Béke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pablo Picasso híres galambja, a béke szimbóluma, ékszerként. Paloma Picasso a művész lánya 1980-ban kötött szerződést a Tiffany ékszerházzal [1]
Világbéke Gong Gödöllőn

A béke a háború ellentéte. Míg a háború az erő uralmát jelenti, a béke az elismert jogét, legalábbis a szó elvi értelmében. A gyakorlatban a béke jelentheti az emberi jogok teljes tiszteletben tartását éppúgy, mint a két háború közötti felfegyverkezés időszakát. A béke jelenti továbbá a háború befejezését, melyet békeszerződés zár le béketárgyalásokat követően, ahol a hadviselő felek megegyeznek egymás között vagy külső bírák vagy hatalmak közreműködésével. Az egész világon megvalósuló béke állapota a világbéke.

Jogi értelemben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A békekötés előkészítésére szolgálnak az úgynevezett békeelőzmények – preliminárék –, melyek a béke lényeges pontjait meghatározzák, s azért szükségesek, mert a végleges béke gyakran hosszas tárgyalásokat s előmunkálatokat igényel. A béke az előző viszálynak véget vet. A birtokállapotra vonatkozólag, amennyiben a béke eltérő intézkedéseket nem tartalmaz, a béke időpontjában fennálló állapot az irányadó, ez az úgynevezett status quo (latin: Status quo bellum res reliquit) vagy uti possidetis. Amennyiben a béke a háború előtti jogállapotot állítja helyre, status quo ante-ról (Status quo ante res fuerunt) beszélünk. A békeszerződés csak a ratifikációval válik hatályossá, mert jelentőségénél fogva azon nemzetközi szerződések közé tartozik, amelyeknél a gyakorlat a ratifikáció fenntartását külön kikötés nélkül is megköveteli. A békeszerződés végrehajtása ezért csak a jóváhagyás – ratifikáció – után követelhető, azonban az ellenségeskedések rendszerint már előbb, a tárgyalások céljából s tartamára kötött fegyverszünet folytán szűnnek meg.

A békehatározatok azonnal – azaz mihelyt a körülmények szerint lehetséges – hajtandóak végre. A béke feltételeinek meg nem tartását illetőleg megkülönböztetjük a béketörést és a békeszegést. A béketörés csak a béke utáni első időkben s annak végrehajtása előtt történhet, s a másik felet feljogosítja arra, hogy a békét hatálytalannak tekintve, a háborút folytassa. A békeszegés a szerződésszegés fogalma alá esik, és új háborúhoz vezethet. A békére annak tartalma irányadó, vannak azonban olyan következményei, melyek vagy feltétlenül, vagy – amennyiben a béke eltérő intézkedéseket nem tartalmaz –, külön kikötés nélkül érvényesek. A legnevezetesebb a közbocsánat (amnesztia) mindazon büntetendő cselekményekért, melyeket az egyik hadviselő félnek hozzátartozói a másik hadviselő félnek hozzátartozói ellen a háború tartama alatt elkövettek. Amióta azonban a nemzetközi jog elismeri, hogy a háború nem jelenti a teljes jogtalanság állapotát, s a jognak uralma a háború alatt teljesen nem szűnik meg, mindinkább kívánatossá válik a közbocsánatnak az eddigi gyakorlatokhoz képest történő megszorítása olyan értelemben, hogy azok a közönséges bűntettek, rablás, lopás, gyilkosság, melyeket a pártszenvedély sem menthet és tisztán aljas nyereségvágyból vagy magánbosszúból követtek el, ne eshessenek amnesztia alá.

Lelki béke[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A béke egyik legkorábbi jelképe: A Békegalamb olajággal
A Nukleáris Lefegyverkezési Kampány szimbóluma, ami a béke széles körű jelképévé vált (az N és a D jelzéséből származik)

A lelki béke kifejezés nagyjából nyugalmat, tiszta lelkiismeretet jelent. Sok vallás a lelki békét fontos erénynek és célnak tekinti, például a kereszténység, vagy a Taoizmus és Buddhizmus.

Békemozgalmak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A békemozgalmak olyan társadalmi mozgalmak, amelyek olyan közvetlen célokért küzdenek, mint egyes helyi háborúk befejezése, az emberek közötti erőszak megfékezése egy-egy társadalmi konfliktus kapcsán stb. Ezek a konkrét célok gyakran kiegészülnek a világbéke elérésével mint végső céllal. A célok elérésére változatos eszközöket vesznek igénybe: diplomáciai, politikai nyomásgyakorlás, bojkottok, tüntetések, tömeges demonstrációk. Céljaik sokszor összekapcsolódnak a civil társadalom más mozgalmaival, más civilszervezetek tevékenységével. Ilyenek például az újhumanista mozgalmak, a környezetvédelem, az antirasszizmus.

Jelképek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A békemozgalom jelképe a szivárványzászló egy változata. Szintén elterjedt jelkép a fent látható Nukleáris Lefegyverkezési Kampány szimbóluma és békegalamb.

Békemozgalmak Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A Humanista Mozgalom céljai között a társadalmi erőszakmentesség is szerepel, ezért a békemozgalmak aktív résztvevői, támogatói.
  • Az ATTAC eredendően a pénzpiacok demokratikus kontrolljának kikényszerítésére szerveződött,mára több, a békével szoros összefüggésben lévő cél (például: jövedelem elosztás igazságtalanságának megszüntetése, környezetvédelem).
  • A BOCS.HU Alapítvány a fenntartható civilizáció érdekében a békemozgalomban is részt vesz.
  • A Greenpeace-t eredetileg kanadai békemozgalmisták alakították, ma elsősorban a környezet- és természetvédelem terén tevékenykedik, ennek kapcsáán vesz részt a békemozgalomban.
  • A LIONS Klub általános jótékony célú szervezet, melynek tevékenysége a békemozgalmakkal összhangban áll.
  • A WorldWalk csapat Földkörüli gyalogtúrán hirdeti a béke fontosságát.

Kapcsolódó tartalmak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wiktionary-logo-hu.png
Nézd meg a béke címszót a Wikiszótárban!
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Béke témájú médiaállományokat.