Jevgenyij Igorevics Tarelkin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jevgenyij Igorevics Tarelkin
Evgeny Tarelkin.jpg
Született
1974. december 29. (40 éves)[1]
Foglalkozása felfedező
űrhajós
pilóta
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Jevgenyij Igorevics Tarelkin témájú médiaállományokat.

Jevgenyij Igorjevics Tarelkin (oroszul: Евгений Игоревич Тарелкин (Pervomajszkij, Silkai járás, 1974. december 29.–) orosz mérnök, űrhajós, alezredes.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1996-ban a Jejszki Katonai Repülő Főiskolán (VVAUL) szerzett gépészmérnök oklevelet. 1998-ban a Gagarin Repülő Akadémián mérnöki diplomát szerzett, majd a Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban vezető teszt mérnök.

2003. május 29-től a TsPK-13 csoportban részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzésben részesült a Lyndon B. Johnson Űrközpontban, valamint a Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központban, sikeres vizsgák után megkezdhette szolgálatait. Űrhajósképzésének programja: tudományos és műszaki ismeretek, az űrrepülőgép/Szojuz űrhajó és az ISS rendszerismerete, fiziológiai képzés. Repülőgép vezetés, vízi- és túlélési gyakorlatok. Az űrszolgálatra történő felkészülés érdekében 207 órát repült (57 órát L–29, L–39 kiképző gépekkel, 150 órát egy Il–76-os teherszállítógéppel). Ejtőernyős ugrásainak száma több mint 500. Víz alatti bázison töltött ideje 250 óra. Kutatási, kísérleti feladatok gyakorlás. Az elsajátított ismeretek eredményes vizsgája után kapható repülési engedély. Egy űrszolgálata alatt összesen 143 napot, 16 órát, 14 percet és 49 másodpercet töltött a világűrben.

Űrrepülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szojuz TMA–06M fedélzeti mérnöke. Az időszakos karbantartó munkálatok mellett elvégezte az előírt kutatási, kísérleti és tudományos feladatokat. Több mikrogravitációs kísérletet, emberi-, biológia- és a biotechnológia, fizikai és anyagtudományi, technológiai kutatást, valamint a Földdel és a világűrrel kapcsolatos kutatást végezet. Fogadta a teherűrhajókat, kirámolta a szállítmányokat, illetve bepakolta a keletkezett hulladékot. Első űrszolgálata alatt összesen 143 napot, 16 órát, 14 percet és 49 másodpercet töltött a világűrben.

2013. március 16-án, röviddel a leszállás után Oleg Viktorovics Novickijjel részt vettek egy kísérletben. Tesztelniük kellett egy kézi vezérlésű Mars-járművet (egy CF-18 centrifuga szimulálta a túlterhelést). Ellenőrzött cél, hogy egy hat hónapos űrrepülés után képes-e az űrhajós a Mars-járművet vezetni, a felszínen munkálatokat végezni. A teszt újra bizonyította (más, hosszú távú űrszolgálaton részt vett űrhajósokkal is elvégezték a próbát), az űrhajósok képesek a meghatározott feladatokat elvégezni.

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szojuz TMA–04M fedélzeti mérnöke

Szakmai sikerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Viselheti az űrhajós jelvényt.
  • Több polgári kitüntetésben, valamint űrhajós szolgálati elismerésben részesült.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. http://www.jsc.nasa.gov/Bios/htmlbios/tarelkin.html