Szerkesztővita:Misibacsi/archiv 0 - 2004 feb - feb

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2004-01-31-én kezdtem szerkeszteni a Wikipédiá-ban néhány irományt, mert piszkálta a csőrömet egy-két helyesírási hiba :) ez a szerkesztés javítást jelent (ráadásul névtelenül követtem el őket :), új szócikket nem írtam ez alatt az 1 nap alatt. Vannak nehézségeim a Lynx böngészőből való szerkesztés során, ugyanis ha külső szerkesztőt használok, akkor visszalépéskor a böngészőm lefagy... :-( Ha valaki erre tudja a megoldást, akkor kérem, üzenje meg!

Linux oprendszert használok

Szia Misibácsi!
Üdvözlünk a Wikipédiában. Gondolom, már láttad az irányelveket és a gyakran felmerülő kérdéseket, de ha bármi kérdésed lenne amire nem találsz választ, akkor a portán érdeklődhetsz!
Pár dolgot szeretnék megemlíteni, vagy kérni (semmi sem kötelező természetesen).
  • Lehetőleg mások saját lapjaiba (user: és user_vita:) ne javíts bele azon túl, hogy ott beszélgetsz, és akkor sem illik abba javítani, amit nem te írtál.
  • Sajnos ahogy látom a Lynx elront számtalan UTF-8 karaktert, vélhetően vagy azért, mert régi változatot használsz, vagy pedig mert nem UTF-8 kódolással használod. Sajnos így szinte mindent, amihez hozzáérsz vissza kell "törölni", mert elrontod többek között a nemzetközi linkeket (kínai, japán, stb), másrészt a magyar helyesírás szerint helyes idézőjeleket, gondolatjeleket, stb.
  • Valamiért nem szereted kitölteni az Összefoglaló sort a szerkesztésed alján; ezzel jelezhetnéd, hogy pontosan mit is csináltál. Ezzel segítenél másoknak, hogy tudjuk: amit tettél, szándékos volt-e, vagy véletlen (pl. hogy minden idézőjelet átcseréltél)
  • Ne írd bele egy cikkbe, hogy "szerkesztem" vagy "dolgozom rajta", hacsak nem épp azt teszed, és szeretnéd, hogy senki addig ne változtasson rajta; de még ezt sem javaslom, mert így másokat kizársz abból, hogy azt csináljanak, amit szeretnének. Dolgozz, szerkessz; ha változás lenne, össze tudod őket dolgozni.
Nyilvánvalóan az UTF-8 sajátosságai miatt nehézségeid lesznek a karakteres browserekkel, mert nagyon kevés kezeli a ki ne jelezhető kódokat helyesen. Ha van rá lehetőséged, próbálj grafikus browsert használni (opera, mozilla, konqueror, ...), mert azok általában ne rontják el az általuk ismeretlen karaktereket sem. Ha karakteres módhoz ragaszkodsz, próbáld ki az elinks-t vagy a w3m-et (ez utóbbit nem tudom, hogy áll az utf-8-hoz, de az elinks szerintem korrekten kezeli).
A sorok túllógásának oka a lynx "textarea" kezelése... Nem tudom, hogy be lehet-e állítani, hogy a textarea "wrap módban" jelezze ki a dolgait... meg kell próbálni. Vagy elinks, links, w3m, ..
Nem tudom hogy segített-e valamit, amit írtam. Majd még jelentkezem. :-) --grin 2004 február 1, 21:39 (CET)

Természetesen számtalan kérdésem van még, amikre egyelőre sehol nem találtam választ (az általad említett írásokat természetesen átolvastam már korábban). Nem tudom pl, az UTF-8 kódolás hol kerül bele a képbe. (A leírásokban ez sincs benne). Én szerkesztéshez és böngészéshez is ISO-8859-2 beállítást használok (úgy tudom, ez a szabvány), és minden jól is jelenik meg - szerkesztéskor jók azok a szövegek is, amiket eddig letöltöttem a Wikipédiából. Erről jó lenne valami írás (nem az UTF-ről, hanem arról, hogy a Wikipédiában mit, hogyan kell használni).

Egyelőre pár szó erről. A Wikipédia kódolása Unicode, annak is az UTF-8 formája. Ez az egyetlen módja annak, hogy a nemzetközi nyelvek (többek között a magyar is) leírhatóak legyenek a lapokon. Minden lap UTF8 kódolású mind megnézéskor, mind pedig szerkesztéskor.
Amennyiben iso8859-2 kódolást használsz, akkor a böngésződ vélhetően nem tud mit tenni, és az UTF8 karaktereket megpróbálja átalakítani 8859-2-re. Mivel az UTF-8-ban több, mint százezer karakter van (bár ebből csak mintegy 30000-t használ), míg a 8859-2-ben 256 (illetve ennél még kevesebb), nyilvánvaló hogy az átalakítás során masszív adatvesztés történik. Addig nincs gond, míg csak olvasgatsz, és így az idézőjelek vagy a kínai karakterek helyett csillagokat látsz; azonban amint szerkeszteni kezdesz egy ilyen cikket, akkor minden nem 8859-2 karaktert elrontasz. Nézd meg a laptörténetet azon cikkeknél, amikbe beleírtál, és nézd meg az egyes változatok közötti különbséget: ki mit változtatott rajta. Persze nem biztos, hogy a böngésződ egyáltalán megmutatja ezeket... --grin

A lapok alján található "Összefoglaló"(?)-kat eddig nem vettem észre...

De azóta igen, ugye? Majd ezt is bele kell írni a GyÍKbe. --grin

Nem egészen értem, miért ne lehetne belejavítani mások lapjaiba _ha az helyesírási hibákat tartalmaz_. Vagy ez hiúsági kérdés? Akkor ne legyen ott a lap alján az, hogy "Szerkeszd ezt a lapot".

Természetesen lehet, hiszen Wiki. Csak nem illik. Vagy akár illik is, de nem úgy, hogy az azon levő tartalmat tönkreteszed. --grin

Az 'elinks'-ről nem hallottam.

http://elinks.or.cz/ illetve http://links.browser.org/
De sajnos az sem kezeli az utf-8-at egyelőre, megnéztem. --grin

Szerinted megoldható-e, hogy a sorok hossza mondjuk 70 karakterben maximálva legyen? (tehát az, hogy a Wikipédia valahol tördelje a sorokat).

Talán a beállításaid között van egy ilyen, ami megadja, hogy mekkora legyen a szerkesztődoboz, de nem biztos, hogy ez rajtad segít. --grin

Szerintem _van_ értelme jelölni egy cikk 'szerkesztés alatt'i státusát, mégpedig azért, hogy mások ne kezdjenek ugyanazon a cikken dolgozni... Volna értelme a csoportmunkának is, _ha rengeteg ember dolgozna a cikkek írásán_, de úgy tudom, nem ez a helyzet. Most a kevés szerkesztő ember közül 2 is dolgozhat ugyanazon a cikken, anélkül, hogy egymásról tudnának. Még a munkát sem oszthatják fel egymás között - hiszen nem is tudnak arról, hogy a másik is ugyanazon dolgozik. Szerintem ez pazarlás lenne, és semmi előnye a dolognak...

Nem hiszem, hogy jellemző lenne, hogy több ember ugyanazon a cikken akar jelentős változtatásokat eszközölni. De ha igen, akkor erre ott a vitalap, ott meg lehet beszélni. Ha az angol wikipédián nem gond, nem hiszem, hogy nálunk az elkövetkező 5 évben gond lenne... --grin

Az idézőjeleket szerintem nem cseréltem ki másvalamire. Valószínűleg Wikipédia kódolási sajátság lehet (amiről egyelőre semmit sem tudok).

Sajnos lecserélted, mint azt fentebb írtam: a 8859-2-ben nincsenek magyar idézőjelek. A Wikipédia sajátsága az UTF8: azon túl, hogy minden karakter saját maga lehet, más sajátsága — ebből a szempontból — nincs. (Ez a mondat pl tartalmazott két "em dash"-t melyet vélhetően el fogsz rontani, de nem baj, csak tesztnek tettem bele.) --grin

Jó lenne a formázási parancsok leírásait egy listában olvasni valahol.

Ezért készült a Wikipédia:Hogyan szerkessz egy lapot --grin

Maga a 'Wikipédia' szó is kétféle irásmóddal fordul elő - legtöbbször ugyanazon az oldalon belül. Egyszer így, ékezettel, egyszer pedig ékezet nélkül, mint: Wikipedia. Jó lenne egységesíteni az írásmódot. Javaslom az ékezetes név megtartását. misibacsi 2004 február 3, 20:50 (CET)

Ha figyelsz, rájössz: a Wikipédia a magyar, a Wikipedia pedig az angol példány neve. Angolban nincs ékezet. Remélem, sikerült mindenre válaszolnom, de ha nem: kérdezz tovább. Üdv, --grin 2004 február 4, 14:06 (CET)