Ruholláh Homeini

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ruholláh Homejni szócikkből átirányítva)
Ruholláh Muszavi Homeini
تصویر خمینی.jpg
Iráni Iszlám Köztársaság 1. államfője
Hivatali idő
1979. december 3.1989. június 3.
Előd -
Utód Ali Hámenei

Született 1902. szeptember 24.
Homejn
Elhunyt 1989. június 3. (86 évesen)
Teherán

Ruholláh Muszavi Homeini[1] perzsául: Sound روح الله موسوی خمینی, klasszikus vokalizáció szerinti tudományos átiratban Rūḥullāh Mūsawī H̱umaynī; magyarul Homeini (olykor Khomeini) ajatollah, (Perzsia, Homejn, 1902. szeptember 24.Iráni Iszlám Köztársaság, Teherán, 1989. június 3.) iráni síita vallási vezető (ajatollah, mardzsa), az 1979-es iráni forradalom egyik vezéralakja, majd Pahlavi elűzésétől haláláig a „forradalom vezetőjeként” (rahbar-e engeláb) Irán államfője volt. Az iráni nép szellemi vezetőjeként sikeresen dacolt a nyugati befolyással szemben, eközben az egész iszlám világban hatalmas tekintélyre tett szert.

Életrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ruhollah Homeini 1902-ben született Irán Homejn nevű tartományában. Családja férfi tagjai nemzedékek óta köztiszteletben álló síita teológusok és jogtudósok – ajatollahok voltak (a perzsa kifejezés jelentése: Allah csodajele), így ő maga is e hagyomány folytatója lett.

Ruhollah mindössze néhány hónapos volt, amikor elveszítette apját, akit a rezsim elleni kiállása miatt meggyilkoltak. A gyermeket apai nagynénje nevelte, aki mindaddig nem nyugodott, míg apja gyilkosát fel nem kutatta, és el nem érte, hogy megbűnhődjön tettéért. E nagynénje arra tanította a kis Ruhollahot, hogy az ember csak akkor él a Földön az iszlám elvei szerint, ha tettekben is küzd az iszlám ellenségei, a hitetlenek ellen. Homeinire nagy hatással volt ifjúkora egyik leghíresebb ulémája (iszlám hittudósa), a Nagy Modarész, aki elítélte az 1925-ben hatalomra kerülő Pahlavi dinasztia nyugatosító, modernizációs törekvéseit. Reza kán - később Reza sah - uralkodásának első éveiben Homeini Qom korániskolájában tanított, és ifjú kora ellenére már ekkor nagy tekintélyű hittudósként emlegették. A hitbéli dolgok terén szerzett kivételes jártassága mellett rendkívüli, morális autoritása tett már fiatal ulémaként karizmatikus vezetővé.

Homeini a dzsihád hirdetője – a szó mindkét: a szent háború és az iszlám hívő önmegtagadó, belső harca értelmében is. Életformájában a legszigorúbb rendet és aszkézist juttatta érvényre: napi 5-6 óra alvással és 1 tál levessel és darab kenyérrel beérte, és az éjszaka egy részét a Korán olvasásának és az elmélkedésnek szentelte.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Írásmódja az OH. szerint Homeini (a 2008-as Diákszótár szerint szintén), a KN. pedig így hozza: Homeini ajatolláh.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ruholláh Homeini témájú médiaállományokat.
Előző elnök:
-
Ruhollah Khomeini

19791989

Következő elnök:
Ali Hámenei