Szerkesztővita:Hungarikusz Firkász

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hungarikusz Firkász
Hungarikusz Firkász firkarögzítője
Szerkesztővita:Hungarikusz Firkász 
„A vitatkozás is egy készség, amit edzeni kell, de a vitalapom nem edzőgép.” (Hungarikusz Firkász)
Jelen vitalap alkalmas a velem történő kapcsolat felvételére és a kapcsolattartásra.
 • Ha rólam/velem van közölni valód, azt legyél szíves itt tegyed! Ez a lap erre való.
 • Nekem tetszik a sárga csík, amit új üzenetenként kapok, úgyhogy ez ne tartson vissza az üzenet megírásától, elküldésétől.
 • Ha már írtam neked a vitalapodra, akkor a figyelőlistámon vagy, de ha kimondottan nekem szánsz üzenetet, főleg ha sürgős választ vársz, akkor ide írj.
 • Mindenkinek köszönöm a húsvéti kívánságot, de én nem fogom se kívánni, sem viszont kívánni. A húsvétot sem ünnepnek, sem kellemesnek nem tartom. Elnézést kérek mindenkitől, aki eddig ezzel kapcsolatban írt, vagy írni fog.


Tartalomjegyzék

Mórahalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Az imént kaptam az alábbi levelet, feladójának sürgős lenne, de én eléggé el vagyok havazva mostanság OTRS stb. ügyek, válaszlevelek ilyesmik most nem mennének, tudnál segíteni nekik? Előre is köszönöm, Üdv. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. február 12., 11:02 (CET)

Tisztelt Cím!

Mórahalom Városi Önkormányzat létrehozta a wikipedia.hu weboldalon a "jazzvakond" felhasználói fiókot annak céljából, hogy a wikipedia.hu oldalon szereplő "Mórahalom" tartalmat frissíteni tudja. A tartalmakat alapvetően a www.morahalom.hu weblapról emelnénk át, ami Mórahalom Városi Önkormányzat tulajdona, így jogvita a használt tartalmakat illetően nem léphetne fel. Kérjük segítségét, illetve jóváhagyását, hogy az alábbi tartalmakat frissíthessük, cserélhessük: - megváltozott Mórahalom város címere, így azt cserélni szeretnénk. - frissítenénk a "Történet" menüpontot - frissítenénk a "Testvértelepüléseink" menüpontot - frissítenénk a képgalériát

Várjuk mielőbbi visszajelzését a fentiekkel kapcsolatban.

Üdvözlettel: Mórahalom Városi Önkormányzat

Hát ezaz! A vitalapomra kaptam, így ahogy bemásoltam ide :) Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. február 12., 11:52 (CET)

Szia! Nem tudom, jutottál-e valamire a fenti dologgal, de van egy újabb kérés, ez azt hiszem egyszerűbb lesz (ígérem nem zargatlak tovább). Papp Gergellyel beszélgettem a születési helyére vonatkozóan, szóba került, hogy küldhetne magáról képet is, hamár... Küldött az email cínmemre, meg hogy beleegyezik a szabad felhasználásba. Ezt én továbbítom feléd, ha nem gond, úgy tudom, Te foglalkozol képlicencekkel, sajnos csak vasárnap este jutok nyugodtan géphez. Előre is köszönöm, üdv.: Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. február 14., 08:36 (CET)

Szuper! Köszönöm szépen! Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. február 14., 12:42 (CET)

Na hát, ha tényleg nem veszed zaklatásnak, akkor szerinted ez a képmagyarítás ilyen licenccel (stb.) jó lesz? Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. február 16., 18:11 (CET)

Kötőjel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Meg kéne kérdezni egy törököst, de én még sose hallottam arról, hogy a törökben a szó végi h néma lenne. Ha pedig nem néma, akkor a melléknévképzéshez nem kell kötőjel. Fogalmam sincs, miért írják mindenhol kötőjellel. Két oka lehet: vagy mindenki másolgatja az első közlemény hibás helyesírású címét, vagy valamiről én nem tudok, amiről kéne. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. február 12., 11:11 (CET)

Turkológiában lehet szakértő, de attól helyesírásban nem biztos. Én azt kérdezném meg egy törököstől, hogy miért is kéne kötőjellel írni? Mi az az ejtési mód, ami ezt indokolja? Más ok ugyanis nem lehet, ha a törökben ejtik a h-t, akkor nem kell kötőjel. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. február 12., 12:11 (CET)

Oó... Ez nem török helyesírás, hanem magyar. :-) – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. február 12., 12:23 (CET)

Azt hiszem, alapvetően félreértettél. A dolgot kétfelé kell választani:

 1. A turkológus ismeri-e a szakmát (török nyelvet, kiejtést, helyesírást)?
 2. Az ismereteit le tudja-e írni helyesen magyarul?
  kiegészítő kérdés:
 3. nem-e szakmai ártalomról, a forrásművek kritika nélkül kezeléséről van szó?

Ha az elsőre igen a válasz, az nem jelenti azt, hogy a második is feltétlenül igen lesz a válasz. Sajnos naponta tapasztalom, hogy különböző „szakmai bizottságok” hoznak rossznál rosszabb nevezéktanokat. Mert nem a helyesírás az erősségük. Tehát ha én laikus vagyok is a török nyelvben, a magyar helyesírásban nem annyira. Következésképp egy nem turkológiai, hanem helyesírási kérdésben egészen nyugodtan felülbírálhatom a turkológust. A harmadik pedig sajnos nagyon is műxik: még én sem vettem észre sokáig ezt, pedig a cikkel már találkoztam párszor. Egyszerűen átsiklottam a helyesírási problémán, pont mert mindenhol így írják. A Wikipédiának szerintem elöl kell járni abban, hogy ezek a megszokások kevésbé legyenek megszokottak, így is erősen silányodik a nyelv. Remélem, most érthetőbb voltam. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. február 12., 13:24 (CET)

Válaszolok a vitalapomon. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. február 12., 14:52 (CET)

Mensáros[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hello! Nem értem ezzel mi a gond. Elárulnád? Köszi - Csurla vita 2014. február 13., 00:09 (CET)

Elolvastam tüzetesen ezt. És rájöttem. No comment. - Csurla vita 2014. február 13., 19:14 (CET)

Gerely Miklós szócikke[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Firkász!

Még mindig azt mondja a lapom, hogy nincs hivatkozás lista, pedig már közel egy hónapja látható a szerkesztői oldalamon. Csak valamilyen szerkesztő elismerésére vár a lap, hogy publikus legyen a változtatás. Hogyan tudom felhívni egy szerkesztő figyelmét arra, hogy változattam a lapomon? Köszönet!Miklós vita 2014. február 17., 10:10 (CET)

Légibalesetek vita[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megjegyzésként azt írtad, hogy jelentős változtatásra van szükség. Tedd hozzá, kérlek, a te javaslatodat is az összegyűltekhez, itt, hogy hasznosíthassam. Valamilyen kis átdolgozás már valószínűleg lesz, a szószedetnek nem lenne szabad ekkora indulatot ébresztenie, ezért tehát változtatni kell rajta. - Orion 8 vita 2014. február 17., 14:20 (CET)

Én csak arra gondoltam, hogy ha ránézel a cikkre, neked mi jut eszedbe, a te véleményed is segít felmérni a természetes igényt. Én is meg akartam már kérdezni valahol, hogy hogyan menjek tovább, mert a forrásszöveg összmérete eléggé nagy lett. De végül nem mozdult el az álláspontok eredője, így ez a dolog egyelőre így marad, a teljes cikké kibontás ellen is szóltak mások. Úgy látszik, valami egyedit találtam ki, ami se nem lista, se nem cikk, de mégis. :-) - Orion 8 vita 2014. február 17., 14:51 (CET)

Érdekes, amit mondtál, ezzel az infóboxszal. Még egy kérdést akkor hadd tegyek fel: a maradék szöveg egyben, persze fejezetekre tagolva, nem lesz túl sok? - Orion 8 vita 2014. február 17., 15:27 (CET)

Jó, köszönöm szépen, szerintem ez előrelépés. Üdv. - Orion 8 vita 2014. február 17., 17:03 (CET)

Salamon Antal pap[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszönöm, hogy a Salamon Antallal kapcsolatos kijavításokat megtetted a Halálozások 2014-ben és más helyeken. Így jó lesz számomra. Apród vita 2014. február 21., 02:38 (CET)

Hasonló usernevek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves HF! Egy ismerősöm mesélte, hogy a "CarMen" felhasználónevet akarta választani, és meglepődött, hogy megjelent a közlemény, miszerint ez túl hasonló a meglevő "Cármen" usernévhez.

Ki akartam próbálni "magamon", vajon mennyire lehet számítani az ilyen automatikus védelemre.
A tapasztalatokat láthatod: igen közeli nevek is "átmentek".
Pagony éberségét köszönettel vettem. Én is fontosnak tartom, hogy ne legyen összetéveszthető felhasználói nevek, mivel az ilyenek akadályozzák, hogy "személyiséget" kapjanak az egyes nickek.
Természetesen az automatikus szűrés is hasznos, de az összetéveszthetősége két jelcsoportnak meglehetősen szubjektív vagy egyéni, ha akarod.
Azzal, hogy megmaradnak a "tesztnevek", végülis automatikus védelmet kapok bizonyos, a Linkomannal öszetéveszthető felhasználói nevek ellen.
Üdv.--Linkoman vita 2014. február 22., 17:48 (CET)

Felhasználó átnevezése anonimizálása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerintem tévedsz: Special:RenameUser

Robogos vita 2014. február 26., 21:56 (CET)

egy (határozatlan névelő)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia Hungarikusz! Ha az egy határozatlan névelő szerepel bármilyen cikkben, az elejéről nyugodtan kivehetem? Mert láttam te nagyon fényebességgel ölöd, még olyan cikkben is, ahol nem a saját kedvemért tettem volna be. --Vakondka vita 2014. február 27., 16:41 (CET)

El kell mondanom, hogy az ölés kifejezés sem tőlem, hanem egyszer egyik laptöri összefoglalóban azt írta Wikizoli egy kinyírva, azt a nyírni ez most ölni úgy jutott eszembe, tőle vettem át, a másikat meg amint látom észrevetted Sauske írta, azt meg tőle vettem át. Csak eltanulás volt tőlük. Ezért kérlek szépen, ne sértődj meg, hogy ezt írtam, ezer bocsánat. Ugye megbocsátod, amit elkövettem? Van valami lehetőség rá, hogy jóvá tegyem neked, ezt a bűnömet? :( --Vakondka vita 2014. február 27., 22:14 (CET)

Mennyire megkönnyebbülés. :) --Vakondka vita 2014. február 27., 22:30 (CET)

Pösingermajor és más városrészek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A képet direkt vettem ki az infoboxból itt és a többi olyan városrésznél, ahol alig van szöveg, mert szerintem meg ott mutat jobban. Így teljesen "felborul" a cikk, aránytalanul nagy az infobox az üres bal oldalhoz képest. --Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2014. március 1., 17:05 (CET)

Általánosságban egyetértek veled, hogy a szócikk egyetlen képének az infoboxban a helye, de az ilyen rövid (szinte csonkgyanús) cikkecskéknél inkább azt tartom fontosnak, hogy ne legyen aránytalan a jobb- és baloldal (tudod, semleges nézőpont :-))--Rlevente Műemlék piktogram.jpg üzenet 2014. március 1., 19:32 (CET)

Válasz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Igráček, mint itt, ha erre gondoltál (és a főneveket nem írják nagy betűvel :-) --Yera vita 2014. március 1., 18:52 (CET)

Lenin[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szakaszcímnél nem tudom miről beszélsz, ha megnézed például Josip Broz Tito kiemelt szócikkét, ott is így van. egyébként meg amilyen állapotban van a cikk, azon már csak javítani lehet. Az meg hogy kitöröltem azt a részt, nem azt jelenti, hogy később nem írom vissza... Nem véletlenül tettem ki az építés alatt sablont... Üdv! --Botlik vita 2014. március 1., 20:42 (CET)

Én köszönöm! És átírom a {{tataroz}} -ra! Üdv! --Botlik vita 2014. március 1., 21:03 (CET)

Müller Péter Sziámi fényképe a Commonson[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Hungarikusz Firkász!

Épp az imént tapasztaltam, hogy törlésre jelölted Müller Péter Sziámi fényképét. Szeretném neked elmondani, hogy a képre engedélyem van és mielőtt te ezt törölnéd, nem ártott volna, ha közlöd velem. Egyébként is nagyon bosszantó, hogy annyi minimális udvariasság sincs mostanában, hogy meg lehessen beszélni, ha valaki valami olyat tapasztal, ami szerinte nem megfelelő. A képet Peti Péter engedélyezte, keresd meg az OTRS-ben az engedélyét. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. március 2., 06:26 (CET)

Symbol opinion vote.svg megjegyzés Peti Péter képei a Terasz.hu oldalán voltak, amit azután ő személyesen engedélyezett. Mivel több képet érint a dolog, ha valakinek nem tetszik az a licensz vagy beírás, ami a képen van, akkor szükséges ezeket megbeszélnie vele, miután kikereste ezeket a leveleket az OTRS-ből természetesen. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. március 2., 06:51 (CET)

Válasz nálam. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. március 2., 23:04 (CET)

A (határozott névelő)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ezt is megszeretném kérdezni, azt már írtad azt helyesebbnek tartod az egy nincs ott a határozatlan névelő. Pl.: A Semmi könyve egy színes, magyar képeskönyvsorozat. helyett A Semmi könyve színes, magyar képeskönyvsorozat. Viszont az A a bevezető elején azt, helyesebbnek tartod ha ott van? Pl.: Semmi könyve színes, magyar képeskönyvsorozat. helyett A Semmi könyve' színes, magyar képeskönyvsorozat. --Vakondka vita 2014. március 4., 19:00 (CET)

Egy szócikkben szerinted, hogy a helyesebb ha a bevezető így kezdődik, hogy: A Légyölő magyar képregény, amit 2001-ben adtak ki. Vagy így hogy: Légyölő magyar képregény, amit 2001-ben adtak ki. Hogy helyesebb a te véleményed szerint ha van A az elején vagy ha nincsen? --Vakondka vita 2014. március 4., 21:13 (CET)

A és egy[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

De az A a többség szerint helyesebb ha ott van, még az egy az nem ha ott van. Mert szerinted se helyesebb így hogy: A Légyölő egy magyar képregény. Mint így hogy: A Légyölő magyar képregény. Miben tér el, hogy az A ha ott van azt helyesebbnek tartja a többség, ha az egy meg ott van azt meg nem? (De valakik meg mégis, az egyet is helyesebbnek tartják, ha ott van.) --Vakondka vita 2014. március 4., 21:19 (CET)

mindenre igazság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Igen észrevettem, de azt meg már régen észrevettem, hogy a wikipédián nem volt sose minden igaz, amibe bele van írva, sosincs mert most sincs és nem is lesz sose, ez biztos. :D --Vakondka vita 2014. március 4., 21:32 (CET)

Még annyit megszeretnék kérdezni, ezt te is így hiszed, ahogy írtam? Bár ez örök igaz lesz az egész wikipédiára, hogy sohse fog mindenre igazat írni, mindig fog írni valamire hazugságot is. :) --Vakondka vita 2014. március 5., 07:25 (CET)

Arra gondoltam, hogy a wikipédia mindig bővül, de ha végig olvasnánk mindent ami a wikipédiába van írva, mindig fogunk találni benne téves és hazug állítást is, vagyis olyan nem lesz soha a wikipédia, hogyha a teljes rendszerben, minden cikkét végig olvassuk, mindenre igazat lássunk írva. --Vakondka vita 2014. március 5., 07:30 (CET)

Na így már ki tudtad venni belőle a lényeget? --Vakondka vita 2014. március 5., 07:38 (CET)

Ja igen közben válaszoltál csak egy időpontban írtunk. --Vakondka vita 2014. március 5., 07:38 (CET)

Bár én mégis azt hittem, a wikipédiának az a lényege, hogy mindenre igazat írjon, pedig soha nem lesz úgy. --Vakondka vita 2014. március 5., 07:41 (CET)

De azt én csak hiszem, hogy a wikipédiának mindenre igazat kéne írnia, de akkor szabad írnia nem igazat is, ha mégse úgy van, a téma befejezésre írtam. :( --Vakondka vita 2014. március 5., 07:45 (CET)

Ezt még megszeretném kérdezni, csak hiszem vagy igaz e amit hiszek, hogy a wikipédiának mindenre az igazat kéne írnia attól függetlenül, hogy nem olyan és nem lesz sose olyan? --Vakondka vita 2014. március 5., 07:46 (CET)

Igen tényleg jól írtad, de találkoztam olyannal is valaki azt állította a wikipédián nem véleményekhez hanem tényekhez kell ragaszkodnunk és ennek ellenére mikor egy egyértelmű téves infó javítva lett igazra, még akkor is vissza akarta javítani a jót a rosszra. :I --Vakondka vita 2014. március 5., 07:51 (CET)

Meg még azt hozzáteszem, valakinek meg az az egyértelmű, ami nem is az igaz. :I --Vakondka vita 2014. március 5., 08:04 (CET)

Tényleges lezáráshoz, még szeretném az utolsó két állításomhoz, megosztanád, mit szólnál hozzá? --Vakondka vita 2014. március 5., 08:17 (CET)

Site Notice[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Az ÉSZ verseny linkjét még pár napig bent kéne hagyni, csak olyan szöveggel, hogy az év szócikke verseny szavazás lezárult, eredményhirdetés itt... Köszi. - RepliCarter Nuvola weather sunny.svg Hagyj üzenetet 2014. március 5., 13:22 (CET)

Fájl:Berczesi robert.jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Azt a képet anno a Bérczesi Róbert szócikkhez használtam fel, csak aztán onnan el lett távolítva, de azóta hál'istennek valaki töltött fel szabad képet a commonsba. --Bajnoczki vita 2014. március 6., 17:37 (CET)

re Wikipédia:Véleménykérés/Székelyföld[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Akkor hol kérjek az ott felvetett dolgokról véleményt? --Ercsaba74 vita 2014. március 9., 11:44 (CET)

Csennai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! megint megtaláltalak, ha nem gond. Milei.vencel átnevezte a Csennai lapot Csennajra, helytelenül, indoklás a vitalapon, hogy miért rossz, csak ugye nem tudom visszanevezni, mert már van egy Csennai ami átirányítás a Csennajra. Szóval a lényeg, jó lenne, ha megint a lap neve Csennai lenne. A belső linkeket javítottam, Milei.vencelnek szóltam. Előre is köszönöm: Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. március 10., 20:34 (CET)

Bocs, épp erre jártam, megcsináltam. :) --Pagonyfoxhole 2014. március 10., 20:39 (CET)

Azt könnyű. :) --Pagonyfoxhole 2014. március 10., 20:57 (CET)

Köszönöm mindenkinek! Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. március 10., 21:22 (CET)

képek feltöltése karakterekről[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia Hungarikusz Firkász! Nem tervezek sohse a jövőre, hogy képet töltsek a wikire, de megkérdezem, mert láttam Dr.Garfbob10(2) felhasználóval tárgyaltál erről. Ha egy történetbeli karakterről akarunk képet tölteni fel, ott ha a karaktert egy igazi élő ember vagy állat játszotta, akkor kötelező engedélyt kérni rá, hogy a wikire feltöltsük? Akkor meg, ha a karaktert egy rajz emberfigurával vagy állatfigurával játszották el, akkor szabadon engedett a feltöltés? --Vakondka vita 2014. március 11., 08:29 (CET)

Nálad megemlítem a nem lehet kifejezés és a nem szabad kifejezés közti különbséget. A nem lehet, az azt jelenti, hogy a fizikai törvények nem engedik, lehetetlen. Ha akarod se tudod megcsinálni. A nem szabad, azt jelenti, meg tudod csinálni, nem állít meg semmi sem benne, csak jogszabályok tiltják, tilos. Ha akarod meg tudod csinálni, csak ha megcsinálod, vagy veszélyt vagy büntetést vonsz magad után, ha észre veszik. A kettő nem keverendő. De ennek ellenére láttam több felhasználót a wikin, ezeket rosszul értelmezik. --Vakondka vita 2014. március 12., 13:47 (CET)

Rossz néven, hogy ezt írtam? :( --Vakondka vita 2014. március 12., 13:52 (CET)

Elnézést, ne haragudj, ha megsértettelek, nem akartalak. :( --Vakondka vita 2014. március 12., 13:54 (CET)

Egyébként, nem kioktatás akart ám lenni, csak említettem, mivel már harmadszorra jártam így és gondoltam, te jól ismered, a kifejezéseket, mert szerintem ügyes szerkesztő vagy. --Vakondka vita 2014. március 12., 14:03 (CET)

egyért[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Remélem már nem haragszol rám tegnapi történtért. Danke, neked is, hogy jelezted többször az egyért lapokban nem szabad mást linkelni, csak a főcikkeket, valaki megtévesztett, mert ő a neveket is linkelte. Valami mindig kényszerít a megköszönésre, ha jót tesztek. --Vakondka vita 2014. március 13., 09:31 (CET)

Fejléc-fejlesztő művelet kérése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Kezdőlapunk vitalapján Adrew69 társunk tett egy Fejléc-jobbító javaslatot. Karmela társunk elvégezte a javasolt műveletet és a kezdőlap fejléc-rovat 4. sora március 8-án a jelenlegire változott. Andrew69 tovább ment, és kérte, hogy a 4. sor ez legyen: ebből 809 kiemelt, melyből 1 van a Kezdőlapon. Ennek belinkelt formája: ebből 835 kiemelt, melyből 1 van a Kezdőlapon. Mivel a sorcserére nekem nincs admin-jogom, Neked pedig igen, kérlek, szíveskedj elvégeni a sorcsere műveletét. Segítséged előre is köszöni: *feridiák vita 2014. március 15., 20:18 (CET)

Kedves Hungarikusz Firkász! Minden jó, ha a vége jó és száz szónak is egy a vége: köszönöm. Neked is, Adrew69 társunknak is, hogy közösségünk fejléc-szintű fejlesztést csinált. Integráló innovációnban egyesítettük Kezdőlapunk és Közösségi portálunk "csattanóját". Emlékeztetőül ide teszem a fenti párját. Üdv: *feridiák vita 2014. március 16., 23:12 (CET)
Wiki3A.jpg Üdvözlünk a Közösségi portálon!

11 év, 264 955 szócikk, 835 kiemelt cikk, 1 közösség.  

Járőrség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hello! Javasoltad a vitalapomon, hogy vállaljak járőrséget. Rendben. Hogy kell jelentkezni: írok egy kérelmet a "Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Járőr" lapra, vagy te írsz? Üdv, Pkunkpalackpošta 2014. március 16., 21:35 (CET)

Nemzetiség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha már ilyen lelkesen vonogatsz vissza, legalább egy előnézetet nyomhatnál előtte.--Hollófernyiges vita 2014. március 17., 08:27 (CET)

Nagy-Britannia nemzetiség valóban nem létezik, az ok amiért nem egyszerűen britet vagy skótot írtam, a többi Nobel-díjas életrajz miatt van: túl sok a problémás eset, németországi zsidók vagy a gyarmati Indiában születettek esetében. Ezért használom az állampolgárságot, mert az egyértelmű. Az viszont országra utal, szóval a Nagy-Britannia mint állampolgárság szerintem teljesen jó, akárcsak az angol vagy orosz cikkben. Azon lehet vitatkozni hogy NB vagy Egyesült Királyság, az előbbit használtam, mert Macleod még Írország függetlenné válása előtt született.--Hollófernyiges vita 2014. március 17., 09:31 (CET)

Akkor hogyan különbözteted meg mondjuk a 19. század végi Német Birodalom állampolgárát a modern Németországétól (konkrét probléma például Paul Ehrlich esetében)? Melléknévben mindkettő német. Ugyanez Francia Királyság és Franciaország, Kínai Császárság és Kínai Népköztársaság, stb, stb esetében. Persze, lehet azt mondani hogy nem különbözteted meg, német azt jóvan; de akkor nem kell kárhoztatni azokat, akik mégis egy kicsit jobb felbontást szeretnének. --Hollófernyiges vita 2014. március 17., 09:51 (CET)

Most Sasuke88-al veszek össze[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Hungarikusz Firkász!

A változatosság kedvéért most Sasuke88-al fogom összeakasztani a bajszomat. Ugyanis a Bulma szócikkben visszavonta a szócikk felépítésében végrehajtott változtatásomat: [[1]], és szerintem újra vissza fogja vonni azt (szerkesztési összefoglalójában megjegyezve azt, hogy ezek a cikk forrásai, itt nincs jegyzetek, források elkülönítés + unom már a WP:FELÉP indokolatlan erőltetését....) A vicces az, hogyha valaki jó szócikknek teszi ki a figyelőlistára a szócikkét, ahogy ő tette, elvárható lenne, hogy a szócikk felterjesztése kapcsán ne a szabályokat minősítse, hanem annak megfelelően készítse el (bár valószínűleg úgy tekinti én sem járőr, sem admin nem vagyok, jó messzire lehet engem tehát hajítani, elvégre én egy gonosz szerkesztő vagyok, aki csak rendet szeretne). Mindenesetre levelet is írtam neki: Szerkesztővita:Sasuke88#Bulma. Szép napot! Apród vita 2014. március 21., 02:15 (CET)

WP:FELÉP[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Figyelmedbe ajánlom a WP:FELÉP elfogadásának szavazását. A bevezetőből és a "Disclaimer" szakasz utolsó pontjából világosan kiderül, hogy ez a felépítés csak ajánlott, de nem kötelező. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. március 23., 20:14 (CET)

Nem tudom, hogy jön ide a szerzői jog, az teljesen más kategória. A WP:FELÉP szavazásánál elég lényeges kitétel volt, hogy nem kötelező; nem vagyok benne biztos, hogy enélkül is megszavaztuk volna. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. március 23., 20:23 (CET)

A túlszabályozottság elveszi a szerkesztők kedvét a szerkesztéstől. Egyre többen vannak olyanok, akik nem írnak cikket, csak belepiszkálnak abba, amit más megírt, ilyen mondvacsinált dolgokkal. Lesz majd egy szép egységes halott enciklopédia :-) Konkrétan a források feltüntetési módját illetően: az ajánlott cikkfelépítés arra a modellre alapoz, amikor valaki önállóan, jellemzően kevés, nyomtatott forrás alapján ír egy cikket; nem igazán használható a fordítással készülő cikkeknél, illetve az internetes adatgyűjtéssel készülő cikkeknél, ahol jószerint minden mondatnak más a forrása. Ez már az előzetes megbeszélések során is elég világosan kiderült. Azt továbbra sem értem, hogy a szerzői joggal kapcsolatos problémákat miért nekem hánytorgatod fel. --Hkoala Pesce(Simbolo).jpg 2014. március 23., 20:39 (CET)

Törölt kép vitalapja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem, HuFi, ezekre a lapokra semmi szükség. Nincs meg a tárgy, amiről a beszélgetés szól, a kép törlésével a rendkívül fontos eszmecsere is értelmét vesztette, a törlés hatálytalanította magát. Még akkor sem elég fontos ha Te magvas gondolataid vannak rajta. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. március 25., 13:28 (CET)

Hogy én mivel vagyok tisztában, azt Te nem tudhatod. Egyébként a laptörijére sincs semmi szükség az ilyen magvas, több szerkesztő által folytatott vitának :-). Jut eszembe, Joey is pontosan ismeri egyes irányelvek betűjét... --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. március 25., 13:38 (CET)

Az általad beidézett paragrafus kifejezetten a "szerkesztői vitalapokról" szól. Nem tudom, mi írja elő, hogy hatálytalan, okafogyott kétszemélyes (kétsoros) beszélgetést meg kell őrizni egy törölt kép után. Vajon milyen hozzáadott érték lehet itt?

Szerkesztői vitalapot sem tilos törölni, csak nagyon ajánlott a régebbi viták megőrzése. Ezt meg ezek szerint Te nem tudod. De nem is baj. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. március 25., 13:46 (CET)

Csak azért gondoltam, hogy Te mennyiségi alapon állsz a saját gondolataidhoz, mert egy másik, hasonló vitalapot is töröltem, azt nem kellett visszaállítani, pedig azon is volt hozzászólás. :) --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. március 25., 13:48 (CET)

Ami viszont a nagyobb baj: úgy tűnik, te meg azzal nem vagy tisztában, hogy az admin MINDIG egyszemélyi döntést hoz. Te is egy személyben döntöd el, hogy mikor, melyik kép kapcsán mit csinálsz, vagy egyéb helyzetekben. A lovon tehát fordítva ülsz, kolléga úr! Kérlek, hogy Te mutasd meg nekem, hogy hol és mikor tiltott engem bárki vagy bárkik el attól, hogy az adminisztrátori munkát végezzem. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. március 25., 13:51 (CET)

település sablon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia, sajnos nem látom a védelem lejjebb vételét, továbbra sem tudom szerkeszteni :( Xiaolong Dragon.svg Üzenő 2014. március 26., 20:26 (CET)

Esztrád[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

ó, köszönöm, nem is néztem... A kisbuldózer ;o) Fauvirt vita 2014. március 27., 12:57 (CET)

Tibi atya ismét[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves HuFi! A "Tibi atya" oldalát lájkolók számát az elmúlt hónapokban azért nem lehetett aktualizálni, mert csak a facebook lett volna rá forrás, márpedig "a facebook nem forrás". Ezt az érvet én is megkaptam tőled, elfogadtam. De most találtam facebookon kívüli, attól független forrást, egy interjút, amelyben ráadásul nem is az inkognitóban maradó interjúalany említ konkrét számadatot a kedvelők számát illetően, hanem az interjú készítője. Mondhatod erre, hogy az interjú szerzőjének kiléte is ismeretlen, mert a cikk nincs aláírva, de ez egy rendes impresszummal rendelkező weboldal, nem tudom, hogy miért nem vagy hajlandó forrásként elfogadni még ezt sem. [Az interjúalany természetesen nem a kitalált pappal, hanem annak "szellemi megalkotójával" készült, ld. 2. bek. 2. mondat. Az interjúban magyarázat olvasható arra nézve is, hogy az illető miért ragaszkodik az inkognitójához.] De ez tulajdonképpen mindegy is, a tény az, hogy találtam egy facebooktól független, külső forrást az oldalt kedvelők számának aktualizálásához, ami valamiért neked most sem felelt meg. Nem egészen értelek. Üdv: Solymári vita

Lenin[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Láttam levetted a sablont. Elnézést kérek a késlekedéseimért, nem tudtam beszerezni EDDIG a jó forrásokat, de most már megvannak, nagyjából át is tanulmányoztam őket, úgyhogy folytatom a szerkesztést. Engedelmeddel visszatenném a sablont. Köszönöm türelmed és megértésedet! Üdv! --Botlik vita 2014. március 27., 18:48 (CET)

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jogos, észleltem is, csak elkezdtem végigbogarászni a laptörténetet, mert egyenként módosítgattak benne számokat, és azokat akarom visszaállítani. Asszem beteszem az eredeti táblázatot, az az egyszerűbb.

Kérek egy kis türelmet (max. egy óra).

2014. március 29., 08:27 (CET)

File:Szűcs Judit.jpeg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Elnézést! Más a kiterjesztése. Üdv. Tambo vita 2014. március 31., 09:21 (CEST)

SZJ[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Már i. O.: Fájl:Szűcs Judit.jpg --PallertiLapin.svgRabbit Hole 2014. március 31., 09:23 (CEST)

Konrad Kyeser vallása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia, a forgattyús tengely cikkben tett -emet kifogásoltad. Nos, a megfelelő szócikk azt irja, hogy keresztények halála időpontjának megjelölésére használható. A dewiki, skwiki stb. még zsidókra, muszlimokra is az első mondatban használja. Kyeser keresztény kellett, hogy legyen, hiszen keresztesháborúban harcolt. Kérlek, a sommás, uralkodói többesben leírt magánvéleményedet legalább forrásold. Üdv. Voxfax vita 2014. március 31., 10:16 (CEST)

Végignézve a vitákat sem indokolt a kereszt törlése (nem kihalt állat, nem másvallású stb.). Nem is arra utal, hogy már nem él. Amíg nem néztem utána, csak ez a - nem is pontos - adat volt a cikkben. A „meghalt” szövegnél sokkal diszkrétebb, ízlésesebb. Automatikus irtása indokolatlan, kár a gőzért! Te se érezd kötelességednek, pláne ilyen esetben. Ha ízlésednek nem felel meg, ne használd, vagy korrigáld a kereszt (jel) cikket, amely használhatónak írja le. Voxfax vita 2014. március 31., 10:53 (CEST)

Mondom, hogy átolvastam a vitákat. Ezt senki sem kifogásolta. A kár a gőzért csak annyit jelent, hogy nem érdemes foglalkozni vele. Nem kellene valamilyen nevedhez illő alaptanfolyamra menned? Néha az az érzésem, hogy nyelvértési problémáidat indokolatlan támadással ellensúlyozod. Voxfax vita 2014. március 31., 11:17 (CEST)

Nemes Tihamér[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! A kép itt látható Postamúzeum és itt Postamúzeum. Mint ITT látható 1930-ban már foglalkozott, és 1938-ban szabadalmaztatott (színes) televíziót. Az 1932-ben és 1939-ben kiadott művei is ezzel foglalkoznak. ITT leírják, hogy a kivitelezése nem valósult meg, mert közbejött a második világháború, ami ugye 1939-ben kezdődött. 1953-tól megint a Posta Kísérleti Állomáson dolgozott, részt vett az első magyar televíziós kép- és hangadó berendezés létrehozásában. A kép alapján nem valószínűsíthető, hogy ez a két kép az ekkori állapotot tükrözné. Üdv. Tambo vita 2014. április 1., 10:12 (CEST)

Sorsidéző[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Szerintem jó lesz az a kategória. Ha majd lesz jobb, ami valószínűleg a színházművészet alkategóriája lesz, majd átkerül abba. --fausto vita 2014. április 1., 19:48 (CEST)

Re:Kategóriák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Már beleraktam a szócikkeket a Kategória:Magyar költők, írók megfelelő alkategóriáiba. Soknál úgy volt, hogy szerepelt a Magyar költők, író kategóriában, pedig csak költő volt, vagy pedig csak író. Nem sok értelme volt így a kategóriának - egyébként körülbelül 50-en szerepeltek benne a néhány százból.--Szenti Tamás vita 2014. április 3., 12:58 (CEST)

A költők, írók kategória egy gyűjtőkategória (ahogy az látható is a nála nagyobb kategóriáinál). Tehát az abban szerepelő szócikkeket valamelyik alkategóriájában kell elhelyezni. A kategória bevezetésében is utalnak erre.--Szenti Tamás vita 2014. április 3., 13:06 (CEST)

Bang Bang You're Dead[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Firkász! Szeretném jelezni, hogy a kép szerzője én magam vagyok, én készítettem a plakátot a társulatnak. A társulat vezetője és akkori tagjai is tudják ezt igazolni, ha szükséges. Nem igazán egyértelmű számomra, hogyan tudom ezt jelezni, ha ez a saját képem, tudnál ebben segíteni? Köszönöm a segítséget! Üdv, EleanorSt - Köszönöm a gyors választ és a segítséget!

Fájl:Fakt.logó.jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Nem értelek, hogy ezt miért vontad vissza. Mivel ez egy logó, így erre is vonatkozik az alábbi szöveg: „Az ilyen képek felhasználása valószínűleg nem jogszerű, ha nem kapunk hozzá engedélyt a jogtulajdonostól, törölni fogjuk”, tehát semmiképp nem publikálható szabad licenc alatt. A feltöltőt már értesítettem, mert ha ő a szerzői jog tulajdonosa, tud rá engedélyt adni. Kérlek, helyezd vissza a sablont. Üdv: Bencemac A Holtak Szószólója 2014. április 6., 10:46 (CEST)

tv com id[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia Hungarikusz Firkász! A tv.com ezeknek az adott műsorainak id számait, hol tudod megnézni? Mert a linkjükben nem találom. Kérlek szépen segíts. --Vakondka vita 2014. április 9., 17:23 (CEST)

Raylene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hi! Nincs mit sajnálni. Ha nevezetes, akkor nevezetes: sablon leugrik oszt' jónapot. Pkunkpalackpošta 2014. április 11., 21:53 (CEST)

Tettem egy megjegyzést a vitalapra, a sablont meg otthagytam. Ez így összhangban van, ha valaki javítja, majd leszedi. Pkunkpalackpošta 2014. április 11., 21:59 (CEST)
Kösz. Gyűjtöm a tapasztalatokat. Pkunkpalackpošta 2014. április 11., 22:05 (CEST)

Kedves Hungarikusz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ide írok, mert Te is az én vitaoldalamra írtál. Azt állítottad, hogy a Herbcaps szó szerepel valamilyen cég vagy párt vagy szervezet nevében. Légyszíves mondj olyan céget, aminek a nevében ez a szó szerepel. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Herbcaps (vitalap | szerkesztései) 2014. április 16., 17:05‎

Húsvét[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szervusz Hungarikusz Firkász! (Ide irkálok, különben nagyon tetszik ez a színes vitalapod.)

Boldog nagypénteket, nagyszombatot, húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt kívánok neked! --Vakondka vita 2014. április 17., 07:44 (CEST)

Zavar?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia HuFi! Elolvastam elejétől a végéig a WP:ZAVARt. De abszolút nem áll fenn az abban leírt helyzet. Egyetlen cikkben sem szerkesztettem ("demonstráltam"), csak vitalapon kértem meg hozzáértőnek látszó szerkesztőket, hogy nézzék meg a vitát. Ezt sehol nem olvastam, hogy nem lehet. Nem inzultálok én senkit, a tények elolvashatók a Vita:Szcientológia#Nagybetű? vitalapon (amit meg kéne tenned, hogy lásd miről is van szó). Ha egyedül lennék a nézőpontomban, még akkor is igazam lenne. De nem vagyok. Minden forrás engem támaszt alá, és a törvény is. Ha igaz lenne, amit írsz, hogy a helyesíráson múlna, akkor már rég ki lett volna javítva a cikk. Itt elfogultság van jelenleg, és ezt demokratikus alapon lehet szerintem csak megoldani. Két külön szerkesztő egyértelműen megadta a forrásokat, de az eb kötve van a karóhoz. El is döntöttem, hogy most annyi lesz, hogy felhívom a vitalapra más feltehetőleg hozzáértő szerkesztők figyelmét, hiszen Linkoman és jómagam már mindent leírtunk. És mint ő, én is kiszállok egy darabig. Ennyit nem ér meg, mert most úgy néz ki, hogy én vagyok a hülye. Én csak a Wikipédiát akartam megvédeni a jelenleg jogsértő helyzet esetleges következményeitől, amin úgy láttam nagy figyelem van, mint pl. az esetleg jogsértő képek azonnal törlésre kerülnek. Pedig a most már egyértelműen bizonyított szándékos védjegybitorlás sokkal veszélyesebb, és szerintem inkább erre kéne figyelni, mint azt kifogásolni, hogy segítséget kérek. Ennyi, részemről lezárva. Ib11 vita 2014. április 17., 16:58 (CEST)

Szia. Oké, értem az FV-t. A felkérés, hogy az én nézőpontommal értsenek egyet nem látom, hogy hogyan hiba bárhogyan is. A "demonstrálás" kifejezés kifejtése a WP:ZAVAR-ban meg teljesen más. Az sem inszinuálás, hogy megmondom a tényt. Konkrétan, hogy leírtunk minden érvet, és nekünk van igazunk, de nem látják be. Értem a te nézőpontodat, és be is látom, hogy nem folysz bele. Nem is várom. Ahhoz, hogy ebbe valaki belefolyjon érdemben, mélységeiben kell ismerni mind a jogi, mind a helyesírási kérdést, amin éppen az ütközés folyik. Azt hittem, hogy a layman is megérti a dolgot, de belátom, tévedtem. Itt sokkal szakmaibb a kérdés, mint elsőre láttam. Át kell olvasni a törvény szövegét, és onnantól nincs kérdés, hogy mi a helyes. Én nem azt gondolom, hogy két szemben álló vélemény van. Csak arról van szó, hogy ketten jobban ismerjük a témát, mint a másik két szerkesztő, akik már eleve mélységesen mélyen jártasak, csak éppen nem eléggé. Ennyi. Nem kell elhinned. És mondom, annyira nem érdekel. Csak azért mondod, hogy a jogi érvelés "csúszós lejtő", mert nem látod át, hogy itt a védjegy sérül, és szerintem csoda, hogy ennyi éven át semmilyen jogi következménye nem volt, mert a törvény egyértelmű. Kíváncsi leszek, ha adott esetben tényleg kijavítják az OH-t, akkor milyen ürügy lesz arra, hogy akkor is köznév. Sajnos ezt kell mondjam az alapján, hogy már mennyi bizonyítékot és forrást megadtunk, és még mindig kötve van az eb a karóhoz. Remélem nem lesz igazam. Na viszlát! Ib11 vita 2014. április 17., 19:01 (CEST)

re[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Láttam, nagyon gyors vagy :) Ezt Te jobban tudod. Kösz a javítást! Szlávics vita 2014. április 17., 20:05 (CEST)

Kösz, ez jó ötlet! Persze, benne van, de nem tudom hogyan kellene hivatkoznom rá... Majd megpróbálom megoldani Szlávics vita 2014. április 17., 20:18 (CEST)

Köszönöm! Szlávics vita 2014. április 17., 20:31 (CEST)

Vandál[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hello Hungarikusz! Kérlek, hogy segíts egy névtelen semlegesítésében: a korábban már 1 hónapra blokkolt 86.101.160.23 újra aktivizálódott, és elkezdte a „Szövetségi Nyomozóiroda” cikket a saját szája íze szerinti zagyvaságokkal feltölteni [2]. Az utolsó előtti változtatását visszavontam, kapott egy figyelmeztetést a vitalapjára, de az nem segített, mert folytatta ugyanúgy [3]. Kérem az illető blokkolását. Üdv, Pkunkpalackpošta 2014. április 20., 09:42 (CEST)

OK, kösz. Pkunkpalackpošta 2014. április 20., 09:52 (CEST)

nem megfelelő engedély?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben mi volt ami nem jó? cc-by-sa-2.5, mit nem látok? --grin 2014. április 22., 14:10 (CEST)

Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Törölnéd? Üdv. Tambo vita 2014. április 23., 15:22 (CEST)

Elnézést a kérdésért: miért kellene törölni?

Bár nem olvastam végig szóról szóra, de ránézésre a témának tökéletesen megfelelően van megírva. Mennyiségileg cikkek tízezreinél részletesebb, fontosságra NB III-as focisták százainál szükségesebb. Meg egyáltalán hogyan lehet törlési megbeszélés nélkül törölni?

Vagy egyáltalán nem értem a kérést? --Porrimaeszmecsere 2014. április 25., 10:06 (CEST)

Értetlenségemre mentségül szolgáljon, hogy – amint rájöttem – nem a címbeli szócikket kell törölni, hanem az előzőleg rosszul adott címet a fentire javítani; a többi igaz. --Porrimaeszmecsere 2014. április 25., 10:18 (CEST)

Andresz Kati[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia HungarikuszFirkász! Köszi a link javításait ez előttieket is, ez utániakat is. Ne kelljen, midnen cikkben köszönetet nyomnom. --Vakondka vita 2014. április 23., 16:50 (CEST)

az egyértelműsítő lapra mutató[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia Hungarikusz Firkász! Ha felül van pl. ilyen ez a cikk a 2015-ös könyvről szól, olyan mondatban is csak azt szabad linkelni, amire mutat egyértelműsítő lap? Minden esetre kivettem a plusz linkeket, hogy jobban látható legyen, az amire mutat egyértelműsítő lap. --Vakondka vita 2014. április 25., 08:45 (CEST)

Szócikk nem megbízható oldalát törölni érdemes?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha a John Fitzgerald Kennedy nemzetközi repülőtér kapcsolódó szócikkeiben a honlapok között egy "nem megbízható oldal" veszélyére felhívó oldal is akad, akkor azt törölni érdemes? Egyébként erről a honlapról van szó: [4] New York State DOT Airport Diagram PDF]. Szép napot kívánok! Apród vita 2014. április 26., 01:52 (CEST)

Igazad van. Mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mennyire veszi komolyan a nem megbízható oldal veszélyére felhívó figyelmeztetést. Akkor nem törlöm és mindenkinek saját lelkiismeretére bízom, mit tesz, ha kinyitja ezt az oldalt. Apród vita 2014. április 26., 09:35 (CEST)

Képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Saáry Éva műkorcsolyázó 36396 szary va.jpg és a Dedinszky Izabella fényképe.jpg, szerinted rendben vannak? Andrew69. Blue a v.svg 2014. április 26., 08:09 (CEST)

Viszont ha így jó, akkor tedd meg, hogy írsz a feltöltő vitalapjára. Mert írtam neki és az általa feltöltött sablon nem volt jó. Andrew69. Blue a v.svg 2014. április 26., 08:16 (CEST)

Ok, én úgy emlékeztem a szerző halála után 70 év, de ha így van az csak jó, mert több képet lehet feltölteni. Pl a második világháborús képeket 1944-ig. De a commonsban ez nem így van ott 1923. az évszám. Te is így tudod? Andrew69. Blue a v.svg 2014. április 26., 08:29 (CEST)

Sziasztok! Köszönet mindkettőtöknek a képekkel kapcsolatos segítségért. Ezeket még "nagyon kezdő" koromban tettem fel, amikor még nem voltam tisztában a licencekkel. Azóta már kikupálódtam, csak nem néztem utána, hogy a korábban felrakott, általam problémamentesnek ítélt képeknél milyen licencet adtam meg. Mivel ezeknél a képeknél ismeretlen a szerző, és a 70 év a megjelenésük óta eltelt, ezért közkincsként szabadon felhasználható, és javaslatotokra át is helyezem őket a commonsba. --Dodi123 vita 2014. április 26., 10:49 (CEST)

Volner János fénykép[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Légyszi ne töröld le Volner János oldaláról a fényképet, most fogom feltölteni a képet, az engedélyt pedig megküldeni. Köszönöm szépen! --Sumpi vita 2014. április 29., 12:43 (CEST)

Wisdom lemezborító[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! A Wisdom (EP) infoboxába szeretném feltölteni a lemezborítót, 300x300 pixel méretben, és nem használnám a képet máshol. Úgy emlékeztem, hogy ilyen feltételek mellett régen könnyen fel lehetett tölteni borítókat, most viszont olyat találtam, hogy minden esetben engedélyköteles. Tudnál segíteni, hogy miként töltsem fel a borítót, hogy a legszabályosabb és leggördülékenyebb legyen? Köszönöm! Deligabi vita 2014. április 30., 17:48 (CEST)


Köszönöm a villámgyors választ! Még egy apróság jutott eszembe: jól láttam, hogy a commonsba nem lehet borítót tölteni? Deligabi vita 2014. április 30., 18:06 (CEST)

André Tchaikowsky képek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia Hungarikusz Firkász!

Ez olvasható a http://andretchaikowsky.com/photographs/index.htm lap alján:

„About these photos - If you are seeking photographs of André Tchaikowsky for your own purposes, the Tchaikowsky Estate photos and Public Domain photos can be used freely. Other photos require permissions and/or payment. There are additional André Tchaikowsky and related photos available that are not shown. Send an e-mail to me with your questions.”

A konkrét kép a Tchaikowsky Estate-től származik, ezért gondoltam úgy, hogy feltölthetem. Ha rosszul gondoltam, kérlek válaszolj, addig semmiképpen nem akarom felhasználni.

Köszönettel: --g-moll 2014. május 6., 11:36 (CEST)


Köszönöm a válaszodat, még nagyon kezdő vagyok. Kérlek, töröld a képeket.
Üdvözlettel:
--g-moll 2014. május 6., 11:51 (CEST)


Köszönöm, várok.
Üdvözlettel:
--g-moll 2014. május 6., 13:58 (CEST)

Re:Fájl:MartonEva01.jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Köszi!  … szalax üzenő 2014. május 6., 11:42 (CEST)

Fájl:Zsákos Frodó.png[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Célravezetőbb, ha a filmből veszek ki jó minőségű képet :D. --Sasuke88 Anime eye.svg vita 2014. május 7., 00:40 (CEST)

Charlie Chaplin Modern Times.jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Törölted a feltöltött filmkockát azzal az indokkal, hogy a commonsban megtalálható, de ez nem igaz, mert a két kép nem ugyan az. Vissza állítanád az eredeti képet? --Szente vita 2014. május 7., 04:51 (CEST)

Értem az indokod, de megtévesztő a helyzet. Ezt a képet eredetileg nem a modern idők című film illusztrálására töltöttem fel (oda csak utólag kerül ha már fent van elven), hanem a technofóbia szócikkhez. Azért használtam azt a képet, mert nagyon plasztikusan fejezte ki e fóbia keltette érzést, ahogy a főhőst bedarálják a fogaskerekek munka közben. Most ezt a képet lecserélted egy olyanra, amin a főhős vidáman, mosolyogva cibálgat egy kart. Szóval ez a másik kép már nem illusztrálja azt a szócikket, amiért feltöltésre került. --Szente vita 2014. május 7., 05:12 (CEST)

Nem igazán értem, hogy tekinthetünk el a felhasználás céljától, ha azt kell megvizsgálni, hogy az adott illusztráció kiváltható-e egy szabad képpel. Ennek így semmi értelme. Ez teljes félre értelmezése a szabályozásnak. --Szente vita 2014. május 7., 05:52 (CEST)

Köszönöm a linket, nos elnézésed kérem valóban nem egyéni hiba, a leírás igen csak szűk marokkal méri a lehetőségeket. Ezek szerint ha most bővíteném a szócikket egy "technofóbia a művészetekben" fejezettel, amibe értelem szerűen belekerülne a Modern idők is, akkor e kultikus jelenet film kockájával nem illusztrálhatnám szabadon az adott részt. Ez igen csak túlzás. Már egy ideje piszkál a dolog, de úgy látom erősebb a túlszabályzás mint az eddig hittem. Már egy ideje gondolkodom rajta, hogy kellene az ügyben egy megbeszélés, mert nem hinném hogy ez valóban így a Wikipédia érdekeit szolgálná. --Szente vita 2014. május 7., 22:51 (CEST)

Wikiszülinap[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Boldog wikiszülinapot kívánok!  … szalax üzenő 2014. május 7., 10:09 (CEST)

Hip, hip, Isten éltessen! :) --Pagony vita 2014. május 7., 11:21 (CEST)

Csatlakozom az előttem írókhoz. Tambo vita 2014. május 7., 11:44 (CEST)
A legjobbakat kívánom én is. --g-moll 2014. május 7., 12:01 (CEST)

Köszönöm szépen mindenkinek a kedvességet!! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2014. május 7., 22:18 (CEST)

 • Symbol support vote.svg támogatom - :-) Boldog wikiszülinapot! - Aros Nuclear energy icon.jpg Távírda 2014. május 7., 22:24 (CEST)

Előzmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elnézést, amiért kimaradt a neved. Az az oka, hogy a Notepad++ segítségével mintegy programozva gyűjtöttem ki a hozzászólók nevét a Szerkesztővita:Név után keresve, és nem vettem észre, hogy te a User vita:Hungarikusz Firkász formát használod az aláírásodban. Csigabi, misibacsi, Pagony, Teemeah és Rlevente is kimaradt, ugyanezért. Mindenkitől sorry! --Karmela posta 2014. május 12., 12:12 (CEST)

Walt Disney adatlapjával kapcsolatos kérés, segítség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Hungarikusz Firkász!

Walt Disney adatlapjával kapcsolatban kérném a segítségedet. Az a helyzet, hogy csalódott vagyok, mert a magyar Wikipédia sajnos keveset taglal róla kapcsolatosan és ez szerintem így idővel elavultá válhat.

Az angol és más változtoknál pedig egészen más tapasztaltam. Ráadásul bővebben és részletesen írnak róla, oly annyira, hogy néhány külföldi forrásoknál csillaggal van kiemelve, azaz a Wikipédia egyik legjobb szócikkének számít.

Ez ügyben kérném a segítségedet, és még arra kérnélek, hogy add tovább ezt az üzenetet néhány ismerősődnek és dolgozatók azon, hogy Disney magyar adatlapja bővebb és sokkal érdekesebb és lényegretörőbb legyen. Tudom ez nem könnyű a hátrányok és a nehézségek miatt, de ha összedolgozól a többiekkel együtt akkor szerintem lenne rá esélyed.

Segítségként javaslom az angol Wikipédia és más magyar oldalak látogatását mert ott bővebb információkat taglalnak Walt Disneyt illetően. Számítok rád és a többiekre, akik segítenének ebben. Természetesen amikor időket tudsz erre szánni.

Utólag arra kérnélek, hogy ne adj javaslatott és segítséget az üzeneteidben, még ha a jó szánék vezérelne téged, ne küldj létszíves, mert sajnos ez nekem amúgy se jutna el a tudatomig, mert sajnos, én pszichés egyúttal légzési problémákkal is küzdők.

Regasteriossal is ugyanezt üzentem.

Köszönöm utólag a megértésedet és ne utasísd el a kéréseimet, én csak segíteni szeretnék ezzel előrehaladni.

--Nagy Pál vita 2014. május 13., 23:20 (CEST)

WT-választás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Szilas-Szalakóta esetében is van valami elírás. Melyik a helyes? Wikizoli vita 2014. május 16., 10:23 (CEST)

Mikor szükséges az átirányítás?[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Azt szeretném kérdezni, mikor indokolt az átirányítás. Ugyanis átirányítottad a Klevesi Mária orléans-i hercegné lapot a Klevei Mária orléans-i hercegné lapra. Én úgy gondoltam logikusnak, hogy törölni kellene, hiszen semmi sem hivatkozik rá, a tartalma benne van a másikban (ehhez besegítettem), a wikis szócikkeket böngészve pedig úgy tűnik, bizonyos, hogy ez az írásmód (a Klevei) a helyes (ha mégsem, utána kellene járni és egységesíteni). Ugyanakkor károsnak tartanám, hogy megmaradjon, mert aki bizonytalan az írásmódjában, és a neten próbál rákeresni, annak a wikipédia mindkét formát úgymond felkínálja, s ezáltal zavarba hozhatja. (Ezért is próbálom törlésre vinni a hibásan írt című szócikkeket, hogy a neten keresgélőknek „ne adjanak tippet”.) Előre is köszönöm válaszod, --Vépi vita 2014. május 16., 10:53 (CEST)

A Hamis Izabella[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bélyeg neve volt a Hamis Izabella? Bizonytalan a helyesírása, először én is így írtam. De a színészeknél, a filmcím említésénél a hamis kisbetűvel volt/van írva (A hamis Izabella). Az IMDb és a Filmkatalógus is kisbetűvel írta. --Kisváros vita 2014. május 16., 15:44 (CEST)

Értem. A NAVA oldala is bekerült a Források közé. A film 50:48 „perc”e körül azt mondja a Pécsi Sándor által alakított szereplő, hogy tévnyomatú Izabella. Ez zavart meg. --Kisváros vita 2014. május 16., 15:57 (CEST)

Komáromi György[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Ezt akartad törölni? Nem a redirt? Üdv. Tambo vita 2014. május 22., 13:05 (CEST)

Valóban a Dr. Komáromi György lapot kellett volna törölni és a Komáromi György maradna....----Linkoman vita 2014. május 22., 13:08 (CEST)
Köszi, OK.----Linkoman vita 2014. május 22., 13:11 (CEST)
Szia! Én csak azt láttam, hogy a redir megvan, amire irányít az meg nincs. :-) Tambo vita 2014. május 22., 13:16 (CEST)

Bocs, hogy beleszólok, de a doktoros átirányítással mi volt a baj, hogy törölni kellett? Zerind üzenőlap 2014. május 22., 13:29 (CEST)

Átirányítás idegen filmcímről[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia, a WP:NÉV ezt írja: „”Megállapodás: A filmeket a magyar címükkel nevezd el (még akkor is, ha a magyar elnevezések köztudottan és hagyományosan jelentősen eltérnek az eredeti címtől), és a cikk elején jelezd az eredeti nyelvű, illetve alternatív címeket. Az eredeti címeket átirányításként fel lehet később venni a cikkre mutatva, hogy az eredeti cím alapján is meg lehessen találni őket.”

Ezért levettem az azonnali törlés sablont arról, amire most kitetted. Zerind üzenőlap 2014. május 22., 14:07 (CEST)

Ha lehet, akkor lehet. Ezen kívül minden más lényegtelen. Zerind üzenőlap 2014. május 22., 14:15 (CEST)

Először is szerintem a „lehet” szó helyett a „szabad” szót kellene használni, az irányelv is ebben az értelmében használja. Erre lecserélve az előző mondat szavát azt kapjuk, hogy „az utcán köpködni szabad”, ami valóban nem jelenti, hogy kell, de azt igenis jelenti, hogy nem büntethetik meg, aki csinálja. Zerind üzenőlap 2014. május 22., 14:21 (CEST)

Célzás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dehogy! Voxfax szövegére céloztam. Sajnálom, ha félreérthető voltam...----Linkoman vita 2014. május 24., 01:37 (CEST)
Sorry.--Linkoman vita 2014. május 24., 01:42 (CEST)

„A hölgy egy kissé bogaras” kép törlése Commons-ból[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ha érintve érzed magad, igazad van, a kép törlése a Commons-ról rosszindulatú cselekedet volt. Az egyik normális intézési módja az lett volna, ha a törlés után feltöltöd ide, a huwikire a képet, mivel itt jogszerűen használható, ahogy te is mondtad. Vagy utánanézel, és a Commons-on olyan licenszet adsz meg, amivel jogszerűen használható marad a kép. Te egyik jó megoldást sem választottad, megnyugodtál abban, hogy a kép törölve lett. Ilyenkor hogy érzed magad? misibacsi*üzenet 2014. május 25., 15:54 (CEST)

Anyák napja Japánban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dehogy nincs! Van, mégpedig május második vasárnapján tartják. innen tudom. Hihihi.----Linkoman vita 2014. május 25., 16:17 (CEST)
Kedves HF! Ne vegyél már ennyire komolyan engem! (A hihihi nálam emotikon-pótló). Hidd el, semmi "hátsó" szándékom nem volt ezzel a megjegyzéssel. Egyszerűen néztem a kis tesztelő butácska szövegét és utánanéztem az "állításnak". Te pedig közben - maximálisan helyesen - törölted a "cikket". Csupán azért a szerkesztői lapodra írtam, mert már nem tudtam a cikkhez írni ezt a kis "szösszenetemet".
További jó délutánt!----Linkoman vita 2014. május 25., 16:25 (CEST)
OK, figyelni fogok az emotikonodra!----Linkoman vita 2014. május 25., 16:32 (CEST)

Szűkszavú szerköf[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Kissé szűkszavúnak találom ezt a szerkesztési összefoglalót, különösen annak tényében, hogy a maga a szerkesztés ellentétes az egyértelműsítő lapokon (több ezer lap) alkalmazott formázási szokvánnyal. Kifejtenéd esetleg a szerkesztési összefoglalónál bővebben is a miértet? --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. május 30., 11:19 (CEST)

Nem, a szokvány még csak véletlenül sem ezért szokvány. Ha így lenne, semmi rendszer nem lenne az egyébként egységesnek szánt rendszerben. A szokvány épp azért szokvány, mert külön le nem írt, de általánosan alkalmazott gyakorlat. Többezer egyértelműsítő lap így épül fel, még akkor is, ha a WP:EGYÉRT kifejezetten csak az elhunyt személyekre mutat formázási példát.

A konkrét példában maga az első szerkesztés volt a visszaállítás az általánosan alkalmazott gyakorlathoz képest. Nem véletlenül úgy volt megírva az a lap, ahogyan meg volt! Arra kérlek, hogy állíts helyre a status quót, és a jövőben is alkalmazd az általánosan használt gyakorlatot e lapoknál. Köszönöm: --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. május 30., 11:50 (CEST)

Mivel valóban nincs leírva az útmutatóban (nem gondoltunk arra, hogy a nyilvánvalót külön rögzíteni kellene), ezért új egyértlap létrehozásakor akár elfogadhatónak is lehetne tekinteni a nézetedet, de semmiképpen nem az, amikor a szokvány alapján rendszerszinten kialakított korábbi lapokat írsz át csak azért, mert az úgy neked nem tetszik. Többezer lapot így írtunk meg, ez az általános kialakítási gyakorlat!

Milyen alapon minősítenéd vandalizmusnak a visszaállítást, mikor épp a te szerkesztésed megy szembe az általánosan használttal? Azt értsd meg, hogy itt épp az első szerkesztés az úgymond „visszaállítás”. --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. május 30., 12:25 (CEST)

Miért ne lenne érv, hogy többezer lapon így van használva? Egyáltalán nem véletlenül, épp ez a rendszer lényege, hogy egységesen használjuk! Továbbra sem kaptam választ arra, hogy miért lenne a szokvány szerinti általános használatra való visszaállítás vandalizmus? Bár én nem minősítettem annak, de inkább lehetne az az ettől való erőltetett eltérés! --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. május 30., 12:44 (CEST)

Nincs félelmem, mert tudom, hogy igazam van a kérdésben, ezt ész érvekkel is alátámasztottam. Nem értetted meg. Ez nem baj, ez van, elfogadtam, hogy nem érted. A dolog csak azért bosszant, mert alapvetéseket kell magyarázni, ami a kevés, szerkesztésekre szánható időmből megy el, de nem baj, ennyit rászánok. Azokat értesítettem a tartalmi vitáról, akiket a kérdéskörben szerzett nagyfokú gyakorlatuk miatt úgymond „szakértőnek” tekintek az egyértelműsítésekkel, egyértlapokkal kapcsolatban. Ha van/lesz véleményük, majd leírják. Figyelmedbe ajánlom még Malatinszky szerktárs hozzászólását is a vitalapomon. Üdv: --Joey Olympic rings with white rims.svg üzenj nekem 2014. május 30., 13:11 (CEST)

Valóban arra gondoltam, de pont fordítva emlékeztem az eredményre. Ezek szerint visszavonom a Joey-hez írtakat. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. május 30., 13:38 (CEST)

WT választás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Hungarikusz Firkász!

Miután lezárult a WT szavazás, tudni szeretném, hogy miért szavaztál ellenem. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. május 31., 00:04 (CEST)

Mivel az ellenszavazatod miatt levontak a rám adott szavazatokból, természetes, hogy érdekel és nyilván alaposan megfontoltad, mielőtt megtetted. Ha volt bátorságod odaszavazni, akkor ahhoz is legyen, hogy elmond mi az oka. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. május 31., 08:09 (CEST)

A választáshoz kapcsolódik: Aros ellen nem ketten, hanem hárman szavaztak. Valószínűleg OrsolyaVirág ellenszavazata kerülte el a figyelmeteket: Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Wikitanács (2014)#Aros. Apród vita 2014. május 31., 01:23 (CEST)

WT-választás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia. Igen, már észrevettem. Majd legközelebb... :) -- BahuszSmiley green alien.svg vita 2014. május 31., 02:01 (CEST)

Településnév[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem tudom, hogy visszavonandóak-e. Nekem nagyon nem tetszik, ezért tettem fel a javaslatokhoz. Már nem is vonogatom vissza, előbb megvárom, mi lesz. De örülök, ha más visszavonja. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. május 31., 19:30 (CEST)

Sablon pótlása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Pótoltam a {{baz}} sablont Szerkesztő:Ijics Lenin szerk.lapján, remélem nem probléma. :-) --XXLVenom999 vita 2014. június 2., 19:47 (CEST)

Ez esetben elnézést kérek. Azt hittem ez a szokás. --XXLVenom999 vita 2014. június 2., 19:49 (CEST)
Én köszönöm a felvilágosítást, ezek szerint ez elhamarkodtam a dolgot. Csupán azért gondoltam hogy lemaradt, mert láttam már azonnal blokkolt azonosítókat, ahova rögtön kikerült a sablon. A vitalapról viszont valóban elfeledkeztem. Legközelebb körültekintőbb leszek. Szép estét! --XXLVenom999 vita 2014. június 2., 19:52 (CEST)

Ignotus - nem jogsértő tartalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Az Ignotus lapra beszúrt bővítésünk, amelyet utóbb töröltél, nem jogsértő tartalom, hanem kifejezetten a Wikipediára (tovább)írt cikk, amelyet egy egyetemi szeminárium keretében készítettünk az ELTE Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék hallgatóival és tanáraival. A cikk alján lévő jogi megjegyzés ezt el is magyarázza (http://www.hebraisztika.hu/site/pageprocess.htm?id=474). Kérlek, hogy a törlést állítsd vissza és a tartalmat hagyd jóvá. Valószínűleg elfelejthettem megjelölni a forrást. Üdvözlettel: (nem tudom, hogyan kell a nevemet beszúrni) Hebraisztika

WT választá[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Hungarikusz Firkász! Köszönöm szépen a WT választás során rám adott támogató szavazatodat! Üdvözlettel:Kossuthzsuzsa vita 2014. június 3., 21:20 (CEST)

Zárójel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csak azt láttam, hogy meg volt nyitva egy zárójel és úgy gondoltam, hogy itt vagy nem kell zárójel, vagy a zárójelet kell bezárni. Ezek szerint itt az "a" variáció nyert a "b" varációval szemben. Apród vita 2014. június 4., 02:19 (CEST)

Visszaállítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jól van, akkor vegyük le. Csak mostanában nem értem rá, na mindegy, a szerkesztéseket a cikkben természetesen még nem fejeztem be. Visszaállítani nem azért állítottam, mert vandalizmusnak gondoltam, csak mert még szerkesztem, és ezt jelezni akartam. De ha jól emlékszem, ez az eset egyszer már veled is előfordult, pont ennél a cikknél. --BotlikIrodám 2014. június 4., 14:41 (CEST)

macskák húgycső...[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszönom a hibajavítást, látod tegnap még holmi belejavításokon izgultam, mára a kutyám életéért drukkolok és két napja nem aludtam. A cikk még nincs kész. Azért íródott, mert az állatorvosnál valaki mesélte, nem vette észre időben és a macskája kínhalállal halt meg. Nekem három macskám esett bele, mindhárom felgyógyult. Csak aztán gazdikák olvassák és tartsák is be, mert ez a betegség nem vicc. Livvyfan vita 2014. június 5., 12:09 (CEST)

Marosi József[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Hungarikusz Firkász!

Szeretném, ha nem vonnád vissza Marosi József fotóját, az engedély 1-2 napon belül itt lesz. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. június 15., 17:11 (CEST)

A képet Arnold Károly küldte, az engedély az ő birtokában van már, csak nem tudta átküldeni. Nem a Commonsba lett feltöltve és a megjegyzésbe beírtam, hogy küldeni fogja hamarosan. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. június 15., 22:32 (CEST)

) Köszönöm a tanácsod HuFi, van némi fogalmam az ilyesmiről. Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. június 15., 22:42 (CEST)

Marosi József[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

OTRS-kezelő vagy, tehát látnod kell az engedélyt. Mielőtt üzengetsz nekem, előbb győződj meg róla, hogy helytálló, amit a megjegyzésben írtam! Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. június 17., 20:28 (CEST)

Táblázat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A táblázatok vonalai akkor szoktak eltűnni, ha a képfelbontás nem optimális. Próbáld meg a Ctrl+görgővel állítani és közben figyelni, hogy mikor jelenik meg minden vonal jól. – LADis LA ék.jpgpankuš 2014. június 18., 21:07 (CEST)

Fekete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszönöm, én képtelen voltam megtalálni, és már vagy másfél hónapja ott lógott az ellenőrizetlenek listájában. --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. június 21., 17:25 (CEST)

Hmmm..., nem mindegy? Ha belősz az erdőbe és eltalálsz - látatlanban - egy szarvast, akkor neked van egy trófeád. Nemdebár? :) --Burumbátor Mondd, mit tehetnék érted? 2014. június 21., 17:28 (CEST)

SZFE-sablonok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Olvastam az üzenetedet. Egyetértek vele, viszont valahogy el kellene különíteni a személyek hallgatói és oktatói sablonjait (valaki csak hallgató volt az egyetmen, valaki pedig ott is oktat). --Gbarta vita 2014. június 25., 07:57 (CEST)

Az 1961-es SZFE-sablonnál van valami gond. Én nem találtam meg a hibát, légyszíves segíts! --Gbarta vita 2014. július 12., 13:58 (CEST)

Pancsen sablon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Húú, bocs, csak nézek, hogy kerül a vitalapomra a bejegyzésed? Aztán láttam, hogy az alatta levő miatt nem vettem észre, elnézést! De nézem máris, és véleményezem! Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. június 25., 14:23 (CEST)

:-) Maga a tökély... Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. június 25., 14:30 (CEST)

Military park, Zamárdi.jpg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Tudom, hogy át kell tölteni, de még nem csináltam ilyet, így hát még ódzkodom tőle, ezért is írtam a jelölésbe, hogy valaki legyen szíves áttölteni. Bencemac A Holtak Szószólója 2014. június 26., 08:54 (CEST)

Egyértelműsítő lapok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv! Van különösebb oka annak, hogy az utóbbi napokban általad létrehozott egyértelműsítő lapokon szereplő személyeket foglalkozással és születési/halálozási adatokkal egyaránt egyértelműsítetted (Török Miklós, Földes Mihály, Benedek Katalin, Bán Róbert, Pintér György, Haraszti Zsolt, Bagossy László)? Ha a foglalkozás nem egyezik meg a személyeknél, akkor csak foglalkozással egyértelműsítünk, a születési és halálozási évet elhagyjuk a címből. ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 1., 15:13 (CEST)

Köszönöm a választ. ✮ Einstein2 vitalap 2014. július 1., 15:45 (CEST)

Köszönöm[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszönöm. Apród vita 2014. július 9., 12:54 (CEST)

köszönet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szerbusz Hungarikusz úr! Köszszi, a sok linkjavítást, több cikkben. :) --Vakondka vita 2014. július 16., 09:38 (CEST)

Lee Van Cleff képével kapcsolatosan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Hungarikusz!

Lee Van Cleff képét illetően én csalódot vagyok, mert nem értek egyet azzal, hogy le kellene törölni. Főleg azért, mert szavaid szerint nem szabad kép filmkocka, mivel portré gyanánt nem lehet felrakni. Nem portrénak szántam ezt a képet, hanem mert szerettem volna, ha egy szebb minőségű színes kép lenne róla. Főleg azért, mert amit itt találtam róla az számomra nem a megfelelő. Ráadásul még portré sincs róla, pedig jó lenne a valaki felrakna egyet.

Szeretném megkérdezni tőled: nem lehetne újra felrakni ezt a képet az eredeti filmkocka állapotának megfelelően, mert amit fölraktam az egy vágott változata volt.

Sajnos az itt lévő szerzői jogi követelmények miatt nem tudok fölrakni egy képet, mert a google oldalon szereplő képei mind beletartoznak ebbe a szerzői jogi követelményekben, vagy nem szabad képekben. Ilyenkor nem tudom mit tegyek. Én ebben sajnos gyenge és tudatlan vagyok, mert csak 18. évemet élem. Sokszor inkább más valakitől kértem segítséget, de úgy, hogy nem én csinálom a bonyolult feladatott. Légy szíves, ne tanácsok útján segíts, hanem a közremükődéseddel, ha az időd megengedi, próbálj felrakni Lee Van Cleffról egy portré vagy más képet, ha nem megy nem gond.

Kérlek, hogy gondold végig, mielőtt válaszolnál ez ügyben és arról amiket itt elmondtam.

--Nagy Pál vita 2014. július 16., 13:53 (CEST)

Cikk, kép, vers[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Tudnál ennél a „kép”nél segíteni? Az engedélyt a Szuperinfó felelős szerkesztőnőjétől megkaptam, június 23-án elküldtem a permissions-hu@wikimedia.org címre, de azóta sem kaptam választ.

Ha igen, köszönöm! :-) --Jávori István Itt a vita 2014. július 23., 13:13 (CEST)

Köszönöm a választ. Te segítettél Hegedűs Mária alkotásaival kapcsolatban is, én majdnem elbaltáztam a képeit, hiszen azok csak külön engedély alapján használhatóak. Azt hittem, ez az összetett kép (szöveg, illusztráció + fotó) is jogvédett. Ezért kértem így engedélyt. Nekem már kellemetlen lenne ismét jelentkeznem R. Tóth Katánál. Te tudnál tőle egy megfelelő engedélyt kérni? A Szuperinfó felelős szerkesztőjének (publikus) címe: katalin.racz-toth@inform.hu

Örülnék, ha igen, de az elutasítást is megértem. --Jávori István Itt a vita 2014. augusztus 11., 18:50 (CEST)

Persze, nyugodtan hivatkozhatsz rám. Azt is közölheted vele, hogy:
 1. gyáva (mivel nem mertem újból írni neki),
 2. képügyekben járatlan ... vagyok. :-) --Jávori István Itt a vita 2014. augusztus 11., 18:58 (CEST)

Capella Pazzi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem kell. - Tündi vita 2014. július 26., 21:32 (CEST)

Ábrahámhegy képgalériája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Hungarikusz Firkász! Az általad kitörölt képeket azért töltöttem fel, mivel szükségem lett volna rájuk a település természeti értékeiről megírandó cikkrészhez, illusztrációként. Ábrahámhegynek ugyanis különleges fekvéséből következően mediterrán jellegű klímája van, s ezáltal növényzete is nagyban eltérő. A cikk megírásától azonban egyenlőre elment a kedvem. Talán, ha megvárod, hogy befejezzem a képfeltöltést, és időt hagytál volna a természeti értékeiről írandó cikkrész megírására, megbizonyosodhattál volna, hogy nem volt felesleges a feltöltésük. A képneveket ki tudtam volna javítani, azok csupán a gépemre feltöltött iránynevek voltak, s módosíthatók lettek volna. Időhiány miatt nem válaszoltam tegnap, mivel már amúgy is éjszakába nyúlóan voltam fenn (02 óra után volt), de mire elkészültem volna, te törölted az általad feleslegesnek ítélt képeket. Azért nem haragszom, csak éppen egy kicsit elment a kedvem az egésztől... Üdvözlettel:Kossuthzsuzsa vita 2014. július 26., 22:15 (CEST)

Kedves Hungarikusz Firkász! Köszönöm válaszod, úgy érzem csak egy kis félreértésből fakadt az egész. Legközelebb én is ügyelni fogok a képmegnevezésekre, az átnevezésekre, mivel mélyen átérzem az ehhez hasonló pluszmunkákból adódó fáradozásokat, ugyanezt éltem át magam is tegnap a félreértés miatt. Őszinte üdvözlettel:Kossuthzsuzsa vita 2014. július 26., 23:12 (CEST)

Vá: Szerkesztések száma[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Köszönöm szépen, hogy utánanéztél. Szia! --Vadaro vita 2014. július 27., 20:02 (CEST)

siberia zenekar[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

szia, az általam szerkesztett siberia zenekar wikipédia cikkét felfüggesztetted. A tulajdonos kért meg, hogy csináljak nekik szócikket, és használhatom a honlapon lévő infókat, szövegeket. Most beszéltem a tulajjal, ha a permissions-hu@wikimedia.org címre küld egy engedély megadásos levelet a zenekar e-mail címéről, akkor rendben lesz? A levél végére odaírja, hogy ki a szerkesztő? A másik: az oldalon volt egy kép is, ami szintén engedély köteles. A képhez oda is raktam, hogy engedély folyamatban. Egy e-mailben lehet rendezni mind a kettő engedélyt? Ha ma elküldi az engedélyt, akkor mennyi idő múlva folytathatom, illetve fejezhetem be a siberia zenekar szócikk szerkesztését?

Válaszodat előre is köszönöm! Gergő

Köszönöm gyors válaszodat! A zenekar küldi az engedélyeket, és készül enciklopédikusabb szöveg is. Lemezük és kiadójuk nincs, de több médiumban is szerepeltek már, ezek a linkek a honlapjukon meg is találhatók. 8 éve működnek, és koncerteznek a mai napig. Remélem nem lesz gond a megfeleléssel. (Más, kis zenekar is megfelelt már)

Josértés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mint, már a szócikk vitalapján kifejtettem én az István ifjabb király szerkesztője (szerzője) nem járulok hozzá, hogy a szócikkből jogsértő módon átemelt részletek az V. István magyar király szócikkben szerepeljenek! Az utólagos laptörténet ősszefésülés szerintem nem a szabályok érvényesülését támogatja, persze ez, időben ildomos megoldás lehetett volna. Felhívom a figyelmed, hogy a visszaállítás elmaradása esetén külső jogvédő fórumot fogok igénybe venni! - Cs-mester vita 2014. július 29., 07:39 (CEST)

Figyelemreméltó megoldás, de sajnos nem a szabályok betartásáról szól!
 • Valóban igaz, hogy az eredeti ifjabb király szerkesztésekor, elfogadtam az preferált licencet, de azt az újrafelhasználási feltételek megsértése (jogsértés) miatt megváltoztattam és a szócikket a kizárólagos GFLD licenc alá helyeztem. Így a jogsértő átemelés törlése után, a szöveg ismételt bemásolása a GFLD előírásai miatt nem szabályszerű. A védelmet előtte szabályszerű módon kellett volna eltávlítani!
 • Az eredeti szócikket, azért állítottam vissza hogy a törlési eljárásban az eredeti felület legyen figyelembevéve. Szabályos törlési eljárás ellen nincs kifogásom, annak ellenére sem, hogy itt azért minden gondolkodó ember látja az indítékot és a szándékot is. Most a szócikket törlési eljárás nélkül távolítottad el, ami szerintem nem más mint önkényeskedés. Jó lenne ha megindokolnád, hogy miben nem felelt meg az enciklopédikus követelményeknek! Persze, még arra sem kaptam választ, hogy egy személyről milyen szabály alapján nem lehet két összekapcsolt szócikket írni - pedig a mindennek ez az agyrém a kiindulópontja.
 • A fenti utólsó mondatot továbbra is tartom! - nem igazán szeretem a diktatórikus módszereket. - Cs-mester vita 2014. július 29., 14:05 (CEST)

Messi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia, a Lionel Messi cikket szeretném levédetni, mondjuk 3 hónapra (a WP:AÜ-n volt szó erről), a napokban ismét sokszor kellett visszaállítani, valamint Nudlik (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok) összes szerkesztését vissza kellett állítani. --Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. július 29., 12:13 (CEST)

Castel Gandolfo[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Hungarikusz Firkász!

Örülnék, ha a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Castel Gandolfo (Vatikán) szócikk törlési megbeszélésén ismét részt vennél, mivel Stephanmattheisen most az általad felvetett magyarországi és szlovákiai Komárom példába kapaszkodva azt próbálja bizonyítani, hogy Castel Gandolfo (Vatikán) és Castel Gandolfo (Olaszország) példája azonos, hiába írtam le tegnap, hogy nem azonos, mert a két Komáromnak két külön polgármestere van, míg az olasz és vatikáni Castel Gandolfonak egy. Ráadásul Voxfax is a lehető legrosszabb bizonyítási elvvel állt elő (hasraütötten azt állította, hogy Észak-Ciprusról nincs is szócikk, az a Ciprusi Köztársaság részeként van tárgyalva). Apród vita 2014. július 29., 20:41 (CEST)

Valentino Mazzola[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Üdv.

Nem olvasgattam utána, hogy a magyar szabályok szerint mi vonatkozik rájuk, de arra gondoltam, hogyha az olasz wikin közkincsként vannak feltüntetve, akkor itt is azok.

Akkor viszont most kérek egy felvilágosítást, mert ez a képfeltöltögetés nekem mindig necces téma: mikor is lesz egy kép közkincs? Illetve ha egy másik wikin annak van jelölve, akkor gyakorlatilag biztosra vehetem, hogy egy ottani képet nem tudok csak úgy átvenni? – Madridista Estadio Santiago Bernabéu 2014. július 29., 22:50 (CEST)

Malibu[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves szerkesztőtárs, no comment újabb "baráti" megnyilvánulásához... Egyébként már figyelmeztettek, hogy az a kevés, aki itt tud cikket írni, az fikázások halmazának teszi ki magát azok részéről, akik nem. Tán igaza volt?Livvyfan vita 2014. július 30., 16:30 (CEST)

Térjünk a tárgyra: Ön szerint miért nem maradhat az a mondat, amiben a csalódás érheti a rajongót? Pölö Mad Maxot várja és találkozik egy lepukkant félrészeg vadállattal, aki sanzén leüti mikor autogrammot kér. Vagy a filmekben bombázóról kiderül, hogy valójában egy ráncos és undok vénasszony? Miért a törvény "kijátszása", ha egy a helyi viszonyokat nem feltétlenül ismerő külföldi turista a helyi viszonyokat nem feltétlenül ismerő turistának mutatja magát? Livvyfan vita 2014. július 30., 16:54 (CEST)

Amúgy kedves HF ha megkérdezhetem, rajta vagyok a figyelőlistáján? Figyelni kell minden lépésemet, mint agent provocateurét, ahogy másik "kedves" szerkesztőtárs nevezett? Gyanús elem vagyok? Akkor kezdeményezni kéne megerősített jogom visszavonását, amit már egyébként is kértem, de sikertelenül. Livvyfan vita 2014. július 30., 16:54 (CEST)

Kedves HF. Összesen kettő szerkesztő van a sokezerből, akire "allergiás" vagyok. Sajnos Ön az egyik és ezt Ön is tudja. Hogy mikor és hogy lett ez így, azt nem tudom (valójában tudom, de erről itt nem beszélünk). Ilyen esetben a békesség kedvéért nem kéne a másikat triviális állítások törlésével hergelni, pláne nem pikirt kioktató megjegyzések közepette. Tudja én sem szoktam az Ön szerkesztéseit vegzálni, bár jogom lenne hozzá. Tehát viszonyunk egyoldalú. Ön gátlástalanul vegzálja munkáimat, én sosem teszem ezt az Önéivel. Gondolom ez sem hatja meg, tudja én még nem jöttem rá, Önt egyáltalán meghatja-e valami. Ne is haragudjon, de Önnel kapcsolatban sokszor olyan érzésem van, hogy egy tökéletesen érzelemmentes robottal állok szemben. Livvyfan vita 2014. július 30., 17:39 (CEST), aki egy tapló, ahogy Ön minősített max. fél órája.

ui. én ki is írtam a vitalapomon, hogy az oda írtakat elolvasás után törlöm. Amúgy tök mindegy, a laptörténetben úgyis ott van.

Kedves HF, a Malibu cikk írója nem fog megsértődni a belejavításaimért, mert a cikket én nyitottam és 99.99 százalékban én írtam. Ön arra hivatkozott az imént, hogy valaki, aki nem a helyi viszonyokat nem ismerő külföldi turista, hanem egy helyi akárki, a magyar Wikipédia tanácsa alapján azt fogja a malibui rendőrnek mondani, hogy ő egy a helyi viszonyokat nem ismerő külföldi turista, bár a szomszéd utcában lakik, hát ez jó. Csak az a baj, hogy a rendőr el fogja kérni az útlevelét, tehát nem áll meg a dolog. Fordítva viszont nagyon is. A véletlenül és esetleg angolul jól beszélő magyar turista elkezd angolul pofázni a rendőrrel, pláne pikirtkedik, az őrszobán köt ki. Ha ilyen eset előáll, akkor a legjobb stratégia a "turiszt, no szpik inglis", hozzá egy ismeretlen, távoli európai ország ákombákomos útlevele, nyakban fényképezőgép, mellé bárgyú vigyor. Nem lesz kedvük magyar tolmácsért rohangászni egy ilyen piti ügy miatt. Amúgy ha megenged egy észrevételt a törvényekkel kapcsolatban csak úgy: a kis gazemberek megszegik, a nagyok magukhoz igazítják. Livvyfan vita 2014. július 30., 18:19 (CEST)
Értem, tehát HF a tőle megszokott módon hatalmi szóval lezárta a vitát, punktum, fellebbezésnek helye nincs, Livvyfan dolga meg hogy meghunyászkodjon, vagy menjen a fenébe. No az ilyen hozzáállás miatt van a púpom tele ezzel az egésszel. De tudja mit, ha önnek pont ez a két inkriminált (és évek óta ott lévő) mondat piszkálja annyira a csőrét, akkor legyen igaza, én meg elmegyek a sarokba és borsóra térdeplek. Az úgy elég lesz, vagy komolyabb büntetést érdemlek?

Még utoljára: az utóbbi komoly gondnál, amikor kénytelen voltam adminsegítséget kérni (amit Ön olyan jól a fejemre olvasott ma délután), abba maradtunk, az a sértő, ha valaki annak érzi. Ha én az Ön belepiszkálásait sértőnek érzem, akkor számomra az is. Ilyen esetekre az volt a tanács, hogy békén kell hagyni nevezett szerkesztő munkáit, majd más kijavítja (ha egyáltalán akkora a hiba). Ne feledje, Ön ismerte el, hogy a friss változtatásokban talált rá a cikkre, ahol ki volt írva, hogy az én szerkesztésem volt az utolsó, tehát célirányosan keresett rá(m). Biztos vagyok benne, ha nem én, hanem x.y írta volna, akkor nem talált volna kivetnivalót benne. Sajnálatos és szomorú. Azért remélem emlékszik még, hogy miért is vagyok allergiás az Ön belejavításaiba. Na mindegy, a konszenzus legcsekélyebb esélye nélkül valóban fölösleges a karaktereket tovább szaporítani, reménytelenül két malomban őrölünk. Én mindenesetre (egyoldalúan) továbbra is távoltartom magam az Ön tevékenységétől. Livvyfan vita 2014. július 30., 19:07 (CEST)

ui. engedelmével majd ezeket is kitörölném a vitalapomról, az a szép, ha üres.

Javaslatom a Traubisoda szócikk törölésére[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves HF, sajnos, gyakorlatlan vagyok a törlési javaslat jelölésében. Kedves segítséged óta viszont nem látszik a lapról, hogy melyik szócikk törlését indítványoztam.
Megköszönném, ha segítenél. előre is kösz.----Linkoman vita 2014. július 30., 19:56 (CEST)
Már tárgytalan, OsvátA segített.----Linkoman vita 2014. július 30., 19:58 (CEST)
Akkor ebben is tévedtem, bocs. Neked ismételten köszönöm.----Linkoman vita 2014. július 30., 20:09 (CEST)

Malibu+[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kedves Firkász, megkérdezhetem, hogy pontosan melyik állításomat vonta (ismét) kétségbe, tehát pontosan mit is kéne megforrásolnom, ami Ön szerint a lent megadott forrásokban nem szerepel? Kérem, tanulmányozza át részletesen a megadott forrásokat, minden bizonnyal megtalálja a választ.

Livvyfan vita 2014. augusztus 1., 13:21 (CEST)

Miskolci Állatkert logója[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Most már ott van ahol kell. Sajna, már elég álmos vagyok, de ez előfordulhat mással is:) Heart-beat.gif Vadszederke' 2014. augusztus 4., 00:00 (CEST)

tömegsorozat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tehát akkor milyen gyilkos is volt a 27 emberrel nyereségvágyból, több százzal meg rasszista indítattásból végző szadista, pszichopata, önvallomása szerint az ördögtől megszállt páterünk? Hol legyen az ő megérdemelt helye a gyilkosok között? Vagy tegyük át netán a szentek közé? Mi is volt az a kapitális fogalmazási hiba? Várom a választ. Livvyfan vita 2014. augusztus 5., 13:04 (CEST)

megoldva, felvetésére visszakerült tömeggyilkosnak, ahová eredetileg is tettem. További válaszra, avagy intézkedésre nincs szükség, beírásom nyugodtan törölhető. Livvyfan vita 2014. augusztus 5., 13:18 (CEST)

Bajor Imre[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia!

Elárulnád, hogy miért vontad vissza, azt hogy Budapesten halt meg Bajor, amikor forrás is volt hozzá. Amúgy több hírportál is említi, hogy Budapesten érte a halál egy kórházban! Üdv! ---- Lacika455 vita 2014. augusztus 6., 13:43 (CEST)

Brazil válogatott[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia, ismét hozzád fordulnék. A Brazil labdarúgó-válogatott szócikkében folyton átírják a szövetségi kapitány nevét. Csigabi 1 hete levédte 22-ig az anonok ellen, akkor még egy anon írta át 87.101.121.132 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Tor | blokkolás), de azóta Predacon62 (vita | szerk. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok) is (talán kettő azonos is), akit 3 napja figyelmeztettem, utóbbira nem is hat a lapvédés. Ezért vagy komolyabb lapvédésre lenne szükség, vagy a szerkesztő blokkolására.--Tomcsy Soccerball shade.svg üzenet 2014. augusztus 14., 13:24 (CEST)

Nincs igazad[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

...bennük az azonos nevű sablonokkal: {{Megjegyzések}}, {{Hivatkozások}}. Ezért idéztem a Wikipédia Szócikkek felépítése Jegyzetekre vonatkozó szakaszát.

Annak ellenére, hogy nincs igazad és valójában most te is eltérsz a WP:Szócikkek felépítése ezen szakaszától: Wikipédia:Szócikkek felépítése#Jegyzetek, nem változtatok rajta, mert már beíráskor elhatároztam, hogy itt sok jelentősebb szerkesztő úgyis még a saját szabályaira se ügyel, idézhetek itt bármit, mondhatok én bármit, akár még a szerkesztői lapomon írott szöveget is, hogy lehet, hogy lehetőség van a szócikkek szerkezetének felépítésétől való eltérésre, viszont egy dolog a lehetőség, és egy dolog a felelősség azért, hogy az ember ne egy egyénileg kialakított, hanem egy közösségi úton kialakított utat kövessen. Mert ha mindenki el akar térni egy felépítéstől, mondván ő is legyen kivétel, meg ő is, meg ő is, az csak az anarchikus gondolkodásnak kedvez. Ezek a közösségi utak pedig a Wikipédia szabályai és ami ajánlott, az lényegében a lehetőséget jelenti - azt a fajta felelősséget bízva ezen esetekben a szerkesztőkre, hogy mérjék fel magukban, hogyha mindenki egyéni utat vállal egy-egy szócikk esetében, azzal hozzájárul-e morzsányi vagy nagy mértékben formai vagy közösségi tekintetben anarchiához.

Hibáztatod Kispadost. Egyéni utakat vállalt? Igen. Rosszul tette? Rosszul tette, mert nem mindig volt tisztában, hogy csak a zűrzavart növeli, hogy eltért bizonyos formai szabályoktól (is).

És én tudom, hogy minden egyéni út csak a zűrzavart növeli, pont azért, mert én már a WP-szabályok megalkotása után érkeztem ide és így minden szócikknél mindenfajta eltérés, ahol látszólag a szabályoknak kell dominálni, csak bennem növelte a bizonytalanságot (főleg, hogy szép lassan tettem több mindenkit gondolatban helyre, hogy X. sokat szokott megnyilvánulni, Y. kevesebbet, A. felejthető mondatokat mond, B. mondatai emlékezetesebbek, C. mondatai pedig emlékezetesek ugyan, de sokszor homályosak, többször kell elolvasni, hogy megértse az ember, mit akart mondani stb., D.-re pedig felnézek, hiába veri ki sokaknál a biztosítékot), úgyhogy a végén eljutottam arra a végpontra, hogy a WP Szócikkek felépítését veszem alapul csak. Egy-egy régi szócikkemre rátévedek ma is, ahol még nem voltam tisztában szócikkfelépítési dolgokkal, mert sokan nem sokat adtak arra, hogy odabökjék, hogy elvileg ennek vagy annak a szakasznak vagy szakasz alatti sablonnak ez vagy az a neve, hanem rámhagyták, aminek utólag se örülök. És ma már azt is tudom, hogyha nem is tartalmi, de formai értelemben igénytelenség volt ez a rámhagyás bizonyos szerkesztők részéről.

És a rúgd fel a szabályokat!? Kérdezhetné bárki. Ha ez lett volna az elsődleges alapszabály, akkor csak azt lehetett volna kezdetben tenni szabályként, hogy rúgd fel azt az szabályt, hogy rúgd fel a szabályokat.

Sajnálom, hogy részben te is ugyanazt teszed, ami miatt tavaly év végén egy másik, általad nem szeretett szerkesztővel összerúgtam a port, vagyis a WP szócikkek következetes felépítését lényegében feladtad, mert lehet csűrni-csavarni, hogy csak a sablonok esetében tekintetted mindegynek, ez formai értelemben igénytelenség.

Sok szerencsét ahhoz, hogy a Wikipédiában az anarchikus gondolkodásé legyen a terep (a sok szerencsét persze itt irónia volt, ha ez a fentebbiekből nem lett volna világos). Hiszem, hogy a szócikkek felépítésétől való formai eltérések - érintsenek bármit, amire a szabályok vonatkoznak - ennek kedveznek, a szabályok következetes alkalmazása nem. Apród vita 2014. augusztus 16., 16:43 (CEST)

Tanulságos, ki minek alapján igazol valamit. Én a szabályokra a teljes szövegkörnyezetükben, te pedig egy létrehozható, de még létre nem hozott szócikk lapjára mutatva, ahol a szabályok rövidsége nem azt jelentette, hogy ennyiből áll a szócikkfelépítés, hanem azt, hogy adtak egy kis gyorstalpalót kezdőknek, mert minden szabályt egy kezdőre egyszerre ráömleszteni nem lehetséges. Majd elhűltem a csodálkozástól.

Ami pedig a visszaállítást illeti, majd ha tényleg látok néhány régi személyt, akinek a szócikkfelépítés formai szabályai tényleg fontosak a magyar Wikipédiában, visszaállítom, addig viszont megoldandó feladatként írom fel az allapomra. Apród vita 2014. augusztus 16., 17:33 (CEST)

Nem ferdítettem. A jegyzetek két szakaszra bontását nem én végeztem el, azok már azelőtt megvoltak, még mielőtt szerkesztettem benne. Ha csak egy szakasz lett volna Jegyzetek szakaszcímmel, természetesen jegyzetek sablon szerepelt volna alatta. Ezenkívül a Szócikkek felépítése Jegyzetek szakaszában egyértelműen látszik, hogy a Megjegyzések és Hivatkozások szakasz csak akkor használatos, ha a jegyzetelés ketté van bontva és hogy nincs olyan kettébontáskor(!), hogy jegyzetek és megjegyzések szakaszok együtt vagy jegyzetek és hivatkozások együtt. Együtt csak a Megjegyzések és Hivatkozások szakasz használatos. A kettébontást meghagytam, egyedül csak a nevüket igazítottam a kettébontás azon szabályához, hogy a sablonnevek azonosak a kettébontott szakaszcímekkel vagy pontosabban idézve, Megjegyzések, valamint Hivatkozások, bennük az azonos nevű sablonokkal:{{Megjegyzések}}, {{Hivatkozások}}.

Ja és még egy pont: Wikipédia:Feltételezz jóindulatot!#Másokat vádolni rosszindulattal. Remélem a ferdítés szó nem azt jelentette előző leveledben, hogy mást rosszindulattal vádolsz. Apród vita 2014. augusztus 17., 00:13 (CEST)

A baj ott kezdődik, hogy van egy olyan érzésem, hogy a szabályok ezen részének félreértése miatt lesz még továbbra is összeakaszkodásunk. Most emiatt wikiszabadságra vonulok (bár nem állt szándékomban), végiggondolni mit lehet tenni olyankor, ha egy régi wikiszerkesztővel összeakasztom a bajszom, holott nem szándékoztam vele összetűzni és nem tudok kiben hinni, hogy ezt a másik régi szerkesztőnek megmagyarázza (a rugózás szó se esett jól, mert az szleng).

Egyébként a szócikkek felépítésének ezen része nem "új vesszőparipám", részben a fent ki nem mondott szerkesztővel is ezért tűztem össze 2013 decemberében. A Jegyzetek alatti jegyzetek sablont - ha nem a jegyzetelés kettéosztásáról van szó, hanem az egységes jegyzetelésről! - továbbra is preferálom mindenesetre, ha visszatérek a wikiszabadságból. Apród vita 2014. augusztus 17., 10:48 (CEST)

Bocsánat, hogy belepötyögök, főleg mivel konkrétan nem tudom, hogy miről van szó, csak végigszaladtam azon, amit írtatok. Ezt a bejegyzést mindkettőtökhöz megírom, mert nem tudom, ki mit olvas...

Szóval megoldás lenne-e, ill. elfogadható mindkettőtöknek egy olyan javaslat, hogy ha a jegyzetek szakaszba megjegyzések is kerülnek a hivatkozásokon túl, akkor az ajánlatban a Jegyzetek szakasz kerüljön megosztásra 2 alszakasszal: Megjegyzések és Hivatkozások címmel? Szerintem mindketten értékes szerkesztők vagytok és ehhez képest ez egy olyan apróságnak tűnő dolog, viszont tudom, hogy a tüskék csúnya sebeket ejthetnek, akármilyen picik. Ezért gondoltam, hogy megkérdezem, mit szólnátok és kérlek Titeket, nehogy e miatt még jobban megbántódjon bármelyikőtök!!! Amúgy már engem is megakasztott párszor, ezért alkalmaztam egy darabig, hogy a jegyzetek szakaszt egy vonallal osztottam meg, de ven olyan szerkesztő, akinek ez jobban szúrta a szemét, minthogy összekeverednek a hivatkozások és a megjegyzések, így újabban már én is a(z új szócikkeknél lévő ajánlás miatt) a Megjegyzések és Jegyzetek szakaszokat alkalmazom, viszont nekem is bátsa picit a logikámat, hogy a megjegyzések tul.képpen lábjegyzetek. Vélemény? Fauvirt vita 2014. augusztus 17., 11:42 (CEST)

Járőrség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nem lelkesít a lehetőség, csak felületesen ismerem a feladatot. Nem az én ámokfutó személyemre van szabva. Egy meghatározott próbaidőt elvállalok, de nem hiszem, hogy nálam alkalmasabbakból hiány lenne. Azért, a bizalmat köszönöm. Üdvözlettel: --Sepultura vita 2014. augusztus 17., 20:27 (CEST)

Jó cikk![szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lots of barnstars.png Jó cikk!
Ezt a sok barnstart azért kapod, mert 2013. augusztus 19. óta, amióta van a huwikin is Jó szócikk státusz, vagyis éppen 1 éve!, legalább 1 alkalommal jelöltél vagy véleményeztél cikket az eljárásban, és ezzel jelentős mértékben hozzájárultál ennek az intézménynek a fenntartásához és a Magyar Wikipédia színvonalának emeléséhez. Csak így tovább! ;) Tündi vita 2014. augusztus 19., 12:15 (CEST)

Kérdés licenc ügyben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szia! Szerinted [ez] a lap szabadon felhasználható? Itt visszavontam anon szerkesztését, ha rosszul tettem, akkor visszaállítom. Üdv. Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. augusztus 20., 08:44 (CEST)

Ok, akkor visszavonom a visszavonásomat... Köszönöm! Ogodej Mal 0.png vitalap 2014. augusztus 20., 14:21 (CEST)