Hohenzollern-ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hohenzollernek
Nemesi uralkodóház
Ország Német-római Birodalom, Porosz Királyság, Német Császárság, Román Királyság
Nemzetiség németek
Alapítva 1061 előtt
Alapító Burkhard zollerni gróf
Feje György Frigyes herceg
Oldalág Porosz királyi ág
Sváb katolikus ág
Román királyi ág
Titulus Zollern grófja
Brandenburg őrgrófja
Porosz herceg
Nürnbergi várgróf
Bayreuth őrgrófja
Brandenburg–Ansbach őrgrófja
Porosz király
Neuchâtel hercege
Hohenzollern–Hechingen hercege
Hohenzollern–Sigmaringen hercege
Románia királya
Rang hercegi
Rezidencia Hohenzollern-kastély
A Wikimédia Commons tartalmaz Hohenzollernek témájú médiaállományokat.

A Hohenzollern-ház (németül: Haus Hohenzollern, románul: Casa de Hohenzollern) egy német eredetű nemesi család és uralkodói dinasztia, melynek tagja többek között Brandenburg őrgrófjai, valamint Poroszország és Románia királyai voltak.

A család a svábföldi Hechingen város környékéről származik, és a 11. század óta ismert. Nevüket ősi székhelyükről, az említett város közelében fekvő Hohenzollern-kastélyról kapták.

A család mottója Nihil sine Deo (Semmit Isten nélkül). Címerük, mely legkorábban 1192-ből ismert, kezdetben egyszerű – fekete és ezüst negyedekre osztott – pajzsból állt. 1317-ben IV. Frigyes kutyafejjel és -vállakkal egészítette ki.

A család két ágra szakadt: a katolikus sváb és a protestáns frankföldi ágra. A sváb ág 1869-es kihalásáig irányította Hechingen környékét. A frankföldi ág különböző alágai megszerezték a Brandenburgi Őrgrófság trónját 1415-ben, illetve a Porosz Hercegséget 1525-ben.

A két frankföldi ág egyesülése 1618-ban lehetővé tette a Porosz Királyság 1701-es létrehozását. Később ez az állam volt a német egység megteremtésének és a Német Birodalom 1871-es megalakításának vezető ereje.

Az első világháborút kísérő társadalmi elégedetlenség az 1918–19-es németországi forradalomban csúcsosodott ki, majd megalakult a weimari köztársaság – így a Hohenzollernek trónfosztottá váltak, és a német monarchia véget ért. Az 1919-es versailles-i békeszerződés megpecsételte a Német Birodalom felbomlását.

Hohenzollern uralkodók névsora[szerkesztés]

Porosz Királyság[szerkesztés]

Bővebben: Poroszország uralkodóinak listája

Román Királyság[szerkesztés]

Bővebben: Románia uralkodóinak listája

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a House of Hohenzollern című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]