Szojuz TMA–08M

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szojuz TMA–08M
Soyuz-TMA-08M-Mission-Patch.png
A Szojuz TMA–8M személyzete
A Szojuz TMA–8M személyzete
Repülésadatok
Ország  Oroszország
Űrügynökség Roszkoszmosz
Űrrepülőgép Szojuz TMA–M
Hordozórakéta Szojuz–FG
A repülés paraméterei
Start 2013. március 28., 20:43:20 UTC
Starthely Bajkonuri űrrepülőtér
Előző repülés
Következő repülés
Szojuz TMA–07M
Szojuz TMA–09M
A Wikimédia Commons tartalmaz Szojuz TMA–08M témájú médiaállományokat.

A Szojuz TMA–08M a Szojuz TMA–M orosz háromszemélyes szállító űrhajó űrrepülése volt 2013-ban. Ez volt a 35. repülés a Nemzetközi Űrállomáshoz, valamint ez volt a Szojuz űrhajók a 117. repülése 1967-óta.

Küldetés[szerkesztés]

Hosszú távú cserelegénységet szállított a ISS fedélzetére. A tudományos és kísérleti feladatokon túl az űrhajók cseréje volt szükségszerű.

A Szojuz TMA–08M repülésének magyar vonatkozású érdekessége, hogy most jutott fel az űrállomásra az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjában fejlesztett TRITEL dózismérő rendszer legújabb változata. A Columbus modulon jelenleg is méréseket végző rendszerhez hasonlóan működő TRITEL-RS jelű példány az orosz szegmensbe, az ISS Zvezda moduljára kerül. A műszer újdonsága, hogy központi egysége grafikus kijelzővel is rendelkezik. Így az adatok fedélzeten történő megjelenítésére is alkalmas, az űrhajósok napi rendszerességel leolvashatják és feljegyezhetik a napi sugárdózisokat.[1]

Jellemzői[szerkesztés]

2013. március 28-án a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Szojuz–FG juttatta Föld körüli, közeli körpályára. Több pályamódosítást követően március 29-én a Nemzetközi Űrállomást (ISS) automatikus vezérléssel megközelítette, majd sikeresen dokkolt. Az orbitális egység pályája 88,9 perces, 51,6 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 200 kilométer, az apogeuma 250 kilométer volt.

A Progressz teherűrhajókkal (M–16M, M–17M, M–17M) új megközelítési technikát próbáltak ki, hogy ne legyen kettő napos a megközelítés ideje (egészséges szintre emeljék az űrhajósok komfortfokát). Az orbitális egység pályára állását követő nyolcszori gyorsítással elérték az ISS pályamagasságát. A technikai fejlesztések eredményeként a felszállás-dokkolás volt a leggyorsabb művelet, 6 óra időtartamot vett igénybe. A további repülések során egy tipikus transzatlanti repülési idővel (3 óra 30 perc – 4 óra) tervezik az ISS megközelítését. A dokkolásnál előírt műveleti sorrend további 6 órát vett igénybe, amíg átmehettek az űrállomásra.

Az időszakos karbantartó munkálatok mellett elvégezték az előírt kutatási, kísérleti és tudományos feladatokat. A legénység több mikrogravitációs kísérletet, emberi-, biológia- és a biotechnológia, fizikai és anyagtudományi, technológiai kutatást, valamint a Földdel és a világűrrel kapcsolatos kutatást végeztek. Fogadták/leválasztották a Progressz teherűrhajókat (M–17M, M–18M, M–19M, hogy fogadni tudják a további teherűrhajókat/modulokat), a Dragon teherűrhajót, a HTV–4 teherszállítót, az ATV–003 teherszállítót, kirámolták a szállítmányokat, illetve bepakolták a keletkezett hulladékot.

Visszatérés várhatóan 2013. szeptember 11-én fog megtörténni. Összesen 148 napot, 19 órát és 32 percet töltött a világűrben. 0 alkalommal kerülte meg a Földet (2013. augusztus).

Személyzet[szerkesztés]

Felszállásnál[szerkesztés]

Leszálláskor[szerkesztés]

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Szojuz TMA-08M: elindult és meg is érkezett. urvilag.hu, 2013. március 29. (Hozzáférés: 2014. június 12.)