Tesco

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tesco plc
TESCO.png
Jelmondat A legkisebb is számít
Típus részvénytársaság
Alapítva 1919
Székhely Egyesült Királyság Cheshunt, Broxbourne, Hertfordshire
Vezetők David Edward Reid (elnök),
Philip Clarke (vezérigazgató)
Alapító Jack Cohen
Árbevétel 62,54 milliárd £
Alkalmazottak száma 472 000 [1]

A Tesco plc weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tesco plc témájú médiaállományokat.
Tesco House - a Központi Iroda
Még ma is lehet vásárolni a TESCO első önkiszolgáló áruházában, St. Albansban, London közelében.

A TESCO egy nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc.

Központja a Nagy-Britanniában fekvő, Cheshunt városában, London közelében található. Világszerte 5381 üzletet üzemeltet.

Kereskedelmi profilja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kiskereskedelmi tevékenység fő ágazatai:

 • Food (élelmiszerek)
 • Non-food (egyéb áruk, például ruhaneműk, kultúrcikkek, tartós fogyasztási cikkek stb.)

Története Nagy-Britanniában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A név eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elterjedt tévhittel szemben, miszerint a cégnév Tessa Cohennek, az alapító Sir Jack Cohen feleségének nevéből származik (mivel az alapítónak soha nem volt Tessa nevű felesége), a Tesco név T.E. Stockwell tea-szállító partnernek és az alapító Cohen nevének összevonásából származik.

Alapítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A TESCO céget 1919-ben Sir Jack Cohen alapította. Apja zsidó vallású, ő pedig a brit légierő pilótája. 21 évesen, 30 fontból kezdett bele a vállalkozásba: élelmiszereket árult a londoni East End-en egy piacon. Kitartó munkával hamarosan bővíteni kezdte az üzletet. A TESCO név először teásdobozokon jelent meg a 20-as években.

Az első TESCO áruház 1929-ben nyílt Burnt Oak-ban (Edgware, London).

Fejlődés a II. világháború után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A céget 1947. december 23-ától jegyzik a londoni tőzsdén. A második világháború után Angliában is megjelentek az önkiszolgáló áruházak, így 1948-ban Jack Cohen St. Albansban megnyitotta az első önkiszolgáló TESCO-t (amely a mai napig működik TESCO Metro áruházként).

Az első szupermarket 1956-ban nyílt, Maldonban.

Ezzel elindult a TESCO folyamatos fejlődése:

 • Az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején több száz üzletet és áruházat vásárolt fel Angliában (például a Victor Value-t), így az angol piac meghatározó cégévé nőtte ki magát.
 • 1994-ben felvásárolta a William Low nevű skót szupermarketláncot, amivel átvette a Sainsbury's-től az első helyet, a brit kiskereskedelmi piacon.

Története az anyaországon kívül[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Országok, ahol jelen van[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Elterjedése
TESCO szupermarket (Mikulov, Csehország)
Tesco, Leeds.

A TESCO 1962-ben alapította meg ír leányvállalatát Power Supermarkets Limited néven, Dublin központtal. Ez volt az első külföldi ország, ahol megvetette a lábát. Folyamatosan terjeszkedett, de évtizedekig csak egy volt az ír szupermarketláncok között. A nagy előrelépés 1997 májusában történt, amikor megvásárolta a Quinnsworth-t és a Crazy Prices-t, az Associated British Foods plc. két áruházláncát. Ezzel vezető pozícióba került az ír piacon. A Power Supermarkets Limited nevét TESCO Ireland Limited névre változtatták, a meglévő és a frissen vásárolt áruházakat is így TESCO-sémára alakították át.

2004-ben nyitották meg az első hipermarketet Dublin-ban, de terjeszkedni kezdtek közért-típusú üzletekkel is TESCO Express néven.

A TESCO 1992 és 1997 között tulajdonosa volt egy Catteau nevű bolthálózatnak, mára azonban egyetlen áruháza "maradt", ezt 1995-ben nyitotta Calais-ban. Ezzel az volt a céljuk, hogy olcsóbban szállítsák a bort Angliába, így ugyanis jobban megéri és elkerülhetőek bizonyos költségek.

A TESCO 1996-ban nyitott, felvásárolta az USA-beli K-mart 6 áruházát (ezek mind a mai napig működnek, "klasszikus" áruház formában).

2006-ban átvette a cseh piacról kivonuló Carrefour hipermarketeit.

2003-ban a TESCO felvásárolta a KIPA nevű szupermarket-láncot. Ez az akkor még összesen öt áruházzal rendelkező, kisméretű regionális lánc, szolgált "belépőként", hogy megvesse a lábát a fejlődő török piacon. 2005-ben kezdődött meg a terjeszkedés, újabb két áruházat nyitottak.

A TESCO Japánban, 2003-as piacra lépését követően több, mint száz Tsurukame nevű szupermarket tulajdonosává vált, de 2007-ben megnyitották Tokióban az első TESCO Express áruházat is. A szokásokkal ellentétben azonban nem hipermarketet jelöl a megnevezés, (mint például az Nagy-Britanniában), hanem kb. 300-400m² mini-szupermarketeket.

A TESCO 2001-ben alapította meg malajziai leányvállalatát és 2002 nyitotta meg első áruházát. Azóta több hipermarkettel rendelkezik, de csak az ország félszigeti részén, annak is a déli tengerparti sávjában (a legnagyobb városok az ország ezen részén vannak).

A TESCO fresh&easy márkanévvel indított szupermarketláncot az Amerikai Egyesült Államokban, egy ott szokatlannak számító kb. 1400 m²-es áruházakkal.

1977-ben nyílt meg az első áruházuk, majd 1999-ben kivonult a TESCO az országból. 2007-ben újra az indonéz piacra lépett a brit áruházlánc.

Országok, ahonnan kivonult[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Tesco Zalaegerszegen
Tesco hipermarket Makón

A Tesco 2000-ben jelent meg a tajvani kiskereskedelmi piacon, de 2005 végén elcserélte áruházait a Carrefourral annak csehországi hipermarketeire.

Országok, ahol meg akar telepedni[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nagyon dinamikusan fejlődő orosz kiskereskedelmi piacra szeretne betörni a TESCO azzal, hogy új üzleteket nyit, vagy megveszi a piacvezető X5 csoportot. (Ebben érdekelt lehet még a Wal-Mart és a Carrefour is)

Valószínűleg felvásárlással hamarosan piacra lép Horvátországban is a Tesco kiskereskedelmi lánc, amely praktikusan Magyarországról láthatja el üzleteit - nyilatkozta a horvát kereskedelmi szövetség elnöke csütörtökön.

Martin Evacic a 15 kiskereskedelmi láncot tömörítő szervezet vezetője a Vecernji List napilapnak adott interjúban elmondta: meglátása szerint a brit Tesco mellett a francia Carrefour is akvizícióval szeretne Horvátországban terjeszkedni. A legvalószínűbb, hogy a brit áruházlánc jelenik meg először, miután a szomszédos Magyarországon piacvezető.

"Nagyon jó és praktikus" lehetőséget kínál számára az is, hogy Zágráb a budapesti óriás raktárbázistól mindössze háromórányi autóútra található - fogalmazta meg a kereskedelmi szövetség vezetője.

A külföldi láncok piacra lépése jellemzően az ország európai uniós csatlakozásához igazodik, mert a belépés a vámok eltörlésével jár, és ez leginkább az élelmiszerek árát befolyásolja.

A Tesco Magyarországon[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A TESCO 1994-ben jelent meg Magyarországon, amikor felvásárolta a Global bolthálózatát. Ez a cég Magyarország északnyugati részén, főleg Győr-Moson-Sopron megyében volt elterjedt és kisebb üzleteket (S-market) valamint néhány szupermarketet üzemeltetett.

A TESCO még 1994-ben megnyitotta az első, önálló szupermarketét Szombathelyen, az Oladi lakótelepen. Két éves bevezető időszak után 1996 novemberében nyitott az első hipermarketét a budapesti Pólus Centerben.

1997-re elkészült a második fővárosi hipermarket (a Fogarasi úton), majd 1998-ban megkezdődött az országos terjeszkedés.

A TESCO a második legnagyobb brit befektető és munkaadó Magyarországon, több mint 24 000 embernek ad munkát.

Központi épületek

 • Budaörs: központi irodák
 • Gyál: logisztikai központ (frissáru elosztó központ)
 • Herceghalom: logisztikai központ

A TESCO 2004-ben nyitotta meg első benzinkútját a pesterzsébeti hipermarket mellett. Azóta további 50 benzinkutat nyitottak. Kísérleti jelleggel a nagykanizsai benzinkúton autógázt, a pesterzsébeti benzinkúton pedig „GreenPower E85 bio” üzemanyagot is lehet tankolni.

A TESCO benzinkutak 2009-től Shell márkajelzés alatt működnek tovább, és Shell üzemanyagokat forgalmaznak. A benzinkutak átmatricázása 2009 nyarán kezdődött meg.

A kőszegi áruház, baloldalt a műemlék fallal és Textil Történeti Múzeummal, előterében a Kőszegi-hegységben élő foltos szalamandrával

A hipermarket áruházakat eladóterük nagysága alapján osztályozzák[2]:

Egyedi, a szokásos kék-fehér fémlemez homlokzatos Tesco megjelenésétől eltérő arculatot hordozó áruházak:

 • Székesfehérvár, Palotai út 6. (Fehér Palota Üzletközpont) - Székesfehérvár sorban második Tesco hipermarkete a történelmi Belváros közelében, egy, a modern Belváros környezetébe illeszkedő épületben kapott helyet
 • Balatonfüred - Tesco Marina Balatonfüred , amely A Média Építészeti Díja 2010. kitüntetésben részesült, tervező Sebestyén Imre;[3]
 • Budakeszi - az első üveg- és kerámia burkolattal ellátott zöld áruháza volt;
 • Kőszeg, volt posztógyár, műemlék fal rekonstrukcióval, egy textil múzeummal, épült 2010. október 15. - 2011. július 1. között, tervező Sebestyén Imre; A foltos szalamandra szobor alkotója Szőke Gábor Miklós szobrász volt.
 • Celldömölk, belvárosi környezetbe ágyazott kisvárosias arculatú épület.
 • Isaszeg, a hagyományos kék-fehér borítás helyett környezetkímélő, szürke-fehér színű, a bejárat körül lakkozott fa lécekkel borított
 • Szolnok szupermarket fa tetőszerkezettel, faborítással.[4]
 • Szeged - Szabadkai úti hipermarket, a falakat sötétszürke lemez borítja, előtte tégla oszlopsor, az áruház előtti járdarész tetővel fedett

Önkiszolgáló pénztár működik: Budapesten a Fogarasi Extra, az Arena Plaza, a Campona és a Pesterzsébet hipermarketekben, Székesfehérváron a Szent Flórián körúti és a Fehér Palota Üzletközpont hipermarketekben, további településeken Dunakeszi-Fót, Eger, Esztergom, Gyöngyös, Miskolc, Ózd, Szeged, Szombathely, Debrecen, Cegléd, Kőszeg hipermarketekben és Tahitótfalu, Isaszeg szupermarketekben.[5]

Tiltakozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • 2008 novemberében a Tesco és a Penny Market központi raktárai előtt, egy hétig tartó félpályás útlezárással próbálták meg rávenni az állattartók képviselő érdekvédelmi szervezetei az üzletláncokat, hogy javítsanak az eddigi üzleti magatartásukon, például tartsák be a fizetési határidőket [1]
 • 2010. december 22-én a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége aktivistái Budaörsön, Győrben, Hajdúböszörményben, Szegeden és Székesfehérváron árukkal megrakott bevásárlókocsikat láncoltak le a kasszasor előtt tiltakozásul a Tesco-Global Áruházak Zrt. részére elvégzett munkák miatti kb. 80 millió forintos tartozások miatt. A Tesco vállalati kommunikációs igazgatója ezt cáfolta. [2]

A Tesco védjegyei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

„Tesco gazdaságos” tej

A TESCO számos kereskedelmi védjegy jogosultja. A TESCO 1998-ban vezette be az ún. saját márkás termékeket, és az általa forgalomba hozott termékeken egyéb, saját tulajdonában álló védjegyet (a kereskedelem nyelvén: márkát) alkalmaz.

 • TESCO gazdaságos/TESCO value: Az elsőnek bevezetett sajátmárkás termékcsalád. Alacsony árai miatt népszerű. Jellegzetes a kék-piros-fehér külső.
 • TESCO színes: A value termékeknél jobb minőségű termékek.
 • TESCO Fitt: Csökkentett zsír, és emelt vitamint vagy ásványi anyagot tartalmazó termékek.
 • TESCO Finest: „Nagyon jó minőségű” termékek, melyek magasabb árkategóriába tartoznak.
 • Cherokee: A TESCO saját ruházati márkája
 • F&F: A TESCO saját ruházati márkája, minőségben „magasabb” szinten van, mint a Cherokee.
 • Technika: A TESCO saját elektronikai márkája

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Tesco témájú médiaállományokat.