Újhely (Szlovákia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Újhely (Slovenské Nové Mesto)
Sátoraljaújhely és a Ronyva-patak mentén leválasztott része, a mai Újhely.
Sátoraljaújhely és a Ronyva-patak mentén leválasztott része, a mai Újhely.
Közigazgatás
Ország Szlovákia
KerületKassai
JárásTőketerebesi
Turisztikai régióAlsó-Zemplén
Rang község
Első írásos említés 1918
Polgármester Ján Kalinič
Irányítószám 076 33
Körzethívószám 056
Forgalmi rendszám TV
Népesség
Teljes népesség1096 fő (2017. dec. 31.)[1] +/-
Népsűrűség81 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság102 m
Terület13,38 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Újhely (Szlovákia)
Újhely
Újhely
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 24′ 00″, k. h. 21° 40′ 15″Koordináták: é. sz. 48° 24′ 00″, k. h. 21° 40′ 15″
Újhely weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Újhely témájú médiaállományokat.
Adatok forrása: Szlovák Statisztikai Hivatal, http://obce.info

Újhely (más néven Szlovákújhely, Kisújhely vagy Tótújhely, szlovákul: Slovenské Nové Mesto Loudspeaker.svg kiejtése) község Szlovákiában, a Kassai kerület Tőketerebesi járásában.

Fekvése[szerkesztés]

Sátoraljaújhely a trianoni diktátum után Csehszlovákiához csatolt része a Ronyva-patak bal partján. Az 1920-as évek elején szlovák telepesekkel benépesített Sátoraljaújhely vasútállomásából, valamint a közeli Karlatanyából és Kistanyából vált önálló községgé.[2] Közúti átkelőhely Magyarország és Szlovákia között.

Története[szerkesztés]

Újhely 1920-ig Sátoraljaújhely városának része, amely Zemplén vármegye székhelye volt. Története megegyezik a város történetével. Az első világháború idején a mai temető területén barakkok álltak, melyekben katonai kórház működött. Sátoraljaújhely város területének kettévágására stratégiai okokból volt szükség. Az új csehszlovák állam ugyanis csak így tudta ellenőrzése alatt tartani a Kassa-Munkács vasútvonalat, melynek egyik állomása Sátoraljaújhely volt. Így a trianoni diktátum után a város vasútállomása és környéke minden egyéb szempont mérlegelése nélkül a csehszlovák oldalra került.

Az átkerült rész – melyet korábban Gyártelepnek neveztek – először még nem volt önálló község, hanem közigazgatásilag Borsi fennhatósága alá rendelték. A helyi közigazgatás csak 1922-ben alakult meg. Az első családi házak az egykori Windischgraetz-major felosztása után épültek fel. A telepesek első nagyobb hulláma 1926 és 1928 között érkezett, a szlovákosítás jegyében Sztropkó és Eperjes környéki szlovák földművesek voltak, akik földjeiket a magyar birtokosoktól megvásárolták. Ideköltözésük után közülük sokan vasutasok, kereskedők, kézművesek, gyári munkások lettek. A településen kezdetben nem volt iskola, a gyerekek 1923-ig – az iskola elkészültéig, mely a vasút felvételi épületében létesült – Borsiba jártak iskolába. Újhely a lakosság növekedésével egyre inkább kisvárosi jelleget öltött, mely a környékbeli falvak gazdasági, kulturális és kereskedelmi központja lett. A lakosság nagy része zsidó volt, akik számos üzletet nyitottak és 1931-ben az istentiszteletek céljára egy 19. századi épületet zsinagógává alakítottak át. A katolikus istentiszteleteket ebben az időben még az iskola épületében tartották. A második világháború után a korábbi zsinagógát alakították át katolikus templommá. A vámhivatal és a rendőrség épülete 1932-ben készült el.

1938-ban az első bécsi döntés értelmében a település visszakerült Magyarországhoz és a várostól korábban elszakított részt visszacsatolták Sátoraljaújhelyhez. A város lakói nagy örömmel gázoltak át a korábbi határfolyón, a Ronyva-patakon.[3] A szlovák lakosság egy része elmenekült, az iskolában bevezették a magyar nyelvű tanítást. Magyarország német megszállása után 1944 május 21-én a település zsidó lakosságát is koncentrációs táborokba hurcolták.[4]

A szovjet hadsereg 1944. december 3-án foglalta el a várost és vele együtt a mai község területét. Ez azt is jelentette, hogy a települést elszakították Sátoraljaújhelytől és a később újraszervezett Csehszlovákiához került. Az iskolában közben szlovákul tanítottak, míg északról újabb szlovák lakosok érkeztek a jobb megélhetés reményében és persze a település is gazdagodott, hiszen új családi házak is épültek, miközben a nagybirtokokat felosztották. A település zsinagógját a helyi katolikusok vették birtokba.[forrás?] 1949. július 1-én megalakult a földműves szövetkezet. 1947-óta jégpince és hűtőház, 1948-óta borüzem, 1953-tól pékség, 1966-tól takarmányszárító működik a településen. 1993-ban a független szlovák állam megalakulásával Újhely Szlovákia része.

Népessége[szerkesztés]

2001-ben 1072-en lakták, ebből 927 szlovák és 130 magyar.

2011-ben 1086 lakosából 829 szlovák, 106 roma és 98 magyar.

Nevezetességei[szerkesztés]

Képtár[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Počet obyvateľov SR k 31. 12. 2017
  2. SZLOVÁKÚJHELY [SLOVENSKÉ NOVÉ MESTO /KÖZSÉG/], telepulesek.adatbank.sk
  3. Magyar Világhíradó, 1938. [2012. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 26.)
  4. Halálvonatok 1944-ben a kassai lista. holokausztmagyarorszagon.hu. (Hozzáférés: 2018. február 21.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Slovenské Nové Mesto
A Wikimédia Commons tartalmaz Újhely (Szlovákia) témájú médiaállományokat.