Orosz Szövetségi Űrügynökség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Roszkoszmosz
Roscosmos logo ru.svg
A Roszkoszmosz logója
A Roszkoszmosz logója

Alapítva 1992
Tevékenység űrkutatás
Székhely Moszkva
Nyelvek orosz
Elnök Igor Komarov
Költségvetés

115 milliárd RUB (3,8 milliárd dollár)

(2011)[1]

A Roszkoszmosz weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Roszkoszmosz témájú médiaállományokat.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (oroszul: Федеральное космическое агентство, magyar átírásban: Fegyeralnoje koszmicseszkoje agensztvo), rövidítve RKA, rövid nevén Roszkoszmosz az orosz űrprogram lebonyolításáért felelős szervezet. A Szovjetunió felbomlása után Oroszország 1992-ben hozta létre nemzeti űrügynökségét. A Roszkoszmosz egyike azon három űrügynökségnek, amelyek rendelkeznek az embert szállító űrhajók technológiájával. Jelentős szerepet vállaltak a Nemzetközi Űrállomás építésében és jelentős a szerepük a fenntartásában is.

1992 februárjában hozták létre Orosz Űrügynökség néven az Oroszországi Föderáció elnökének 1992. február 25-i 185. számú rendelete alapján. Ez a szervezet vette át az Általános Gépipari Minisztérium funkcióinak többségét.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség volt az első szervezet, amely űrturistákat juttatott fel a világűrbe. Űrhajósait a Moszkva melletti Csillagvárosban lévő Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban készítik fel az űrrepülésre. Az indításokat főleg a Bajkonuri űrrepülőtérről és a Pleszeck űrrepülőtérről végzi.

Források[szerkesztés]