nyelvi változat 100 számnyi szócikkének problémája mennyiségileg kicsi kérdés. 1 szócikknek 100 nyelvi változata minőségileg már érdekesebb. Ha például itt rákattintunk Emma Watson vastagítással kiemelt, továbbá belinkelt szócikkére, akkor a szócikket már a helyén, gazdag hálózati kapcsolatában láthatjuk. Javasom, lássuk, és így folytassuk tovább vitalapján a vitát. – *feridiák vita 2017. június 14., 11:56 (CEST)

Vitalapi naplózás visszaállítása[szerkesztés]

Űdvözöllek, és egyben értesítelek, hogy a Kezdőlap vitalapján tett legutóbbi három szerkesztésedet visszaállítottam. Szerintem érted, hogy miért, de ha esetleg mégsem, akkor azt javaslom, olvasd újra a @Bináris által direkt neked összeállított Vita:Kezdőlap/GYIK lapot. Egyúttal arra kérlek, hagyj fel a trollkodással és alkotó energiáidat fordítsd inkább a Wikipédia jobbítására. – Malatinszky vita 2017. május 25., 05:37 (CEST)


Pünkösd kiáradása és 2018-ra készülés[szerkesztés]

Kedves *feridiák! Tisztelt Főszerkesztő Úr! Nagyon köszönöm, hogy támogattad a kezdőlapra jelöléseim. Minden évben így jövőre is tervezem, hogy Herman Ottó és Arany János után jövök majd olyan szócikkel, ami igazi emlékév és említésre is méltó a számunkra. Pünkösd ünnepén 2018-ra azt látom nem lehet megkerülni az aranycsapatot, így kérlek támogass, ha lépéseket teszek, bár tudom nem lesz könnyű, de érzem lépni kell ebben az ügyben is. Andrew69. Blue a v.svg 2017. június 5., 00:08 (CEST)

Jelenteném a jó hírt, hogy július 20-ig vannak jelölések a kezdőlap kiemelt cikkére. Andrew69. Blue a v.svg 2017. június 5., 17:17 (CEST)

A Wikipédia szemétdombja[szerkesztés]

ez a vitalap. Néha látni a tévében ilyen embereket, akik minden szemetet behordanak a lakásukba és ott tárolják évekig hegyekben, a szomszédok meg nem tudnak mit csinálni, miközben ellepi a csótány és a bűz a lakásukat. Ilyesmi történik itt is, mindent, ami megtetszik, bemásolsz ide, és tele van megtévesztő, félrevezető kategóriákkal a vitalap, most is kitakarítottam utánad egyet, nem először és nem is másodszor. Még mindig van néhány, de azok legalább rejtett technikai kategóriák. Fel nem foghatom, mi értelme ennek a másolósdinak. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. június 9., 11:09 (CEST)

Fociadalék[szerkesztés]

Ilyet kapott a Honvéd tulajdonosa. Andrew69. Blue a v.svg 2017. június 13., 16:39 (CEST)

Balassi Bálint[szerkesztés]

Nem teljesen értem, h miért nem te jelölöd? Ugyanakkor az a cikk még meglehetősen kiforratlan a jó cikk eljáráshoz is. A bennem felmerült problémákat már kiírtam BB vitalapjára. Nem kívánok egyelőre többet tenni ez ügyben, mer nem érzem, hogy a profilomba vágna a BB cikk felturbózása. Nem feltétlenül kívánok most ezzel a cikkel foglalkozni.– Porbóllett vita 2017. június 14., 21:15 (CEST)

Emma Watson[szerkesztés]

Szia! Láttam, hogy többször megemlítetted a szócikket, illetve valamit láttam, hogy valami megbeszélést kezdeményeznél a vitalapon..Nem vagyok képbe teljesen, illetve nem értem mit kellene még csinálni vele. Az összes kiemelt párjánál színvonalasabb, plusz rendszeresen frissítem, kiemelt, megvan a helye a kezdőlapon, szerintem már ne háborgassuk. – Gerry89 vita 2017. június 15., 19:26 (CEST)

@Gerry89 Rendben. De azért kattints rá és vess erre egy pillantást a november 3. + november 15. után a december 5-re: Évfordulók/’2 és ’7/12-05. - *feridiák vita 2017. június 15., 20:52 (CEST)

Frissítés az „Aktuális” rovatban a Kezdőlapon[szerkesztés]

Frissítés a Kezdőlap aktualitásai rovatban a Kezdőlapon

1. 2017. június 17-én az első helyen‎ (forrás: http://www.magyarkurir.hu/hirek/az-52-nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-meghirdetese Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus meghirdetése 2017. június 17. szombat 18:00):

2. 2017. június 20-án 18:00-kor a negyedik helyen:


Eredeti állapot helyreállítás[szerkesztés]

Szia! Ezt a minden összefoglaló nélküli, zavarkeltő átalakításodat visszavontam. Egy vitalaphoz kétféleképpen szólhatsz hozzá: a) megnyitsz egy szakaszt szerkesztésre, és ahhoz hozzáírsz; b) megnyomod felül az új szakasz nyitása gombot. De hogy csak úgy beszúrsz valahova egy teljesen új témát, és az én hozzászólásomat oda átpakolod azt a benyomást keltve, mintha én valami egészen máshoz szóltam volna hozzá, amit egyébként még nem is láttam, az nettó hamisítás. Arra kérlek, hogy ezt máskor ne csináld. Soha. a visszavonással elveszett a te beírásod is, mert másképp nem lehetett helyreállítani a normális állapotot, így ha fontos neked, akkor írd be újra normálisan. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. június 30., 10:39 (CEST)

Vettel[szerkesztés]

Szia! nem tudom én miért nem tudok beleszerkeszteni, de kérlek javítsd a kezdőlapon az évfordulók szakaszban, hogy Sebastian Vettel kétszeres ..jó lesz az négyszeresnek is..Óriási hiba...– Gerry89 vita 2017. július 3., 08:25 (CEST)

Szia @Gerry89! Köszönöm bizalmadat, hogy az újabb problémával ismét hozzám fordultál. Mint láthatod, Vettel már a Kezdőlapon is négyszeres világbajnok. De szükségét érzem jelezi, hogy ez nem az én érdemem. @Rugo javította ki még kora reggel. Minden jó, ha a vége jó jeligére kérdezlek, hogy rendben van, tovább mehetünk felfelé: – *feridiák vita 2017. július 3., 09:56 (CEST)

Bolyai-díj[szerkesztés]

Kivettem a kezdőlapról a "Bolyai-díjas Egyed Ákos..." megjelölést, ugyanis az félrevezető, hisz sok Bolyai-díj van. A szóbanforgó éppenséggel nem a legismertebb, a Korunk folyóirat adta valamikor. A díj már nem is létezik. Wikizoli vita 2017. július 5., 10:33 (CEST)

Wikitalálkozó[szerkesztés]

Értesítelek, hogy a tévedésből a Kezdőlap vitalapjára írott hozzászólásodat visszavontam, mert az az oldal a Kezdőlap tartalmának, felépítésének, formájának megbeszélésére való. Kérlek, a wikitalálkozóra vonatkozó észrevételeidet annak a lapjára vagy vitalapjára írd! Köszönöm. – Rlevente Műemlék piktogram2.png üzenet 2017. július 6., 18:33 (CEST)

E-mailcím[szerkesztés]

Megpróbáltam írni az e-mailedre, de úgy látom, hogy nem adtál meg ehhez a felhasználóhoz e-mailt, úgyhogy kérlek, te írjál a Wikipédián keresztül! Köszönettel Szalakóta vita 2017. július 9., 12:36 (CEST)

Kedves @Szalakóta! Köszönöm a wikitalin a gondolatgazdag eszmecserét. A Wikipédián keresztül folytatjuk. Az 1982. október 24. jeles napot eltettem a fejembe. Kérlek, te is készülj a jubileumi évforduló méltó megünneplésére. Üdv: – *feridiák vita 2017. július 10., 21:26 (CEST)

Szia, kértél tőlem egy felhasználót, jelszavakat és e-mailcímeket nem cserélnék ki nyilvánosan. Szalakóta vita 2017. július 11., 07:17 (CEST)

Kedves @Szalakóta! Nem e-mailcímed kérem, hanem a ritka személyes találkozások között a Wikipédián keresztüli együttműködést. A kapcsolat így is létrejött, melyet örömmel köszönök. Üdvözöl: – *feridiák vita 2017. július 11., 13:46 (CEST)

Kedves *feridiák, én most nem arról beszélek, hogy mi itt együttműködünk. Kértél, hogy regisztráljak neked egy felhasználót, én regisztráltam neked egyet. De ezt a felhasználót te nem tudod használni, mert csak én tudom a jelszót. Ha megírom itt, akkor nyilvánossá válik egészen addig, amíg meg nem változtatod, ezért nem akarom nyilvánosan leírni. Mivel ez az üzenet is nyilvános itt, ezért már semmi értelme annak, hogy én regisztráltam neked. Regisztráld magatoknak te, nekem pedig itt fog maradni zokninak. Szalakóta vita 2017. július 12., 07:18 (CEST)

Királyok[szerkesztés]

WIKIMEDIA
URL www.wikimedia.org
WIKIPEDIA
URL www.wikipedia.org
Paternoster animated.gif
"HUWIKI"
URL www.wikipedia.hu
Wikimédia Magyarország Egyesület
URL wikimedia.hu
Wiki logo Nupedia.jpg

Többször találtam olyan véleményt, hogy Szent István a magyarság 60%-át lemészároltatta, vagy hogy a Szent Jobbot még az élő királyról vágták le árulásért. Nem tudom, hogy az angol kiemelt cikk foglalkozik-e ilyenekkel. Ha nem, akkor ezekre kellene valami forrás, és persze a cáfolatukra is.

A másik két cikkből az angol elég jól forrásolt, habár nem kiemelt, de megteszem majd, ami tőlem telik. A fogyatékosellenesség cikk után indulok, de most a mateké a főszerep, ezek most egyelőre mellékesek lesznek, úgyhogy a fent említett szóbeszédekhez a források ráérnek. Szalakóta vita 2017. július 12., 18:22 (CEST)

Gratulálok a bátorságodhoz és bölcsességedhez, amellyel a királyok és körükből is kiemelten Szent István király kérdését napirendre tűzted. Köszönöm, hogy ezen nagyon fontos és nagyon időszerű kérdésben engem is megszólítottál. Számíthatsz rám.
Üdv: – *feridiák vita 2017. július 12., 23:14 (CEST)

Nagy sárgafejű keselyű[szerkesztés]

A levegőben repülő nagy sárgafejű keselyű
A levegőben repülő nagy
sárgafejű keselyű
A vízben úszó nagy fehér cápa
A vízben úszó nagy
fehér cápa

Szia!

A Nagy sárgafejű keselyű jó szócikk lett! Köszönöm szépen, hogy tanúsítottad! Üdv. DenesFeri vita 2017. július 15., 11:38 (CEST

Szia @DenesFeri! Nem gondolkodtál el azon, hogy folytatod és kezdeményezed a kiemelt cikk szintjére emelését? A szócikett 2007. szeptember 28-án indította el VC-s Szép lenne, ha 2017. szeptember 28-án, napra a 10. évfordulón és Te kezdeményeznéd. Tanúsításomra a folytatásban is számíthatsz. Üdv: – *feridiák vita 2017. július 17., 10:08 (CEST)

Szia! A szócikk az angolnak a fordítása. Nincs anyagom és időm ennél többet tenni hozzá. Ha te vagy valaki más akarja, akkor nyugodtan megteheti. Üdv. DenesFeri vita 2017. július 18., 09:44 (CEST
Szia! Akkor most maradjunk ennyiben. Igy is szép és jó, formálisan is jó státuszú. Kösz és üdv: – *feridiák vita 2017. július 18., 09:50 (CEST)


Szia @DenesFeri! Nagy örömünkre a Te munkádra hivatkozva pont ezt tette a Fehér cápa szócikkel @Andrew69., és ma válik aktuálissá a kiemelt státusz elnyerésének megállapítása és kihirdetése. Köszönöm, hogy egyik támogatója lehetek a közös sikernek. Üdv: – *feridiák vita 2017. július 25., 11:18 (CEST)

P. S. @Kemenymate wikitársnak köszönhetően a Fehér cápa szócikk kiemelt státusza elnyerésének megállapítása és kihirdetése megtörtént! Mi a siker útján a következő szakasz, illetve állomás? A feleletre a csütörtöki frissítés a határidő. – *feridiák vita 2017. július 25., 14:34 (CEST)

Szia *feridiák! A Fehér cápa kiemelt szócikk lett! Köszönöm szépen, hogy tanúsítottad! Hát a nyáron talán csak kisebb munkák, tatarozások lesznek. Üdv. DenesFeri vita 2017. július 25., 15:37 (CEST)

Köszönöm[szerkesztés]

Kedves *feridiák, köszönöm a kedves megemlékezést a wiki-születésnapomra. – Elkágyé vita 2017. július 24., 07:15 (CEST)

Kiemelt javaslat[szerkesztés]

Kedves Feridiák, mit szólnál a következő cikkekhez: Logaritmus, Euklideszi algoritmus, Elektron, Ketogén diéta? Jelöljem őket kiemeltnek? Szalakóta vita 2017. augusztus 2., 09:05 (CEST)

Jobb, ha én jelölök, mivel sem a szerkesztő, sem a kiemelésre tevő nem szavazhat, így a te szavazatod nem vész el. Szalakóta vita 2017. augusztus 2., 09:32 (CEST)

Kedves @Szalakóta! Igen, támogatom, hogy legyen egy matematikai kiemelt sorozat is, mint ahogy van például a kémiai. (Lásd Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-23-1 vitalap és Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-35-1 vitalap.) Kitűnő gondolat a logaritmussal kezdeni, mert alkotója: John Napier (matematikus) 1617-ben, kerek 400 éve hunyt el. Javaslom, hogy még ma jelöld kiemelt státuszra a Logaritmus szócikket, hogy még ma támogathassam. A sorozat folytatását pedig mielőbb beszéljük meg.

Egyben kérem segítséged a Fehér gólya szócikk kiemelt státuszra jelölésében. Ebben Tőled vettem át a stafétát. Lásd Vita:Fehér gólya#Bővítés: „A cikket az eo:Blanka cikonio felhasználásával bővítettem. Szalakóta vita 2013. november 29., 12:34 (CET)”

Ehhez kapcsolódva nyitok „Kezdeményezéstől Kiemelt cikk rovatig a Kezdőlapon” címmel új szakaszt. Üdv: – *feridiák vita 2017. augusztus 2., 10:21 (CEST)

Ha lehet, ezt az utóbbi javaslatodat ne a Kezdőlap vitalapján tedd meg, hanem mondjuk a Kocsmafal (javaslatok), vagy Kocsmafal (egyéb)-en, mert inkább oda illik (mivel a témája nem a Kezdőlap). misibacsi*üzenet 2017. augusztus 2., 16:46 (CEST)

Szenior úszó-világbajnokság[szerkesztés]

Szia! Megírtam a fenti szócikket az enwikis alapján. Sajnos egyik wikin sincs külön az egyes tornákról szócikk, így a kezdőlap aktualitásai közt ki kellene a linket erre cserélni a 17. FINA Masters Világbajnokság helyett. Írok bele a budapestiről is. – Gerry89 vita 2017. augusztus 9., 17:50 (CEST)

Szia @Gerry89! A szócikkben már megköszöntem, itt külön is köszönöm hiánypótló alkotó tevékenységedet. Remélem, Te is élvezed a sikeres együttműködést. Kösz és üdv: – *feridiák vita 2017. augusztus 9., 21:17 (CEST)

Márton Anita[szerkesztés]

Szia! Szerintem a kezdőlap aktualitásai közt helye lenne a vb ezüstjének. Gerry89 vita 2017. augusztus 11., 10:39 (CEST)

Szia @Gerry89! Igazad van. Betettem. Szíveskedj ellenőrizni, és szükség esetén korrigálni. Üdv: – *feridiák vita 2017. augusztus 11., 18:20 (CEST)

Köszi, jó lesz így! – Gerry89 vita 2017. augusztus 11., 21:02 (CEST)

Bolt[szerkesztés]

Szia! Még egy apró észrevétel; talán megemlíthetnénk azcaktualitások közt, hogy tegnap befejezte pályafutását minden idők talán legjobb rővidtáv futója, Usain Bolt Gerry89 vita 2017. augusztus 13., 17:19 (CEST)

Szia @Gerry89! Elnézést, hogy csak most tudok válaszolni a sok tennivaló miatt. Magában véve ebben is igazad van. De helyén nézve már egészen más a helyzet. Kérlek, vizsgáljuk meg együtt, hogy mit tegyünk az Aktuális rovat frissítésért a mai Kezdőlapon, melyen a legfrissebb esemény is augusztus 9-i, tehát jelenleg már ez is hetedik napos. Ideje az egészet frissíteni. Erre teszek pontról pontra haladva javaslatot, melyben benne Usain Bolt általad kért visszavonulásának híre is.

1.

 • Augusztus 14-én a Wikimánia világtalálkozó zárónapja után Wikipédiánk fejrészében a Wikimédia világmozgalom felhívása jelent a következő 15 év stratégiájának megvitatására és megalkotására.

2.

3.

4.

5.

Ennyi a javaslatom, amelyet megvitatásra a Kezdőlap vitalapjának Ellentmondások az Aktuális rovat élén szakszába is átviszek. Szíveskedj ellenőrizni, szükség esetén korrigálni és közösségi megvitatásában meggyőződésed szerint támogatni. Üdv: – *feridiák vita 2017. augusztus 15., 20:35 (CEST)

Részemről jó így. Gerry89 vita 2017. augusztus 15., 21:38 (CEST)


Miután Te is jónak tartottad így, innen átvittem Kezdőlapunk Vitalapjára, onnan tovább a Kezdőlapra és azon az Aktuális rovat 5. tételéig, a 25. Sziget Fesztiválig, amely ha csak az utolsó napon, de végre ott is megjelent. Majd mivel tegnap végére az „Augusztus 9-én megkezdődött” Sziget Fesztivál „Augusztus 16-án befejeződött” lett, s az ötödik tétel az első, ma frissítettem és aki ellenőrizni akarja, elég az Aktuális rovat linkre rákattintani. De ha Wikipédiánk Kezdőlapjáról Kezdőlapunk Vitalapjának legalsó szakaszát útba ejtve térünk ezen vitalapra vissza, látható, hogy Te új szellemet és szempontot vittél be egy nem általunk elkezdett, de már megkerülhetetlen vitába. Ebbe is ezen saját vitalapról indulva most Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-31-2 vitalapján át haladunk előre a Kezdőlapunk Kiemelt cikkei rovatig.

Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-31-2[szerkesztés]

A Pink Floyd első albumát, a The Piper at the Gates of Dawn nagylemezt, jelölném erre a hétre, megjelenésének 50. évfordulója alkalmából.Ary‎ üzenőlapja  2017. május 2., 16:20‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Jó ötlet, támogatom. Andrew69. Blue a v.svg 2017. június 5., 09:42 (CEST)
*feridiák vita 2017. augusztus 17., 20:48 (CEST)

Összefoglalás, megköszönés és start a világelsőséghez vezető versenyben[szerkesztés]

A Sablonvita:Kezdőlap kiemelt cikkei/2017-31-2 teljes lapon összesen két Wikitárs rövid közlése olvasható: Arytól jelölés és Andrew69. annak támogatásáról. Ezt bizony kevesen olvasták és a kevesek közül egyetlen harmadik sem akadt, aki akár mellette, akár ellen szóló véleményt nyilvánított volna. Nem látták meg egy világelsőség elérésének célkitűzését. Ha ezen vitalapról egyetlen kattintással átmegyünk azon vitalapra és a laptörténet fülre kattintva megnézzük az első szerkesztést, ezzel már megtettük az első lépést a világelsőség felé. Az első szerkesztés ennyi: 2017. május 2., 14:20‎ Ary (vitalap | szerkesztései)‎ . . (160 bájt) (+160)‎ . . (jelölés) (köszönet) Ez egy tárolt program futtatásának kezdte is lehet, amely az első szerkesztéstől az összes szerkesztés összefoglalásáig és az első megköszönéstől az összes megköszönéséig vezet és ha ezt szakaszcímmé tesszük, ezzel elindítjuk a programot. Tehát ezen vitalapról azon vitalapra ment át a folyatás. – *feridiák vita 2017. augusztus 19., 09:52 (CEST)

Tompa Mihály[szerkesztés]

Szia! Te aki rendszeresen figyelemmel követed a kiemelési eljárásokat, hogy gondolhattad, hogy ez a szócikk kiemelt színvonal? Bevezető? Források? Szerintem a legjobb az lenne, ha visszavonnád a jelölést. – Gerry89 vita 2017. augusztus 28., 05:58 (CEST)

Kiemelési kérdés[szerkesztés]

Nem én írtam, de mi a véleményed Cillei Borbáláról és Kádár Flóráról?

Továbbá vannak, akik szerint a is kiemelt minőség. Szalakóta vita 2017. augusztus 31., 06:28 (CEST)

Kedves @Szalakóta: mint a Fehér gólya és a Logaritmus párosnál, a és Cillei Borbála szócikke kiemelését is támogatom. Harmadiknak azonban Luxemburgi Zsigmond második felesége: Cillei Borbála mellett első felesége, Mária magyar királynő szócikke kiemelését ajánlom figyelmedbe. Mária Szent László 1095-ös halálának 300. évfordulóján, 1395-ben hunyt el, mellé temették Nagyváradon és Luxemburgi Zsigmond végakarata szerint őt is Szent László és első felsége, Anjou Mária mellé temették. Javaslom, hogy mindhármat mielőbb szíveskedj jelölni. Kádár Flóra kiemelését is támogatom, de javaslom őt a Tompa Mihály-probléma megoldása után napirendre tűzni. Kérve és várva szíves válaszod üdvözöl: – *feridiák vita 2017. szeptember 2., 21:27 (CEST)

Jól van, akkor hamarosan. Szalakóta vita 2017. szeptember 2., 21:31 (CEST)

Kedves @Szalakóta: köszönöm. A „bónusz”: szeptember 10-én, vasárnap lesz a helye az Évfordulók rovatban Nagy Lajos király 1382. évi halálának és gyermeke: Mária helyébe lépésének jubileumi évfordulója; Mária államfői megkoronázására atyja, Nagy Lajos eltemetése után, szeptember 17-én került sor. Üdv: – *feridiák vita 2017. szeptember 2., 22:16 (CEST)

Joker (DC Comics)[szerkesztés]

Szia! Nem emlékszem, a fenti szócikk volt már a kezdőlapon? Ha igen, akkor nem keresgélek helyet neki, plusz a vitalapján jelezni kellene. Gerry89 vita 2017. szeptember 7., 20:14 (CEST)

Szia @Gerry89! Az újabb fejlemények fényében úgy látom, hogy Rád szerintem sokkal nagyobb feladatok várnak, valamint azt a pár helyet, amely 2017-ben még szabad, javalom a most folyó kiemelési eljárások eredményeinek fenntartani. Javaslom, hogy 2018-ban keressünk neki helyet, amint már találtunk például George Best és Emma Watson számra. Üdv: – *feridiák vita 2017. szeptember 9., 23:10 (CEST)

Közben rájöttem, hogy már korábban jelöltem a 2018-12-2 helyre, csak teljesen kiment a fejemből. – Gerry89 vita 2017. szeptember 10., 10:44 (CEST)

Örülök, hogy megtaláltad, mégpedig 2018-ban keresve, ahogy én is javasoltam. Támogatóként másodiknak rögtön csatlakoztam @Andrew69. wikitárshoz. Mivel az jövőre következik, szeretném felhívni figyelmed egy idei feladatra, amely régi nagy adósság, és amelynek rendezése közösségünkre, és benne személy szerint Reád vár. Minden déli harangszónál az M1 képernyőjén 12. képként Szent István és Boldog Gizella veszprémi szobrának az ide is kitett képe látható. Te épp Veszprémben születtél. Szeretném érdeklődésed felébreszteni. Szíveskedj jelezni, ha sikerült. Üdv: – *feridiák vita 2017. szeptember 10., 11:23 (CEST)

Mária királynő[szerkesztés]

Kiemelésen van a cikk, felmerült a következő igény:

Szükséges változtatás: Az állításokat és a forrásokat hivatkozással egymáshoz rendelni. – Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2017. szeptember 6., 21:28 (CEST)

Tudnál segíteni? Szalakóta vita 2017. szeptember 9., 21:02 (CEST)

Kedves @Szalakóta! Természetesen tudlak és akarlak segíteni ebben a rendkívül fontos küldetésben. Nagy adósság, nehéz feladat, amelynek rendezése hosszú küzdelmet kíván. Október 4-ig van elég időnk. Az is lehet, hogy nem elsőre sikerül. Legyen kitartásod, ne hagyd sürgetni magad. Számíthatsz rám. Üdv: – *feridiák vita 2017. szeptember 9., 22:23 (CEST)


Euklideszi algoritmus[szerkesztés]

A cikk végén, a Jegyzetekben ez az üzenet látható: Forráshivatkozás-hiba: a <references> tagben definiált Forráshivatkozás-hiba: Egy <ref> címke lezáró </ref> része hiányzik

A 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezésére is egyszerre kellett beadni a pályázatokat. A 2010. május 14-én kilenc pályázatot nyújtottak be.

xxx

https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Vita:2018-as_labdar%C3%BAg%C3%B3-vil%C3%A1gbajnoks%C3%A1g&oldid=7707491 Vita:2018-as labdarúgó-világbajnokság

Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Labdarúgás témájú szócikkek (besorolatlan)
Football pictogram.svg Ez a szócikk témája miatt a Labdarúgásműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Labdarúgás témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index
Sport témájú szócikkek (besorolatlan)
P Discobolus.png Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

2018-as labdarúgó-világbajnokság „második félidő” (június 30-tól július 15-ig)[szerkesztés]

ki 28. - Törölve 29.

Kazan Kremlin exterior view 08-2016 img3.jpg + Június 30. A kazáni kreml (Tatárföld, Oroszország) A nap képe 2018. június 30. > A Marseille kapusa, Brice Samba vetődik a 2013-as Valais-kupán (javítás)/(csere) július 14. 2018-as labdarúgó-világbajnokság (döntő) - nincs kép. - 2018 FIFA World Cup Final és főhelyen, egy nap + Svéd a Wikirangsorban 3. és egész szócikkben, 32 nap + Kezdőlapon jelenleg is.

A minőség forradalma nagy enciklopédiánkban[szerkesztés]

Nagy dolgok történtek/történnek Wikivilágban. Mivel Szent László ünnepnapjának nagyobbik része már mögöttünk van, nem várok tovább, felteszek egy újabb fontos fejleményt.

1. Világenciklopédiák valóban nagy: 301 nyelvi változatában már több mint 48 millió cikket tartalmaz. („Statistics at 00:00, 27 June 2018 (UTC) 48,210,399” > „Statistics at 12:00, 27 June 2018 (UTC) 48,213,349”.)
2. Ezen rendkívül nagy szócikktömegnek a 301 változat közötti megoszlása is rendkívül nagy. Legfelül a milliomosok osztályában 15 található, amely a 301-ből csak 5%. De a szócikk-milliomosok 5%-a több cikkel bír, mint a többi 95% együttesen! Mondhatni vannak a milliomosok, meg a többiek, köztük a magyarok is.
3. Így nagy eredmény a „maradékból” feljutni a milliomosok közé. Ez történt épp most a portugál változattal: a milliomosok osztályában lett a 15.
4. Előrelépések történtek a százezresek „második” osztályában is. A „szomszédok” közül például csoportelső lett a az ukrán (összetettben a 16.), 3. a szerb (összetettben a 18.)
5. Ezzel párhuzamosan történtek ellentétes irányú változások/változtatások is. Például a magyarok teljesítménye a rangsorban már nem volt elégséges addigi helyének megtartásához, a 24. helyről visszaestünk a 25. helyre, és lesznek még a rangsorban további hátrakerülések is.

Szerintem a magyarok felemelkedésének nem a mind nagyobb mennyiség, hanem a mind jobb minőség, a minőség forradalma az útja enciklopédiánkban is. Már csak -161 nap van hátra a Wikitábor július 5-i nyitónapjáig. Kiváló alkalom a többi között ennek megvitatására, s az addig a megvitatásra felkészülésére is. – *feridiák vita 2018. június 27., 19:52 (CEST)

 • A lap 2018. június 27., 19:27 Nem a kezdőlapra vonatkozó tétel áthelyezése *feridiák privát "homokozójába"
 • 2018. június 29., 15:03‎ Hungarikusz Firkász (vitalap | szerkesztései)‎ a . . (6 429 bájt) (-83)‎ . . (→‎A 2026-os labdarúgó-világbajnokság rendezéséről döntésnek a „Aktualitások” rovatba feltevéséről: Értelmetlen, indokolatlan, funkcionálatlan képbeillesztés.

Archívum[szerkesztés]

2016-08-01

ÉVÉNEMENT Deux millions d'articles ! Wikipédia en français a franchi ce seuil symbolique le 8 juillet, grâce à des milliers d'internautes bénévoles. Pour en savoir plus, consultez le communiqué rédigé par la communauté!

Deux millions d'articles en français|consultez le communiqué

Wikipédia en français atteint les deux millions d'articles Communiqué de presse Née en mars 2001, la version en français de Wikipédia a franchi le 8 juillet 2018 le seuil symbolique des deux millions d'articles avec Xcacau Corona. Wikipédia est la plus grande encyclopédie en langue française jamais créée, grâce à la contribution de bénévoles, partout dans le monde. Le premier million d'articles avait été atteint le 21 septembre 2010.


-->-->