Urgell-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Urgell-ház annak a grófi dinasztiának a neve, amely család örökletessé tudta tenni a Barcelona grófja címet.

A Barcelona grófja cím így alakult ki: A korábban római birtok Katalóniát az V. században a vizigótok (nyugati gótok) foglalták el, 712-ben pedig a mórok szállták meg. A VIII. század végén viszont a Karoling–házbeli frank uralkodó, I. (Nagy) Károly (742–814) császár határvidékként a birodalmához csatolta, ahol a frankok grófságokat alakítottak ki. A katalóniai grófságok egyike volt a Barcelonai Grófság, Barcelona városával, mint székhellyel; ezért az itt uralkodó grófok magukat Barcelona grófjainak nevezték. A Barcelona grófja cím a talán gót eredetű, I. Sunifredtől, Urgell[1] grófjától származó családban vált örökletessé, innen ered a Barcelonai Grófságban öröklés jogán uralkodott grófi háznak az elnevezése. A frankok hűbéruralma idővel névlegessé vált a grófság felett, és a 992-ben meghalt II. Borrell gróf uralkodása alatt meg is szűnt.

Barcelona grófjai az Urgell-házból[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A katalán nyelv az Urgell, míg a spanyol nyelv az Urgel írásmódot használja.
  2. Az I. Wilfredet követő grófoknál az uralkodás időszaka arra vonatkozik, hogy mettől és meddig voltak Barcelona grófjai.
  3. Egyes forrásmunkákban Sunyer gróf II. Sunifred néven szerepel, és ezekben az Urgell-ház alapítójának a megjelölése I. Sunifred; nem csak Urgell grófjaként, hanem Barcelona grófjaként is. – Sunyer gróf azonban nem tévesztendő II. Sunifreddel - II. Wilfred (I. Borrell) és Sunyer öccsével -, aki Urgell grófja volt, 897-től 948-ig.
  4. Mind Miró, mind II. Borrell, Urgell grófjai is voltak.
  5. A feltételezések szerint II. Rajmund Berengárt az ikertestvére, II. Berengár Rajmund meggyilkoltatta; ezért őt az El FraticidaTestvérgyilkos– elnevezéssel illették.
  6. 1097-ben II. Berengár Rajmund bajnoka elvesztette azt a fegyveres istenítéletet, amely II. Berengár Rajmundnak az ikertestvére, II. Rajmund Berengár halálában való bűnösségét volt hivatott eldönteni. II. Berengár Rajmund ezért lemondott, a keresztesekkel a Szentföldre ment, ott is halt meg, 1097-ben, vagy 1099-ben.
  7. IV. Rajmund Berengár gróf a Navarrai-házból származó Petronila (1132-1174) aragóniai királynőt vette feleségül. A házasságuk alapította meg az Aragóniai Királyság új királyi házát, a Barcelonai-házat. A Barcelonai-ház származó első király Petronila és IV. Rajmund Berengár fia, II. Trubadúr Alfonz (1157-1196), aki 1164-től 1196-ig – I. Alfonz néven – Barcelona grófja is volt, de ő már nem az önálló Barcelonai Grófság grófja. Petronila királynő és IV. Rajmund Berengár gróf házassága ugyanis Aragónia és a Barcelonai Grófság (illetve Katalónia) egyesítését eredményezte. (1162 és 1164 között I. Alfonz gróf édesanyja, Petronila volt Barcelona grófnője.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Diccionario de historia de España I-III, Madrid, 1968-1969.
  • John E. Morby: A világ királyai és királynői, az idők kezdetétől napjainkig; Maecenas Könyvkiadó, 1991.
  • Ludwig Vones: Geschichte der Iberischen Halbinsel im Mittelalter, 711-1480. Reiche – Kronen – Regionen. Sigmaringen. Thorbecke Verlag. 1993.
  • Crescencio Gallego Pellitero: Síntesis histórica de los reyes en España (Años 364-1994), Vigo, 1994.
  • Britannica Hungarica Világenciklopédia, Budapest, 1994-.