Szojuz TMA–06M

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szojuz TMA–06M
Soyuz TMA-06M rocket launches from Baikonur 1.jpg
Űrügynökség Orosz Szövetségi Űrügynökség
Hordozórakéta Szojuz–FG
Start 2012. október 23.
Starthely Bajkonuri űrrepülőtér
A Wikimédia Commons tartalmaz Szojuz TMA–06M témájú médiaállományokat.

Szojuz TMA–06M a Szojuz TMA–M orosz háromszemélyes szállító/mentőűrhajó űrrepülése 2012-ben és 2013-ban. A 33. Expedíció és a 115. Szojuz űrhajó (1967-óta).

Küldetés[szerkesztés]

Hosszú távú cserelegénységet szállított a ISS fedélzetére. A tudományos és kísérleti feladatokon túl az űrhajók cseréje volt szükségszerű.

Jellemzői[szerkesztés]

2012. október 23-án a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Szojuz–FG juttatta Föld körüli, közeli körpályára. Több pályamódosítást követően október 25-én a Nemzetközi Űrállomást (ISS) automatikus vezérléssel megközelítette, majd sikeresen dokkolt. Dokkolást követően, a hajtómű újraindításával magasabb páláyra emelték az űrállomást. Az orbitális egység pályája 88,9 perces, 51,65 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 200 kilométer, az apogeuma 250 kilométer volt.

Az időszakos karbantartó munkálatok mellett elvégezték az előírt kutatási, kísérleti és tudományos feladatokat. A legénység több mikrogravitációs kísérletet, emberi-, biológia- és a biotechnológia, fizikai és anyagtudományi, technológiai kutatást, valamint a Földdel és a világűrrel kapcsolatos kutatást végeztek. Fogadták a Progressz teherűrhajókat, kettő alkalommal az amerikai SpaceX (Space Exploration Technologies) űrvállalkozás Dragon teherűrhajóját, kirámolták a szállítmányokat, illetve bepakolták a keletkezett hulladékot.

A leszálló körzetben rossz időjárási viszonyok miatt csak 24 órával később tudták fogadni a visszatérő egységet. 2013. március 15-én Arkalik (oroszul: Арқалық) városától hagyományos visszatéréssel, a tervezett leszállási körzettől mintegy 64 kilométerre ért Földet. A 6 fékező rakéta hatására a leszálló sebesség 6-7 méter/másodpercről, lassul 1,5 méter másodpercre. Összesen 143 napot, 16 órát és 15 percet töltött a világűrben. 2233 alkalommal kerülte meg a Földet.

A kedvezőtlen időjárási viszonyok között visszaérkező űreszközből kiszálló űrhajósokat egy gyors orvosi vizsgálat után, egy Mi–8 típusú helikopter mintegy 2 órás repüléssel az elosztó Kostanai Repülőtérre szállította. Az orosz űrhajósokat egy Tu–134-es a kiképző központba, az amerikai űrhajóst egy Gulfstream III repülőgép (kettő földi tankolást követően - 7200 mérföld) a Johnson Űrközpontba (JSC) szállította.

Személyzet[szerkesztés]

Felszállásnál[szerkesztés]

Leszálláskor[szerkesztés]

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Elődje:
Szojuz TMA–05M

Szojuz-program
2010–Napjainkig

Utódja:
Szojuz TMA–07M