Szerkesztővita:Misibacsi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Nuvola apps important.svg Ha új üzenetet akarsz hagyni, mindig a lap tetején lévő „új téma nyitása” füllel tedd.
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Misibacsi!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. Ha még nem tetted, érdemes elolvasnod az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, amire nem találsz választ a segítség lapokon, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Burumbátor társalgó 2006. szeptember 8., 09:33 (CEST)

Nuvola filesystems folder locked.png
Kapott üzeneteim archívuma

Tartalomjegyzék

Ürümcsi kiemelése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Misibacsi! Az Ürümcsi kiemelési eljárása során tettél szükséges változtatást kérő sablont a Megszövegezés részhez. Kérlek nézz rá megint és ha már nem aktuális, akkor jelezd a lapon. Üdvözlettel: Andrew69. Blue a v.svg 2014. március 31., 09:07 (CEST)

Köszönöm. Át szoktuk húzni a szükséges sablont, azért kértelek meg, hogy más se értse félre. Andrew69. Blue a v.svg 2014. április 1., 07:00 (CEST)

Hőmérséklet vezetési tényező[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elnevezés lehet, hogy egy kicsit szokatlan, de hát tudsz jobbat? Egyébként olvasni itt lehet pl.:

 • Dr. Örvös Mária: Termikus eljárások és berendezések. BME jegyzet (pdf)
 • Dr Hodúr Cecília, dr. Sárosi Herbert: Hőtani műveletek. Szegedi Tudományegyetem. jegyzet (pdf)

Nálunk hívják még hőfokvezetési tényezőnek is, angolul thermal diffusivity szemben a thermal conductivityvel. Amúgy írd be a a Google keresőbe a hőmérséklet vezetési tényezőt és füstölni fog a géped :-) Még egy lehetőség: magyar Wikipédia :-) (Elnézést a hülyéskedésért, de van egy rosszul belénk nevelt szemlélet: minden szakkönyv termodinamikáról beszél, holott az igazából termostatika volna.) Kaboldy vita 2014. április 2., 02:41 (CEST)

Az első hivatkozás a 9. oldal 2.4 képletében szerepel, csak éppen hőfokvezetési tényezőként tárgyalja. De biztos igazad van. Én a (számomra) emlékezetes tolóerő-tömeg arány sikertelen kimenetelű vita után rezignáltan elfogadok bármilyen elnevezést, felőlem lehet hívni a tényezőt Maradonának vagy Októberi forradalomnak is. Nem fogsz tudni rávenni, hogy állást foglaljak.Kaboldy vita 2014. április 2., 19:49 (CEST)
Közbeszólás

Hodúr Cecilia és Sárosi Herbert a József Attila Tudományegyetemen végeztek, de ugyanígy tanítja az ELTE is. A hőmérséklet vezetési tényező általánosan elfogadott, de szerencsétlen kifejezés. Ha megnézitek a Fick-törvényeket, látható, hogy a transzportfolyamatoknál elképzelhető energia- impulzus- anyagmennyiség, tömeg- és hőtranszport. Ez utóbbinak az áramsűrűsége watt per négyzetméter. Hajtóereje viszont a hőmérséklet grádiens. Konklúzió: valóban diffúziós fogalom (nem hővezetés), de tartalmazza a hőmérsékletet is. Nem találtam olyan hivatalos forrást, amely tisztába tenné az elnevezést. MZ/X vita 2014. április 3., 11:53 (CEST)

Én szívesen átnevezném, habár nincs forrásom hozzá.

Másrészt; ha nincs országos hivatalos megállapodás egy fogalom magyar nyelvi egyenértékesére, miért ne kezdeményezhetné a Wikipédia? MZ/X vita 2014. április 4., 21:51 (CEST)

Hogy mibe tenyereltem bele! Még az angol wikipédia is keveri a dolgokat. A molekuláris transzportot tömegtranszportnak nevezi (anyagmennyiség-diffúziót a tömegdiffúzióval). És a diffúziós állandót is fel lehet írni koncentrációból, illetve kémiai potenciálból. Hát, gondolkodóba estem... MZ/X vita 2014. április 5., 15:45 (CEST)

kiemelt pajzsoscankó[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Köszönöm szépen a javításokat! Üdv. DenesFeri vita 2014. április 4., 11:47 (CEST)

palackorrú delfin[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Továbbá kérlek, hogy nézz ráz a palackorrú delfinre. Egyik wikitársunk facebook-ot tett további információnak; nem tudom, hogy mit kezdjek vele. DenesFeri vita 2014. április 4., 11:51 (CEST)

Szia! OK, kösz. DenesFeri vita 2014. április 7., 11:13 (CEST)

Csillagászati műhely[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Az oldalt egy órára levédtem. Kérlek ez alatt az idő alatt egyezzetek meg. Köszi. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. április 5., 10:17 (CEST)

Csillagászati műhely[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csigabi kérésének eleget téve, megbeszélést kezdeményezek. Kérlek nézd meg ezt. Kovácsjózsi vita 2014. április 5., 10:53 (CEST)

Enceladus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az általad meg adott linken ezt írják:

As tiny as these deviations were, they were detectable in the spacecraft's radio signals as they were beamed back to Earth, providing a measurement of how the gravity of Enceladus varied along the spacecraft's orbit. These measurements could then be used to infer the distribution of mass inside the moon.

Szerinted ez mit jelent? Másképp mondva, szerinted mi a magyar tükörfordítás? Kovácsjózsi vita 2014. április 5., 11:03 (CEST)

Re: Már kiemelt cikkek eltüntetése a Figyelőlista tetejéről[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Valóban félrevezető, de sajnos erre nincs jogosultságom (?), nem tudom, ki csinálja. Megkérdezem a műszaki kocsmafalon.  … szalax üzenő 2014. április 6., 20:14 (CEST)

Közben Csigabi tájékoztatott a dologról, így már szerkesztettem is.  … szalax üzenő 2014. április 6., 21:11 (CEST)

Filmkocka vagy fotó?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! El kell ismernem, Columbo kapcsán írtam olyat, ami legalábbis megalapozatlan. Ha esetleg olyan képet jelölök, amely kapcsán meglátásod szerint tévednék, szívesen venném – amennyiben követed a tevékenységem –, ha jeleznéd. A Fájl:City of Sadness.jpg kapcsán például szeretném is kikérni a véleményed, mert a vitát megalapozó weboldal szövegét én egyféleképpen értelmezem, Timi pedig ellenkezőképpen, illetve magának a képnek a megítélésében is írd le, kérlek, mit gondolsz. Köszönettel, --Regasterios vita 2014. április 7., 10:54 (CEST)

Szia!

Nem vennék rá mérget, de nekem filmkockának tűnik, nem beállított képnek. Sajnos a filmet nem láttam. A megadott forrásoldalt nem tudtam megnézni, mert a tűzfalam megbízhatatlannak tartja... Milyen szöveget írtak hozzá?

A szerkesztéseid közül szerintem csak azokat látom, amiket az általam figyelt lapokon végzel. Alkalomszerűen ránézhetek a többire is, ha eszembe jut, vagy ha szólsz. misibacsi*üzenet 2014. április 7., 19:23 (CEST)

A kép kapcsán csak annyi szöveg olvasható, amennyit a fájl vitalapján idéztem. A többi nincs vele összefüggésben. Köszönöm a véleményed, levettem a licencvitató sablont, ha szerinted is filmkocka. Biztos lesz még olyan alkalom, amikor kérni fogom a véleményed. Jelenleg egyébként ezek a fájlok vannak terítéken, a többségük filmes kép. --Regasterios vita 2014. április 7., 22:47 (CEST)

Endor moon image on Commons[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hello, would you mind looking at Commons:File:Endor space Celestia.jpg and confirming the source and author? While it is implied that you are the source/author, it's not explicitly stated, and another editor has raised a question about it. Thanks. JohnnyMrNinja vita 2014. április 7., 18:15 (CEST)

Thanks for the link, that clears it all up. JohnnyMrNinja vita 2014. április 7., 20:34 (CEST)

Tekkonkinkreet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! A film eredeti japán címe Tekkonkinkreet, amit magyar feliratos DVD-kiadás is megkapott [1]. A TV-s szinkronizált vetítéskor kapta meg a Harcosok városa alcímet, így lett Tekkonkinkreet – Harcosok városa [2]. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2014. április 10., 19:16 (CEST)

Piri Reis[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia, Megkaptam az üzeneted. A kép az angol Wikipédiából, az ott szereplő Commons oldalról van. Köszönettel:Kossuthzsuzsa vita 2014. április 11., 22:34 (CEST)

https://en.wikipedia.org/wiki/Piri_Reis

Brahmagupta[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • a neve jó-e így? Brahmagupta (szanszkrit: ब्रह्मगुप्त) – Brahmagupta jó lesz.
 • Brāhmasphuṭasiddhānta (műcím) = szükséges-e átírni, vagy jó így? – Ez az u.n. tudományos szanszkrit átírás, vagy IAST átírás, nekünk a wikihez át kell írni: Bráhmaszphutasziddhánta.
 • Brāhmasphuṭasiddhānta jelentése = („A Brahma magyarázata”)? – Inkább: Correctly Established Doctrine of Brahma mint ahogy az enwikiben is van
 • Khaṇḍakhādyaka (műcím) = szükséges-e átírni, vagy jó így? – Mint az előzőekben: Khandakhádjaka.
 • Vyāghramukha (uralkodó) = Vjághramukha
 • gurjar (népcsoport, réteg?) = gurdzsar
 • His father was Jisnugupta = Dzsisznugupta
 • The historian al-Biruni (c. 1050) = a KNMH szerint: al-Bírúni, Abur-Raihán Muhammad (vö: Alberuni- latin)
 • tradition of Aryabhatiya = Árjabhatija
 • work of Bhaskara I (személynév) = I. Bhászkara (KNMH)
Üdv: Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. április 13., 09:39 (CEST)

A Bráhmaszphutasziddhánta eredeti szanszkrit fordítása lehet: Bráhma tanainak tökéletes feltárása, de lehet, hogy van más alcíme is, mindenesetre maga a szó azt jelenti Brāhma=Bráhma, sphuṭa=tökéletesség, siddhānta=tan, hagyomány, de a sputha az indiai csillagászatban földrajzi hosszúságot is jelent.

A Khaṇḍakhādyaka a.m. „Asztronómiai értekezés”, Brahmagupta másik fő műve. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. április 13., 14:52 (CEST)

2 új személy/2[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Elkészítettem 2 új személyt: Blasius Merrem és Charles Immanuel Forsyth Major. Ha akarod, akkor légyszi nézd át őket. Üdv. DenesFeri vita 2014. április 14., 13:32 (CEST)

Szia! Köszönöm! DenesFeri vita 2014. április 15., 10:34 (CEST)

Re: Ausztrália (ország) - időzónák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Köszönöm a javítást! Bár én sem törekedtem az egyszerűségre és őszintén megvallva túl sok forrást sem bogarásztam át a témában de most már tényleg elég bonyolult lett az infoboxban ez az időzóna. Én csak a két hiányzó sorral egészítettem ki az infoboxot, hogy az addig nem látható értékek megjelenjenek. Az mégis csak jobb, mint a semmi. De most megnéztem az egyezményes koordinált világidő és a német nyelvű kiemelt de:Australien cikket és szerintem nekünk is valami olyan egyszerű dologra kéne törekedni. Legalább is az infobox szintjén. Ez az AWST és társai számomra teljesen ismeretlenek és szerintem vagyunk így még páran. Mivel Ausztrália nem egyszerű eset a több időzónájával és a részben téli-nyári óra-átállításával én a nyári időszámítás nagy képe alapján úgy gondolom, hogy a lakottabb, civilizáltabb délkeleti részek ugyanúgy téli-nyári idővel dolgoznak mint az EU. Tehát az infoboxba tanácsosabb lenne csak az UTC+8 - UTC+11, ami talán a nagy többség számára érthetőbb lenne és el tudná helyezni nagyjából, a részletezése pedig mehetne a szöveges részbe.

Írtad, hogy az {{ország infobox}} sablon sem tökéletes. Esetleg a sablon vitalapján is fel lehetne ezt vetni, hogy mit lenne jobb máshogy megjeleníteni. -- ato vita 2014. április 15., 20:06 (CEST)

Huttok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Végre a huttok is elkészültek. Néz a szócikkre, ha akarsz. Üdv. DenesFeri vita 2014. április 17., 12:59 (CEST)

Én pedig köszönöm a javításokat. :) DenesFeri vita 2014. április 18., 10:44 (CEST)

Villám + "ménkű"[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Köszönöm visszajelzésed! „A "ménkű" szavunk kiesett a nyelvből, nem használjuk, és a Wikipédia nem szótár. A szó előfordult még "matató ménkű" formában is”

Tisztában vagyok azzal, hogy ez nem szótár, de mivel enciklopédia, ezért szerintem egy apró visszatekintés a szó régi formájára nem lenne probléma. A matató ménkűt is én írtam be. Mivel ez a szavunk is kiesett a használatból, akkor azt is törölnöd kellene!

Üdvözlettel, Zsolt Zsolt Kodner üzenőlapja  2014. április 18., 22:38‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Kepler-186f[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! A Kepler-186 f exobolygót csaknem minden forrás, valamint az olasz és az orosz wiki kivételével az összes wiki egybe írja. Nem kellene átnevezni? CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. április 19., 11:01 (CEST)

Természetesen nem, ha helyesen akarjuk írni. Lásd: http://heasarc.gsfc.nasa.gov/W3Browse/all/exoplanets.html
 • "Name - The designation of the planet. For single planetary companions to a host star, the name is generally NNN b where NNN is the parent star name. For multi-planet systems, the planet names are NNN x, where x = b, c, d, etc." (az "NNN" és a "b" között egy szóköz van)
 • http://exoplanet.eu/catalog/ A katalógusban szereplő szinte összes név különírva szerepel, ahogy logikus is, mivel ha egybe lenne írva, akkor honnan lehetne tudni, hogy egy csillagról vagy egy bolygóról van-e szó?
Mások talán azért írják egybe, mert különírva nehezebben olvasható, illetve összefolyhat a mögötte álló szöveggel. De ettől a jelölés még különírva szabályos és egyértelmű. Mivel a bolygó neve ritkán fordul elő folyószövegben, ezért nem tartom indokoltnak az egybeírást, ami szembe megy a szabályos jelöléssel. misibacsi*üzenet 2014. április 19., 11:25 (CEST)

Például az ilyen jelölések okozhatnak gondot (csillag vagy bolygó?):

misibacsi*üzenet 2014. április 19., 20:06 (CEST)

húsvétra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Boldog húsvéti ünnepeket kívánok! DenesFeri vita 2014. április 19., 14:33 (CEST)

Köszönöm szépen! DenesFeri vita 2014. április 21., 12:12 (CEST)

A Földrajzinév Bizottság döntései és a források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Nem akarok ebből nagy problémát csinálni, de az szerintem szembemegy a Wikipédia forrásolási elvárásaival, hogy egy információt (egy elnevezést) úgy forrásolunk, hogy csak odaírjuk, így döntött a Földrajzinév Bizottság. Valahol valamikor. De ezt hol lehet elolvasni, milyen kiadványban írták meg ezt a döntésüket? Ez így nem forrás egy adott névváltozatra. Ha nincs benne se a legújabb helyesírási kiadványokban, se egyéb közlönyökben, akkor teljesen mindegy, mi volt a döntésük (főleg, hogy ha ellenkezik is a köznyelvi gyakorlattal), nekünk nem szabadna egy forrás nélküli alakra hivatkozni, ha az kevésbé elterjedt. --Rev L. Snowfox vita 2014. április 19., 21:01 (CEST)

Én eddig sem kételkedtem benne, hogy a Bizottság meghozta ezt a döntést, de nem hiszem, hogy helyes lenne ezt rendes forráshivatkozás nélkül tényként felhasználni. Arra gondolok, hogy pl. oda kéne írni annak a hivatalos, nyomtatott vagy digitális kiadványnak a címét, amiben a Bizottság ezen döntése le van írva. Lehet, hogy a PDF-ed is egy ilyen hivatalos, MTA által készített kiadvány, lehet, hogy nem. Ha hivatalosan is forrásolható (ahogy bármilyen más hiteles forrás), hogy így döntöttek, akkor semmilyen elvi problémám nincs azzal, hogy ez az alak (is) szerepeljen a szócikkben. Azért is, mert ugye ha jól tudom, a legelterjedtebb névalak szokott lenni a szócikk címében és az első mondatban, akkor is, ha az nem felel meg a hivatalos helyesírási szabályoknak, ideértve a Földrajzinév Bizottság döntéseit is. :) --Rev L. Snowfox vita 2014. április 20., 13:39 (CEST)

Rendben, akkor visszanevezem. Amint lesz forrásolható dokumentum a Bizottság döntéséről, vissza is lehet írni a nyelvtanilag helyes formára a szócikk címét. --Rev L. Snowfox vita 2014. április 20., 17:15 (CEST)

re:Kepler-186 f átnevezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Nem vagyok meggyőződve arról, hogy valóban el kell választani szóközzel az utolsó betűt. Az általad hivatkozott oldalon leírtaknál az exobolygók elnevezési rendszerre jóval összetettebnek tűnik, és nem vagyok benne biztos, hogy ez a szabály vonatkozik a jelenlegi esetre is. Miután a Science-cikkben és a NASA oldalán megjelent kapcsolódó hírben is egybeírva szerepel, én továbbra is a jelenlegi címet tartom helyesnek, és – a felfedezők névadásához hűen – szerintem a cikk is ezt a változatot kellene alkalmaznunk. ✮ Einstein2 vitalap 2014. április 20., 10:42 (CEST)

Nem vagyok jártas a témában, csupán az exobolygóval kapcsolatos, mértékadónak és megbízhatónak tűnő források megegyező írásmódja alapján neveztem át a cikket. Ha úgy gondolod, hogy a szabály alapján mégis a különírt változat a helyes, nyugodtan nevezd vissza a cikket. Üdv, ✮ Einstein2 vitalap 2014. április 20., 12:30 (CEST)

Szia Misibacsi. Nyilván te tudod jól, és mindenki más buta:

https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Exoplanets_discovered_by_Kepler_%28spacecraft%29

https://es.wikipedia.org/wiki/Categor%C3%ADa:Planetas_extrasolares_descubiertos_por_Kepler

https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Category:Exoplanets&pagefrom=HD+205739+b#mw-pages

https://ro.wikipedia.org/wiki/Categorie:Exoplanete

https://es.wikipedia.org/w/index.php?title=Categor%C3%ADa:Planetas_extrasolares&pagefrom=HD+148937+b#mw-pages

https://fr.wikipedia.org/wiki/Cat%C3%A9gorie:Exoplan%C3%A8te

Kovácsjózsi vita 2014. április 20., 16:34 (CEST)

Segítség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sz! Adtál egy kiegészítő infót a még nincs vége (nem ismert a vége) műholdprogramnak. Mutassál egy példát, hogyan kell alkalmazni.

Intelsat 24 alatt található az Amos–1 műhold. Az Amos–1 1996. május 16-án lépett szolgálatba, csak 2009-ben adták el az Intelsat SA-nak. Igy az önálló hat Amos műhold nem alkot egységet (bár hivatkozásnál rögtön megjelenik! Adtam választ a kérdésemre?).Lajos52 vita 2014. április 21., 17:26 (CEST)

Húsvét-sziget[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszi az észrevételeidet a cikkhez. Úgy látom, most már elfogadható a számodra, ezért kérlek, légyszi vedd le a „szükséges változtatás” sablont. Üdv--Szilas vita 2014. április 22., 10:29 (CEST)

Műhelyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv. A Wikipédia:Csillagászati_műhely laponi szavazás értelmében létrehozzuk a Wikipédia:Kisbolygó_műhely lapot, mely jelenleg itt található. Részt kívánsz-e venni ezentúl mind a két műhely munkájában? Kovácsjózsi vita 2014. április 22., 17:49 (CEST)

Létrehoztuk a Wikipédia:Kisbolygó_műhely oldalt, melyre itt íratkozhatsz fel vagy le. A további megbeszélés a műhely vitalapján található. Kovácsjózsi vita 2014. április 23., 14:54 (CEST)

Más szerkesztő hozzászólásának meghamisítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Elképesztő, mit meg nem mersz tenni! Hogy veszed a bátorságot, hogy mások hozzászólását meghamisítsd? Az Egyéb kocsmafalon végzett szerkesztésedet visszaállítottam az eredeti állapotra, és a te szerkesztésedet bemásoltam. Nyomatékosan felhívom a figyelmed, hogy amit csináltál, vandalizmusnak számít. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. április 22., 20:01 (CEST)

Válasz nálam. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. április 22., 21:51 (CEST)

Kepler-186f - Feri véleménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Írtam a szócikk vitalapjára: Vita:Kepler-186f. Jók lennének azok az adatok is. Üdv. DenesFeri vita 2014. április 24., 15:55 (CEST)

Kisbetű/nagybetű[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

nem :) Winghun vita 2014. április 25., 13:07 (CEST)

nelvaani fajok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

SW tevékenykedtem; íme mit leltem: Orvos (nelvaan), fehérszőrű bantha, nelvaani mókus és sebhelyt hagyó pióca. Üdv. DenesFeri vita 2014. április 25., 13:25 (CEST)

A folytatásban: Tuzes-Adaz és Harvos. DenesFeri vita 2014. április 25., 15:41 (CEST)

+ kibővítettem a nelvaanokat. DenesFeri vita 2014. április 25., 16:09 (CEST)

Szia! Köszönöm a javításokat! Nem Tuzes-Adaz kell férfivé váljon, hanem az ő fia. Tuzes-Adaz fiát, csak úgy nevezik meg, hogy „Tuzes-Adaz fia” + nincs róla személyes adat, tehát nem lehet szócikket készíteni róla; ezért említettem meg az anyjában, Tuzes-Adazban. A nelvaanok NEM váltanak nemet. Üdv. DenesFeri vita 2014. április 26., 08:51 (CEST)

OK. DenesFeri vita 2014. április 28., 09:05 (CEST)

SI mértékegységrendszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszönöm az észrevételt, utánanézek. A szócikket csak "örököltem", belejavítottam, de általában tiszteletben tartom mások szerkesztéseit. Valóban, ez kissé zavarossá teszi ezeket a hozzá-szerkesztéseket.

Az Általános Súly- és Mértékügyi Értkezlet csak arról döntött, hogy a Planck állandóra vezeti vissza a kilogramot, de nyitva hagyta a módszer kérdését (és bevezetésének időpontját). Formálisan versenyeztetik a világ vezető laboratóriumait (mint a NIST).

Megnézem, hogyan lehet világosabbá tenni. Üdv, MZ/X vita 2014. április 26., 22:25 (CEST)

Hajócsavar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valóban Ressel találta fel és valóban erdész volt: http://doctorfantastiques.com/blog/2012/03/27/joseph-ressel-the-inventor-of-the-propeller/ Üdvözlettel: --Sepultura vita 2014. április 27., 11:14 (CEST)

Igen, vissza lehetne menni az ókorba is, de az első, hajón működő hajócsavart Ressel építette meg és övé a szabadalom is. Wikipediára sem hivatkozhatom, tudom, de itt http://de.wikipedia.org/wiki/Josef_Ressel találsz megbízható forrásokat, hivatkozásokat, képeket. Feltételezem az osztrákok nem viccből pingáltak egy cseh erdészt a 500 shcillinges bankójukra. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:500_Schilling_Joseph_Ressel_reverse.jpg https://commons.wikimedia.org/wiki/File:500_Schilling_Joseph_Ressel_obverse.jpg További szép napot: --Sepultura vita 2014. április 27., 12:04 (CEST)

Megírandó film[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Az indok, egyszerűbb, mint gondolnád: mert ezt a filmet vettem észre, hogy nincs még róla cikk! :-) Ugyanis nemrég ment a tévében, és rá akartam keresni. Tudom hogy van más is, de ez is hiányzik, és ezt is meg kéne írni. A megírandók közé pedig értelemszerűen azt írjuk, ami még nincs kész! Üdv, ‑‑XXLVenom999 vita 2014. április 28., 20:27 (CEST)

A titokzatos kés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Nem volt Forrás szakasza a szócikknek, ezért gondoltam úgy, hogy inkább egy forrást keresek, minthogy a „nincs forrás”-t beírjam. A Molyon van rövid ismertető a regényről, információ a magyar megjelenésekről, könyvborítók, olvasók értékelései, idézetek (33) a műből. --Kisváros vita 2014. április 29., 14:55 (CEST)

nabooi botanika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

A mai termés: bhansgrek‎, chakgyökér‎, grahn inda‎, mintri, pom, tooke-ot csapdázó‎, zaela fa, shiro, tooke és shiro-trap‎. Ha akarod és van időd, akkor légyszi nézd át őket. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 2., 17:31 (CEST)

Átnéztem a szócikkeket. Túl sok vesszőt teszek, mi? :) DenesFeri vita 2014. május 3., 09:48 (CEST)

shiro-trap[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Először is köszönöm az igazításokat! A shiro-trap esetében ott vannak a képek. Méret adatokat nem ad, de a képeken úgy néz ki, mintha, ha az állat lelapulna/visszahúzódna a teknője alá, a növény teljesen eltakarná. + a növényről tudjuk, hogy illatos feromonokat bocsát ki (bár azokat a tooke-ok csalogatására). Nem tudom, hogyan viselkedik ez a növény, de a star wars sorozat egyik részében Anakin és Kenobi elmennek egy bolygóra, valamilyen gyökeret beszerezni; azonban a gyökér tulajdonosa egy aktív, harapós növény. Gondolom, hogy a shiro-trap növényi része is tudhat állatok módjára harapni; másképp miként kapja el a fürge tooke-okat? Nem tudok több infót adni, mint amennyit a tegnap adtam. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 3., 09:40 (CEST)

Hát a Földön, fejlettebb/gerinces állatok és növények között nincs ilyen szimbiózis; legalábbis én nem tudok róla; de többféle virágállat/korall és medúza testében találhatók algák; még egyes férgekben is. A shiro szeret dagonyázni, úgy kerül a páncélrésekbe a ragadozó növény magja, tehát valószínűleg sár is; meglehet, hogy előbb a sárba kapaszkodik meg, aztán amikor már eléggé nagy és „kibélelte” a repedést, egyszerűen a „zsúfolási nyomás” tartja ott bent. Nem hiszem, hogy befúródna a shiro húsába, mert akkor az állat egyszerűen ledörzsölné magáról. Ezek az én elgondolásaim. DenesFeri vita 2014. május 3., 10:09 (CEST)

Meglehetne próbálni. DenesFeri vita 2014. május 3., 10:21 (CEST)

próba[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Légyszi néz rá: tooke-ot csapdázó. DenesFeri vita 2014. május 3., 10:51 (CEST)

Ha megnézed a fűrészfogú grank képeit, láthatod, hogy az egyiknél a háttérben ott van egy shiro-trap, ha azt közelebb képzeljük, akkor kb. azonos méretűek lehetnek (a grank és a shiro; a növény még azon felül van, tehát méretben a shiro-trap uralhatja a grankot), továbbá egy másik képen egy fűrészfogú grank a kölykével a szemétben keresgél, ott van egy feldőlt kuka is; tehát én innen azt következtetem, hogy a fűrészfogú grank kb. akkora mint egy hiúz. DenesFeri vita 2014. május 3., 10:58 (CEST)

OK, köszi! Akkor a másik két szócikkbe is írjam be? DenesFeri vita 2014. május 3., 11:06 (CEST)

oki-doki. DenesFeri vita 2014. május 3., 11:17 (CEST)

Szangamagramai Mádhava[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Helyesen Szangamagrámi Mádhava (संगमग्राम के माधव) lesz. (A Szangamagráma "a" betűjét a szó végén csak akkor ejtjük, ha hosszú, ez meg rövid. A gr (ग्र) utáni a betű hosszú, ezért "á" lesz. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. május 4., 15:46 (CEST)

Tanabata[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Igen, még dolgozom a cikken. Az "építés alatt" sablont mindenképp le kellene vennem? Nem maradhat addig, amíg be nem fejezem a cikket? Legkésőbb szerdáig szeretnék végezni vele. Riki 0913 üzenőlapja  2014. május 4., 18:46‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Vosztocsnij[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nehéz ehhez pontos koordinátákat megadni, mert egy 700 km²-es területről van szó. Vosztocsnij és Szvobodnij részben átfedi egymást, hiszen ugyanarról a rakétabázisról van szó. Szvobodnij amúgy nem egyéb, mint az egykori rakétabázis egyik silója, amelyből hordozórakétává alakított ballisztikus rakétákat indítottak, plusz építettek néhány hangárt az előkészítéshez. Vosztocsnij ettől kissé északra van, de az sem áll egyébből, mint a régi rakétábázis sok romos objektumából, használaton kívüli rakétasilókból. Amitől űrrepülőtér lesz, az a Szojuz–2 épülő indítóállása. Ez pontosan itt van: 51°52'54"N 128°19'56"E. Emellett épül egy, a rakéták előkészítésére szolgáló objektum, az ott van: 51°50'54"N 128°21'27"E. És ezektől északra épül még majd valamikor két indítóállás az Angara hordozórakétáknak. Szóval, amit Vosztocsnij alatt értenek, az az Uglegorszk településtől a Zeja folyóig terjedő terület. Viszuonylag jó áttekintést látható az egészől itt: http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=51.908273&lon=128.220062&z=11&m=b&search=Космодром%20Восточный%20 , valamint egy térkép a tervezett indítóállásokról: http://wikimapia.org/#lang=hu&lat=51.908273&lon=128.220062&z=11&m=b&show=/24635490/Vostochny-Cosmodrome/photo/2591224&search=Космодром%20Восточный%20 Üdv, --VargaA vita 2014. május 4., 20:30 (CEST)

Naboo ma is[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Azt hiszem, hogy mára csak 3: gulliball, gullipud és muudabok. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 5., 13:31 (CEST)

gullipud = 2 l; mindjárt átnevezem. DenesFeri vita 2014. május 5., 13:33 (CEST)

Köszi a javításokat, bővítéseket! Egyes szám, muudabok; többes szám, muudabokok. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 5., 17:35 (CEST)

Az állatok, növények nevei egyes számban vannak, míg a népeké többes számban; nem így egyeztünk? DenesFeri vita 2014. május 5., 17:36 (CEST)

Tehát a gullipud él a játékközben, és még élvezi is? Ejnye de kis dühű! :) DenesFeri vita 2014. május 5., 17:46 (CEST)

Szia!

A forrásom a Wookieepedia; „Ez a szócikk részben vagy egészben a Gullipud című Wookieepedia-szócikk fordítása. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.” Azért teszem a linkeket oda, mert gondolom, hogy beléjük nézel. A Wikidatával pedig nem foglalkozok; korábban vita volt róla, s én még akkor megmondtam, hogy vele nem fogok foglalkozni. Az interwikiket valahogy megszoktam, és nekem jók voltak; nem fogok kétszer dolgozni ugyanazon a szócikken. Amúgy is, korábban úgy vettem észre, hogy csak mi a magyarok készítünk sw-mindenféléről külön szócikket. Mások listáznak. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 6., 09:24 (CEST)

Ühüm. Vigyor DenesFeri vita 2014. május 7., 14:54 (CEST)

Csillaghalmaz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Misibácsi!

Nyugodtan visszavonhatja ezeket, bár volt rá okom, hogy belinkeljem, mert lehet, hogy nincs szó a két csillagkép szócikkében csillagáramról, de betájolja azt, mivel a latin nevek keveset árulnak el a betájolásukról, hogy hol vannak ezek a mozgáshalmazok, a magyar szócikkek viszont betájolnak engem és feltehetően másokat is.

Az, pedig hogy nincs szó a két csillagkép szócikkében csillagáramról, az már szerkesztői akarat kérdése, hogy legyen bennük szó, akár külön szakaszként pl. a Nagy Medve csillagképben úgy, hogy Ursa Maior mozgási halmaz, alatta az Ursa Maior mozgási halmaz felfedezésének története (Richard Proctor, 1869); távolsága tőlünk (a Földhöz legközelebbi csillaghalmaz) és egyéb más dolgok (forrás: Csillseta2.pdf, itt is együtt beszélnek a Göncölszekérről és az Ursa Maior mozgási halmazról: A Göncölszekér azonban egy valódi csillaghalmaz, az Ursa Major mozgási csoport magját alkotja). A Göncölszekérről pedig itt írnak.

A Bereniké Haja csillagkép szócikkben csak említésszerűen lehet írni a Coma Berenices csillagáramról, de már az is több a semminél (Ez a csoport 40 tagból áll és valószínűleg egy csillagáramot (mozgási halmazt) képez.: http://www.gae.hu/mitologia/Coma%20Berenices/Berenices.htm Coma Berenices). Szép napot kívánok! Apród vita 2014. május 7., 16:53 (CEST)

Majd később teszem be, most még lelkileg kell hozzákészülnöm. Apród vita 2014. május 8., 19:29 (CEST)

A Bereniké Haja csillagkép szócikkbe most már beleírtam a hozzá kapcsolódó mozgáshalmazról szóló keveset (Melotte 111 nyílthalmazhoz kötődik). Szép napot kívánok! Apród vita 2014. május 10., 01:12 (CEST)

Naboo ma is 2[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mai fogás: Gallo Főnök, Rogoe vezér, bursa (Csillagok háborúja)‎ és woosha. DenesFeri vita 2014. május 7., 17:42 (CEST)

Szia! Köszi mindent! DenesFeri vita 2014. május 8., 09:58 (CEST)

toydariak + 2[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Ezek már nem Naboos cikkek: toydariak, grabworm és édesfűszer. Szép hétvégét! Üdv. DenesFeri vita 2014. május 10., 13:20 (CEST)

Szia!

A toydariak élettartamát a wookieepediól vettem; ott 91 évet ír, de lehet tőlem 90. A grabwormnak nem készítettem magyar nevet, mivel akkor időszűkében voltam, amúgy is a magyar neveket én találom ki, nem biztos, hogy azok a hivatalosak. Köszi a javításokat! És légyszi néz rá a pajzsoscankóra. Nem tetszik amit Pásztörperc csinál. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 12., 11:50 (CEST)

Vas spektrumvonal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Nincs esetleg valamivel több infó arról, hogy pontosabban milyen spektrumvonala ez a vasnak? Csak mert van neki egynéhány, így önmagában nem túl informatív az állítás. Köszi! Szaszicska vita 2014. május 10., 17:51 (CEST)

Húsvét-sziget[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Én egy friss kiadványt adtam meg, amit a Google révén találtam meg. Ez egy közös kiadvány Chiléről és a Húsvét-szigetekről. A korábbi két külön kötet adatai nem voltak meg a hivatkozásban (szerző, kiadás éve, stb.)--Szilas vita 2014. május 10., 21:22 (CEST)

Ürümcsi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gondolom, amióta az üzenetedet megírtad, észrevetted már, hogy egyrészt olyan dolgokat kérsz számon amik nem történtek meg, másrészt részletesen megindokoltam a szerkesztésemet a vitalapon. Peyerk vita 2014. május 11., 22:18 (CEST)

Módosítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sajnos nem mindig működik a {{válasz}}, ezért külön is kérlek, hogy szólj hozzá: Wikipédia:Szavazás/Színész(nő), 2014._május#Módosítási javaslat Karmelaüzenőlap 2014. május 12., 23:15 (CEST)

Sindzsuku írásmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Hogy őszinte legyek, nem tudtam eldönteni, hogy mit csináljak az infobox-ban, mert az angol és magyar wiki cikknek is "Sindzsuku" a címe, a japánnak viszont "Sindzsuku-ku", mert ez hivatalosan a kerület neve. Az angol cikk infoboxában angolul "Sindzsuku", alatta japán írásjegyekkel megint csak "Sindzsuku-ku" van írva. Azt hiszem visszaírom őket sima "Sindzsuku"-ra, ahogy a többi kerületnél is találom. Kenji1989 vita 2014. május 13., 19:25 (CEST)

toydari személyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Íme 2 toydari: Katuunko és Watto. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 14., 13:48 (CEST)

ok, köszi! DenesFeri vita 2014. május 14., 17:30 (CEST)

Rögbi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Azt hittem az ugyanaz, és arról volt szócikk is, amit egy névtelen szerkesztő szerkesztett át, akiről azt hittem tudatlanul "okoskodik", ezért szerkesztettem vissza. De ha az Amerikai futball a helyes, amiről mint látom még szócikk is van, semmi gondom vele. --Vander vita 2014. május 14., 19:59 (CEST)

Azért a teljes képhez hozzátartozik, hogy tavaly november 3-án egyszer már te magad is megjelölted a rögbis változatot:

2013. november 3., 03:53‎ Vander (vitalap | szerkesztései | blokkolás)‎ . . (7 709 bájt) (+321)‎ . . (visszavonás | köszönet) (Címke: HTML-sortörés) [Misibacsi ellenőrizte]

CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. május 14., 20:27 (CEST)

Csigabi, mi ezzel a gond, talán vandalizmusnak tartod? Akkor azt hittem, hogy rögbi volt, de ma utánanéztem a módosítás miatt, és rájöttem, hogy nem az volt, hanem amerikai futball. Tudod a szócikkek és a szerkesztők is így fejlődnek, hogy időről-időre pontosítjuk az információkat. misibacsi*üzenet 2014. május 14., 22:20 (CEST)

Végül is jogos, a többit meg fentebb már elmondtad. --Vander vita 2014. május 15., 00:03 (CEST)

blurrg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Hát mára csak a blurrg lett meg. DenesFeri vita 2014. május 15., 16:59 (CEST)

Kösz! DenesFeri vita 2014. május 16., 10:03 (CEST)

Riftia pachyptila[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Ez nem SW, de azért átnézed; Riftia pachyptila? Ma lesz vagy 2-3 SW is. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 16., 10:30 (CEST)

Ezek azok: gorax és disznófarkas. DenesFeri vita 2014. május 16., 12:41 (CEST)

Szia! Köszi a javításokat! Hát a féreg régebbi szócikkem, és azóta nemigen néztem belé. A gorax adatait a wookieepediából vettem, saját elgondolásaimmal nem pótoltam. Mivel a legelterjedtebb elmélet szerint, a holdra az űrhajó lezuhanásával került, meglehet, hogy valahol máshol többféle méretű goraxokat is kitenyésztettek. De nem tudom; javaslom, hogy a 30 méter legyen a hivatalos, mert a képeken igazán óriásinak néz ki; majd megnézem a filmet is; ha megkapom. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 17., 10:20 (CEST)

Ha vannak jobb és pontosabb adataid, akkor nyugodtan helyettesítsd a már meglévőket; még mondtam ezt korábban is. DenesFeri vita 2014. május 17., 10:36 (CEST)

Cliff Robertson személy adatlapjával kapcsolatos kérés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Misibácsi!

Szükségem van a te közreműkődésedre is, mégpedig abban, hogy egy személy Cliff Robertson adatlapjának értelmezésében és magyarosításában. Úgyanis, sajnos az angol wikipédiából másoltam ki a nyers szöveget és ez így jogsértés lenne. Tudom, hogy ez hülyeség volt a részemről, de az angol forrás ír róla a legtöbbet. Azt szertném, ha te is kivennéd a részed ebben a kissé nehéz feladatban, a nyers szöveg értelmezését illetően. De csak akkor, ha lenne rá időd.

Megemlítem, hogy előtted már két embernek is üzentem ez ügyben, ez a két ember Regasterios és Hungarikusz Firkász. Ők csak azt javasolták, hogy én magam szerkesszem meg és magyarosítsam a magyar források szerint. Sokszor mondta Regasterios, hogy nem tud érdemben segíteni, de nem tudom, hogy mit akart ezzel mondani. Ezért kérlek arra, hogy ne adj javaslatokat, mert ez nekem már nem megy ez a munka, én sajnos nem tudok jól fogalmazni. Elkezdtem valamit magyarosítani belőle, de nem hiszem, hogy jó lett.

Ha ez a feladat nem menne, akkor kérj meg valakit, hogy segítsen ebben, mielőtt ezt megtennéd először probáld meg, értelmezni.

Érdekességként megemlítem, hogy ennek a személynek nem volt adatlapja magyarrul, hanem én hoztam létre kezdetlegesen. Másik, hogy ez a személy a 3. részes Pókember film Ben bácsiját alakította.

Nagyon megköszöném a segítségedet.

--Nagy pál vita 2014. május 17., 11:03 (CEST)

Bocsánatkérés és segítségkérés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Misibácsi!

Sajnálom, nem ezt akartam, kérlek bocsás meg. Tudom nincs mentség és kifogás a butaságómra. Én még csak egy 18 éves szakmás tanuló vagyok. Igazad van, ezzel még a kutya sem törődne. Az egész szöveg csak egy nevetség tárgyát képező gépi fordítás volt, amit törölhetsz nyugodtan. Megprobálkozóm egyegyűl valami más utón.

De még 100%-ig ez nem menne, kérlek, hogy te vagy valaki más az angol wikipédiából fordítsa le a lényeget, mert az angolból én csak közel 50%-ig igazodók ki.

Nem akarom még egyszer úgyanezt a súlyos hibát elkövetni, javasolj valakit, akinek van érzéke rajtad kívül az angolhoz. Biztosan tudna segíteni nekem. Azért kérem ezt, mert nem akarlak ezzel feltartani és zaklatni.

Nem akarok senkit sem vagvágányra tenni, vagy megbántani ezzel. Kérlek felejsd el ezt a kellemetlenséget! Nagyon szégyellem és szőrnyen érzen magam emiatt. Ezek után nem tudom, hogyan tovább. De jóvá szerentém ezt tenni.

Előre is köszönöm a figyelmeztetésedet és segítségedet és szíves elnézésedet.

--Nagy Pál vita 2014. május 17., 12:06 (CEST)

Rubik-kocka[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia, ma a Rubik-kockát ünnepli a Google. A szócikk mér meg volt, de három hiba sablonnal. A nem túl enciklopédikus megfogalmazást átírtam, de még a helyesírása problémás az egésznek. --Szente vita 2014. május 19., 03:20 (CEST)

Rendben, akkor le is veszem a sablonját. --Szente vita 2014. május 19., 22:21 (CEST)

javaslatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Köszi a javaslatokat! Ha megvannak a wookieepediában, akkor elkészítem őket. Bár a bolygót rád hagyom. Mindjárt ideteszem a vukilinkjét. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 19., 10:28 (CEST)

Kb. 1 óra múlva :) a link: Aargau DenesFeri vita 2014. május 19., 11:17 (CEST)

Nézd meg a vitalapom legalját; amelyeket belinkeltem már megvannak. A Yuuzhan Vong holmik jó nehezek. DenesFeri vita 2014. május 19., 13:23 (CEST)

Szia! A youtube-on megkaptam azt a filmet, amelyben benne van a gorax. Hát ruhát nem láttam rajta; a testszőrzete hasonló a Csubakkáéra vagy az evokokéra. Azonban tényleg van kőbaltája. A fején a szőrzet/haj hosszú, emberszerű; nem mint a csimpánzoké vagy evokoké. Az amphistaffot megnézted? DenesFeri vita 2014. május 20., 10:32 (CEST)

Mára; mica (Csillagok háborúja), gla és anzatok. DenesFeri vita 2014. május 20., 16:52 (CEST)

oki-doki! DenesFeri vita 2014. május 21., 10:13 (CEST)

Kit36a[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Még ha csak néha-néha nézek be a wikibe, a régi ismerősöket azért nem feledtem el. Nyomaidat pedig Debrecennél leltem fel. Üdvözlettel és jó egészséget kívánva: Kit36a vita 2014. május 21., 10:18 (CEST)

NYUGDÍJASKÉNT 4.jpg
Köszönöm és hasonló jókat kívánok! misibacsi*üzenet 2014. május 21., 17:43 (CEST)

sw népek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Mára; arconák, phlogok és sanyassanok. DenesFeri vita 2014. május 21., 17:08 (CEST)

Szia! Köszi a kiegészítéseket! Jó lett a bolygó is; hanem az Ohma D'un holdnak nem kell infobox? Vagy a holdaknak nincsen? Üdv. DenesFeri vita 2014. május 22., 10:07 (CEST)

Lionel Messi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hello! A Lionel Messi szócikk kiemelési eljáráson szerepel, a határideje 21-én jár le, és még hiányzik szavazata. Kérlek seíts nekem és értékeld/szavazz,(sokat segítenél), a munkalapon a szócikkre, ha érdekel/közel áll hozzád a téma. :) Előre is köszönöm a segítséged! Itt a linkje: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Javaslatok_kiemelt_sz%C3%B3cikkekre/Lionel_Messi Koko1998 vita 2014. május 21., 17:20 (CEST)

A hölgy egy kissé bogaras[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Köszönöm, hogy szóltál. Kissé megtévesztő volt ez EZ. Javítottam a Commonsban is. Üdv. Tambo vita 2014. május 23., 07:19 (CEST)

Ohma D'un + B[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Hát a holdat csak úgy megkérdeztem; nemigen zavar az infobox hiánya. Most, hogy láttam a youtube-on az evokos filmeket, elmélyülnék az Endor erdőholdjának a világába; kb. 15 szócikk; de csak csökkentett üzemmódban wikizek. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 23., 10:26 (CEST)

a Warrick család[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Warrick családból ötön: Deej Warrick, Shodu Warrick, Weechee Warrick, Widdle Warrick és Wicket Wystri Warrick. DenesFeri vita 2014. május 23., 16:05 (CEST)

sw válaszok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Köszi a javításokat! A Bright Tree Village-t máris átírtam Világos fa falunak. Hát azért nyomtam meg a sw világát, mert közeledek a 300 darabhoz; elszeretném érni e hónap végéig. Hát akkor az erdőkről lefogom venni a linkeket. Megnéztem Bakurát; jó lett! Íme a linkje a wukiban: [3]; állat fajokat nem vettem észre, csak 5-6 értelmes fajt. A mica ásványt és az arconák népet nem lenne jobb átnevezni mikára és arkonákra? Az angolok e szavakban a C-nek K-át mondanak. Továbbá írtam a heringcápa vitalapjára. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 24., 10:05 (CEST)

Metrikus rendszer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Például Nyílt_halmaz#Metrikus_terek ilyesmikből szeretnél gyűjtőfogalmat készíteni? Vagy a csak a mértékegység-rendszerkből? Írjál néjány példát, hogy jobban értsem. Én magam metrikusnak szoktam nevezni azokat a mennyiségeket, amelyek mérőszámmal és mértékegységgel kifejezhetőek.

Például a Pantone színkollekcióhoz nem rendelhető mérőszám, amely folytonos értékkészletű adathalmazzal kifejezhető volna. De a CIELAB megmérhető, tűrésmező rendelhető hozzá és világszerte ugyanazt jelenti. MZ/X vita 2014. május 24., 12:50 (CEST)

Ha jól értem, akkor az imperiális mértékegységrendszer ellentétét szeretnéd megnevezni. Erre - véleményem szerint - megfelel az SI mértékegységrendszer (szócikk címeként). Ugyanis a metrikus mértékegységrendszer jogfolytonos. Azzal, hogy új nevet adtak neki, tartalma változatlan maradt: a méterrendszeren alapuló mértékegységrendszer. Amerikában úgy nevezik az SI-re való áttérést, hogy metrication. Egyébként nincs különálló szócikk az SI előtti méterrendszerről. MZ/X vita 2014. május 25., 11:47 (CEST)

Most látom, hogy van viszont önálló szócikk az SI-t követő új mértékegységrendszerről: az ISO 80000. Ez is csak megnevezésében új: Mennyiségek Nemzetközi Rendszere, de változatlan belső tartalommal. És mindennek tetejében ez a szócikk én bűnöm... MZ/X vita 2014. május 25., 11:54 (CEST)

"könnyűbombázó"[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia Misibacsi!

Tudomásul vettem az álláspontodat, mindazonáltal remélem, hamarosan kijavítják. Egy google-keresést lefuttattam, és "nehéz bombázó" alakot egyáltalán nem is használnak! Mindenütt "nehézbombázó" van. Megjegyzem, ez is a helyes (logikailag), mivel lényeges eltérés van a nehéz- és a könnyűbombázó repülőgépek között, nem pedig csak ami a tömegüket illeti. "Könnyű bombázó": bombázó repülőgép, ami könnyű. "Könnyűbombázó": általában nem tisztán bombázó feladatokra tervezett repülőgép, ami kisebb bombaterhek célba juttatására is alkalmas.

K. Alex92 üzenőlapja  2014. május 24., 14:44‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Elnézést, köszönöm a pótlást. Kimentem a gyakorlatból, úgy látszik. Örülök, hogy tisztázódott a kérdés, nekiállok kijavítani a helytelen alakokat! K. Alex92 vita 2014. május 25., 11:11 (CEST)

A hölgy egy kissé bogaras[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Mivel a képet HuFi töröltette a Commonsból, értelmetlen lenne feltölteni. Üdv. Tambo vita 2014. május 25., 15:35 (CEST)

A huwikire filmkockasablonnal feltölthető. A Commonsban közkincsként szerepelt, ami nem felel meg a valóságnak. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. május 25., 15:39 (CEST)

Misibacsi, megkérnélek, hogy a minősítő megjegyzésektől legyél szíves tartózkodni! Fentebb olvasható, hogy miért lett töröltetve a kép. Ebbe rosszindulatot belemagyarázni masszív csúsztatás. Megkérlek, revideáld a véleményedet, és várom a bocsánatkérésedet! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. május 25., 15:43 (CEST)

Először is, nem én töröltem, mivel nem vagyok a Commonsban admin. Igen, itt jogszerűen használható. A feltöltés annak a dolga, akinek fontos, hogy szócikkben kép legyen. A Commonsban pedig semmilyen módon nem lehetett volna használni, ugyanis a filmnek a szerzői még nem hunytak több, mint 70 éve, így vagy engedéllyel lehet oda feltölteni, vagy sehogy. Ha utánanéztél volna, akkor ezt tudhatnád. Úgyhogy én a jó megoldást választottam. Ti meg ketten vagytok, akiknek fontos, hogy legyen kép a szócikkben, mégsem töltötte fel ide egyikőtök sem, csak újjal mutogattok egymásra, meg másra. Te hogyan érzed ilyenkor magad? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. május 25., 16:00 (CEST)

Nem kívánok résztvenni a vitátokban. A kép itt található: ITT. Mivel nekem nem fontos, hogy legyen ebben a cikkben kép, én biztosan nem töltöm ismételten fel. Különben egyáltalán nem biztos, hogy filmkocka! Mivel egy filmre átlagosan 12 nap(!) jutott, lehet, hogy egy beállítást rögzít. Az ilyen képeket pedig nem a rendező, vagy az operatőr szokta készíteni. Üdv. Tambo vita 2014. május 25., 16:11 (CEST)
Tambo, köszönöm észrevételt. Bizonyítható, hogy a kép nem filmkocka? Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. május 25., 16:13 (CEST)
Feltölthető, mert filmkocka (51:15). --Regasterios vita 2014. május 25., 16:27 (CEST)
Köszönöm, akkor ez megoldottnak tekinthető. Huwikin szerepelhet filmkockasablonnal. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. május 25., 16:36 (CEST)
Attól, hogy volt egy ilyen film, nem következik, hogy ez filmkocka. És ez? Főleg hangosfilmeknél nem véletlenül van csapó és minden beállítást rögzítenek, különben törés következhetne be a felvételben. Tambo vita 2014. május 25., 16:43 (CEST)
De nem is zárja ki semmi, hogy ez egy filmkocka, és nem erősíti meg semmi, hogy nem az, sőt mivel egy film jelenetét ábrázolja, eddig inkább azt erősíti meg, ahogy Regasterios is mondja, hogy ez egy filmkocka. Véleményem szerint kár erre több szót vesztegetni. Filmkockasablonnal feltölthető és ezzel meg is van oldva probléma. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. május 25., 17:03 (CEST)

És hova lett a logó a bal felső sarokból? Tambo vita 2014. május 25., 16:59 (CEST)

Tambo, ez tuti filmkocka, és nem azért, mert én mondom: nézd meg a videót, és szaladj az 51:15-nél látható pillanathoz. Hogyhogynem tökéletes az egyezés. A logót meg egyrészt kiretusálhatták, másrészt nyilván nem ez a videó az egyetlen hozzáférés a filmhez, létezik logó nélküli verzió is. --Regasterios vita 2014. május 25., 18:47 (CEST)

Bakura 2[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Megírhatom a Bakura élőlényeit; nincs baj azzal. Üdv. DenesFeri vita 2014. május 26., 10:00 (CEST)

újak + bővítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Két új nép: kurtzenek és ssi-ruukok - ez utóbbira ráférne a történelmi és a kulturális szakaszok megalkotása; továbbá kibővítettem a bordokot. DenesFeri vita 2014. május 26., 12:59 (CEST)

Szia! Köszi! DenesFeri vita 2014. május 27., 10:01 (CEST)

A Bakura szócikkhez betettem a vukipédia linket; ajánlom, hogy néz az ottani infoboxára; több adat van náluk, mint nálunk. DenesFeri vita 2014. május 27., 10:33 (CEST)

Ma is kettő: bithek és p'w'eckek. DenesFeri vita 2014. május 27., 12:54 (CEST)

Szia! Köszi és szívesen. DenesFeri vita 2014. május 28., 10:25 (CEST)

2 nép + evokok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mai termés: pau'anok‎, utaik, Erpham Warrick‎, Winda Warrick‎ és a Warrick család‎; az utóbbihoz tudsz csinálni családfát e link alapján: [4]? DenesFeri vita 2014. május 28., 13:50 (CEST)

re 2 nép + evokok + 2 állat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Először is köszi a javításokat! Szerintem az a két utapaui állat, túl közismert, hogy átkeljen nevezni. A micát átneveztem, mert túl kevéssé ismert, és az arconkákat mivel félreértéshez vezet az arc- kezdés; mivel az egy magyar szó is. Érted? Üdv. DenesFeri vita 2014. május 30., 09:54 (CEST)

nép, állatok, növény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A maiak: barabelek, bakurai cratsch, vajgőte és namana fa. DenesFeri vita 2014. május 30., 13:05 (CEST)

Szia! Köszi és oki-doki!, de mindezt csak hétfőn csinálom meg. Szép hétvégét! DenesFeri vita 2014. május 31., 16:00 (CEST)

Fajlagos impulzus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A fajlagos impulzus a rakétahajtómű és a tüzelőanyag együttesének hatékonyságára jellemző mutató, az egységnyi elégetett tüzelőanyagra vetített összimpulzus (lendület). Kétféle értelmezése van, a tüzelőanyag tömegére, vagy a súlyára vonatkoztatott adat. Ha a tüzelőanyag súlyára vonatkozik, akkor m/s a mértékegysége, ha a tömegére, akkor s (másodperc). A kettő között a g (m/s²) a különbség. --VargaA vita 2014. június 1., 09:11 (CEST)

átirányítások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Íme az átirányítások: váráktil és dáktillion + ránkor. DenesFeri vita 2014. június 2., 09:45 (CEST)

RWD–14 Czapla[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezek az adatok ennél a kategóriánál, ráadásul orrsegédszárnnyal teljesen normálisak, semmi extrém nincs benne. A nyomtatott forrásokban is ez szerepel (pl. Leszek Duleba: Samoloty RWD, 118. oldal) A Po-2 pl. 100 m-en felszáll, 150 leszáll, de pl. a Fi 156 60 m-n száll fel és 20 m-en le. Üdv, --VargaA vita 2014. június 2., 21:46 (CEST)

Pozíciós térképsablonok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia Misibácsi! Volt még egy kérdésed, hogy honnan veszem a pozíciós térképsablonok neveit. Sokáig én sem tudtam, honnan lehet kitalálni, hogy hol vannak. Aztán megtaláltam a {{Pozíciós térkép}}(?) sablont, illetve a Kategória:Pozíciós térképsablonokat. A kategóriában fel vannak sorolva, hogy milyen térképsablonok vannak készen, azaz melyikeket tudod beírni az infoboxok paraméterébe. Üdvözlettel: --Sphenodon vita 2014. június 2., 21:53 (CEST)

Re:"láb"[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv Misibácsi! Rendben, a kedvedért benne hagytam. ; ) --Gyantusz vita 2014. június 2., 23:00 (CEST)

Hűha. Zavarba hozol. Rákerestem, de nem találtam, melyikben látod. : S Amelyikben én gondolom, abból már kivetted. Köszönet érte. ; ) --Gyantusz vita 2014. június 3., 19:32 (CEST)
Persze, de akkor nem fogod elolvasni, amiket szerkesztek... ; ) --Gyantusz vita 2014. június 5., 18:42 (CEST)

a Towani család[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Íme a Towani calád: Jeremitt Towani, Catarine Towani, Mace Towani és Cindel Towani. DenesFeri vita 2014. június 3., 13:28 (CEST)

Szia! OK, köszi, hogy szóltál! Nekem természetes volt; nem tudtam, hogy hiba. Máskor is szólj, légyszi. Cindel Towaniban még nem javítottál; vagy vártál engem? DenesFeri vita 2014. június 4., 10:34 (CEST)

2 szereplő, 1 nép[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A maiak: Noa Briqualon, Teek és teekek. DenesFeri vita 2014. június 4., 14:22 (CEST)

Szia! OK, köszi! Teeknél a bal karjáról van szó; meglehet, hogy el is tört, mert a film végén fel van kötve a karja a nyakába. Képeken is látható. DenesFeri vita 2014. június 5., 10:13 (CEST)

3 új ma is[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A maiak: Logray, visztik és kondor sárkány. DenesFeri vita 2014. június 5., 13:47 (CEST)

Szia!

Kösz! DenesFeri vita 2014. június 6., 10:29 (CEST)

Van értelme[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerbusz! Évekkel ezelőtt rögzítettem a Koszmosz műholdakat. Sajnálatos módon csak később kaptam olyan segítséget, amely a keletkezett értelmezéseket javíthatta. A ma megtalálható (összegyűjthető) anyagokkal (a megadott instrukciókkal) egybevetve kívántam pontosítani, javítani a Koszmosz (1,2,3,4,5) stb. műholdak oldalát. Azt vettem észre, hogy mindent az "eredeti" állapotba állít vissza (nincs, javítás, pontosítás, stb.) a szerkesztő. A wikire jellemző pontosságot (számomra adott, kért szerkesztői instrukciókat) félretéve, a szerkesztő lezár minden lehetőséget. Kérem, adjál valami útmutatót, vagy jelezd, hogy nincs értelme aktivitásomnak!Lajos52 vita 2014. június 6., 11:47 (CEST)

Ithoriak + 2[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Köszi, nem baj, hogy átnevezted; valójában nem tudtam hogyan kell leírni a fajnevüket. A mostani névre is gondoltam, de aztán túl egyszerűnek találtam. :) Az Ithoriaknál, ha van anyagod, légyszi bővítsd a szaporodását; a vukipedia nem írja hogyan szaporodnak, csak hogy több ezer gyerekük lehet. + kicsi törcit és kultúrát is tehetsz hozzájuk; ha akarod. Továbbá e mellett még két szócikk van mára: kowakiai majom-gyík és momong. Üdv. DenesFeri vita 2014. június 6., 16:54 (CEST)

Koszmosz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az a helyzet, hogy újra és újra ugyanazokat a köröket futjuk. Teletömi a szócikkeket értelmetlen típusszövegekkel. Tele össze-vissza értelmezett fordított szövegekkel. Többször elmagyaráztam neki, hogy nem volt olyan, hogy Koszmosz program. Ez csak egy sorozatjelzés, amely sokféle űrprogramhoz tartozó eszköz megjelölésére használtak, és így az általa berakosgatott Koszmosz-programos táblázat értelmetlenség. Sajnos nem képes megérteni, és rendre visszarakosgatja.

Folyamatosan gyomlálom ezt az értelmetlen bekezdést: Központi tervező iroda CKBEM <= Центральное конструкторское бюро экспериментального машиностроения (ЦКБЕМ)> (OKB-1 <= ОКБ-1>, most OAO RKK Energiya im. SP Korolev <= ОАО РКК Энергия им. С. П. Королёва> - RKK Enyergija) fejlesztette ki és építette a Vosztok űrhajón alapuló Zenyit–2 típusú műholdat. Ez is újra és ujra visszakerül.

Vagy itt van ez: A sorozat felépítését, szerkezetét, alapvető fedélzeti rendszereit tekintve egységesített, szabványosított űreszköz. Felépítését tekintve két félgömbbel lezárt hengeres test. A felső félgömbben helyezték el a tudományos készülékeket, külső felületén az érzékelőket. A hengeres részben a szolgálati egységeket (programvezérlő, adatrögzítő, telemetria). Hátsó félgömbben az energía ellátást biztosító kémiai akkumulátorok kaptak elhelyezést. Az egyenletes belső hőmérsékletet cirkuláló (nitrogén) gáz biztosította. A hőegyensúlyt sugárzás elnyelő anyaggal illetve zsalus radiátorral biztosították. Ezt most éppen a Koszmosz–4 szócikkből szedtem ki. Az égvilágon semmi köze a Zenyit–2 felderítő műholdhoz. Ez a leírás a DSZ–U1, U2 és U3 műholdakra vonatkozik.

Ezt is a Koszmosz–4-ből gyomláltam ki megint, már nem is tudom hányadszorra: Az ötféle szabványosított űreszközök energiaellátásban (kémiai akkumulátorok-, napelemes energiaellátás – földárnyékban puffer-akkumulátorokkal), orientációban (nem orientált, illetve Napra-, Holdra-, Földre-, csillagra orientált), illetve stabilizációs (mágneses-, giroszkópos-, mechanikus és segédfúvókák-, aerodinamikai eszközök) rendszerükben különböznek. Az ötödik típus visszatérő kapszulát tartalmaz a kiszolgáló egységekkel. Igazából nem is tudom, hogy mi akar lenni. De a Zenyit–2 típusú műholdhoz nem sok köze van. Ez is valamelyik DSZ műholdtípus leírása lehet.

Más téma. Elmondtam már egyszer neki, hogy az egyes műholdtípusok jellemzőit, leírását az adott típus szócikkében érdemes összegyűjteni, a konkrét műhold szócikkébe csak a kifejezetten arra vonatkozó specifikus információkat (indítás helye, ideje, él stb.) kellene elhelyezni. Ehhez képest szócikkek tömegeiben van ugyanaz a típusszöveg, akár kéttucadszor is, teljesen fölöslegesen.

Én lassan kezdem feladni, nincs sajnos energiám arra, hogy folyamatosan takarítsak utána. Hétről-hétre hozza létre a rettenetes tartalmú űrhajózási szócikkeket, mindegyiket az alapjaitól kellene újraírni. A többségét már meg sem nézem, mert sem türelmem, sem időm nincs erre. Ugyanakkor meg csak gyűlik a problémás tartalom. --VargaA vita 2014. június 6., 17:08 (CEST)

Források ügyében, amit biztosan nagy körültekintést érdemel, az az Űrhajózási Lexikon. A szovjet űrprogram vonatkozásában tele van félrevezető információkkal. Jellemzően, az alapvetően katonai jellegű szovjet űrprogramról egy szó sem esik benne, illetve ami igen, azt polgárinak hazudja és tele van dezinformációval. (Mondjuk ez egy 1980-as években a kommunista blokkban kiadott lexikon esetében nem meglepő.) Csak nagyon erős forráskritikával szabad használni. Az általa eddig is használt forrásokkal önmagában nem lenne baj, ha helyesen tudná értelmezni azokat. Sajnos az a tapasztalatom, hogy vannak típusszövegei, és ezeket random módon rakosgatja össze-vissza, és a végén kijön belőle valami nagy katyvasz. Tapasztalatom, hogy nem tud különbséget tenni az egyes tervezőirodák, gyárak és üzemek között. Ezek a legtöbbször hibásan szerepelnek, nem látja át a szovjet hadiipar rendszerét. Ezen kívül, amit még forrás ügyben érdemes figyelembe venni, hogy a szovjet űrkutatás esetében a nyugati forrásokat is kritikusan kell kezelni. Én az orosz és ukrán forrásokat sokkal megbízhatóbbnak és frissebbnek tartom, ráadásul az ilyen kiadványokat és publikációkat ezekben az országokban sokszor olyanok írják, akik részesei voltak az űrkutatásnak. Ez nem azt jelenti, hogy a nyugati forrásokat el kellene vetni, de érdemes több más forrással is összevetni, illetve az egyes szócikkek tartalmát elhelyezni a nagy egész rendszerben (azaz szovjet űrkutatás). Engem elsősorban ez érdekel, ezért most csak erre szűkítettem a mondanivalómat. További probléma a félrefordítások és rossz értelmezések. Itt nem lehet mit tenni. Sajnos fizikai, csillagászati és műszaki alapfogalmakkal nincs tisztában, így ezek sokszor félremennek. --VargaA vita 2014. június 6., 17:24 (CEST)
Konkrétumok:
 • Sajnos a témának nincs általam ismert jó irodalmi. (Ami nem zárja ki, hogy van, csak én nem ismerem.) Én a szovjet űrkutatás témakörében az orosz és ukrán forrásokat ajánlom. Van több folyóirat, neten elérhetők könyvek is digitalizált formában, valamint én hasznosnak és megbízhatónak tartom a különféle vállalatok, szervezetek és tervezőirodák honlapjain elérhető anyagokat.
 • Az Űrhajózási Lexikont lehetőleg hanyagolja.
 • Benne vagyok egy ilyen sablon-szócikk lektroálásában.
Üdv, --VargaA vita 2014. június 6., 17:33 (CEST)

Kowaki majom-gyík[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

De, megértettem amit mondtál, csak a tegnap e majom-gyík volt az első szócikk; ezenfelül a régi formában ült kb. 1 évig a Hondo-s cikkben. Köszi a javítást! DenesFeri vita 2014. június 7., 09:50 (CEST)

Hát habár mondtam, hogy visszafogom magam, de azért megnyomtam, hogy érjem el a 300. darabot; amit a tegnap meg is tettem. Most aztán tényleg lassabban fognak készülni a cikkek, mert egyéb témáim is vannak (halak) + wikin kívüli tevékenységek. Kellemes ünnepnapokat kívánok! DenesFeri vita 2014. június 7., 10:09 (CEST)

Geológiai formációk neve[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia Misibácsi! Láttam, átnevezted a navahó homokkőről szóló szócikket. A formációnevekkel kapcsolatban azzal szembesültem itt a Wikin, hogy nem fogadható el a magyar geológusok körében gyakran használt formációnév-írásmód. Az egyetemen úgy tanultam, hogy a formációnevekben (akár két, akár három névből állnak) mindegyik nevet nagy kezdőbetűvel írjuk. Itt a Wikin azonban megtudtam, hogy ezt a helyesírási szabályzat valójában nem indokolja, illetve nincs olyan helyesírási szabályozás, amely a formációnevekkel kapcsolatos (nem született erről helyesírási szabályzat; bizonyos tudományterületeken született ilyen, mint például a földrajzi nevek esetében). Itt a Wikin is tulajdonnévként kezelik a formációneveket, de csak a legelső szó kezdőbetűje nagy, a többi szóé kicsi. Ez bennem ugyan fura kettős érzetet kelt, mert a szakmában sokszor nagybetűsen használják, azonban itt a Wikin nem, de elfogadtam a helyzetet: mert jelenleg jogosnak érzem azt, hogy ha a szakmában olyan írásmód van alkalmazásban, ami egyébként nem indokolt a fennálló helyesírási szabályzat szerint, s nem született külön helyesírási szabályzat a szakmai használatra vonatkozóan, akkor itt a Wikin nem lehetséges a szakmai nyelvhasználat szerinti írásmód alkalmazása (bennem legalábbis ez rakódott le korábbi beszélgetések olvasása során). Azért írom ezt csak, mert lehet, hogy majd átnevezésre kerül a szócikk kis kezdőbetűs homokkőre (én biztosan nem fogom átnevezni, mivel én a nagybetűs használathoz vagyok hozzászokva). Köszönöm, hogy átnevezted a szócikket, illetve hogy elkezdted írni a navahókról szólót! :) Üdvözlettel: --Sphenodon vita 2014. június 7., 12:57 (CEST)

A geológusok, hogy egységesen lehessen beszélni a különféle kőzetekről, kőzetegyüttesekről, különféle litosztratigráfiai egységekbe rendezik őket (ez egy nemzetközi kezdeményezés volt annak idején, s azóta, szerintem, mindenütt eszerint járnak el). Az egységek létrehozásában a kőzet külalakja, kora és képződési környezete a legfontosabb. Például ha látsz egy mészkőösszletben egy bazalttestet, akkor a bazalt egy másik egységet képvisel, mint maga a mészkő. Ezeket elnevezheted külön formációknak. Ha azonban kiderül, hogy ez a bazalt ugyanaz a bazalt, mint ami még 300 másik feltárásban is látható, akkor az összesnek ugyanaz lesz a neve (például Tapolcai Bazalt Formáció; igyekeznek olyan nevet választani, ami jellemző a képződményre, típus-előfordulásokat neveznek meg stb.). Ugyanez igaz minden képződményre. Itt is megvan a hierarchia: vannak nagyobb egységek s vannak kisebbek (formációcsoport, formáció, tagozat a legfontosabbak). Az egységekbe rendezés mögött komoly kutatói munka áll, rengeteg vizsgálattal. Tehát ha én a Tapolcai Bazalt Formációról beszélek, akkor egyértelműen meg lehet mondani, hogy mi az, hol található, milyen a kifejlődése, mikor keletkezett stb., de ugyanez igaz a Navahó Homokkő Formációra és a többi litosztratigráfiai egységre is. Röviden ennyit írnék most róluk, eléggé sokrétű munka lehet a litosztratigráfiai egységek kiválasztása, magam még nem vettem részt ilyenben. Üdvözlettel: --Sphenodon vita 2014. június 8., 12:18 (CEST)

Termodinamika[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Valóban kimaradt, most pótoltam: "...bevezeti a termodinamika fogalmát." Köszönöm szépen, hogy észrevetted, és hogy szóltál! Üdvözlettel: --Vadaro vita 2014. június 9., 22:22 (CEST)

Cserépfalu[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy ideig még működni szokott így a törölt cikk, így Cserépfalu román változata is: Cserépfalu román wikipédiás szócikkének Google-n tárolt lapváltozata. Csak mert jelezte Misi bácsi, hogy nem érhető el. Szép estét kívánok! Apród vita 2014. június 12., 22:46 (CEST)

kowaki alfajok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Megvan a kowaki majom-gyík 3 alfaja. DenesFeri vita 2014. június 14., 11:17 (CEST)

OK, kösz! Szép hétvégét! DenesFeri vita 2014. június 14., 11:24 (CEST)

Concorde[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Azt írod, hogy a módosított változat 805 km (500 mérföld) extra hatótávolságot jelenthetett volna. Jobb lenne, ha 800 km szerepelne a szócikkben. Gyanítom, hogy az 500 mérföld is csak előzetes becslés volt, és mivel a magyar wikin metrikus rendszert használunk, furán hat a 805 km. Esetleg lehetne úgy fogalmazni, hogy kb. 800 km (500 mérföld). Kecske is, káposzta is. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. június 15., 20:29 (CEST)

Mivel átszerkesztetted az 500 mérföld (805 km)-t 805 km (500 mérföld) alakra, te írtad. Míg az előző formájában úgy-ahogy értelmezhető, az átírtban kevésbé. Kösz, hogy javítottad. Egyébként a 60 000 láb maximális utazómagasság is 18 000 méterként szerepel, pedig ha szigorúan vesszük az sem pontosan annyi. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. június 15., 20:46 (CEST)

Robert Oppenheimer[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Viasat History-n láttam egy filmet Oppemheimerről, ott hallottam, de megnéztem a Wikipédia angol oldalán és ott is említik. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Pazmandy.szilvia (vitalap | szerkesztései)

Erről egyébként itt van egy kis összefoglaló. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. június 15., 22:41 (CEST)

Bohócos kút[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bohócos kút valahol egészen a Felvonulási térnek az Ajtósi felőli részéhez közel van, de a fák miatt nem látszik messzire. Itt van róla fotó és leírás (Fauvirt linkelt rá), e szerint „a Városligetben, az Olof Palme sétány, a Dvorák sétány és a Dózsa György út által határolt területen”. Nem tudom térképen pontosan megmutatni. – b_jonas 2014. június 17., 21:14 (CEST)

Fájl:ESA-Node-3-connecting-module.jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! A Fájl:ESA-Node-3-connecting-module.jpg kép nem közkincs, szerzői jogvédelem alatt áll. Részletek a vitalapon. --Regasterios vita 2014. június 18., 17:05 (CEST)

UFO[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Igen, előbb-utóbb én is azt terveztem, hogy kitérek a tudományos megközelítésre, de a történeti rész nem lehet teljes a Phoenix-fényei és a Betty és Barney Hill-eset nélkül. Azokat még minimum meg akarom írni. Plusz azon gondolkodtam, hogy a magyarországi ufóesetekről is írok egy kicsit, az a szakasz nagyon elhanyagolt. Kerestem egy kicsit a Google-ön, csomó ufóészlelést jelentettek be Mo.-on, de egyik sem annyira fontos, hogy a Wikipédiába felkerüljön. Tudsz olyan magyarországi esetről, amelyről az emberek egyáltalán beszélnek még?

Az "Ufóészlelések tudományos vizsgálata" szakasszal egyelőre nem foglalkozom, és még ötletem sincs, hogyan fogjak hozzá. Ha van kedved, kezdd el bátran, de tedd ki a tataroz-szakaszt, hogy biztos ne legyen szerkesztési konfliktus. - TopAce vita 2014. június 18., 18:27 (CEST)

Köszönet és tájékoztatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Misibácsi!

Minden elismerésem, mivel felfigyeltél a hibáimra a fordítást illetően. A személy adatlapján én már változtattam a mai nap mégpedig azokon, amiket az üzenetedben megemlítettél. Igen, átírtam a szöveget, amit hibásnak itéltél és ebben igazad is volt. Mégpedig azért, mert az életrajzát egy magyar oldalról másoltam és írtam át, hogy ne hasonlítson rá.

Én még csak 18 éves vagyok és viszonylag kevés a tapasztalatom a fordítást illetően. Bár nem tudom, hogy hány évvel vagy tőlem idősebb, de ami biztos sokkal tapasztaltabb és kiismertebb vagy a wikipédia terén. Kérlek segíts abban, hogy mondj el néhány fontos dolgot magadról, hogy milyen szerepet tőltesz be a magyar wikipédia fejlesztését illetően. Így ezáltal jobban megértenélek téged. A szerkeszői lapod nekem nem sokat mond rólad. Bevallom nagyon félős természetem van.

Amikor valahányszor üzentél felém, mindig attól féltem, hogy egy nagyon szigorú, életerős és egyben komoly tiszteletre méltó szemilyiséget úszítók magam ellen, akivel egyátalán nem voltak ilyen szándékaim és okom. Egy olyan ember aki a szabályokat betartja. Mindez azért gondolom, mert nem kaptam elismeréseket, hanem komoly, szigorú dolgok betartásával kapcsolatosan kaptam csak információkat, hogy mit tartsak észben a szerkesztést illetően.

Tudom elengedhetetlen, hogy betartsam a wikipédiában előirt követelményeket és elvárásokat. Nekem nem az a célom, hogy sértsem a szerzői jogokat, hanem, hogy bővítsem és gazdagítsam a magyar wikipédiát, de persze úgy, hogy valóban szabályoknak megfelelően. Ez az, ami nehézséget jelent, mert nem tudom, mikor és hol rontok. Sajnos én pszichés beteg vagyok és sajnos kórházba is kerültem a pánik rohamom miatt. Remélem meg tudod érteni az én helyzetemet. Jó munkát és előre haladást kívánok.

--Nagy Pál vita 2014. június 21., 23:41 (CEST)

re kőgolyók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Persze, hogy ugyanaz, az angol cikkre már rá is kerültek a világörökséges dolgok. Azon pedig ne szomorkodj, hogy nem vettem észre, nem vagyok itt állandóan. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. június 24., 18:54 (CEST)

Halmos Antal életrajza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tisztelt Misibacsi !

Segitséget kérek a fenti lap befejezéséhez. Egy kedves ismerősömről van szó akit szintén sok minden érdekel, róla szerkesztettem azt az oldalt. Korábban nem foglalkoztam ilyennel, eddig jutottam mert elakadtam a képek,ill. szövegek csatolásával a szövegben. Persze a véleményére is kiváncsi vagyok !

Üdvözlettel: Mihályi József Mihályi József üzenőlapja  2014. június 24., 21:27‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Szia , köszönöm az eddigi segitséget, remélem a későbbiekben fogod látni a javulást. Üdv: mj Mihályi József üzenőlapja  2014. július 4., 16:06‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

VÖR leírások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Már gondoltam rá, de sajnos a forrásnak használt két könyvből ez a maximum amit másolás nélkül ki lehet hozni, csonkokat meg nem szívesen gyártanék. A "több mint" szerkezetre majd jobban figyelek, egyszer már írtad, de mindig elfelejtem... :-( Üdv: --WikiThanks.pngRitadumcsizzunk ! 2014. június 25., 11:27 (CEST)

Eta Carinae[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia

Hogy egységes legyen, a szócikk címe szerint. De nem kizárt, hogy pont fordítva kellett volna, a szócikket átnevezni ékezetesre(?)

Winston vita 2014. június 27., 17:26 (CEST)

Help![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez az én rossz című felvételem
Ez pedig Migazzi címere a commons szerint

Kedves Misibacsi! Készítettem egy fényképet Szendehelyen a templom sekrestyéjén elhelyezett domborművű címerről, mely nyilvánvalóan egy főpap címere. Felirata nem volt. Utána néztem az interneten és ott azt találtam, hogy a címer Althan Mihály Károly váci püspök címere. Ez hihető is volt, mert ő alapította a falut. Azonban ma egy helytörténeti könyv azt írta, hogy a címer Migazzi Kristóf Károly püspöké, aki az előbbi utóda volt és a templom alapítója. Az angol és olasz wiki is megerősíti ezt. No most mit csináljak: át kellene nevezni a fényképet, mert a felvétel jó, csak a címe nem, de fent van a Commonson és nem tudom, hogy kell. Segítenél? Kaboldy vita 2014. június 29., 15:01 (CEST)

Köszönöm a segítséget, Tambo valahogy beleolvasott a levelezésünkbe, és ő adta azt a tippet, hogy egy rename sablonnal kell gyakorlatilag megoldani a problémát, amit az embereid figyelnek, tehát személyesen nem kell őket megkeresni.Kaboldy vita 2014. június 30., 14:04 (CEST)

Influence peddling[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az angol nyelvű Wiki az alábbi meghatározást adja erre a kifejezésre:

"Influence peddling is the illegal practice of using one's influence in government or connections with persons in authority to obtain favors or preferential treatment for another, usually in return for payment. Also called traffic of influence or trading in influence. In fact, influence peddling is not necessarily illegal as OECD has often used the term "undue influence peddling" to refer to illegal acts of lobbying. However, influence peddling bears the stench of corruption that may de-legitimize democratic politics with the general public."

Magyar nyelvű cikk még nincs, bár van egy féltucat más nyelveken, de magyar kifejezés se létezik még. A cikk fontossága és aktualitása abból a jelentésből jön, hogy Nicolas Sarkozit, a magyar származású volt francia köztársasági elnököt ezzel a váddal vitték be tegnap a rendőrségre kihallgatásra.

A kifejezés olyan egyénre vonatkozik, aki hivatalos állását arra használja például, hogy ezért (egy személy vagy vállalkozás, stb) által jól megfizetve szóvivőként lépjen fel egy hivatalos funkcióban (például a parlamentben)

Az Influence szó befolyásként fordítható. Pedlarnak nevezik a piaci árúsokat akiknek még sátruk sincs. Tudsz egy nevet javasolni egy ilyen cikkhez, ami megírása nem nagy probléma.

Talán nincs ellenvetésed egy ilyen cikk létrehozásához? Üdv, LouisBB vita 2014. július 2., 04:44 (CEST)

Mit szólsz a befolyással üzérkedéshez? CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. július 2., 09:03 (CEST)

Link változások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Néhány kategória:skandináv mitológiai wikipédia cikkben a forrás weboldal link nem helyes (régi oldal elköltözött egy újra). A http://www.norse-myth.comze.com helyett most már http://www.skandinav-mitologia.hu működik. (Remélem jó embernek írtam, ezzel kapcsolatban :) ) --Arckhebohn vita 2014. július 2., 20:40 (CEST)

Fájl:Hidrogenmezer.gif[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Erre a képre miért {{közkincs-usa}} licencet tettél, ha te rajzoltad? --Regasterios vita 2014. július 4., 16:54 (CEST)

Talán innen való a rajz. Elég egyszerű az ábra. --Regasterios vita 2014. július 4., 19:00 (CEST)

Áthelyeztem a Commonsba ugyanezzel a fájlnévvel. --Regasterios vita 2014. július 8., 13:46 (CEST)

A Commons hemzseg a különböző térképek, ábrák stb. nyelvi változataitól. Teljesen bevett ez a szokás. A szabad felhasználású képeknek ott a helye, nem a nyelvi wikikben. --Regasterios vita 2014. július 8., 17:05 (CEST)

Japán név[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Azért, mert a japán írású név maga is keleti névsorrendben szerepel. A Hepburn-átírás nem alkalmazza automatikusan a nyugati névsorrendet. Nem is tehetné, hiszen csak az átírásra ad útmutatást. Innentől kezdve az adott kultúrkörtől függ, hogy melyik irányba írjuk, a magyar Wikipédián pedig nem látom értelmét a nyugati névsorrend erőltetésének. Persze ettől függetlenül mindkét módon helyes, de ez már nem átírási kérdés. – Laci.d vita 2014. július 4., 18:30 (CEST)

Akkor talán nem kéne átírással foglalkoznod, ha nem érted mit szabályoz és mit nem. – Laci.d vita 2014. július 4., 18:40 (CEST)

De hogy érthető legyen: hány magyar nevet láttál az enwikin keleti névsorrendben? – Laci.d vita 2014. július 4., 18:44 (CEST)

Persze, hogy találkoztam, de annak az átíráshoz már nincs köze. Az átírás azt mondja meg, hogy pontosan hogyan kell írni ezt vagy azt a nem latin betűs írásjelet, karaktert. Ha most átírom azt, hogy 宮崎 駿, akkor azt kapom, hogy Miyazaki Hayao. Itt véget ér az átírás szerepe, ezután jön be az angol nyelv, aminek szabályrendszere szerint a keresztnév megelőzi a vezetéknevet, így a végeredmény Hayao Miyazaki lesz. A Hepburn használata nem az angol nyelv használatát jelenti automatikusan, de ez a plusz logikai művelet csak így leírva különíthető el. Éppen ezért mondom, hogy szerintem mind a két változat elfogadható. – Laci.d vita 2014. július 4., 18:59 (CEST)

Más nyelveken[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lennél szives oda irányítani ahol a „Más nyelveken” táblát szerkeszteni lehet. Mióta ez megváltozott nem volt alkalmam ennek szerkesztésére. Nevezetesen az angol „Agouti” cikknek nincs más nyelvekre utalása. Üdv LouisBB vita 2014. július 8., 23:17 (CEST)

tauntaun[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Kibővítettem a tauntaunt, és megszerkesztettem a 4 alfaját. Üdv. DenesFeri vita 2014. július 9., 14:17 (CEST)

OK, köszi! DenesFeri vita 2014. július 10., 10:30 (CEST)

Kisbolygók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Misibácsi!

Szeretném, ha hozzászólnál a kisbolygók értékeléséhez. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. július 9., 17:48 (CEST)

Agouti[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az angol Wiki Agouti cikke nem tartalmaz Más nyelveken listát és pont ezt akartam korrigálni. Üdv LouisBB vita 2014. július 9., 23:14 (CEST)

"Kisbolygóműhely tagja"[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Itt voltál benne a felsorolásban. Kivettem a nevedet. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 11., 23:08 (CEST)

Persze, szívesen! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. július 14., 16:11 (CEST)

Filmdramaturgia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megírtam a szakaszt. Üdv! OsvátA Palackposta 2014. július 12., 12:59 (CEST)

Re:Concorde leszállás közben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Így gondoltam, de lehet jobb, ha azt írjuk egy Concorde átírtam arra. Jó lesz? Andrew69. Blue a v.svg 2014. július 12., 21:06 (CEST)

Köszönöm, hogy szóltál, nekem szörnyen hangzott, hogy A Concorde leszállás közben, ettől már csak az lett volna szörnyűbb, hogy A Concorde a leszállás közben. Andrew69. Blue a v.svg 2014. július 12., 21:15 (CEST)
De nem lefutott a meccs lesz még javaslat úgy látom. Andrew69. Blue a v.svg 2014. július 12., 21:17 (CEST)

Rejtő - Pepita kabát[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nemeskürty István: A képpé varázsolt idő (1983) 714. oldalán adja meg a Papita kabát (1940) című film forgatókönyvíróit: Rejtő Jenő, Szilágyi László, Segesdi László. Gyanítom, hogy a zsidótörvények miatt nem kerülhetett fel a neve a stáblistára. 89.133.137.124 üzenőlapja  2014-07-12 22:01 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)

Szandzsúszangen-dó[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elnézést a késői válaszért. Köszönöm szépen, így kétségkívül jobb, elnézést a hibákért. Nem vagyok túl tapasztalt a Wikipédia szerkesztésében, ezért viszonylag sok hibát vétettem, úgy tűnik, elnézést érte. Azt nem egészen értem, hogy; "(...)istenségek nevei, stb) kisbetűvel kezdődik.(...) - szerintem, azok tulajdonnevek, következésképpen nagybetűvel íródnak. A vallásokkal egyetértek, az csakugyan az én figyelmetlenségem volt, hogy azok neveit nagybetűvel írtam. (De egyébként az istenek nevei nem is lettek átírva)

Különben egy valami van, amiben kissé bizonytalan vagyok a szövegben; az épület hossza. Különböző oldalakon és könyvekben különbözőképpen írják, olvastam 64 méternek, 118 méternek, és 120 méternek is, ez zavaró. Ezzel kapcsolatban megkérdeztem a Művtöri tanárnőt, aki scannelve elküldte azt a kiadványt amit ő kapott, mikor ott járt. Eszerint; "(...)The hall itself consist of 35 bays on the east side and 5 bays on the nort side. (...)The building is 390 ft. long and 54 ft. wide (...)" Illetve eszerint a főszobornak 20 pár karja van, nem 21 pár. Tehát akkor az épület voltaképp mekkora (Angolul tudok, de nem tudom, hogy pontosan mennyinek számítanak ezek az adatok méterben?

Az a helyzet, hogy nem vagyok valami tapasztalt a Wikipédia szerkesztését és annak szabályit illetően - illetve egyébként is sok helyesírási hibát vétek. - Ez a cikk (meg a "Kaitenzushi" is) egy Egyetemi tantárgyhoz kellett. De én meglehetősen kellemetlenül mozgok a Magyar Wikipédián, ha Japán nyelvű cikkekről van szó. Kifejezetten utálom a "fonetikus átírást", ezért százszor inkább elolvasom az Angol Wikipedia cikket, ami Hepburn átírással van. Ahogyan a Kaitenzushi-t legelőször, Hepburn átírással írtam, - rám is szóltak, hogy az irányelv a "magyar fonetikus átírás", amit tudomásul vettem, és átírtam, ezt pedig már eleve azzal írtam, de én a "fonetikus átírást" utálom. Ezért nem különösebben valószínű, hogy - kivéve, ha Egyetemi tantárgyhoz kötelező, - fogok további Wikipédia cikkeket írni.

Nem különösebben akarok vitatkozni, de azért mindenesetre nem értem, miért a "fonetikus átírás" az irányelv? Azt olvastam az átírás lényege, hogy minnél szélesebb körben használható legyen pl. a Hepburn, amit kb. minden nyelven használnak a Japán nyelv átírására, egy Angol ugyanúgy megérti mint egy Német vagy egy Francia. De a "magyar fonetikus átírást" CSAK a Magyarok értik, ezért nem értem, hogy mi értelme van, különösen mit keres egy Enciklopédiában. Különben nem is annyira fonetikus, ha Ōsaka-t "Oszaka"-nak írja, "Ószaka" helyett - igaz ezt kivételesen a Hepburn is elköveti, és - bár ez egyébként valószínűleg részben nyelvjárás függő - a japán "u" közelebb áll az "ü"-höz mint az "u" hoz, amennyire én hallottam eddig. És ha nemzetközileg "Go-Shirakawa" császár az elfogadott, miért kell átírni "Go-Sirakava"-ra? Átírjuk akkor azt is hogy Shakespeare arra, hogy "Sékszpír" mert az fonetikus? Elnézést, nem vitatkozni akarok, csak nem értem.

Mégegyszer köszönet az átszerkesztésekért. Hidamarisketchbook vita 2014. július 14., 15:20 (CEST)


Rendben. Köszönöm a segítséget az épület adataival kapcsolatban is.

Rendben. Értem... de nem szeretem... (de természetesen ha itt ez az irányelv, akkor ezt használom).

Rendben, értem, köszönöm szépen az átjavításokat. Hidamarisketchbook vita 2014. július 14., 17:43 (CEST)

Why Nations Fail - új szócikkes kérdés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszi az az iménti választ (amit az én vitalapomra írtál). Azt neveztem csúnyának, ahogy a kérdéses szócikk - Why Nations Fail - az ÁTIRÁNYÍTÁSt követően kinézett. Ugyanis az átirányítást követően az oldal így jelent meg: a mappa "füle" (fönt) nem így nézett ki: "oldal neve - Wikipedia", hanem talán így: "oldal neve - Szerkesztő:Efpe71..." vagy valami hasonló. A LÉNYEG: utána töröltem az "átirányítást" és helyette egy új szócikkbe ÁTMÁSOLTAM, amit készítettem. Te már szerintem ezt (az átmásoltat) hagytad jóvá (amit ezúton köszönök meg. :) Rendben van egy új szócikk készítésének ez a módja (1.szerkesztői allapon bütykölöm, 2. új (üres) szócikkbe átmásolom az egészet)? A "Gyakori kérdések" az átirányítást (pontosabban: "átmozgatást") ajánlja, de mint írtam, azzal a fenti problémám volt (talán én voltam béna). Gondolnám, nem tragédia a fenti másolós megoldás, tekintve, hogy úgyis csak én dolgoztam a vázlaton (tehát nem baj, ha elvesznek a saját korábbi módosításaim). --Efpe71 vita 2014. július 16., 22:45 (CEST)

Apró kérés ellenőrzésre[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Helló Misibacsi!

A Guyana Űrközpont cikkben elég sok változás történt, és én gyáva vagyok utánajárni mindennek. Mivel Téged kiemelten érdekel ez a téma (is), megköszönném, ha járőri szemmel megtekintenéd. --Porrimaeszmecsere 2014. július 17., 12:33 (CEST)

Köszönöm a közreműködésedet, látom, volt mit gyomlálni... --Porrimaeszmecsere 2014. július 17., 19:04 (CEST)

klónkatonák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

Íme egy fontos szócikk: klónkatonák. Üdv. DenesFeri vita 2014. július 17., 13:50 (CEST)

OK. De csak holnap esek neki. DenesFeri vita 2014. július 17., 17:24 (CEST)

A Birodalmon belül nemcsak az egykori klónkatonák voltak rohamosztagosok; hanem más; nem klónok is. Ezt valahogy tisztázni kéne. Akarod ezt te? :) DenesFeri vita 2014. július 17., 17:44 (CEST)

OK, most állok neki. Csak szólok, hogy aztán mind a két szócikkre ráférne a bővítés; amit rád hagyok. Vigyor DenesFeri vita 2014. július 18., 10:34 (CEST)

Na szétszedtem a szócikket: birodalmi rohamosztagosok; bár mindkettőben van a másikból; szerintem egymásnak a szerves részei és nem lehet teljes határt húzni kettőjük között. Mit szólsz? DenesFeri vita 2014. július 18., 11:25 (CEST)

Na jól van. Köszi! DenesFeri vita 2014. július 19., 10:46 (CEST)

Cselekmény sablon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Nem a stoptábla a ronda, hanem az egésznek az összhatása a két csíkkal a szövegbe biggyesztve. A csíkok nélkül, kisebb méretben még csak-csak nézne ki valahogy de akkor sem illene egy komoly enciklopédiába. Nem tudom minek ragaszkodnak hozzá ennyien. A Cselekmény szakaszban meg evidens, hogy a cselekmény részletezése következik. Ezt minek külön feltüntetni? Vicc kategória... --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2014. július 18., 19:42 (CEST)

Wikipédia:Miskolc-műhely/GLAM-ZOO többnyelvű tájékoztató füzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Segítségedre számítunk!

GLAM-ZOO fordítások Köszi. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. július 18., 22:28 (CEST)

Köszönöm szépen, rendes vagy. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. július 19., 23:05 (CEST)

Daocseng-Jading repülőtér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Őszintén mondom, nem tudom, hogyan kell helyesen írni, kötőjellel-e vagy sem. Örültem, hogy ennyire sikerült. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. július 19., 09:52 (CEST)

Egyébként a Csamdo-Bangdai repülőtér analógiájára képeztem. Ennek a szócikkéből kivettem a 300 nm és 353 nm távolságokat, egyrészt mert nem szoktuk beleírni még kilométerben sem, másrészt meg akár nanométernek is olvashatja az, aki nem járatos a repülési mértékegységekben. CsigabiSpiral jel.jpgitt a házam 2014. július 19., 10:19 (CEST)

Törlési javaslat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia. A felsorolt szócikket közül egyetlen egyet sem lehetne úgy átemelni, hogy az ne menne a másik szócikk minőségének a rovására, ezért kértem meg Regasterios-t, hogy törölje őket. Ezzel amúgy azt akarom elkerülni, hogy a "Pandaren" szócikk korábbi formájának a törléséhez vezető vitában ismét felhozzák ellenem a "Pokémon-tesztet", ezzel akár végleg megpecsételve wikiszerkesztői munkásságomat.--Animebj vita 2014. július 21., 17:56 (CEST)

Kollektív bölcsesség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszönöm a segítséget. Robogos vita 2014. július 21., 21:00 (CEST)

re klónkatonák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia misibacsi!

OÁÚ! Szép lett, köszi! Üdv. DenesFeri vita 2014. július 22., 10:48 (CEST)

Szuper!!! DenesFeri vita 2014. július 23., 10:33 (CEST)

Labdarugás és lapszerkesztése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Úgy veszem, hogy az alábbi üzenetet tévedésből kaptam, mert ezek egyikéhez se értek sokat, vagy egyáltalán. Talán lennél szíves a problémát egy illetékesre bízni. Előre is köszönet

== Kérés ==
Szia LouisBB! Segíts kérlek, hogy rájöhessek, hogyan lesznek nekem piros pontjaim a táblázatban. A Budapest Honvéd FC 2013–2014-es szezonja#Helyezések fordulónként részben hogyan lehetne beszerkeszteni a helyezéseket? Üdv. Andrew69. Blue a v.svg 2014. július 22., 23:17 (CEST
LouisBB vita 2014. július 23., 05:53 (CEST)

Megoldva[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Helló! Szaszicska javaslatára kijelentkeztem, aztán újra be az új névvel, és most már minden normálisn működik :-) --ТетRоDотохIN Biohazard symbol.svg ѵIтA 2014. július 25., 20:57 (CEST)

Bocsánatkérés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Elnézésedet kérem, valahogy sikerült egy hozzászólásodat törölnöm az egyik kocsmafalon (itt). Valószínűleg a szerkesztési ütközésre figyelmeztető lapon toltam el valamit, és nem is vettem észre a hibát, Csigabi tette helyre a dolgokat. --Puskás Zoli vita 2014. július 25., 22:46 (CEST)

Energia Japánban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Figyelmedbe ajánlom ezt a cikket, mert stílusa kissé sánta. LouisBB vita 2014. július 26., 11:40 (CEST)

Kösz a válaszodat. Csak azért gondoltam rád és hívtam fel figyelmedet, mert a cikk nekem nagyon idegennek tűnik, de nem mertem javítgatni, mert sokszor az én hozzájárulásaimat is szigorú kritika alá veted, de elismerem, hogy te jó stílusvédő és jó szerkesztő vagy. Az eddigi szerkesztők nem kifogásoltak semmit. Talán Hidaspál is eldöntheti, hogy az én ítéletem helyes-e, vagy nem. A lap vitalapján már hagytam egy hozzászólást. Üdv LouisBB vita 2014. július 27., 23:26 (CEST)

Kettőstömegű lendkerék[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden erőfeszítésed ellenére ez a szöveg teljesen zagyva attól függetlenül, hogy a megfogalmazójának fogalma sincs róla, hogyan működik. Ilyen gyöngyszemek:

 • ""...a keletkező kiegyensúlyozatlan erő nem egyenletesen szabályos""
 • ""... a lendületben lévő mechanikai elemek energiája nem elegendő, hogy jelentősen csillapítsa az ellenállásból eredő rázkódást""

Szerintem az ilyen hülyeségeket törölni kellene és újraírni a cikket, de ahhoz valaki olyan kellene, aki leagalább valamilyen szinten ért a torziós többtömegű lengőrendszerekhez és a Fourier-analízishez és ezt viszonylag közérthető módon elő is tudja adni.Kaboldy vita 2014. július 27., 09:34 (CEST) U.i.:Itt van a lényeg:

és itt az elmélete vázlatosan:

 • [Pattantyús Gépész- és Villamosmérnökök Kézikönyve] 2. kötet 681 oldaltól 64. fejezet.
 • Hans-Jürgen Zebisch: Dinamika. Műszaki Könyvkiadó Budapest, 1977. ISBN 963 10 1771 0 Kaboldy vita 2014. július 27., 11:42 (CEST)

Törlési javaslat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Misibacsi, mint pártfogoltad szertném megkérdezni, hogyan lehetne a Castel Gandolfo (Vatikán) c. szócikk törlését kezdeményezni. Indokaim: 1/ sehol az interwikin nem tárgyalják külön a várostól 2/ már össze is fésültem a Castel Gandolfo (Olaszország) lappal, ami viszont átnevezéskor nem engedte az Olaszországot elhagyni a címéből. Egyszer már sikerült ilyet indítanom, de most nem találom, hol lehet a megbeszélést indítványozni. Köszönöm segítséged. --Voxfax vita 2014. július 27., 10:30 (CEST)

Köszönöm szépen. Alkalomadtán archiválnád a vitalapomat, mert már nagyon hosszú? Köszi még egyszer. --Voxfax vita 2014. július 27., 14:22 (CEST)

Természetesen az enyémet kértem, mert fogalmam sincs arról, hogyan lehet és már láttam ilyen felajánlást. Ha fárasztó kérés, bocsánatot kérek! --Voxfax vita 2014. július 27., 15:07 (CEST)