Kampor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kampor
A Szent Eufémia kolostor részlete
A Szent Eufémia kolostor részlete
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeTengermellék-Hegyvidék
KözségRab
Jogállásfalu
Irányítószám51280
Körzethívószám+385 051
Népesség
Teljes népesség1030 fő (2021. aug. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság0–40 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 44° 47′ 24″, k. h. 14° 42′ 37″Koordináták: é. sz. 44° 47′ 24″, k. h. 14° 42′ 37″
Kampor weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kampor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kampor (olaszul Campora) falu a horvátországi Rab sziget nyugati részén, a sziget fővárosától, Rabtól északnyugatra. Lakosainak száma kb. 1000 fő.

A település a Veli vrh és a Kalifront közé beékelődött Kampor-mezőn (Kampor polje) található. A tőle nyugatra fekvő Kalifront a sziget legzöldebb része, hiszen majdnem teljes egészében mediterrán fenyőerdő borítja. Kampor központja a Kampori-öböl (Kamporska draga) mentén fekszik, kis kikötővel és kempinggel határolva. A települést görög és római telepesek alapították, a neve a latin campus (mező) szóból ered.

A lakosság eredetileg mezőgazdaságból élt, de manapság már a turizmus a fő pénzforrás. Ennek legjobb példája a Kamportól délre fekvő Suha Punta turistatelepülés (Turistično naselje Suha Punta). Innen nem messzire, a Frkanj déli lábánál egy naturista strand is található.

Mozaik az koncentrációs tábor helyén létesült emlékparkban

Legfőbb látnivalója a Szent Eufémia ferences rendi kolostor[2] (Samostan Sveta Eufemija vagy Sveta Fumija) és múzeum (kis galériával és könyvtárral), mely a település déli felén, a Szent Eufémia-öböl (Uvala Sveta Eufemija) mellett található. Kampor mellett volt egy koncentrációs tábor a II. világháború idején, ahol jórészt szlovén foglyokat őriztek. Területén emlékhely található.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]