Nagyvárad tér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagyvárad tér
A Haller utca és az Üllői út sarkán álló lakóépület (Gróf Haller utcai tisztviselőház)
A Haller utca és az Üllői út sarkán álló lakóépület (Gróf Haller utcai tisztviselőház)
Közigazgatás
OrszágMagyarország
TelepülésBudapest
VárosrészVIIIIX. kerület
NévadóNagyvárad
Korábbi neveiMihálkovics tér (1940-ig)
Nevezetes épületeiSzent István Kórház
Heim Pál Gyermekkórház
SOTE Elméleti Tömb
Orczy-kert
Országos Közegészségügyi Intézet – Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Igazgatóság
Nemzeti Közszolgálati Egyetem kollégiuma
Földrajzi adatok
Elhelyezkedése
Nagyvárad tér (Budapest belső részének)
Nagyvárad tér
Nagyvárad tér
Pozíció Budapest belső részének térképén
é. sz. 47° 28′ 45″, k. h. 19° 05′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 28′ 45″, k. h. 19° 05′ 22″
A Wikimédia Commons tartalmaz Nagyvárad tér témájú médiaállományokat.

A Nagyvárad tér Budapest VIIIIX. kerületében található, forgalmas közlekedési csomópont. A Haller utca, az Orczy út és az Üllői út határolja.

Története[szerkesztés]

A 19. században Mihálkovics tér volt a neve Mihalkovics Géza anatómus egyetemi tanár után. 1940 óta hívják mai nevén, Nagyvárad város után. (A tér szomszédságában lévő utca most is viseli Mihálkovics nevét.)

A tér melletti Orczy-kert korábban a Ludovika Akadémia udvarát képezte. 1960 körül itt nyitották meg az Asztalos János Ifjúsági Parkot, elsősorban ifjúsági sportolás, úttörőrendezvények, nyári tábor céljára. A Vágóhíd utca torkolatában 1962-ben nyílt meg a népligeti terminálra 2002-ben átköltöztetett helyközi autóbusz végállomás.[1]

1976-ban adták át a Gerlóczy Gedeon, Südi Ernő és Wágner László által tervezett Semmelweis Egyetem elméleti tömbjét (NET). A toronyépület 88 méteres magasságával Budapest egyik legmagasabb épülete. A tetején URH-rádió-állomást létesítettek, ahonnan a Lánchíd Rádió műsorát sugározták. Az épület addig hasznosítatlan, üres területre került.

A Heim Pál Gyermekkórház eredeti főépületét a hetvenes évek során lebontották; akkoriban építették a ma is látható új főépületet.

A téren 1983-ban állították fel Pierre Székely gránitból és bazaltból készült, közel 5 méter magas, Béke című szobrát,[2] amely egy gúla tetején egy madárhoz hasonló alakot formáz, a gúla oldalán pedig a béke szó szerepel számos különböző nyelven.

A Szent István Kórház 1900-ban

A téren több egészségügyi létesítmény működik:

Továbbá a térhez közel található:

A SOTE Elméleti Tömbje, Budapest egyik legmagasabb épülete a józsefvárosi oldalon van

A Nagyvárad tér közlekedése a metró építése előtt[szerkesztés]

A napjainkban a felszínen többnyire autóforgalmat lebonyolító, egyébként csekély gyalogosforgalmú tér a metró építésének kezdetéig a főváros egyik legnagyobb forgalmú közösségi közlekedési csomópontja, állandóan nyüzsgő életű hely volt. A metró és az aluljáró építése évekig tartó hatalmas felfordulást okozott a téren és az Üllői út Határ útig tartó szakaszán. A buszjáratokat ideiglenes kerülő útvonalakra irányították, a villamossíneket áthelyezték. A metró átadásával a teret érintő járatokat egy villamosjárat, a 24-es kivételével megszüntették. Az alábbiakban a tér tömegközlekedésének 1970-es évi állapota olvasható.

Utca- és helynevek a hetvenes években[szerkesztés]

A bekezdésben a járatok, járatszámok, útvonalak, utcanevek a közvetlenül a metró megépítése előtti időszakot, a hetvenes évek elejét tükrözik.

  • Haller utca: Hámán Kató út
  • Orczy út: Mező Imre út
  • Szent István Kórház: István Kórház
  • Szent László Kórház: László Kórház

Villamosforgalom[szerkesztés]

Az akkori Marx tértől (ma Nyugati tér) kezdődően a Bajcsy-Zsilinszky út – Kiskörút – Üllői út – Vörös Hadsereg útja (ma Üllői út külső része) vonalon egybefüggő villamoshálózat üzemelt a pestszentlőrinci (korabeli, nevén Pestlőrinc) Béke térig. A belső és külső irányokba közlekedő villamosok végállomása és fordulóhelye a Nagyvárad tér volt. Mind a kifelé, mind a befelé induló villamosok lámpával védett külön hurokvágányokon fordultak. A Nagyvárad tértől befelé az út közepén, kifelé pedig az útpálya két szélső oldalán haladt a villamosforgalom.

A belső városrészről közlekedő villamosok számára három sínpárból álló megálló volt az István (ma Szent István) kórház előtt. Az első sínpár az átmenő 42-es, 52-es és 52A villamosok megállóhelyéül és a 63-as villamos számára leszállóhelyül szolgált. A második és harmadik sínpár a kifelé induló 42A, 50-es, 51-es és 51A villamosok végállomásai voltak.

A Kispest felől közlekedő forgalom megállói a mai, de akkor még nem álló SOTE épület magasságában húzódtak az út szélén. Az első sínpár az átmenő 42-es, 52-es és 52A villamosok számára megállóhelyül, a második sínpár az itt forduló 42A, 50-es, 51-es és 51A járatok számára leszállóhelyül szolgált. A harmadik sínpár az innen befelé induló 63-as villamos felszállóhelye volt.

Átmenő villamosjáratok[szerkesztés]

  • 24: keresztirányban, a Vágóhíd utca és a Keleti pályaudvar között közlekedett, az akkori Hámán Kató (ma Haller) és Mező Imre (ma Orczy) utakon érte el a teret. Ez a járat az egyetlen, mely a mai napig közlekedik. A hetvenes években fémvázas régi típusú motorkocsik jártak a vonalon két pótkocsival.
  • 42: a Móricz Zsigmond körtértől a kispesti Ady Endre út végéig járt, fémvázas régi motorkocsikkal, egy vagy két pótkocsival.
  • 52: a Marx tértől a kispesti Villanytelepig (ma a vasúti sorompó előtti CBA áruház) járt, 3 kocsis UV szerelvényekkel.
  • 52A: a Madách tértől a Határ útig közlekedett UV szerelvényekkel.
  • 52 (éjszakai): a Nyugati pályaudvar és a Béke tér között közlekedett.
Pierre Székely: Béke (1983) a tér józsefvárosi oldalán

Innen induló villamosjáratok[szerkesztés]

  • 25: hosszú és kanyargós útvonalon a Kisföldalatti régi, Állatkert melletti, városligeti végállomásához közlekedett. Végállomása az akkori Hámán Kató út végén, közvetlenül az Üllői út előtt volt, onnan a 24-es villamos vonalán járt, majd a Thököly út irányába fordult. A vonalon a legrégebbi típusú favázas motorkocsi közlekedett, pótkocsi nélkül. A járatot még 1970 előtt lerövidítették az Állatkert – Thököly út szakaszra, majd a troli megépítésével megszüntették.
  • 42A: külső irányba, az Ady Endre út végéig közlekedett régi típusú motorkocsival, egy vagy két pótkocsival.
  • 50: a pestszentlőrinci Béke térig járt UV szerelvényekkel.
  • 51: az Ecseri útnál jobbra kanyarodva a Nagykőrösi úton Pestszentimréig (korabeli nevén Pestimre) járt. Ezen a vonalon a legrégebbi típusú favázas kockavillamosok közlekedtek ikerszerelvényként..
  • 51A: az 51-es villamos vonalán járt a Használtcikk-piacig, motorkocsi + két pótkocsi összeállításban.
  • 63: hosszú útvonalon a János (ma Szent János) kórházig közlekedett régi típusú motorkocsival, többnyire egy pótkocsival

Buszjáratok[szerkesztés]

A tér a SOTE tornyából 1979-ben

Nagyméretű, nagyforgalmú, több állásos buszvégállomás volt az Üllői út és akkori Mező Imre, ma Orczy út belső sarkán.

A térről induló buszjáratok[szerkesztés]

  • 6-os buszjárat, a város egyik legfontosabb járata volt, mely Bajcsy-Zsilinszky út – Margit híd irányában közlekedett az óbudai Miklós utcáig.
  • 35-ös busz, mely az Üllői út – Vörös Hadsereg útja mentén közlekedett a pestszentlőrinci Béke térig. Gyorsjárata 35-ös jelzéssel közlekedett ritkább megállási renddel.
  • 93-as buszjárat, mely a 35-ös vonalán ment, majd a pestszentlőrinci strandnál balra fordulva a repülőtérig közlekedett.
  • „F” buszjárat, mely időszakosan a Gyáli úti kórháztól a Nagyvárad térig közlekedett, de csak a hatvanas évek elejéig.

Átmenő buszjáratok[szerkesztés]

  • 33-as buszjárat, keresztirányban a Drégely utcától az újlipótvárosi Dráva utcáig közlekedett.
  • 39-es buszjárat, a város leghosszabb távú és menetidejű járata volt, mely a József Attila-lakótelep építésétől kb. 1973-ig közlekedett a budai Dániel útig. A járatot „városnéző járatnak” becézték. A forgalom növekedése és a menetidő tarthatatlansága miatt szüntették meg.
  • 89-es buszjárat, az Aszódi-úti lakóteleptől a Naphegy térig közlekedett. A 39-es és 89-es busz a térnél egyaránt befordult a Mező Imre útra, onnan a Mátyás tér irányából érték el a Rákóczi utat.
  • „J”, majd 81-es buszjárat, a József Attila-lakótelepről a Madách térig közlekedett. Kezdetben J névvel csak hétköznap és csak a reggeli és délutáni csúcsforgalomban közlekedett, majd a 39-es busz megszüntetése után 81-es állandó járat lett belőle a metró átadásig. A „J” járat időszakos mivolta miatt a József Attila-lakótelepen helyi szólássá vált a „Jé, megjött a Jé”.
  • Az Engels térről az Üllői úton dél felé közlekedő távolsági buszok és a repülőtéri Volán gyorsjárat is áthaladtak a téren, mindkét irányban megállójuk volt a SOTE épület vonalában.
A 24-es villamos érkezik a Haller utcában, az Üllői úti kereszteződés előtt

A metró építése miatti változások[szerkesztés]

A metró építése alatt több járatot időlegesen más útvonalra tereltek, a szakaszos építés során folyamatosan, többnyire rövid életű változások történtek. Miután 1976-ban átadták a 3-as metró első szakaszát a Nagyvárad tér és a Deák Ferenc tér között, az Üllői út belső irányába tartó felszíni tömegközlekedés megszűnt. 1980-ban a Nagyvárad tér – Kőbánya-Kispest metrószakasz átadásával a busz- és villamosközlekedés a Határ úttól beljebb eső szakaszon is megszűnt, a villamos-végállomásokat a Határ útra helyezték át. Napjainkra mindössze két villamosjárat, a 23-as és a 24-es emlékeztet a régi időkre. Az egykor nyüzsgő tér pedig nagy forgalmú autókereszteződésből, a kórház külső autóparkolójából az előtte elhelyezkedő elhanyagolt parkból áll.

Napjaink tömegközlekedése[szerkesztés]

A térnél található az M3-as metró állomása, valamint a 23-as és a 24-es villamos, illetve a 281-es busz megállóhelye. Az éjszakai órákban a 914-es, 914A, 950-es és 950A busszal érhető el.

Források[szerkesztés]

  • Budapest lexikon II. (L–Z). Főszerk. Berza László. 2., bőv. kiad. Budapest: Akadémiai. 1993. 176. o. ISBN 963-05-6411-4  
  • Budapest teljes utcanévlexikona (Sprinter Kiadó, 2003)

További információk[szerkesztés]

  1. Kameniczky Ákos – Vonnák Attila – Zsigmond Gábor: Az Oktogontól a Népligetig: Képes időutazás Volánbusszal. Budapest: Volánbusz Zrt. 2017. ISBN 978-615-00-0582-9  
  2. A szoborról a Szoborlap.hu-n[halott link]
  3. Megkezdi a munkát a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Medical Online. (Hozzáférés: 2021. február 13.)