Podvežica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Podvežica
Előtérben Podvežica házai, a háttérben a Viktor Lenac hajógyárral.
Előtérben Podvežica házai, a háttérben a Viktor Lenac hajógyárral.
Közigazgatás
Ország Horvátország
MegyeTengermellék-Hegyvidék
KözségFiume
Jogállásvárosrész
Irányítószám51000
Körzethívószám(+385) 051
Népesség
Teljes népesség4981 fő (2021)[1]
Népsűrűség9808 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület0,73 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 45° 19′ 15″, k. h. 14° 28′ 22″Koordináták: é. sz. 45° 19′ 15″, k. h. 14° 28′ 22″
Podvežica weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Podvežica témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Podvežica Fiume városrésze Horvátországban, Tengermellék-Hegyvidék megyében.

Fekvése[szerkesztés]

Fiume város központjától 2 km-re délkeletre fekszik. Északnyugatról Vojak és Krimeia, északkeletről Gornja Vežica, délnyugatról Pečine, délkeletről a Draga-hegyszoros határolja.

Története[szerkesztés]

Sveta Ana település helyén egykor gazdag birtok volt, mely Kalinától a Karolina útig terjedt. A birtokra egy nagy kőkapun át lehetett bemenni, mely annak a vashídnak közelében állt, amelyen át ma a Gornja Vežica és Draga felé haladó gyalogosok rövidítik le útjukat. A kapu felett latin felirat állt: „Benedicte montes et colles domino universa germinantina in terra Domino”. A terület a 18. század első felében a Zandonati család tulajdona volt ezért a helyiek Zandonatovónak, illetve Gospodskónak hívta. A területet még 1713-ban a Diminić családtól vásárolta Silverio Zandonati, akik Marija Markovićtól örökölték. Az udvarházban egy kápolna is állt, melyet Szent Anna tiszteletére szenteltek. Az egykori Sveta Ana település is erről kapta a nevét. Dragutin Hirc a Horvát Tengermellékről írt munkájában ír a Vežica-dombról és a domb alatti településről is, melyet Podvežicának neveztek. A kápolnát már rég lebontották, de Szent Anna szobra máig fennmaradt a Dragára vezető út mellett az egyik legrégibb ház oromzata alatt a falban épített fülkében. Podvežica falu a Szent Anna kápolna és a Szent Kereszt kápolna közötti részen feküdt.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Stanovništvo grada Rijeke prema MO i površina MO - Popis 2021, usporedba - Popis stanovništva 2021 - broj stanovnika po MO i površina MO, usporedba s 2001,2011 - Portal otvorenih podataka (horvát nyelven). (Hozzáférés: 2024. április 7.)
  2. Podvežica – povijest naselja (horvát nyelven). www.g-vezica.org. [2014. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 10.)

További információk[szerkesztés]