Koszmosz–613

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koszmosz–613 (oroszul: Космос–613) a szovjet Szojuz 7K–T űrhajó személyzet nélküli kísérleti repülése volt, melynél az űrhajónak a hosszú távú repülés során való viselkedését vizsgálták.

Küldetés[szerkesztés]

Gyakorolták az automatikus irányítást, az újszerű manőverező képességet (stabilitás, helyzetmeghatározás, pályaváltoztatás). Automatikus vezérlési módon népgazdasági, csillagászati, meteorológiai, földkutatási, halászati, és biológiai megfigyelést végeztek.

Jellemzői[szerkesztés]

Központi tervező iroda CKBEM <= Центральное конструкторское бюро экспериментального машиностроения (ЦКБЕМ)> (OKB-1 <= ОКБ-1>, most OAO RKK Energiya im. SP Korolev <= ОАО РКК Энергия им. С. П. Королёва>). Az űrhajót kis átalakítással emberes programra, teherszállításra és mentésre (leszállásra) tervezték.

1973. november 30-án a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Szojuz hordozórakétával (11A511) juttatták Föld körüli, közeli körpályára. Az orbitális egység pályája 89.1 perces, 51.6 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 188 kilométer, az apogeuma 273 kilométer volt. Hasznos tömege 6570 kilogramm. Összesen 60 napot és 13 percet töltött a világűrben.

1974. január 29-én földi parancsra belépett a légkörbe és hagyományos – ejtőernyős leereszkedés – módon visszatért a Földre.

Kialakították (fel és leszálláskor) a szkafanderek önálló funkcióit, függetlenítve a parancsnoki egységtől. A szkafander a világűrben tárolóhelyen van rögzítve. Visszaszerelték a napelem szárnyakat, ami a megnövelt teljesítményű akkumulátorokkal együtt szolgálták az energiát. Az űrhajó napelemek nélkül, kémiai akkumulátorokkal 14 napos program végrehajtására volt alkalmas. A kísérleti repülés bizonyította, hogy az átalakított űrhajó, a szükséges modulok fel illetve leszerelésével több napos programokhoz is képes biztosítani a feltételeket.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Elődje:
Szojuz–12

Szojuz-program
1973

Utódja:
Szojuz–13