Szojuz TMA–5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Szojuz TMA–5 a Szojuz–TMA orosz háromszemélyes szállító/mentőűrhajó űrrepülése 2004-től – 2005-ig valósult meg. A 25. emberes repülés a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Küldetés[szerkesztés]

Hosszú távú cserelegénységet szállított a ISS fedélzetére. A tudományos és kísérleti feladatokon túl az űrhajók cseréje volt szükségszerű.

Jellemzői[szerkesztés]

2004. október 14-én a Bajkonuri űrrepülőtér indítóállomásról egy Szojuz–FG juttatta Föld körüli, közeli körpályára. Több pályamódosítást követően október 16-án a Nemzetközi Űrállomást (ISS) automatikus vezérléssel megközelítette, majd sikeresen dokkolt. Az orbitális egység pályája 88,6 perces, 51,7 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya perigeuma 200 kilométer, az apogeuma 238 kilométer volt.

Az időszakos karbantartó munkálatok mellett elvégezték a NASA által tervezett 17 kutatási, kísérleti és tudományos feladatokat. Fogadták a teherűrhajókat (M50, M51]), kirámolták a szállítmányokat, illetve bepakolták a keletkezett hulladékot. Leroy Chiao volt az első űrhajós aki az amerikai elnökválasztáson az űrből szavazott. Kettő űrsétán (kutatás, szerelés) 9 óra 58 percet töltöttek az ISS fedélzetén kívül.

2005. április 24-én Arkalik (oroszul: Арқалық) városától hagyományos visszatéréssel, a tervezett leszállási körzettől mintegy 85 kilométerre ért Földet. Összesen 192 napot, 19 órát, 01 percet és 59 másodpercet töltött a világűrben. 3031 alkalommal kerülte meg a Földet.

Személyzet[szerkesztés]

Felszállásnál[szerkesztés]

Leszálláskor[szerkesztés]

  • Szalizsan Sakirovics Saripov parancsnok
  • Roberto Vittori fedélzeti mérnök
  • Leroy Chiao fedélzeti mérnök

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Elődje:
Szojuz TMA–4

Szojuz-program
2003–2010

Utódja:
Szojuz TMA–6