Sternberg Zsigmond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sir Sigmund Sternberg, eredeti nevén Sternberg Zsigmond (Budapest. 1921. június 2.) magyar származású brit üzletember, filantróp, a Munkáspárt szponzora.

1939-ben vándorolt ki az Egyesült Királyságba és 1947-ben lett brit állampolgár.

A vallások közti közeledés előremozdításában jelentős sikereket tudhat magának. Közreműködött az auschwitzi karmelita konvent körüli vita rendezésében, ő szervezte meg az első pápai látogatást egy zsinagógába, 1968-ban és tárgyalásokat folytatott a Vatikánnal Izrael állam elismeréséről.

1968-ban létrehozta a Sternberg Alapítványt (Sternberg Foundation) és társalapítója volt az 1997-ben létrehozott Three Faiths Forum nevű szervezetnek, amely a zsidók, keresztények és iszlám hitűek vallási kommunikációt szolgálja.

Érdekesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ajánlására választotta 2008-ban díszpolgárának a londoni City Czakó Borbála nagykövetet, az első magyarként Kossuth Lajos és Habsburg Ottó után.[1]

Elismerései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. London díszpolgára lett a magyar nagykövet
  2. http://makkabi.hu/ujelet/archiv/u980908.html Budapesten született a "Templeton-díj a vallási progresszióért" idei nyertese]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sigmund Sternberg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.