Szojuz TMA–20

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szojuz TMA–20
Soyuz-TMA-20-Mission-Patch.png
Repülésadatok
Hívójel Варяг ("Varangian")
Hordozórakéta Szojuz–FG
A repülés paraméterei
Start 2010. december 15.
Starthely Bajkonuri űrrepülőtér
Leszállás
ideje 2011. május 24.
Időtartam 159 nap 7 óra 17 perc
Előző repülés
Következő repülés
Szojuz TMA–01M
Szojuz TMA–21

Szojuz TMA–20 a Szojuz–TMA orosz háromszemélyes szállító/mentőűrhajó űrrepülése 2010-ben és 2011-ben. Az 59. emberes repülés a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Küldetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hosszú távú cserelegénységet szállított a ISS fedélzetére. A tudományos és kísérleti feladatokon túl az űrhajók cseréje volt szükségszerű.

Jellemzői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2010. december 15-én a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Szojuz–FG juttatta Föld körüli, közeli körpályára. Több pályamódosítást követően december 17-én a Nemzetközi Űrállomást (ISS) automatikus vezérléssel megközelítette, majd sikeresen dokkolt. Az orbitális egység pályája 88,8 perces, 51,64 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 201 kilométer, az apogeuma 253 kilométer volt.

Az időszakos karbantartó munkálatok mellett elvégezték az előírt kutatási, kísérleti és tudományos feladatokat. A legénység több mikrogravitációs kísérletet, emberi-, biológia- és a biotechnológia, fizikai és anyagtudományi, technológiai kutatást, valamint a Földdel és a világűrrel kapcsolatos kutatást végeztek. Fogadták az űrsiklókat és a nemzetközi teheregységeket, valamint a teherűrhajókat (M–07M, M–08M, M–09M, M–09M), kirámolták a szállítmányokat, illetve bepakolták a keletkezett hulladékot.

2011. május 24-én Zsezkazgan városától hagyományos visszatéréssel, a tervezett leszállási körzettől mintegy 147 kilométerre ért Földet. Összesen 159 napot, 7 órát, 17 percet és 15 másodpercet töltött a világűrben. 2508 alkalommal kerülte meg a Földet.

Személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Felszállásnál[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leszálláskor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tartalék személyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]