4417-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
4417-es mellékút
Úttípusösszekötő út
Hossza4,5 km
Ország Magyarország
TartományokBékés vármegye
Az út elejeCsabacsűd,
Az út végeCsabacsűd-Nagyráta, 4404

A 4417-es számú mellékút egy körülbelül 4,5 kilométer hosszúságú, négy számjegyű országos közút Békés vármegyében: Csabacsűd község központját köti össze a hozzá tartozó Nagyráta településrésszel.

Nyomvonala[szerkesztés]

Csabacsűd belterületének keleti peremén ágazik ki a 44-es főútból, annak 84,400-as kilométerszelvényénél. Délnyugat felé indul, Ady Endre utca néven, és pár lépés után keresztezi a Mezőtúr–Orosháza–Mezőhegyes–Battonya-vasútvonalat, Csabacsűd vasútállomás térségének nyugati szélénél. Innét a belterület délkeleti szélét követve húzódik, amíg el nem éri a településközpont legdélebbi házait, kicsivel az első kilométere előtt. (Közben hét utca ágazik ki belőle északnyugat felé, mind párhuzamos a 44-essel, s közülük a második, a Szabadság utca állami közútnak minősül, a 44 107-es útszámozást viselve.) Még a másfeledik kilométerének elérése előtt felüljárón, csomópont nélkül átíveli az M44-es autóutat, majd kiágazik belőle kelet felé egy bekötőút a térség egyik nagy mezőgazdasági telephelye felé.

2,2 kilométer után északnyugat felé ágazik ki belőle egy újabb bekötőút, ez Páltelek településrészét szolgálja ki. Ezen a szakaszon mindkét oldalon szórványosan tanyák bukkannak fel mellette, de 3,7 kilométer után ismét egy nagyobb létesítményt érint: a Szénási úti major mintegy négy hektáron elterülő épületegyüttesét hagyja el. Nem sokkal ezután, Nagyráta településrész északi szélénél véget is ér, beletorkollva a 4404-es útba, annak 9,100-as kilométerszelvényénél. Egyenes folytatása egy számozatlan önkormányzati út, amely bő egy kilométeres hosszan halad Nagyráta déli széléig.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 4,481 kilométer.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]