44-es főút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
44-es főút
44 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Hungary Road 44.png
Úttípus Elsőrendű főút
Hossza
elkészült144 km
épül0 km
tervezett0 km
Ország Magyarország
Az út eleje Kecskemét
Az út vége Gyula-országhatár
Időzóna közép-európai idő
A Wikimédia Commons tartalmaz 44-es főút témájú médiaállományokat.

A 44-es főút egy elsőrendű főútvonal[1] Magyarországon, azon belül is három megyét köt össze, Bács-Kiskunt, Jász-Nagykun-Szolnokot és Békés megyét. Kecskemét és Gyula között található. Az 5-ös főúttól a román-magyar országhatárig tart. 150 kilométer hosszú.[2]

Története[szerkesztés]

Az út előzményének tekinthető az „I. Alföldi Transzverzális út”, amelynek kiépítését az 1890. évi I. törvénycikk rendelte el. Az út Baját kötötte össze az Arad megyei Erdőheggyel, a mai nyomvonalon haladt Kunszentmárton és Gyula között. 1896 és 1897 között épült ki az akkori viszonyok között korszerű kapcsolatot jelentve.[3][4] A Békésszentandrás és Szarvas közötti szakasza egyike volt a leghamarabb leburkolt szakasznak, mivel a két település között jelentős árvízvédelmi feladatokat is ellátott az útvonal magas töltésen haladva. (Szarvas és Békésszentandrás között pont ezekben az években zajlott a mostani holtág átvágása, a Hármas-Körös új, ásott mederbe terelése.) Ezt követően az 1936-1942 között szintén ezen rész jelentősége nőtt meg a Békésszentandrási duzzasztómű megépítése miatt.

A kiépítése óta nem sok változtatás történt a nyomvonalában, pusztán Kunszentmártonnál épült új elkerülőút és híd a Körösön, valamint Békésszentandrásnál helyezték át az éles kanyarokkal tarkított átkelőszakaszt és építettek meg egy teljesen új hidat a holtágon.

Évtizedekig gyenge pontja volt az útnak a régi Tiszaugi Tisza-híd, ahol az egyébként is roppant szűk áteresztőképességű hídon futott még a Kecskemét–Kunszentmárton-vasútvonal, így ha vonat érkezett, sorompóval még le is zárták a hidat. 2001-re lett kész az új közúti híd, ami már megfelel a mai követelményeknek.[5]

Jellemzői[szerkesztés]

Elsőrendű főút, amely ilyen minőségében egyike Magyarország legújabb elsőrendű főútjainak, mivel csak az 1990-es évek végén minősítették fel másodrendűről elsőrendűre, így Békés megye volt az utolsó a magyar megyék közül, amelyet nem érintett még elsőrendű főút.

Az útvonal végig 2×1 sávos, csupán Békéscsaba és Gyula között válik osztott pályás, leállósávval rendelkező 2×2 sávos gyorsforgalmi úttá. Az út mellett szervizút is halad, amely a környező tanyák és földtulajdonosoknak nagy segítség, akik így könnyebben ráhajthatnak az útra. Ezt az osztott pályás részt 2001 és 2004 közt építették a Széchenyi Terv keretében. 2008-tól itt a megengedett sebesség rajta 110 km/h.[6]

Végig alföldi területen halad, kezdőpontja Kecskeméten található, innen halad előbb keleti irányba, áthalad a Tiszán, belép Jász-Nagykun-Szolnok megyébe. Itt átkel a Tiszazugon, majd a Körösön is. Öcsöd település után délkeleti irány vesz fel és belép Békés megyébe. A délkeleti irányt végig tartja egészen a megyeszékhelyig, itt az Békéscsabai elkerülőút átadása óta elkerüli a várost, majd a határig ismét keleti irányt vesz fel, elkerülőúton haladva el Gyula mellett is.

Viszonylag jó minőségű útnak mondható a magyar viszonyok között, Kondoros és Szarvas között kísérleti jelleggel kiemelt útszakasznak van minősítve. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszt kivéve aránylag sok az egyenes útszakasz, kevés a település, ezért igen jól előzni, nagy átlagsebességgel lehet közlekedni rajta. A Délszláv háborúk és Románia Európai Uniós csatlakozása óta a teherforgalom ugrásszerűen megnőtt rajta.

Érintett települések[szerkesztés]

Jövőbeni tervek[szerkesztés]

2016-ban megkezdődtek az M44-es gyorsforgalmi út építési munkái, amely teljesen új nyomvonalon halad, elkerülve a településeket. Az M44-es első, középső részét 2019. október 2-án adták át a forgalomnak, amely jelentősen tehermentesíti a Kondoros és Tiszakürt közötti részt. A 44-es út biztonsága egyébként rossz, sok a baleset. A békéscsabai elkerülőúton emiatt szükségessé vált új körforgalom építése is.[9] Fő feladat Szarvas, Békésszentandrás és Öcsöd elkerülése volt,[10] ez azonban az M44-es középső szakaszának megépülésével teljesült.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Újabb politikai vita az M44-es körül, BEOL, 2009. november 12.
  2. Google Maps útvonaltervező adatai
  3. Hidak Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Szikszai Mihály, 2000
  4. 1890. évi I. törvénycikk a közutakról és vámokról Archiválva 2016. március 5-i dátummal a Wayback Machine-ben, 1000 év törvényei
  5. Áll az új tiszaugi híd[halott link], Magyar Nemzet, 2001. február 1.
  6. 110-zel és 90-nel száguldhatunk - emelték a határokat Archiválva 2014. szeptember 1-i dátummal a Wayback Machine-ben, Klub Rádió, 2008. március 4.
  7. a b Elkerülőút épült
  8. Békéscsabai elkerülőút[halott link]
  9. Mindkét körforgalom megépül az elkerülőn[halott link], Békés Megyei Online, 2007. július 22.
  10. Koncesszióban épülhet az M44-es Archiválva 2008. augusztus 4-i dátummal a Wayback Machine-ben, Hír6, 2008. július 16.