A magyar kultúra napja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kölcsey Ferenc (1790–1838) Anton Einsle festményén

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Rendezvények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak. E naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, továbbá – 1993 óta – az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat:

A Himnusz eredeti kézirata[1][2]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó események[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Debreceni Bölcsészettudományi Adatbázis Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát egy nagyobb kéziratcsomag részeként, amelybe folyamatosan kerültek bele a versek. A kéziratcsomag az 1830-as évek végén eltűnt, és több mint százéves lappangás után, 1946-ban került az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonába. A Himnusz két lapon található, a kézirat égésszerű sérüléseit tintamarás okozta.
  2. A Nemzetikonyvtar.blog.hu cikke
  3. Megemlékezés Ybl halálának 123. évfordulójáról. ybl2014.hu, 2014. január 22. (Hozzáférés: 2014. január 22.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]