Wikipédia:Kocsmafal (műszaki)/Archív108

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sablongond

Üdv!

Hogy lehetséges az, hogy létező filmes (és talán más) sablonra kattintva „nem létező sablon” üzenet jön elő?!? Példának ott A majmok bolygójáé, létező, hisz fent van a szócikkekben, de rákattintva az m • v • sz-ekre a nagy semmi jön elő, pontosabban, hogy „nincs még ilyen szócikk”! Na erre tessék gombot varrni! – Vander Jegyzettömb 2017. május 16., 03:49 (CEST)

Úgy, hogy nem létezik {{A majmok bolygója}}, csak {{Majmok bolygója}} van. Javítottam a hivatkozást. – Máté (vitalap) 2017. május 16., 08:56 (CEST)

Teljes név

Az uralkodó infoboxoknál van egy olyan rovat, hogy "teljes név", ami korábban kiíródott rendesen, most viszont láthatatlan lesz, de nem tudom, miért ez a változás, nem lehetne visszaállítani az eredeti állapotot? Lásd pl. Foix Germána aragóniai királyné.Peadar vita 2017. május 17., 17:29 (CEST)

Valaki összezagyválta a {{Uralkodó infobox}}(?) sablont. Ezt a sort eddig space-szel kellett beírni, most úgy, hogy | teljes_név = azaz space helyett aláhúzással a két szó között. Most az uralkodó sablonban vegyesen vannak a space-es és az aláhúzásos sorok. A teljes név csak akkor látszik, ha aláhúzással van beírva. Ahol space-volt beírva, az eltűnt, nem látszik. Talán sablonműhely tud megoldást. Akela vita 2017. május 17., 18:34 (CEST)

Köszi, láttam, hogy aláhúzás szerepel benne, azt hittem, azért nem látszik, kivettem, de akkor sem látszik, akkor nem értem, itt mi a probléma. Több szócikkben is megnéztem, és már sehol sem látszik. Nem értem, hogy ami jó volt, miért kell "megjavítani"!Peadar vita 2017. május 17., 19:15 (CEST)

2016-ban volt a sablon utoljára szerkesztve, ezek szerint kb azóta rossz.

Több megoldás is lehetséges:

  • kitaláljátok, melyik paraméternév lenne a jó és egy bot mindent arra javít,
  • kitaláljátok mely paraméternevek lennének jók, és a sablont úgy javítom, hogy aláhúzásjellel és anélkül is elfogadja a teljes nevet.

Az első elegánsabb, a második gyorsabb. – B.Zsolt vita 2017. május 17., 19:29 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Már a sablon elkészítésétől fogva aláhúzással szerepelt ez a paraméter. A példaként megadott Foix Germána aragóniai királyné szócikkben azért nem jelent meg, mert nem | teljes_név = , hanem | teljes neve = volt a paraméter neveként megadva. Kijavítottam, és most megjelent a teljes neve a kép fölött dőlt betűvel. – Dodi123 vita 2017. május 17., 19:35 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Átalakítottam, hogy szóközzel is elfogadja (alapértelmezésként), így hat szócikket instant javítottam. Ha egy alakot fogadunk el, akkor mindenképpen a szóközöst támogatom (bár nem vagyok biztos benne, hogy érdemes ezért mintegy 3500 cikket végigjavítani), az alávonás az informatikusok rossz szokása, rajtuk kívül élő ember nem használ ilyet, a Wikipédiát pedig nem halottaknak írjuk. :-) Mindenesetre ha ezt el akarjuk dönteni, az ne a műszaki kocsmafalon történjen, hanem vagy a sablon vitalapján, vagy az egyebes/javaslatos kocsmafalon. – Tacsipacsi vita 2017. május 17., 19:41 (CEST)

Most se lehet látni nálam még, de azt is meg kell említeni, hogy az infoboxok érthetetlen módon különböznek, pl. a színész infobox nem adja ki a szülőket, a tévésorozatos a díjakat, a színdarabosnál a Commons category, ezeket miért nem lehet egységesíteni?Peadar vita 2017. május 17., 19:45 (CEST)

Akkor valószínűleg rossz helyen nézed, ami nem is meglepő: az életrajzi adatok között kell megadni, ehhez képest az infobox tetején, közvetlenül a fő név alatt jelenik meg. Az infoboxokat lehet egységesíteni nyugodtan, csak senki nem teszi meg – mindegyiket valaki összelegózta az infoboxépítő sablonokból, aztán így-úgy változtak az idők során, nem feltétlenül az egységesség irányába. – Tacsipacsi vita 2017. május 17., 19:56 (CEST)
Így van, valaki kitalál egy jó dolgot, mindenkinek tetszik, de ezután nem lesz következetesen végigvíve a teljes wikin, így a régi és az új megoldás is egymás mellett él. Aztán még egy újítás és az infoboxok teljesen külön utat kezdenek el bejárni, míg a végén rá sem lehet ismerni, hogy valaha hasonlítottak egymásra. De ez szinte mindennel így van, nem csak a sablonokkal, igaz a nem létező egységes nevezéktanra, egyértelműsítő tagokra, paraméternevekre, szakaszok sorrendjére, infoboxok/navboxok sorrendjére... Ha viszont valaki egységesítésbe kezd, az orrára koppintanak, hogy miért minden egyforma és miért nem lehet különböző? Lásd: életrajz/személy infobox... – B.Zsolt vita 2017. május 17., 20:40 (CEST)
Akkor ez olyan, mint a fajok kialakulása.Peadar vita 2017. május 17., 22:57 (CEST)
Szinte! :) Folytatva az analógiádat vannak kihalások is, hibridek is, meg olyan, hogy a nagy megeszi a kicsit! :)– B.Zsolt vita 2017. május 17., 23:09 (CEST)
Ez nagyon izgalmas!Peadar vita 2017. május 18., 18:57 (CEST)

Ok, most már látom, viszont korábban ott is jelent meg, ahol meg kellett adni, az uralkodóház neve alatt, és ki volt írva elé, hogy teljes neve, de nekem így is jó, csak legyen megjelenítve. Bár akkor ezek szerint ügyelni kell arra, hogy aláhúzott vonallal legyenek elválasztva a szavak.Peadar vita 2017. május 17., 22:57 (CEST)

Már nem, ez az infobox minden alávonással elválasztott paraméternevet elfogad alávonás helyett szóközzel is (sőt, mindenhol az az alapértelmezett, tehát ha mindkettő meg van adva, akkor a szóközöset veszi figyelembe). – Tacsipacsi vita 2017. május 17., 23:33 (CEST)
OK.Peadar vita 2017. május 18., 18:57 (CEST)

Utca és házszám a cég infoboxban

Miért nem jön be a p969 (cím) a Wikidatából (pl. Tesco)? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 20., 16:56 (CEST)

Mert a székhely (P159) minősítőjeként van megadva, az infobox csak a közvetlenül megadott állításokat olvassa be. – Tacsipacsi vita 2017. május 20., 17:25 (CEST)
Köszi, akkor a Tesco esetében megcsináltam így. Mondjuk ez elég béna megoldás, mert ez konkrétan csak a székhely címe (ráadásul így az irányítószámot is ki kellett rakni önálló állításként), magának a cégnek amúgy nyilván ezer címe van. Másrészt ahogy nézem, mindenütt a székhely alá van minősítőként berakva a cím (konkrétan amit néztem: Microsoft, Google, IBM, Apple).
Technikai akadálya van annak, hogy a székhely minősítőjét kiolvassuk, vagy ez a mi infoboxunk saját korlátja? Biztos van valami oka, amiért így van megcsinálva. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 20., 17:51 (CEST)
Alapvetően az állításokat sokkal egyszerűbb kiolvasni, mint a minősítőket, azon egyszerű oknál fogva, hogy egy minősítő nem közvetlenül az elemről, hanem egy állításról szól. Éppen ezért nagyobb bonyodalmak merülhetnek fel, egyrészt két helyen kell ellenőrizni, hogy létezik-e (az állítás és a minősítő), másrészt azt a helyzetet programmal lehetetlen 100%-os biztonsággal helyesen kezelni, amikor több állítás van. Persze többféleképpen meg lehet oldani a problémát, például úgy, hogy csak az első állítás minősítőivel foglalkozunk, vagy hogy az ilyen esetekben egyáltalán nincs kimenet, de ez a nehezítés, plusz az, hogy relatíve ritkán van rá szükség, eddig senkinek nem hozta meg a kedvét az implementációra. – Tacsipacsi vita 2017. május 20., 18:02 (CEST)
Köszi a választ, jó lesz így, csak véletlenül belefutottam, hogy rossz adat volt megadva kézzel, amit kiszedtem, hogy a Wikidatából töltsön be, de onnan csak kevesebb részlet jelent meg. Majd ha valakit nagyon izgat, az megoldja. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 20., 18:29 (CEST)

Kategóriák ellentéte

Talán másokat is érdekel, hogy a kategóriáknak lehet ellentétét is készíteni, méghozzá egy olyan listát, mely azt gyűjti, hogy mely megírandó cikkek hiányoznak még a kategóriába. Persze ez nem varázseszköz, a gép a kéréseinket és nem a vágyainkat teljesíti majd. Csak jól megfogalmazott kérdésre fog megfelelő választ adni. Példa rá: Kategória:Párizs metróállomásai és vitalapja.

A módszer lényege: mivel a kategóriába csak a párizsi metróállomásokat várjuk, készíthetünk listát olyan metróállomásokról, melyek Párizsban vannak és nincs cikkük. Amint egy cikk megszületik, egy bot frissíti a listát és egy elemmel már kevesebb is van. Sajnos a linkelt példában a piros linkek némiképp megtévesztőek, ugyanis egyértelműsíteni is kell őket, ezek ugyanis címkék, amiket viszont nem egyértelműsítünk. De ha a címke és a cikkcím is azonos, mondjuk személyeknél, akkor ez a megoldás teljes biztonsággal használható új cikkek létrehozásánál is. – B.Zsolt vita 2017. május 22., 23:12 (CEST)

Ilyenekre gondolsz: Kategóriavita:2017-ben elhunyt személyek (amit persze nem feltétlenül csak bot frissíthet)? Apród vita 2017. május 22., 23:19 (CEST)

Igen, csak ezeket lehetne sokkal bővebben és szélesebb körben is használni. – B.Zsoltbot vita 2017. május 23., 00:01 (CEST)

Nem rossz. Egy apróság: lehetne a "183 items" helyett ezt írni: "183 tétel"? misibacsi*üzenet 2017. május 23., 16:55 (CEST)

Ezt sajnos én nem tudom javítani. – B.Zsolt vita 2017. május 23., 19:38 (CEST)

2017. május 23., 00:02 (CEST)

Kavar a Google-n

Vita:Habsburg–Lotaringiai Rudolf főherceg vitalapon @FehérBarack: szerkesztő észrevétele: A Google keresőben "Rudolf trónörökös" keresésre [2] adódik: A jobb oldalon Habsburg–Lotaringiai Rudolf főherceg (="Rudolf trónörökös") fejléce és képe alatt az alcím, "római király" egy tök másik szócikkre utal: Rudolf magyar király (1552-1612). A trónörökös szócikkének első bekezdése, utána megint Rudolf király adatai. Gyermekek alatt össze van keverve Rudolf trónörökös lánya, Erzsébet és Rudolf király fia, Julius Caesar. Van ennek értelmezhető oka? Akela vita 2017. május 28., 06:30 (CEST)

Lisszaboni szerződés (wikikód hiba)

Szép napot kívánok! A Lisszaboni szerződés#Ratifikáció szakaszában a táblázat kissé furán fest a nagy fehérségekkel (nekem Google Chrome-m van). Ha jól értettem, a vitalapon is valami ilyesmit nehezményeztek. Már a Kocsmafal egyeben is jeleztem, ott ajánlották a műszaki kocsmafalat. Apród vita 2017. május 28., 16:20 (CEST)

Sajnos ezzel nem lehet mit tenni: jelen helyzetben nagy fehér részek maradnak, mw-collapsible esetén meg szétcsúsznak az oszlopok csukott állapotban, mindkettő böngészőhiba. A jó hír az, hogy mindkettő csak a WebKit-alapú böngészőket (Safari, Chrome, Opera stb.) érinti; a rossz hír az, hogy ezek adják a Wikipédia forgalmának mintegy kétharmadát. Az ezeken kívül jelentősebb részesedést felmutató (1% fölötti) Internet Explorer (Trident motor) és Firefox (Gecko) jó, gondolom, az Edge (EdgeHTML) is. – Tacsipacsi vita 2017. május 28., 18:51 (CEST)

Köszönöm a választ. Apród vita 2017. május 28., 20:10 (CEST)

New notification when a page is connected to Wikidata

Hello all,

(Segíts lefordítani a saját nyelvedre)

The Wikidata development team is about to deploy a new feature on all Wikipedias. It is a new type of notification (via Echo, the notification system you see at the top right of your wiki when you are logged in), that will inform the creator of a page, when this page is connected to a Wikidata item.

You may know that Wikidata provides a centralized system for all the interwikilinks. When a new page is created, it should be connected to the corresponding Wikidata item, by modifying this Wikidata item. With this new notification, editors creating pages will be informed when another editor connects this page to Wikidata.

This feature will be deployed on May 30th on all the Wikipedias, excepting English, French and German. This feature will be disable by default for existing editors, and enabled by default for new editors.

This is the first step of the deployments, the Wikipedias and other Wikimedia projects will follow in the next months.

If you have any question, suggestion, please let me know by pinging me. You can also follow and leave a comment on the Phabricator ticket.

Thanks go to Matěj Suchánek who developed this feature!

Köszönjük! Lea Lacroix (WMDE) (talk) 2017. május 17., 11:54‎ (CEST)

Belső hivatkozások száma

Nincs véletlenül olyan sablon (vagy egyéb megoldás), amely a “szócikk címe” paraméterre visszaadja, hogy hány hivatkozás mutat rá? (Egy szócikkíró verseny előkészítéséhez szeretném látni, hogy egy adott listán belül mely szócikkekre volna nagyobb szükség.) A “mi hivatkozik erre” funkció pont a találatok számát nem adja meg, ráadásul egyenként kéne lekérni; amit én szeretnék az egy táblázatban mutatná a pillanatnyi értékeket. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 29., 20:32 (CEST)

A Wikipédia:Legtöbbször hivatkozott lapok listán szerepelnek hivatkozásszámok, az előállításához használt SQL-parancsot elképzelhető, hogy át tudom írni. Hol van a lista? Egyébként pont erre a problémára (a hivatkozások számát nem írja ki a rendszer) született egy segédeszköz (Számozott listák a speciális lapokra). Persze ez azt a problémát nem oldja meg, hogy egyenként kell lekérdezni a hivatkozások számát. – Tacsipacsi vita 2017. május 29., 21:29 (CEST)
A lista itt alakul (még bővül, formázódik, stb.) – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 29., 23:06 (CEST)

Szerintem a legtöbbször hivatkozott lapok listája csak valamilyen értelemben mutatja a hivatkozások számát. Inkább azt mutatja meg, hogy melyik témakörben készültek a legnagyobb giganavsablonok. Ez csak technikailag hivatkozás, nem érdemi. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. május 29., 23:12 (CEST)

Nekem ez volna tökéletes szám formátumban: megmutatja, hogy erre a még nem létező szócikkre jelenleg már 4 belső link mutat (inkább ezt írják meg, mint árva lapokat fejlesszenek). És ha az érték nem statikus, hanem az oldal betöltődésekor egy sablonnal generálódik, akkor mindig naprakész lista. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. május 29., 23:37 (CEST)

A még nem megírt szócikkekhez Sillent DX vita 2017. május 30., 04:45 (CEST)

Szerintem nincs technikai lehetőség, hogy ezt egy sablon megoldja. Legfeljebb úgy, hogy van valahol egy időnként frissített lista, és a sablon ebből veszi az adatot, ami vagy friss, vagy több hetes éppen a frissítéstől függően. Egyszerűen nem implementáltak olyan technikai lehetőséget a fejlesztők, amelyik közvetlenül megadja ezt a számot, és valószínűleg nem is szeretnének az erőforrásigénye miatt. Azért gondolom, hogy a fent linkelt oldal csak részben releváns, mert az első két szócikkre pl. a nemzetközi katalógusok sablon hivatkozik több ezer cikkben, de ez nem azt jelenti, hogy az olvasók ennyi cikkből akarnának a Svéd Nemzeti Könyvtárra kattintani, ha meg lenne írva. Ugyanúgy minden buszos cikk alján van egy termetes navsablon az összes létező és valaha létezett buszjárat felsorolásával. Egyszerű matematikai probléma, hogy n buszjárat és ebből k megírt buszos cikk esetén hány hivatkozás lesz mindegyik meg nem írt járatra, de ez messze nem ugyanaz, mint az, hogy hányan hivatkoznak a szócikk belsejéből egy tudós hiányzó életrajzára. Sillent DX linkje valószínűleg sokkal hasznosabb, mint egy sablon. Különben is, hova illesztenéd be? Mert ha nem az adott oldalon van, ami még épp nem létezik, akkor mi előnye a sablonformátumnak a listával szemben? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. május 30., 07:46 (CEST)

Egy adott témakör esetén szerintem annyira nem lényeges a navbox, mert vagy van, vagy nincs. A sablonos feldolgozásnál meg nem az erőforrásigényt tartom a legnagyobb problémának, hanem hogy ne fordulhasson elő olyan, mint amit Harry Potter csinált, amikor megidézte a patrónusát: megnézi a sablon, hogy hivatkoznak-e a sablonra, és ha nem, akkor hivatkozik rá, tehát akkor hivatkoznak, akkor mégse készít linket a lap stb. – Tacsipacsi vita 2017. május 30., 20:43 (CEST)
2017. május 30., 14:18 (CEST)

Közterület infobox

Kedves szakértők! Megoldható-e az, hogy a közterület infobox ne Magyarország pozíciós térképét hívja meg, hanem az adott városét? A Városház tér (Miskolc) szócikkben botlottam a hibába, de a város más közterületeinél is az ország jelenik meg, holott logikusabb lenne Miskolc pozíciós térképét mutatni. Ha beírom a sablonba a Miskolcos pozíciós térképet, dupla hivatkozás hibát jelez. Üdv  … szalax üzenő 2017. május 31., 12:47 (CEST)

@Szalax: nem értem, mi a problémád. Beírtam, hogy Miskolc, és azt mutatja. – Rlevente üzenet 2017. május 31., 13:04 (CEST)

Általánosságban meg valszeg azért nem a település térképét adja automatikusan, mert nincs minden településről pozíciós térkép. – Rlevente üzenet 2017. május 31., 13:05 (CEST)

Köszi! Az volt az oka, hogy ha a wikidatára hivatkozik valami, általában nem nyúlok hozzá.  … szalax üzenő 2017. május 31., 13:41 (CEST)

Dupla kép

Megkérek egy műszaki kollégát, hogy nézzen rá a A függetlenség napja – Feltámadás info boxára, miért van ott duplán a film logója? Köszi -- Császár Viktor Vita 2017. június 4., 21:31 (CEST)

A Wikidatában duplán szerepelt a logó. Javítottam. Csigabiitt a házam 2017. június 4., 21:54 (CEST)

Értesítések

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy gond van az értesítésekkel? Valamiért nem kapok pingelésről ({{válasz}}(?) sablon) értesítést úgy, hogy nem módosítottam a beállításaimat, sőt szerintem ezt nem is lehet kikapcsolni. Most is véletlenül találtam oda, ahol megemlítettek (konkrétan itt); e-mailt pedig napok óta (június 1.) nem kapok úgy sem, hogy nem lett módosítva az értesítéseknél a Küldjön külön értesítést minden eseményről opció. Összesen 4 vitalapi üzenetemről nem kaptam e-mailt, ezek mellett egy megemlítésről legalább; spamszűrőben és kéretlenben sincsenek benne. Érdekelne, hogy másnak is van-e ilyen problémája vagy csak velem szívózik a Wikipédia értesítőrendszere? – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. június 5., 20:50 (CEST)

LaSza próba. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 5., 20:51 (CEST)

@Hungarikusz Firkász: Ez most működött, de 5 e-mail még hiányzik. :| – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. június 5., 20:52 (CEST)

Sőt, a fentebb említett válasz sablonos értesítést nem hogy e-mailben, de még wikis értesítés formájában sem kaptam meg! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. június 5., 20:54 (CEST)
(Szerkesztési ütközés után) A tmb-sről – szerintem – azért nem kaptál értesítést, mert Tudor987 előszörre elrontotta a neved hivatkozását, és a javításnál meg már nem érzékeli küldendőnek. Úgy tudom, vannak bizonyos technikai feltételei az értesítésnek (egyszer valaki leírta valahol, talán Karmela, de nem biztos), ami ebben az esetben nem valósult meg. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 5., 20:57 (CEST)
Ha ez így van, akkor nem lehet ezt a problémát valahogy kiküszöbölni? – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. június 5., 20:59 (CEST)
Hát erre majd a műszaki szakemberek megadják a választ. Én csak elmélkedem. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 5., 21:00 (CEST)
Rendben, köszönöm a választ! – LaSza 🚍🚊🚎🚇 miben segíthetek? 2017. június 5., 21:01 (CEST)
Az aláírás azért kell, mert más módon is kerülhet egy lapra valakinek a szerkesztőlapjára mutató link – pl. archiváláskor különben minden hozzászólásodról értesítést kapnál. – Tacsipacsi vita 2017. június 5., 23:01 (CEST)
2017. június 5., 21:04 (CEST)

Piros kis harang, hiba üzenet mentésnél és nem ment

Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni (remélem tudtok?!), van amikor szerkesztek és elmenteném egy kis piros harang jelenik meg és egy szöveg: hiba a szerkesztés nincs mentve és nem menti el kis vagy nagy idő múlva sem. Még napokkal később sem. Találkoztatok már vele? Bosszantó. Van egy színésznő és nem tudom a szócikket létre hozni apránként sem. Mobillal és tablettel szerkesztek és mindkettőn kijelzi. Előre is köszönöm. üdv: Sziasztok.Attila1486 vita 2017. június 5., 23:10 (CEST)

Ha azt mondja, hogy a szerkesztés nincs elmentve, akkor azt komolyan is gondolja. Ez egy általános hibaüzenet, bármi lehet az oka. Próbáltál már asztali nézetben szerkeszteni (lap alján „Asztali” link)? Tableten egész kényelmesen használható, és hátha ezt a hibát is el lehet vele kerülni. – Tacsipacsi vita 2017. június 5., 23:31 (CEST)

@Tacsipacsi: Köszönöm. Jó ötlet volt. Meglett a hiba. Spam szűrőn fenn akadt egy forrás, töröltem. Sikerült. Elmentette a Színésznő szócikkem. Köszönöm. üdv: Szia Attila1486 vita 2017. június 5., 23:48 (CEST)

Jeleztem a hibát a fejlesztőknek, remélhetőleg hamarosan mobilon is értelmes hibaüzenetet fog adni. – Tacsipacsi vita 2017. június 6., 01:16 (CEST)

Keresett lapok

Nézegetem a Speciális:Keresett_lapok listát. A 2. helyen szerepel a Svéd Nemzeti Könyvtár szócikk. Megnézem a hivatkozási listát, amely elsőnek az Erdős Pál szócikket hozza ki. Ennek a szövegében viszont sehol se találom a Svéd Nemzeti Könyvtárra vonatkozó hivatkozást, a forrásban sem. Mi lehet a probléma? – Zimmy 2017. június 8., 12:07 (CEST)

A {{Nemzetközi katalógusok}}(?) sablonban van hivatkozás rá (LIBRIS). – Dodi123 vita 2017. június 8., 13:02 (CEST)

Ach, tényleg! Köszi. – Zimmy 2017. június 8., 14:32 (CEST)

Személy infobox

A képaláírás miért nem jön be a Wikidatából? A Cser Krisztián szócikknél próbáltam. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 10., 12:22 (CEST)

Nem volt elég, hogy "állításként" megadtam, hanem mint "forrás" kellett a kép állításához adni. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 10., 12:50 (CEST)
@EniPort: Nem mint forrás, hanem mint minősítő. A minősítők az állításokat árnyaló 'alállítások', és itt azért ez a helyes eljárás, mert a képaláírás egy adott képhez tartozik (és nem az elem témájához), ha több kép lenne, nem lehetne eldönteni, melyikhez szántad. A források a minősítők alatt, a lenyíló hivatkozások részbe kerülnek. – Máté (vitalap) 2017. június 10., 15:50 (CEST)
Teljesen érthető, én nem gondoltam rá. Köszönöm. – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 10., 16:12 (CEST)

Sablon

Segítséget szeretnék kérni, mert nem értem, miért nem látható Örményország után a többi ország, zlletve Olaszországon belül Pesaro után a többi ragállam. Többször ellenőriztem, hogy minden szám, információ helyesen benne van-e, de nem jöttem rá, hogy miért nem engedi meg, hogy látszódjanak. Vagy van egy limit, hogy csak bizonyos számú adat jeleníthető meg? de akkor meg az összes európai ország nem lesz látható, vagyvan valami apróság, amit nem tudok, nem vettem észre, és ezért nem engedi meg, hogy látszódjon.

Köszönöm előre is a segítséget.Peadar vita 2017. június 8., 06:15 (CEST)

Peadar: Mentés után a A lap frissítéséhez kattints ide!-vel frissíteni kell a lapot. Ezt most megtettem, elméletileg most már jónak kell lennie. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 8., 06:48 (CEST)

Köszönöm, de sajnos, nálam még nem látszik, viszont eddig nem kellett frissíteni, akkor is jó volt, de azt hol tudom megtenni, főleg, hogy még majd bővíteni szeretném.Peadar vita 2017. június 8., 07:24 (CEST)

Nyomj a sablon lapján egy Ctrl+F5 kombinációt. A szöveg amúgy a sablon jobb alsó sarkában van. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 8., 07:29 (CEST)

Igen, ez megvan, de még sem látszanak. Valami technikai dolog lehet a háttérben, ami miatt nem látszik még a teljes sor.Peadar vita 2017. június 8., 07:36 (CEST)

A felhasznált sablonok dokumentációjában ott a válasz: „Egy alcsoport maximum 20 listát tartalmazhat.” Ezt írja a navbox alcsoport dokumentációs oldala. A navboxnál most nem találok ilyen szöveges mondatot, de a Használat szakaszcím alatt ott mutatja, hogy 30-ig lehet használni. Egyik sem ilyen gigamegasablonokra készült. A legjobb lenne szétbontani kisebb részekre, mert nem biztos, hogy minden cikk olvasójának valóban szüksége van erre a nagy sablonra, pl. helyet foglal a memóriában, lassítja a betöltést, pazarolja a letöltési kvótát, akinek nem korlátlan. Nekem már ez a kocsmafal érezhetően lassabban töltődött be laptopon, ADSL-lel, másodpercekig tartott, mire a sablon összecsukódott. Ha mégis azt gondolod, hogy 30 sornál nagyobb navsablonokra és 20 sornál nagyobb alcsoportokra van szükség, akkor a sablonműhelyben lehetne ezt megvitatni, illetve kérni a bővítést. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. június 8., 07:50 (CEST)

OK, köszönöm, én is erre gondoltam, bár korábban 31 ország is belefért, most meg csak 30. Mivel az a címe, hogy Uralkodóházak Európában, akkor bírnia kéne legalább az országok számát, ha az országon belüli tartományokat, korábbi országokat nem is. Akkor pl. enwikin ezért van szétbontva pl. égtájak szerint. Az igaz, hogy nagy a terjedelme, de lehetne kompromisszumos megoldást találni, hogy legalább az összes európai (Ázsiában még több ország van) ország fel legyen sorolva, és legfeljebb az egyes országok korábban önálló országrészei országonként külön sablonban lehet elhelyezve, pl. Olaszország, Görögország, Nagy-Britannia, Törökország stb., de a ma létező országok közül ne maradjon ki egy sem..Peadar vita 2017. június 8., 08:37 (CEST)

Van rá egy elegáns megoldás, de a pontos megvalósítását nem tudom, utána kell nézni. Minden országot beraksz egy navboxba, majd az összes navboxot berakod egy kinyitható navboxba. Bár azt nem tudom, hogy a 30-as limit itt számítani fog-e. Angol wikin több helyen is láttam ezt a megoldást. – B.Zsolt vita 2017. június 8., 12:31 (CEST)

Köszönöm, nem értem teljesen a lényeget, de jó, hogy van azért áthidaló megoldás.Peadar vita 2017. június 9., 05:46 (CEST)
Ezt nézd meg, talán jó lesz neked is: en:High-speed rail in China. Alul, a lap alján van kinyitható navbox további navboxszal. – B.Zsolt vita 2017. június 11., 22:59 (CEST)
Köszi, most már megoldottam, hogy minden ország szerepeljen és látszódjon is, csoportosításokkal, még ha az lenne a jó, ha minden szuverén ország külön egységként szerepelhetne, de vannak objektív körülmények.Peadar vita 2017. június 12., 05:01 (CEST)

Jó lenne, ha minden hozzászóló csak a szakaszt nyitná meg szerkesztésre, és nem az egész kocsmafalat, és az alapértelmezett összefoglalót nem törölné ki. Akkor ugyanis a figyelőlistán és a friss változtatásokban látszik, melyik szakaszhoz érkezett a hozzászólás, és a nyílra kattintva egyenesen oda lehet ugrani. Nem túl informatív, hogy egy egész kocsmafalhoz valaki valahol hozzáírt egy újabb karaktert vagy akár kétszázat. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. június 9., 07:18 (CEST)

Beon, beon. – Zimmy 2017. június 9., 09:10 (CEST)

Új szakasz nyitása mobilon

Sziasztok! Mobilról hogy lehet egy közösségi- vagy vitalapon új szakaszt nyitni? Benedetto vita 2017. június 11., 17:33 (CEST)

Vitalapon úgy lehet, hogy átmész a tartalmi lapra, a lap alján megnyomod a Vitalap gombot, és akkor a jobb felső sarokban találsz egy Új téma gombot. Ez Wikipédia-vita (pl. Sablonműhely) esetén is működik, de a kocsmafalaknál már értelemszerűen nem (illetve igen: a Wikipédia-vita:Kocsmafal (műszaki) lapra írhatsz, csak nem oda kéne). – Tacsipacsi vita 2017. június 11., 23:37 (CEST)
Az AÜ-n sem működik. --Pallertithe cave of Caerbannog 2017. június 12., 00:46 (CEST)

Mi az, hogy „mobilról”? Ennek informatikailag semmi értelme. A Wikipédia mobilapplikációjáról van szó? Vagy a böngészőről? Melyik böngészőről, melyik operációs rendszeren? Nekem pl. a Facebook sokat erőlködik, hogy az androidos Chrome-ból másképp viselkedjék, mint laptopról, de csak megnyomom azt a menüpontot, hogy asztali változat elkérése, utána szükség esetén kiveszem az URL-ből a m. részt, és máris normálisan működik. Ha van konkrét hibajelenség, akkor lehet továbbítani a kérdést más fórumokra, lehet hibajegyet nyitni vagy sürgetni, lehet alternatív megoldásokat javasolni. A privát véleményem, hogy a mobil az aktuális divatőrület, előbb-utóbb csak megtanulja mindenki a célhoz rendelni az eszközöket, de az előbbi megjegyzéseim ettől függetlenek. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. június 12., 07:41 (CEST)

Chrome-on vagyok, és webről (mobilról) szerkesztek. A közreműködéseimnél a címkeszűrőnek a Mobilról szerkesztett és a Mobil web szerkesztés címkét kell kiadnia. Benedetto vita 2017. június 12., 08:06 (CEST)

Próbáld ki, mit reagál az asztali nézet elkérése menüpontra. Valami ilyesmi. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. június 12., 08:08 (CEST)

De hülye vagyok :-). Hát innen is lehet. Az útmutatóból meg lehet nyitni. Azt nehéz észrevenni, mert hosszú a szöveg: Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása! Be van linkelve, tehát ha megnyitod, már írhatod is. Benedetto vita 2017. június 12., 08:19 (CEST)

Ja, de az csak a kocsmafalakon van. Más lapokon (pl: AÜ) nem lehet. Tehát még vitalapon sem. Benedetto vita 2017. június 12., 08:23 (CEST)

Vitalapon az általam leírt kerülő módszerrel lehet. Mindenesetre nyitottam egy új feladatot a probléma megoldására, reménykedjünk a mihamarabbi megoldásában. (Én legalább egy-másfél hónapos átfutási időt tippelek, mivel még meg is kell tervezni, hogy hova kerüljön a gomb, ami nem egyszerű feladat…) – Tacsipacsi vita 2017. június 12., 22:18 (CEST)

Kép láthatósága

Tudná valaki úgy kinagyítani ezt a képet, hogy látható legyen a lényeg, hogy melyik évben történt:

Én lementettem, de a nagyítás során eltűnt a lényeg. Azért lenne a fontos, mert ez a legközvetlenebb bizonyíték arra, hogy mikor halt meg Kádár Erzsébet (író), mert egyes forrásokban 1945, más forrásokban 1946 szerepel, és mindegyik hitelesnek tekinthető, tehát ezért nehéz eldönteni a kérdést, bár inkább 1946 lehet az igaz, de ez a nekrológ lenne a legbiztosabb bizonyítéka az évnek. Érdekes, a hónap még nagyítás esetén is kivehető, de az év már nem. Nagy segítség lenne, ha torzítás nélkül lehetne nagyítani.Peadar vita 2017. június 12., 05:01 (CEST)

Szépen kérlek, hogy egyszerre egy szakaszt szerkesszél, hagyd meg a gép által beillesztett összefoglalót, és utána írd a sajátodat, új szakaszt meg az új szakasz gombbal kezdjél, hogy mások számára is használható maradjon a kocsmafal, a figyelőlista és a friss változtatások listája. Nem utolsósorban, hogy maradjon kedvük és energiájuk segíteni neked, és ne nehezítsd meg szándékosan annak a dolgát, aki ide segíteni jár. Utoljára 1-2 napja kértem. Köszönöm! Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. június 12., 07:20 (CEST)

1946 Sillent DX vita 2017. június 12., 07:53 (CEST)

A nagyított képen látszik, hogy nem is 26-án, hanem 25-én hunyt el. – Dodi123 vita 2017. június 12., 08:02 (CEST)

Köszönöm szépen. :)Peadar vita 2017. június 12., 08:06 (CEST)

Itt keresve még normális méretben is el lehet olvasni. Gyurika vita 2017. június 12., 08:16 (CEST)

Videojáték-megjelenés

Sziasztok! A {{Videojáték-megjelenés}} sablont át lehet írni úgy, hogy a beírt adatok (régiókódok) sorrendje megváltoztatható legyen? A kronológiai sorrend miatt lenne fontos, hogy átláthatóság miatt.– Bfranze88 vita 2017. június 12., 14:43 (CEST)

2017. június 12., 17:29 (CEST)

Alt+0150

Mi az, hogy Alt+0150? Állítólag ezzel a billentyűkombinációval egy hosszú kötőjelet lehet létrehozni. De nálam semmit — ilyen próbálkozáskor egyszerűen átlép egy másik internetes honlapra. – Holdkóros vita 2017. június 15., 17:57 (CEST)

Az Alt+xxxx billentyűkombinációk mindig az ún. „szürke” billentyűkre vonatkoznak – régen a jobb oldali számbillentyűk szürkék voltak, míg a többi fehér. Tehát ha rendes (számbillentyűkkel rendelkező) billentyűzeted van, akkor az Alt lenyomva tartása mellett azokon kell beütnöd a számot, különben az Alt+Fn mellett az Fn-es (általában kék) számbillentyűket kell használnod. – Tacsipacsi vita 2017. június 15., 18:43 (CEST)
Nem. Egy ideje nem működik nálam. Semmilyen betűt vagy írásjelet nem tudok előállítani. Meg kell nyitni — vagy inkább állandóan nyitva hagyni — a 'Különleges karakterek' ablakot. – Holdkóros vita 2017. június 16., 00:19 (CEST)
Ha rendes billentyűzeted van, nem lehet, hogy ki van kapcsolva a Num Lock? Különben mit használsz? Nekem Win7 és Win8 alatt is tökéletesen működik – kivéve Wordben, ahol csak a Ctrl+Szürke - kombináció használható. – Tacsipacsi vita 2017. június 16., 15:45 (CEST)
Mivel elég gyakran nagyon undok módon viselkedtek, ezért leszoktam 'Windows'-ékról. Valamivel több mint két éve már egészen mást használok. Rátértem az 'Ubuntu'-ra. Talán 14.04 volt akkor még. Most, ha jól tudom, 16.02 van éppen. – Holdkóros vita 2017. június 17., 00:09 (CEST)
Ha a Wikipédia:Különleges írásjelek lapon nézted, ott a fejlécben szerepel, hogy windowsos bevitel. Aki nem Windowst használ, az oldja meg magának. (Egyébként a Firefoxhoz én használok egy Clippings nevű kiterjesztést, aminek segítségével a helyi menüből is lehet karaktereket beszúrni. Sokkal lassabb, mint a billentyűkombináció, de annak hiányában praktikus lehet. Ezen kívül a szerkesztőablak alatti karakterbeszúróban is van nagykötőjel, azt nem kell kinyitni, és a szerkesztési összefoglalónál is működik.) – Tacsipacsi vita 2017. június 17., 12:40 (CEST)
Jóindulatú egy hozzáállás. Persze egy Wws-rajongótól mire lehet számítani? Egyébként internetezéshez kétféle keresőt használok: Vagy 'Firefox'-ot vagy 'Chromium'-ot. A Wikihez általában ez utóbbit. – Holdkóros vita 2017. június 17., 19:57 (CEST)
Sajnálom, a wikiszerkesztők 99%-a Windowst használ, egyszerűen nincs, aki segítsen. A Windowson kívül van macOS és tengernyi Linux-verzió, amik mind különbözőképpen működhetnek, nem lehet mindenre figyelni. A 150-es kód biztosan működik mindenhol, mivel az a karakter ASCII-kódja, a módosítógombokat pedig Google-kereséssel tudod megtudni. – Tacsipacsi vita 2017. június 17., 23:59 (CEST)
A 0150 nem ASCII-kód, hanem ANSI, amit első sorban a Windows használ. Más rendszereken általában a sokkal bővebb UTF8 az alapértelmezett. – BáthoryPéter vita 2017. június 18., 00:55 (CEST)

Linuxokon Ctrl+Shift+U lenyomása után tudsz UTF8 kódokat beírni. A a nagykötőjel kódja 2013 (ahogy a cikk is írja). Tehát, nyomsz egy Ctrl+Shift+U kombinációt, begépeled a karakterkódot, majd nyomsz egy entert és az addig beírt u2013 kód átváltozik nagykötőjellé. – BáthoryPéter vita 2017. június 18., 00:55 (CEST)

Köszönöm. – Holdkóros vita 2017. június 18., 04:46 (CEST)

Látszer

Üdv! Lehet, hogy csak nekem új, de megváltozott a látszer működése: az egér rávitelével már nem a szócikk címe jelenik meg, hanem csak a szócikk bevezetőjének eleje, a szócikk fényképével, már amelyiknek van. Így viszont sajnos elveszti a praktikumát mert – például egyértelműsítő lapoknál – a cím, vagyis a fejléc révén lehetőség van, vagyis volt a szócikk címének a kimásolására anélkül, hogy meg kellene azt nyitni, jóval inkább meggyorsítva a munkát. Elhiszem, hogy ez nagyon látványos, de nem praktikus, úgyhogy én szorgalmaznám a címek valahogy újra láthatóvá tételét, esetleg a látszer visszaállítását. – Vander Jegyzettömb 2017. június 18., 18:31 (CEST)

Nálam megjelenik a szócikk címe is. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2017. június 18., 18:50 (CEST)

Nálam is (Monobookban).– RuIsZa bevitel 2017. június 18., 18:57 (CEST)

Nem információs kártyákat láttok? Korábban ez valami béta funkció volt, ha jól emlékszem szó volt róla, hogy egyszer majd átveheti a látszer helyét (most nem találtam meg a beállításokban). – EniPort eszmecsere eszmecsere 2017. június 18., 19:13 (CEST)

Lehet, hogy akkor az az, talán magától is visszaáll, de nálam az jelent meg. – Vander Jegyzettömb 2017. június 18., 20:58 (CEST)

Mostanra visszaállt, akkor ez is csak valami alkalmi zavar volt az erőben. – Vander Jegyzettömb 2017. június 18., 23:39 (CEST)

Mobilos szerkesztés: sablon szerkesztésnél

Sziasztok! Mobilos szerkesztés: sablon szerkesztésnél van, hogy szeretném szerkeszteni és nem jön be vagy csak forog egy fogaskerékhez hasonló forog és nem jön be, más sablon szerkesztésnél ia tapasztaltam. Mi lehet az oka? Mert szeretnék sablonokat létre hozni szezonos szócikkekhez. üdv: Sziasztok! Attila1486 vita 2017. június 19., 09:52 (CEST)

@Attila1486: Pontosan mit szeretnél szerkeszteni? Egy szócikkbe akarsz sablont beszúrni, azt módosítani vagy a Sablon névtérben szeretnél új lapot létrehozni? Pontosan milyen szócikkről és/vagy sablonról van szó? Milyen böngészőt használsz (Chrome, Safari, Opera, Firefox, Samsung böngésző, egyéb)? Ezek nélkül nem tudom megnézni, hogy nekem is rossz-e. – Tacsipacsi vita 2017. június 20., 18:48 (CEST)


@Tacsipacsi: Szia. Chrome-ot használok. Egyrészt: meglevőt szereték módosítani. Másrészt: szeretnék újat létre hozni a szezonos szócikkekhez amiket létre hozok. Amikor a megjelenített kép ilyen, vagy ilyen akkor nem tudom szerkeszteni/módosítani. De ha ilyen a megjelenített kép,használati útmutatós amit én hoztam már létre akkor igen, működik. Szeretnék pl AS Roma/Juventus szenok sablont létre hozni amiket létre hoztam/hozok szezonos szócikkekhez. Előre is köszönöm.Üdv: Szia

Attila1486 vita 2017. június 20., 19:13 (CEST)

A problémának két része van, mindkettő szoftverhiba: egyrészt a szerkesztőlink rossz (a vége #/editor/0 kéne hogy legyen #/editor/1 helyett), másrészt nem szól, hogy problémája támadt. Jeleztem őket, addig annyit tudsz tenni, hogy az URL-t módosítod, hogy 0-ra végződjön, ne 1-re. Létrehozásnál ennek nem kéne gondot okoznia, az hol nem megy? – Tacsipacsi vita 2017. június 20., 21:43 (CEST)
@Tacsipacsi: Szia.Szerkesztésnél nincs. Minta képen szeretném megnézni a kész sablonokat. Ennek a mintájára szeretnék pl.: egyet a Real Madridnak, a Juventusnak, az As Romának, a Vasasnak stb. Létre hozni. Köszönöm szépen! Meg Kategóriákat is le gyártani.

Üdv: Szia Attila1486 vita 2017. június 21., 09:54 (CEST)

A kész sablonokat nem fogod tudni megnézni, csak ha a lap alján az Asztali linkre kattintasz, ugyanis a navboxok szándékosan el vannak rejtve mobilon (nem tudom, ki találta ki, de úgy tűnik, sikerült kiirthatatlanná tenni az elképzelését). – Tacsipacsi vita 2017. június 21., 14:45 (CEST)
2017. június 19., 17:44 (CEST)

Kattintható szerköfök bővítése

A kattintható szerkesztési összefoglalókat 2014-es bevezetésük óta aktívan használom és rendkívül kényelmesnek találom. Ha van rá mód, akkor viszont örülnék a repertoár bővítésének. A következőknek örülnék, ha bekerülnének (ha a névtér != 0): kérdés, megoldva/kész, OTRS engedély kihelyezése, Jószócikk-eljárás(ok) adminisztrálása, azonnal törlendő. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. április 16., 10:33 (CEST)

A beillesztendő kód a következőképpen nézne ki:
editsummAddOptionToDropdown(minorDropdown, "Azonnal törlendő"); //mindkettő használható a főnévtérben is 
editsummAddOptionToDropdown(minorDropdown, "[[Wikipédia:Jószócikk-eljárás adminisztrálása|Jószócikk-eljárás(ok) adminisztrálása]]");

editsummAddOptionToDropdown(dropdown, "Kérdés");
editsummAddOptionToDropdown(dropdown, "Megoldva/kész");
editsummAddOptionToDropdown(dropdown, "[[Wikipédia:Önkéntes ügyfélszolgálat|OTRS]] engedély kihelyezése");
Bencemac A Holtak Szószólója 2017. április 17., 09:16 (CEST)

Gyűjtsünk hozzá néhány támogatást. Ha nem csak egy embernek kell, akkor megcsináljuk. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. április 17., 19:28 (CEST)

@Bináris: Kis helyreigazítás, hátha ezzel is bevonzok még pár támogatót: a felső kettő esetén a főnévtér kizárása elhagyandó @Kemenymate esetleg tud segíteni, hogy van-e hasonló igény a kiemelések adminisztrációjánál. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. május 18., 17:51 (CEST)

  • Én eddig nem is hallottam erről a funkcióról (most bekapcsoltam és hasznosnak tűnik). Nekem a böngészőm elmenti az eddig használt szerköfjeimet és egy betű beírásával előjön az összes (bár van egy olyan rossz szokásom, hogy néha lusta vagyok ezt megtenni), ám ettől még  támogatom, hátha valakinek hasznos lesz. Kemenymate vita 2017. május 18., 19:16 (CEST)

A böngésző valóban képes elmenteni az „űrlapkitöltési előzményeket”, de ez a gyakran gépet/böngészőt váltó felhasználóknál (gondolok itt magamra) sajnos nem opció. @Bináris: Szükség van további támogatásokra vagy elég ennyi? Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 8., 16:31 (CEST)

@Bináris: A gentle reminder. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 23., 17:52 (CEST)

De mondtam olyat, hogy én csinálom meg személyesen? Talán hamarabb találna gazdát az AÜ-n. Esetleg @Tacsipacsi, neked van időd és affinitásod? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. június 23., 18:05 (CEST)

Elnézést, csak azt szerettem volna tudni, hogy szükségesek-e további szavazatok. Írok az adminüzenőre. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 23., 18:37 (CEST)

Én is csak most jöttem rá hogy ilyesmi van, de hasznosnak tűnik, szóval ha van akinek megkönnyíti a munkáját akkor  támogatom. – XXLVenom999 vita 2017. június 23., 18:51 (CEST)

Kész. Úgy gondolom, se az azonnalizás, se a jószócikk-eljárások adminisztrálása nem apró változtatás, úgyhogy ezek is a „sima” listába kerültek. – Tacsipacsi vita 2017. június 24., 12:49 (CEST)

Köszönöm! Mondjuk én aprónak szoktam jelölni a lezárásokkal kapcsolatos szerkesztéseket. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 24., 12:57 (CEST)
Én meg nem szoktam örülni neki, mert akkor nem kapok róla e-mailt, és egyébként sem érzem úgy, hogy lényegtelen változtatás lenne a kitüntetés. – Tacsipacsi vita 2017. június 24., 13:02 (CEST)
Akkor ezt megbeszéltük. :-) Bencemac A Holtak Szószólója 2017. június 24., 13:06 (CEST)
2017. június 26., 17:38 (CEST)

Kategória:Egyházi vezetők listái

A Kategória:Egyházi vezetők listáiban a Római pápák listája miért a P betűs szócikkek sorában van? Hogyan lehet rajta változtatni, hogy az R betűs szócikkek sorában legyen? Apród vita 2017. június 26., 18:18 (CEST)

@Apród: A Defaultsorton kellett változtatni. Megcsináltam.  … szalax üzenő 2017. június 26., 18:46 (CEST)
Köszönöm. Apród vita 2017. június 26., 18:47 (CEST)

Commons-on-osm (újra) meg újra

Commons-on-osm nem müködik! Ugyanaz a probléma amit már többször is irtam a kocsmafalon (pl. itt https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Kocsmafal_(m%C5%B1szaki)/Arch%C3%ADv103#Commons-on-osm_.28.C3.BAjra.29 ), hogy a Commons on OSM nem jeleniti meg a képeket. Most éppen az elmúlt négy nap képei hiányoznak pl. File:Serbian cross (1792), Szabadság Square, 2017 Pomáz.jpg vagy File:HÉV-állomás, 2017 Pomáz.jpg vagy File:Saint Stephen of Hungary Church, portal, 2017 Hatvan.jpg, File:Az új gyalogos híd egyik pilonja és kereszteződése, 2017 Hatvan.jpg vagy File:Zagyva and railway bridge, 2017 Hatvan.jpg.

A probléma két héttel korábban is jelentkezett akkor a 3. vagy a negyedik nap 'megjavult' a rendszer és 'előkerültek a térképen képek'. Ez várható ismét? - - Globetrotter19 vita 2017. június 24., 12:18 (CEST)

Már 10 napja nem működik a program. Lehet, hogy már nem is fog? - - Globetrotter19 vita 2017. június 30., 15:25 (CEST)

@Globetrotter19: attól biztos nem javul meg, hogy itt megkérdezed... a fejlesztőnek/üzemeltetőnek kellene jelezni a problémát. --Tgrvita 2017. július 3., 14:41 (CEST)

@Tgr: És az ki? - - Globetrotter19 vita 2017. július 3., 15:01 (CEST)
Itt van megadva elérhetőség. (Egyébként úgy találtam meg, hogy a Tool Labs account nevét - ez az URL-nek a rögtön a domainnév utáni része - megkerestem itt.) --Tgrvita 2017. július 3., 15:40 (CEST)
Köszi ez jó lehet, csak éppen 'nagyon angolnak' tünik, de azért megprobálom. - - Globetrotter19 vita 2017. július 3., 20:48 (CEST)

Wikidata changes now also appear in enhanced recent changes

Hello, and sorry to write this message in English. You can help translating it.

Starting from today, you will be able to display Wikidata changes in both modes of the recent changes and the watchlist.

Read and translate the full message

Köszönjük! Lea Lacroix (WMDE) 2017. június 29., 10:33 (CEST)

(wrong target page? you can fix it here)

Kanada

Üdv! Hogy létezik az, hogy az imént általam írt Edsel szócikkben szereplő Kanada-link nem létező linkként piros színű?! Miközben Kanada szócikke él és virul. Erre varrjon valaki gombot! – Vander Jegyzettömb 2017. július 2., 08:56 (CEST)

A laptörténetben látszik, hogy miközben kitöröltem és újragépeltem a Kanada szót, 4 byte-tal csökkent a lap mérete. A legvalószínűbb, hogy nem latin betűk kerültek a szóba, pl. cirill betűk, amik pofára úgy néznek ki, mint a latinok, de más a kódjuk. Vagy Wordben írtad a szöveget, és bennemaradt egy rejtett karakter, pl. feltételes elválasztás. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 2., 09:11 (CEST)

Úgy írtam, mint máskor, elképzelni sem tudom mi történhetett. Mindenesetre köszönöm. – Vander Jegyzettömb 2017. július 2., 09:25 (CEST)

A normál szerkesztőben látszik, hogy a szöveg tele van rakva puha kötőjellel (soft hyphen[30]), ami a vizuális szerkesztőben nem látszik, a Kanada is Ka-na-da-ként szerepelt, ezért nem találta. Most ideírom így a Kanada szót, wikilinkben: Ka­na­da, piros lesz. – Zimmy 2017. július 2., 19:41 (CEST)

Az a feltételes elválasztás magyarul, nem puha. :-) Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 3., 21:35 (CEST)

Hát az ilyen rejtett dolgokkal sajna nem tudok mit kezdeni, mivel nem láthatóak. Mindenesetre most már van támpontom a jövőre nézve. – Vander Jegyzettömb 2017. július 3., 23:11 (CEST)

Állandó ki- és beléptetés

Nem értem, mi történik most a wikipédián, bár régebben is volt ilyen zavar, de az csak ideiglenes volt, pár percig szórakozott a ki- és beléptetések váltakozásával, de ez most már hosszabb, és elég idegesítő. A lényege, hogyha el akarok menteni valami, vagy csak átlépek egy másik oldalra, pl. a figyelőlistámra, tehát a váltásokkor azt írja ki, hogy nem vagyok bejelentkezve, és össze-vissza ugrál a ki- és bejelentkezések között, de ha valóban ki akarok jelentkezni, akkor sem jelentkeztet ki. Nem értem, mi ennek az oka, de főleg, hogy így nem lehet normálisan szerkeszteni. Mit lehet ilyen helyzetben tenni. És van, mikor nem tudom, rendesen elmenteni, mert épp ki vagyok jelentkezve a rendszer szerint, és persze úgy tűnik, mintha idegen lennék, Most se tudom, melyik fázisban fogja engedni elmenteni, ezért írom, hogy Peadar vagyok, és kérném a probléma megnyugtató kezelését, mert ez nem állapot. A Mozillán ezt csinálta, viszont most az Exploreren jelentkeztem be, ott viszont a csengő szimbólumokat nem jeleníti meg nálam. Most taéán sikerül a nemvem elmentenem, de akkor is sehogy se jó.Peadar vita 2017. július 2., 22:32 (CEST)

@Peadar: Ha jól sejtem, ebbe a bő fél éves hibába futottál bele. Tüneti kezelésként töröld az összes Wikipédia-sütit a böngésződből (vagy csak a többségét, pl. a magyarokat kihagyva): EszközökOldal adataiBiztonságSütik megtekintéseÖsszes látható eltávolítása (Firefoxban). Az Explorered valószínűleg szimplán őskövület, amit már senki nem támogat. – Tacsipacsi vita 2017. július 3., 01:07 (CEST)
@Tacsipacsi: Köszönöm szépen a segítséget.Peadar vita 2017. július 3., 21:08 (CEST)
2017. július 3., 17:31 (CEST)

Figyelőlistám interwiki linkjei

Megoldható-e (kisebb mértékű fejlesztéssel), hogy a Figyelőlista lapon is megjelenjenek az interwiki linkek (azaz más nyelvi wikiken élő saját figyelőlistáimra mutató linkek). Akela vita 2017. július 6., 14:25 (CEST)

A Speciális:Figyelőlistám technikailag semmiben nem különbözik a Speciális:Friss változtatásoktól, csak a szokásjog alapján nincs egyiken nyelvközi hivatkozás, míg a másikon igen. Vagyis fél perc elhelyezni a linkeket, a kérdés az, hogy mennyi idő ennek szükségességéről meggyőzni a többieket. Másik megoldás, hogy segédeszközként csinálom meg – ez sem tűnik bonyolultnak, előnye, hogy csak az kapcsolja be, aki szeretné, hátránya, hogy csak JavaScripttel működik (vagyis Opera Miniben, régi Internet Explorerben és még néhány helyen nem), és csak a lap betöltése után pár másodperccel jelenik meg. – Tacsipacsi vita 2017. július 6., 14:34 (CEST)
És hogy találnád ki, hogy milyen más nyelven vannak még a usernek figyelőlistái? Inkább valami segédeszközt lenne érdemes belinkelni, ami kigyűjti őket (mondanám, hogy crosswatch, de éppen halottnak tűnik...) --Tgrvita 2017. július 6., 15:51 (CEST)
Akelának minden nyelven van figyelőlistája, csak a legtöbb még üres. Kérdés, hogy azokra is akar-e linket, amikre még nem vett fel semmit. Malatinszky vita 2017. július 6., 16:16 (CEST)

Ha jól emlékszem, tavaly, amikor lehetett szavazni a fejlesztésekről, ez is az elfogadottak között szerepelt. Vajon hogyan állnak vele? – Dodi123 vita 2017. július 6., 16:33 (CEST)

(Szerkesztési ütközés után) Itt van a feladat, tavaly június eleje óta nem volt értékelhető aktivitás vele kapcsolatban. A crosswatch ennek valami előképe, de azt is tavaly nyáron láttam utoljára működni. (Egyébként tavalyelőtt – 2015 őszén – volt az elfogadott feladatok között.) – Tacsipacsi vita 2017. július 6., 16:49 (CEST)
A friss változtatások egy nagy közös adatbázisba gyűjtésén sokat dolgoztak az elmúlt egy évben. --Tgrvita 2017. július 6., 20:26 (CEST)

Valóban van lényegi különbség: Friss változtatások = általános tartalmú (mindenkinek egyforma), a figyelőlista = egyéni tartalmú. Nekem bőven elég lenne, ha 10-12 nyelvet (esetleg commonst és metát) kijelölhetnék, és azok linkje megjelenne a bal margón. Nem életfontosságú természetesen, de egy barátságos eszköz lenne. Akela vita 2017. július 6., 16:39 (CEST)

A testreszabhatóság viszont kizárólag segédeszközzel oldható meg, a fent említett előnyökkel és hátrányokkal. – Tacsipacsi vita 2017. július 6., 16:51 (CEST)

Szerintem jó ötlet, a beállításokban való bekapcsolás járható módszer, a pár másodperc várakozás elfogadható. Szólhattok nekem, ha kész, szívesen tesztelem az ilyen fejlesztéseket, a hibák előszeretettel jelentkeznek nálam (hiszen a tesztelésnek ez a célja!). @Akela:: Amúgy a javaslat előnyét még nem igazán látom... Vigyor misibacsi*üzenet 2017. július 6., 18:04 (CEST)

Hát e percben ez az én egyéni rögeszmém: rendszeresen átugrálok más nyelvi wikikre, megnézem, mi történt ottani szerkesztéseimmel, javításaimmal. (8-10 wikit érint, plusz a commonst, metát. Gondoltam, felvetem, hátha másoknak is tetszésére talál. (A saját user-lapomra például kézzel ráírogattam a fontosabb más nyelvi user-lapjaim linkjét, hasonló szándékkal, de Speciális a figyelőlapon ez nem lehetséges). Akela vita 2017. július 6., 19:46 (CEST)

Hibás infobox egy cikkben?

Mi lehet az oka, hogy a Tesla Model 3 cikk infoboxa nem szedi ki az adatokat a WD-ből? Nem találom a hibát. Piraeus vita 2017. július 7., 00:51 (CEST)

Kép, commons, gyártó pedig onnan jön. Mit hiányolsz még? Lehet a Wikidatán nincs megadva, amit látni szeretnél. – B.Zsolt vita 2017. július 7., 01:03 (CEST)

Igazad van. Elnéztem. Kösz. Piraeus vita 2017. július 7., 01:05 (CEST)

Hullámos ő, kalapos ű

Ezt a szerencsétlen jelzést nem lehetne megszüntetni? Régen probléma volt tudom, de ma már aligha. – Pagony foxhole 2017. július 7., 01:35 (CEST)

Az elmúlt 7 napban 15 szerkesztés kapta meg a címkét, ebből 5 hamis pozitív (ha jól látom, ugyanaz az egy név ötször), a másik 10 valóban problémás. Azt gondolom, hogy ilyen találati arány mellett továbbra is érdemes felcímkézni őket. – Tacsipacsi vita 2017. július 7., 02:00 (CEST)
Kösz, ez érdekes. Gondolom, azok másolmányok a net régi szövegeiből. – Pagony foxhole 2017. július 7., 02:20 (CEST)

Valójában pont ez volt az egyik oka, amiért csináltam, mert azt tapasztaltam, ezeknek a karaktereknek a megjelenése nagyon gyakran webről való másolásra utal, és emiatt amúgy is érdemes ránézni. Attól függetlenül, hogy az ördög találmánya, és előjáték a világ teljes pusztulásához. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 7., 02:33 (CEST)

Ki/mi teszi ki ezt a címkét? – Malatinszky vita 2017. július 7., 02:49 (CEST)

A Vandálszűrő. Bencemac A Holtak Szószólója 2017. július 7., 07:42 (CEST)

Nobel-díj-sablon

Miért nem lehet kijavítani a Nobel-díj-sablon hibáit? – Holdkóros vita 2017. július 8., 05:04 (CEST)

Légy szíves, tegyél rá egy linket, hogy megtaláljuk, lehetőleg a {{cikk2}}(?) sablonnal, aztán írd le, hogy milyen hibákat találtál. Szóval legalább adj egy esélyt, hogy valaki segítsen. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2017. július 8., 07:14 (CEST)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sablon:NobelD%C3%ADjak — Az 1997-es év szócikkében az egyik díjazott 'piros' volt, pedig vvan róla Stanley B. Prusiner szócikk, de a sablonban (?) hibásan szerepel a neve.– Holdkóros vita 2017. július 9., 02:03 (CEST)
A szócikkben javítandó, mert a sablon módosításával 115 másik évben is Prusinernek adtad a Nobel-díjat, ebből 41-szer születése előtt… – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 09:46 (CEST)
Vagyis a teljes szócikket meg kell nyitni szerkesztésre. Egyébként több évszám (pl.1987) esetén javítani kell, általában a nem latin betűs nevek nem szabványos átírása miatt (pl. a japán tudósok esetében).– Holdkóros vita 2017. július 9., 16:01 (CEST)
Valóban kicsit kényelmetlen, de nem feltétlenül kell a teljes cikket megnyitni: a Nobel-díjasok előtti szakaszt megnyitva a szakasz alján ott van a sablon, csak még a szerkesztési összefoglalóban kell kijavítani a szakaszcímet (én is ezt csináltam). – Tacsipacsi vita 2017. július 9., 17:16 (CEST)
2017. július 10., 17:07 (CEST)

Író infobox

Isaac Asimov (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) cikkében az infoboxban nem tudok képaláírást beállítani. Azért is lenne fontos, mert a duplikált képet el kéne távolítani az infobox alól. Valaki tud segíteni? Előre is köszönöm! – XXLVenom999 vita 2017. július 11., 22:21 (CEST)

A sablonban a képaláírás paramétere nem a „felirat”, ahogyan most ott szerepel, hanem a „képaláírás”. Ez viszont csak akkor látszik, ha a kép a sablonban van megadva. Jelenleg a wikidatából jön, ezért nem jelenik meg. Ha mindenképpen alá szeretnéd tenni az „Asimov 1965-ben” szöveget, akkor a kép paraméternél meg kell adnod a kép nevét (Isaac.Asimov01.jpg). – Dodi123 vita 2017. július 11., 22:31 (CEST)

Na akkor ez volt a gond, ugyanis kipróbáltam a képaláírás paramétert is, de úgy sem jutottam előrébb. Akkor berakjuk a képet kézzel, felteszem talán a Wikidatán sem nagyon fog változni, lévén nem élő személy. Köszönöm! – XXLVenom999 vita 2017. július 11., 22:35 (CEST)

@XXLVenom999, Dodi123: Vagy a tisztább megoldás, hogy a Wikidatán adod meg a képaláírást (a képaláírás (P2096) minősítót kell használni a kép állításán. – Máté (vitalap) 2017. július 12., 06:15 (CEST)

Más nyelvek listája

Biztos volt róla szó, csak nem találom hogy hol... Miért lett a jobboldali lista "összecsukva" miért nem látszik az összes nyelv, amelyeken a szócikknek van más wikin is szócikke? Miért pont ezek a nyelvek vannak kiemelve (pl. urdu). JSoos vita 2017. július 13., 23:04 (CEST)

A kompakt interwikik minden wikin be vannak kapcsolva, a beállításokban lehet kikapcsolni, vagy használattal lehet „betanítani” – ha te a német, francia és orosz Wikipédiát olvasod rendszeresen, ezek fognak megjelenni a rövid listában, kiszorítva az érdektelen nyelveket. Ezen kívül figyelembe veszi a kitüntetett (kiemelt/jó) szócikkeket is, valamint megpróbálja kitalálni a cikk témájába vágóakat. – Tacsipacsi vita 2017. július 14., 00:04 (CEST)
Nagyon köszönöm! érdekesek a statisztikák... JSoos vita 2017. július 15., 20:10 (CEST)