Cajla

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cajla
Közigazgatás
Ország Szlovákia
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 48° 18′ 47″, k. h. 17° 15′ 24″Koordináták: é. sz. 48° 18′ 47″, k. h. 17° 15′ 24″
SablonWikidataSegítség
Adatok forrása: Szlovák Statisztikai Hivatal, http://obce.info

Cajla (németül: Zeil) történelmi község, ma Bazin város része a Pozsonyi kerületben. 1948. január 1-ig önálló község volt, ettől kezdve Bazin város része.

Története[szerkesztés]

A név a 15. században keletkezett, amikor a falu 26 egy sorban elhelyezett portából állt (németül Zeile). Cajlában található a Szent Kereszt felmagasztalása-templom, amely 1740-ben épült. Ez az eredeti középkori Szent József-templom helyére került, amely 1659-ben épült az eredeti Szent Miklós-templom helyén. Zumberg település, és amely a mai Philippe Pinel Pszichiátriai Kórház közelében volt. Erre a templomra csak Krisztus Király szobra emlékeztet, mert romjait később új út fedte el. A cajlai kálvária a pszichiátriai kórház közelében található, amely szintén a Kučišdorfská dolina közelében található. A falu mögött volt az első kénsavgyártó üzem, amelyet 1882. után az antimonbányák igazgatóságának adminisztratív épületei váltottak fel. A már nem létező Pálffy-féle papírgyár az antimonbányák egykori épületei, később a pszichiátriai kórház épületei közelében kapott helyet, melynek főépületét a bezárása után malommá alakították át, amely 1934 nyarán leégett. A régi malom helyén ma a Fábián-malom áll.


A falu történelmi elnevezései[szerkesztés]

Ezek a történelmi nevek dokumentáltak:[1][2]


Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Cajla című szlovák Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]